Industrial Shields Ardbox Relay teardown

Valamikor régebben vettem egy ilyet: https://www.industrialshields.com/shop/product/plc-arduino-ardbox-plc-2… a leírása alapján "8 Outputs Relay 220Vac"

Előző télen ez vezérelte a fűtést, nem volt túl bonyolult dolga, sima hiszterézises szabályzót csináltam, és ez a dolog kapcsolgatta a két kör szivattyúját. Egyszerű, nagyszerű, teljesen jól működött. Ellenben még egyéb funkciókat is rá akartam kötni, ami miatt újra kellett programozni és a programozás alatt valamiért sikerült brickelnem. Nem tudom mit rontottam el, úgyhogy ebbe nem is mennék bele, hanem érdekesebb lesz, hogy szétszedtem és lefotóztam amit találtam benne.

Lapozás után meztelen NYÁK-okban gyönyörködhetsz, nyájas olvasó!

Csavarhúzóval ki kell feszegetni négy fület, és a műanyag ház szétpattintható. Belül rétegezve vannak az áramkörök. A képen a belseje el van forgatva a dobozhoz képest már. Azért fotóztam így, hogy a feliratok láthatóak legyenek: https://pasteboard.co/IoK1lMn.jpg

Három rétege van, ezek hosszú pinekkel vannak összekötve és érintkező mentén szétszedhetőek. Statikailag pedig műanyag pöckök tartják a helyükön a rétegeket.

A "legfelső" réteg a táp, ami 12V vagy 24V-ból állítja elő a mokrovezérlő számára a stabilizált 5V-ot. Ez a 12V-os változat. Ezt én nem elemeztem ki, ránézésre jó nagy, egyedül ennyi fura nekem, de biztos meg van az oka. Képek: https://pasteboard.co/IoK1bX1.jpg https://pasteboard.co/IoK10Zj9.jpg

Ez valóban Arduino shield abban az értelemben, hogy a középső réteg egy teljesértékű Arduino. Mégpedig egy Arduino Leonardo. Ezen már találtam furcsaságot: a legtöbb Arduino-n a tüskersorok oszlopában van egy fél egységnyi eltolás. Ez egy sokak által utált feature, de mégiscsak az összes shield is ezen geometria szerint készül, úgyhogy eddig azt hittem az összes Arduino ilyen. De ez nem. A kétoldali érintkezősorok egybe öntött műanyagból vannak, és ránézésre 1-1 vonalra esnek. Láttatok már ilyen Arduinot? Képek: https://pasteboard.co/IoK0MzK.jpg https://pasteboard.co/IoK0CPT.jpg https://pasteboard.co/IoK0uPW.jpg

Ez a Leonardo nem lesz a kedvencem, szoftveres USB kapcsolata van, és a távoli újraindítás csak akkor működik, ha nincs elrontva a programja. Illetve szerintem ilyenkor reszeteli az USB hardvert, és talán ez zavar be, emiatt nem tudtam rá programot égetni. Mindenesetre kiszerelve sem működött erre a boardra a programfeltöltés nekem. Az ICSP headeren keresztül viszont elértem a csippet. Az is lehet, hogy az USB jelillesztő áramkör ment tönkre rajta.

A végére maradt a legnagyobb board, ami az "alján" van. Ezen vannak a ki/bemenetek illesztői és a visszajelző LED-ek. Ezt sem elemeztem részleteiben ki, hogy hogy működik, de egy furcsaságot találtam rajta: A 220-as áramköri elemeket 4mm-es távolságra tervezték, ami tudtommal nem elegendő. Ennél is rosszabb, hogy egy ICSP headernek kinéző csatlakozó jóindulattal 2mm-re került az egyik relé lábától! Tehát a 220 és a TTL szintek között összesen 2mm-es hézag van! Ez így nem jó! Képek: https://pasteboard.co/IoK0mKm.jpg https://pasteboard.co/IoK0a8a.jpg https://pasteboard.co/IoJZDgW.jpg

A konklúzióm az, hogy legközelebb ezeket használat _előtt_ fogom szétszedni és megnézni. Ha valahogy meg is javítom, vagy kicserélem a Leonardo-t bennük, akkor is max 24V, esetleg 48V-ig fogom használni ezeket a reléket, 220-ra biztosan nem.

A fűtést most pont nem kell vezérelni, úgyhogy télig van időm kitalálni mire cserélem. Következő alkalomra azt tervezem, hogy egy Controllino-t szedek szét.

Hozzászólások

Probaltad az atmega32u4-re ujratolteni a boot loaderet ICSP-n keresztul? Elofordulhat, hogy valami baja lesz. Illetve pont a Leonardo/Micro (HW USB) vonalnak van egy hartanya, hogy ha USB eszkozkent hasznalod, nehez ra programot tolteni.

Az a kozeli rele tenyleg durva.

Nekem a csatlakozonal nem az a fo bajom, hogy ket darabban van (jo, ha elhajlik, az sem kellemes), hanem az, hogy az egyik oldal egyik fele nincs rajta a tized inch-es osztason, pont a ketto kozott van. Szerencsere a nano/micro/mini vonalon nincs ilyen gond, breadboardba lehet dugni, vagy ha mar veglegesebb, akkor a nyakra szerelheto csatin keresztul (vagy veglegesen).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Igen ICSP-n keresztül újratettem rá a bootloadert. Az végigfutott simán, szóval a csip nem teljesen döglött. Utána egyszer működött a programozás, aztán megint nem. A funkcionalitást nem is néztem, mert nem volt kedvem áramkört összerakni. Kiábrándultam az egészből.

Nekem is gyanús, hogy az USB újraindulása okozza a problémát, de nem volt türelmem utánamenni. Van egy rakás Uno-n és Mini Pro-m, úgyhogy nincs rajtam nyomás, hogy életre lehelljem. Mostanában a Mini Pro-val szoktam építeni breadboardon, és az eddigi egyetlen NYÁK-omba is azt lehet bedugni érintkező-aljzaton keresztül. Sokkal jobb a Mini Pro, hogy nincs ilyen értelmetlen formája, és sokkal kisebb. Az USB-serial konverter pedig többnyire a működéshez már nem kell, úgyhogy direkt jó, hogy azt le kell csak húzni a végén, és nincs útban. A cserélhető csippnek sincs sok értelme, amikor egy teljes Mini Pro klón 1000 Ft.

Ebben az Ardboxban is ha jobban megnézed a képet, akkor pont azért nem lehetett rendes távolságot hagyni a relék körül, mert az Arduino területe túl nagy. Szóval fixen beépített termékhez nem ideális ez a "hagyományos" Arduino layout.

Az Ardbox dobozt minden programozás miatt szétszedni semmiképp nem akarom, úgyhogy talán egy UNO-val kellene újra összerakni, de az érintésvédelmi gond miatt nem is tudom mire használhatnám.

A Leonardo-kat pedig ICSP-n felprogramozva el lehetne sütni egy kvázi-végleges projektbe, de hol van olyan :-)?