Segédprogramok

Webminszerű filemanagert keresek

Fórumok

Szerveremről távolról a webminen keresztűl érem el a fájljaimat. Szeretném a webmint egy egyszerűbb céleszközre cserélni, ami responzív is, hogy mobil telefonról is elérhető legyen. Amúgy sem erre lett kitalálva a webmin. Milyen megoldást javasoltok? FTP kizárva. Gondolom egyszer kell a linux szerverre egy alkalmazás és a telefonra egy play áruházból telepíthető lehetőleg ingyenes alkalmazás, hasonlóan egy sinology nas megoldásához.

[Megoldva]rsync parancs mentésre --filter="merge $FILTER_FILE"

Fórumok

Már a kezdeteknél, a házi szerveremet ketten használjuk, én és a nejem.
/home/én  /home/ő /home/közös és /home/vegyes

Az én, ő és közös egy egyszerű raid1 tükrön van míg a vegyes (filmek, könyvek stb.) egy külön drive.
A "közös" és a "vegyes" "bind" mount -olva van, így az rscync -nek meg kell mondani, hogy azokat a mount pontokat ne mentse.
A teljes (futásidőben) működő parancssor így fest:

rsync -axqH --delete --filter="merge $FILTER_FILE" /home/ $BACKUPDIR

A filter fájl pedig így néz ki:

-/ /home/én/SMB/közös
-/ /home/én/SMB/vegyes
-/ /home/ő/SMB/KÖZÖS
-/ /home/ő/SMB/VEGYES

Miért kell a "-" után egy "slash"?

Kipróbáltam simán a "-" jelet nem működik, menti az rsync. Keresgéltem a neten, de erre még nem találtam magyarázatot (egyébként a merge sem teljesen világos minek). Úgy tűnik hülyülök, ezt valaha én írtam.

Át kell alakítanom a mentési eljárásomat, adjatok ötleteket. [megoldva]

Fórumok

Sziasztok, jelenleg így működik a mentés:

Van egy dedikált Linuxos (RH7) szerver, ahol rsnapshot-ot használok a mentéshez. A mentendő adatok egy része NFS, egy része SAMBA megosztás felcsatolásával érhető el. A maradékot pedig ssh-n keresztül direkt csatlakozással menti le, tipikusan root userrel csatlakozva, kulccsal. Az rsnapshot rsyncet használ, így tipikusan csak a különbség utazik a hálózaton, ami azért fontos, mert a mentő szerver BP-en van, a mentett adatok fele pedig a Lengyelországi adatközpontunkban található. A helyi diszkre jelenleg az utolsó 12 mentés fér el. De ez ettől még csak egy diszkes mentés, nem archiválás. Erre van egy másik, windowsos szerverünk, azon pedig a CA Arcserve végzi az utolsó mentés (daily.0) szalagra írását.

Ez a megoldás évek óta tökéletesen teszi a dolgát, az egyetlen problémát az okozza, hogy a PL DC-t nem mi üzemeltetjük, hanem az IBM, akik havonta egyszer letiltják az sshd-ben a root belépését, akkor is, ha csak kulccsal léphet be. Én ezt persze visszaállítom, mert a mentés fontos.

Viszont ezt a csiki-csukit már nagyon unom, így a legkisebb változtatást azzal érném el, ha az ssh-n keresztüli mentést megszüntetném (mezei userként nem tudja menteni azokat a fájlokat, amihez nincs joga). Tehát meg kellene fordítani az irányt, a mentendő szerverek mennének a mentő szerver felé. Így viszont megvan a lehetősége annak, hogy illetéktelenek is beléphetnek a mentő szerverre. Másik lehetőség, hogy minden szerveren csinálok a mentendő adatokról egy NFS share-t.

Vagy keresek egy másik szoftvert. Tanulmányozom a bacula-t, eddig tetszik, ssh független, jelszóval védett, a mentő szerver csatlakozik a klienseihez. Ám úgy tapasztaltam, hogy mindent egy fájlba ment, ami nekem nem jó, mert jobb szeretem, ha látom a fájlokat. Könnyebb kikeresni őket visszatöltéskor.

Nem lehet beállítani, hogy a mentett fájlokat natívan tárolja a diszken?

 

update: kaptam egy remek tippet https://unix.stackexchange.com/questions/325100/proper-way-to-set-up-rs…

a mentendő szervereken létre kell hozni egy fájlt az /etc/sudoers.d alatt ezzel a tartalommal:

msandor ALL = (root) NOPASSWD: /usr/bin/rsync
 

fel kell másolni minden gépre a mentő szerver publikus kulcsát, majd az rsnapshot konfba be kell szúrni ezt:

+rsync_long_args=--rsync-path="sudo rsync"
 

Persze ezt majd ansible-playbook-al fogom teríteni, eddig erre még nem volt playbookom, ideje elkészíteni ;-)

Mielőtt azt mondanátok, hogy erre dedikált usert csináljak, azt kell mondanom, hogy az nem biztos, hogy megállna az auditon, engem már jóváhagytak, így egyszerűbb.

Fotózott dokumentumok helyrerúgása

Fórumok

Mostanában gyakran szembesülök a problémával, hogy kapok valami mobillal gány módon lekattintott dokumentumot, amit utána ki kellene nyomtatnom.

(Hála pl. a "digitális" oktatásnak.)

