Segédprogramok

Power BI szűrők értéke

Fórumok

Üdv,

Van olyan függvény a BI-ban, ami visszaadja a felhasználó által beállított szűrő értékét?

Tehát adott egy tábla van benne olyan mező hogy pl. év. A jelentéshez hozzáadtam egy szeletelőt (szűrőt), amiben a felhasználó kiválaszhat egy évet.

Ezt az értéket (évet) le lehet valahogy kérdezni?

Zabbix rendszer monitoring, Service Discovery, generált szolgáltatások

Fórumok

Vannak Windows gépek ahová zabbix agent-et telepítettem rendszer monitorozás céljából. Be van kapcsolva a service discovery ( https://www.zabbix.com/documentation/5.0/en/manual/discovery/low_level_… ) ami azt jelenti, hogy magától felfedezi a  háttérben futó szolgáltatásokat, és egy template alapján automatikusan triggereket generál hozzájuk.

Mostanában kezdtem el átállni Windows 11 -re ezeken a gépeken, és egy rendkívül idegesítő problémával találtam szembe magamat. A Windows 11 látszólag random módon létrehoz és töröl szolgáltatásokat, amiknek generált neveket ad. Ezeket később leállítja, és vagy kitörli őket, vagy nem. Ezekből aztán alert-eket kapok, mert amikor a szolgáltatás létrejön, akkor létrejön hozzá a trigger, amikor meg leáll és/vagy törlődik, akkor a trigger csinál egy alert-et, mert "nem fut a szolgáltatás ami automatikus indítású".

Konkrétan ilyenek vannak:

 

  • "webthreatdefusersvc_e02d6" (Web Threat Defense felhasználói szolgáltatás_e02d6) is not running (startup type automatic)
  • "cbdhsvc_e02d6" (Vágólap felhasználói szolgáltatás_e02d6) is not running (startup type automatic delayed)

A szolgáltatások neve látszólag félig generált (a prefix mindig ugyan az, de utána van egy CRC -nek kinéző vége ami időnként változik). A kinézetétől eltekintve nem nagyon lehet róla feltétellel megállapítani, hogy generált-e, vagy nem.

A hajamat kitépem emiatt, állandóan jönnek az alert-ek. Ha kikapcsolom a service discovery-t, akkor az se jó, mert ha véletlenül valaki telepít egy legit programot aminek a szolgáltatása tényleg hibával leáll, akkor meg elmarad az alert, amire szükségem lenne.

Talán a template-ben bele lehetne írni a {#SERVICE.NAME} szolgáltatásnév makróra valami mintaillesztési feltételt, de igazából nem tudom. :-(

Van itt valaki, aki zabbixot használ, és szembesült hasonló problémával? Mi lehet a megoldás?

Data Analyze app

Fórumok

Üdv,

Adatelemző appot keresek. Csak érdekel a dolog, hogy mivel érdemes foglalkozni.

Nagyon nyomják a MS Power BI-t. Milyen más alternatíva van?

Linux, Windows verzió is érdekel.

Synology NAS (DS723+), cloud synch, google drive - hiányzó fileok

Fórumok

Sziasztok!

 

A tárgyban leírt nas-on használt felhő szinkronizációval problémáim vannak.

 

Műveletek, melyeket végrehajtok scriptből:

  1. Létrehozok egy mappát az aktuális dátummal.
  2. Belemásolom a biztonsági mentésben résztvevő mappákat, fileokat.
  3. Minden file-t gz-zek.
  4. Bemásolom a teljes mappa alatt lévő valamennyi file-t egy Backup mappába.
  5. A nas-on lévő cloud synch éjszaka feltölti a google drive-ba.

 

Problémám:

Egy idő után úgy döntött a program, hogy a mappákat létrehozza, de a file-ok jó részét nem szinkronizálja fel a google drive-ba.

 

Szabad hely van a drive-on bőven, a filé-ókat tudja olvasni a cloud synch.

 

Találkozott már közületek valaki hasonlóval?

/MEGOLDVA/ Amazfit Band 7 kijelző érzékenysége módosítható?

Fórumok

A címben említett okoskarkötővel az a gondom, hogy a kijelző bármely pontját megérintve bekapcsolja a kijelzőt, sok esetben véletlen érintés történik.

Amit szeretnék, hogy vagy csak középen lehessen az érintéssel bekapcsolni a kijelzőt, vagy ha van ennél profibb lehetőeég, ott én jelölöm ki a területet. Mondjuk ha csak középen megérintve kapcsol be, már annak is fogok örülni. Tud erre valaki megoldást? 

Nézegettem az app boltban is ilyesmit, de az angol tudásmentességemnek hála, ha van is ott ilyen, nem találtam meg.

Bár nem tudja egyelőre az óra pont azt amit szeretnék, ugyanakkor zuhanyzáskor, vagy egyéb vízzel érintkezős helyzetben, a screen lock miatt, legalább nem állítódik el semmi sem, igaz, az órát akkor is látom, ha véletlenül az óra számlapja bármely részén érintés történik. Tehát egyelőre csak a screen lock adott.

Kép konvertálása 1 bitesre laser CNC-hez

Fórumok

Olyan scriptet keresek, ami egy képet 1 bitesre konvertál, a lehető legnagyobb élvezeti érték megtartása mellett. Mivel 0.05mm-es pixelekből kell összerakni a képet, gondolom, hogy a pontok sűrűségével már árnyalatok is kialakíthatóak.

Kész gravírozó megoldások vannak, de én csak a kép konvertálásra keresek programot, lehetőleg linux alapút.