Tipikusan az van hogy nem jó a perspektíva, a papíron random árnyékok és gradiensek, "szerencsés" esetben még hullámos is.

Ha natúr nyomtatom, akkor világos szürke alapon sötét szürke foltokat kapok.

Általában neki szoktam állni GIMP-pel, és convert to grayscale, színek, szintek és görbék, megpróbálok közel fekete-fehérre konvertálni... de ez időigényes, és a végeredmény is hagy kívánnivalót maga után.

Arra gondoltam, biztos, hogy kell lennie valami AI alapú megoldásnak erre, hogy ezeket letisztázza szépen gyorsan. Úgy néztem, az Acrobat tud valami ilyesmit (OCR - Enhance - Camera image), de ez windows only, fizetős, és még a free próbaverzióhoz is bankkártya adatokat akart. (Nem kapott.)

Tud erre valaki megoldást?

Nem feltétlenül kell, hogy FOSS legyen, bár nyilván előny.

Nem feltétlenül kell, hogy ingyenes legyen, bár nyilván előny.

(Bár akár még fizetnék is egyszeri összeget, de a subscription-based have 20 EUR jellegű dolgoktól irtózom.)

Köszönettel.

Készletnyivántartó, nyugta papír nélkül

Fórumok

Boltba keresek készletnyilvántartó programot, a következő tulajdonságokkal:

  • képes legyen enyugtát előállítani
  • mindegy milyen platformon fut
  • plusz pont, ha tud kommunikálni a pénztárgéppel, bankkártya olvasóval
  • esetleg készletnyilvántartónak van apija, aminek a segítségével tudok beküldeni termékeket

 

Lényegében azt szeretném, hogy semmilyen papír bizonylatot ne keljen kinyomtatni, csak akkor ha ezt a vásárló külön kéri.

Várom a segítségetek, háta van valakinek valami jó ötlete. Előre is köszönöm. :)

Google Meet lejárt kód

Fórumok

Üdv!

Korábban nem így működött a Meet (G Suite). Most létrehozok egy meet-et, el tudom küldeni a linket. De hamar lejár: "... a kód lejárt"

Ha jól látom (minden user) kilépés után meg is szűnik?

Korábban ~90napig élt - még ha nem is használtam.

Linux Insync

Fórumok

Üdv!

Az Insync alkalmazás egész jó. Fizetős, de talán annyit megér, amit kérnek érte. :)  (Bár furcsa, hogy a Google nem adott ki Linux GDrive klienst.)

Fc33 alatt használom pár napja (3.3.1.40899). Egy dolog "zavar", hogy "nem mindig" látom mit frissít.

Alul a "Scanning..." opciónál felhozza a folyamatban levő (éppen futó) frissítéseket. De utólag meg lehet ezeket nézni valahol (log-ban)? Azt vettem észre, hogy néha itt nem mutatja éppen mit frissít, de a GDrive-on látom, hogy végülis megfrissítette. Úgy láttam, hogy nem frissített, de mégis...

Más is tapasztalta ezt?

HID vonalkódolvasó kimenet szűrése

Fórumok

Sziasztok!

Van egy HID alapú ostoba* vonalkódolvasóm amivel termékeken lévő QR kódokban lévő szériaszámokat kellene becsippantani különböző főleg webes alkalmazásokba (köztük Excel online).

A dologgal két probléma van: egyrészt a szériaszámon kívül egyéb adatokat is tartalmaz a vonalkód, másrészt a szériaszámok formátuma változó. Ezekre már kiszoptam egy zsák regexpet, ami random QR kódot szériaszámmá alakít.

Arra keresek megoldást Linux alá, hogy egy adott HID billentyűzet kimenetét hogyan lehetne "elétéríteni" úgy, hogy a bejövő billentyűeseményeket globálisan csak egy programnak továbbítsa. (Billentyűleütéseket meg majd tudok szimulálni a programomból.)

 

*Nyilván ha át lehetne lőni CDC-re a fejem sem fájna, de nem lehet.

pdf split

Fórumok

Hello mindenki!

A probléma.

Adott egy 20 oldalas pdf fájl, melyet ki kellene nyomtatni. A feneség az egészben az hogy ebből 18 lapon a kinyomtatandó rész kicsi. A lap 1/4-edét foglalja el.
A felső bal oldalon.

Jött az ötlet hogy valahogy össze kellene fésülni a dolgokat, de ehhez először nyilván szét kell vagdosni lapokra. Majd gondolom egyszerűbb a dolog ha képekként kezelném, vagyis átkonvertálnám png fájlokká, ezekről levágnám a felesleget, majd négyesével visszailleszteném őket a lapra. Vagyis a 18 oldalból a lap teljes kihasználása esetén lenne csak 5 oldal amit ki kell nyomtatni.

Mindezt persze egy kattintásos módszerrel, vagyis script lesz belőle. De nem ismerem a megfelelő programokat, melyek ezt megoldják. Eddig a pdftk, convert jutott eszembe. Csak a bashoz értek, tehát python, perl ötletek kíméljenek. De ha valakinek van erre esetleg már létező megoldása, az ne fogja vissza magát.

TNT csomagkísérő címkékről van egyébként szó. Minden egyes feladott dobozhoz egy vonalkódos lapot generál. Feladunk 18 dobozt, akkor 18 oldal jön ki. Holott egy lapra ráférne 4 doboz vonalkódja. A weboldalon nem találtam erre megoldást.