Konkrét scriptet ugyan egyet találtam a githubon, de még a demo kódok is leállnak hibával. Több, mint 4 éves, gondolom, már elavult.

Tud ebben valaki segíteni? Ha sikerülne még karácsony előtt megoldani a problémát, az hasznos lenne.

Saltstack szarakodás

Fórumok

Ez is csak szarabb lett, mióta a vmware megvette... Mostanában történt valami (most 3006.4-en vagyunk).

Szóval van egy job, de akár egy sima test.ping is, amit kiküldök valahány gépre, vagy '*'-ra. A gépek egy része:

   Minion did not return. [No response]
   The minions may not have all finished running and any remaining minions will return upon completion. To look up the return data for this job later, run the following command:
    
   salt-run jobs.lookup_jid 20231114094736830359

És akkor 'salt-run jobs.lookup_jid 20231114094736830359' megmutatja azokat a minionokat, akik válaszoltak (meg hogy mit). De aki nem válaszolt vagy amúgy hibát adott, arról egy büdös szó nincs. Plusz ennek a végére nincs summary sem, szóval nemhogy arról gözöm sincs, hogy ki csinálta meg és ki nem, de még azt sem tudom hány (hacsak pl. grep-pel meg nem számoltatom), ki adott hibát.

Szóval ez így teljesen használhatatlan. Próbáltam nézni a új default konfigot, és abból pár opciót még berakni (főleg timeoutok), semmi nem változott.

Továbbá a konfig végigböngyőzése közben találtam (valszeg ez is valami újabb opció), bekapcsoltam a random_master-t - mert elvileg enélkül csak az elsőhöz kapcsolódik (nem tudom ez mit jelent, mert mindkét master működött rendesen amúgy), ennek az lett az eredménye, hogy közli, hogy amúgy ignorálja mert csak egy master van megadva (nem), innentől ráadásul ahhoz se tud kapcsolódni - még szerencse hogy nem vertem minden minionra restartot, mert mehettem volna végig az összes minionon és kézzel visszatenni a régi konfigot.

Kezd vicc lenni ez a cucc.

Másnak vélemény, tapasztalat?

CNC programozáshoz fontkészlet

Fórumok

Szeretnék egy billentyűzet negatívot kimarni fából CNC-vel, hogy szilikonnal kiöntve valami spectrum-like billentyűzetet nyerjek.

A gombokra azonban nem utólag szeretném ráfesteni a feliratokat, hanem eleve úgy marnám az öntőformát, hogy a feliratok magasabban legyenek, vagyis öntés után a mélyedésekbe festéket öntve megjelenjenek. Egy gombon egy betű és két BASIC kulcsszónak kell majd látszani általában.

Kerestem fontokat de valahogy egyik sem igazán erre készült. Azt pedig megúsznám, hogy egy fontot nagyobb munkával kelljen felhasználnom, mint amennyibe a konkrét karakterek megrajzolása kerülne.

Tehát olyan fontkészletet keresek, amiből egyszerűen kiolvashatók az egyes betűk alakjai, programmal könnyen feldolgozhatók. Az általános minimális billentyűzet karakterekre lenne szükségem: számok, angol betűk - egy méretben elég -, és a speciális jelek: $,%,;,",... nyilak.

Annyira nem találok ilyet, hogy lassan elkezdem magam definiálni az egyes karaktereket, de erős a gyanúm, hogy ezt már elég sokan végigszenvedték előttem. Lehet, csak rosszul kerestem?

Third-Party Debian bináris csomag (.deb) HOWTO

Fórumok

Sziasztok!

Szeretnék egy Third-Party Debian bináris csomagot készíteni és ehhez keresek valamilyen jó leírást, útmutatót ill. eszközt. A problémám az, hogy a jelenleg használt 'debhelper' tool (ahogy én látom) csak a hivatalos Debian disztribúcióba bekerülő csomagok készítését támogatja, márpedig én olyat szeretnék csinálni, ami soha sem fog oda bekerülni.

Amit szeretnék:
1) formailag, szerkezetileg standard debian (.deb) csomag legyen, hogy minden debian alapu linux distribúción működjön
2) third-party csomagot készítsen, tehát az /opt ill. /usr/local -ba pakoljon (egyenlőre nem érdekel az /opt vs. /usr/local hitvita!)
3) támogassa a Filesystem Hierarchy Standard (FHS) és a Freedesktop.org ajánlásait (gondolok itt pl. a localizált man-page, menü és az ikonok megfelelő elhelyezésére)
4) esetleg támogassa a globális (minden felhasználó) ill. a user (csak az adott felhasználó számára való) telepítést
5) jó lenne, ha lenne benne, hozzá valamilyen 'lint' jellegű csomag ellenörző eszköz is
6) legyen kiforrott, megbízható és hosszú távon támogatott

Az egyik fő problémám az, hogy hogy lehet az 'XDG Base Directory' rendszert ügyesen felhasználni az általános telepítéshez. A másik kicsit gyakorlatiasabb, a GUI-s programom beágyazása az asztalba, window manager-be. A Freedesktop.org ad ugyan némi útmutatást, de nem tudom, hogy pl. ez mennyire elterjedt szabvány, mennyire tartják be az egyes debián alapú disztribúciók ablak kezelői és szoftveres (tool) támogatást pedig egyáltalán nem találok hozzá.

Tudom, hogy amit kívánok az igen csak maximalista, így nagyon örülnék legalább egy rendes leírásnak, HOWTO-nak is. Előre is köszönök minden ötletet, ami segítene tovább lépnem.