A mindenkori elsődleges gépem Ethernet portjába kábelt utoljára .... dugtam.

Címkék

Más szavakkal: milyen gyakran használsz LAN-t / vezetéses számítógépes hálózatot / nevezd aminek akarod ...

< 1 napja
62% (857 szavazat)
1-4 hete
10% (145 szavazat)
12-23 hónapja
7% (101 szavazat)
2-5 éve
5% (65 szavazat)
5+ éve
5% (67 szavazat)
sose dugtam (van Ethernet portja)
2% (33 szavazat)
nincs Ethernet portja
7% (103 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (11 szavazat)
Összes szavazat: 1382

Hozzászólások

Otthon minden nap, desktop arra van kötve.

Céges noti wifin lóg, de itt van mellette 10 centire a kanóc is.

Hasznalok LAN-t de USB C-t dugdosok.

Általában izgalmas, ha egy szavazásban van "egyéb" kategória, mert a technikatörténeti szempontból legérdekesebb esetek ott szoktak összegyűlni.

Ezzel együtt itt most nem nagyon tudok semmi "egyebet" elképzelni, hacsak nem valami olyant, hogy "Elsődleges gépem Ethernet portjába már mindent dugtam, csak kábelt nem".

Nagybátyám gépe szervizben volt úgy 15-20 évvel ezelőtt. Egyszer szólt telefonon, hogy meghozták neki, össze kéne dugni. Mondtam neki, hogy igazából ezt ő is meg tudja csinálni, mert úgy vannak kitalálva a portok, hogy egy dolog csak egy helyre illeszkedik. Kockát a kockába, kört a körbe. Mint a gyogyóban tudod ;)

 

Fél nap múlva hív újra, hogy jó lett minden, csak az egér nem működik pedig jól be van dugva megnézte.

Akkor derült ki számomra, hogy nem mondtam igazat: az RJ45 portba az USB-t is be lehet erőszakolni :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Regesregen valahol olvastam szamitogep szerviz remtorteneteket (talan PC Guru, vagy hasonlo):

1. HDD szep hosszu facsavarokkal berogzitve, amik ugye bementek a HDD femhaz es a nyak koze

2. alaplap felcsavarozva a panelre tavtartok nelkul

3. molex csatlakozo forditva bedugva miutan akkuratusan lereszelte a masik 2 sarkot 45 fokosra

Apám története még a hőskorból, XT vagy AT gépekkel. A boltba jön vissza a nő, aki tegnap vette a gépét. Erős szláv akcentussal mondja: "Fjerenc! Báj ván géppel!"

Mint kiderült, fordítva dugta be a monitort. Mármint a 9-tűs DSub-ot 180fokkal elfordítva! Nem ment könnyen, de ő erős volt, végül sikerült neki. (Akkoriban a monitoroknak fixen szerelt kábele volt, az üzletnek viszont volt szervize.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Hidd el nekem, baromira egyszerű. Én is voltam ügyfél. :-( Ennél csak az volt egyszerűbb, mikor a bolhafingnyi SCSI-t sikerült *nem* fordítva* úgy bedugni, hogy az egyik tüske elegáns villámba görbülve a a falhoz simult. Egy teljes éjszakát szoptunk el vele ketten, hajnalban jött a főnök, gyanakodva kihúzta, majd bajsza alatt elég csúnyán morogva egy miniatűr fogóval kiegyengette. És egy óra múlva indulhatott a gépen a bemutató :-)

Gondolom úgy, hogy éppencsak sikerült rákapatnia a csavarok hegyét, aztán a csavar tekerésével megoldotta a többit. Régen még nem a kézzel tekerős "thumbscrew", hanem rendes csavarhúzóval tekerhető dsub volt a divat. Mindenesetre apám úgy mesélte, hogy olyan szinten szétgyakott csatlakozót azóta sem látott. És ha belegondolok, hogy a 80-as évek végén egy IBM XT-ért is elkértek 800000Ft-ot (a havi fizetés meg volt kb 8000 Ft), a kár elég jelentős volt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ezzel együtt itt most nem nagyon tudok semmi "egyebet" elképzelni, hacsak nem valami olyant, hogy "Elsődleges gépem Ethernet portjába már mindent dugtam, csak kábelt nem".

X1 Carbon G8 az elsődleges gépem. Ezen nincs RJ-45 port, de van saját Lenovo megoldás, amihez adtak adaptert. Azt nem használom, de USB-C dokkolót igen, amiben fixen benn van az RJ-45. Ezt mindennap használom, de attól függetlenül, hogy be van dugva a "LAN", pár napja fixen wifin lóg a gép.

Ha csak a szavazás címét és a válaszokat néztem volna, akkor erősen gondolkodnék, hogy mi legyen a válasz (pláne, hogy az 1 nap és az 1 hét között nincs is válaszlehetőség). Szóval nagyon jól van az az "egyéb" kategória ott.

De mivel tudok tovább is olvasni (meg tudom, mi a szavazás apropója), ezért könnyű volt választani. ;)

Most is be van dugva. Próbáltál már WiFi-zni olyan helyen, ahol több, mint 100 BSSID látszik a környező épületekből? :)

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 09:47

Dokkoló ? Az a spéci csatlakozó ethernetnek számít ?

 

otthoni dokkoló: 2 monitor + 1 Ethernet RJ45 + Printer multi + USB DAC + USB Jabra + táp tégla

mhelyi dokkoló: 2 monitor + 1 Ethernet RJ45 + USB Jabra + táp tégla

egyébként vezetékes LAN-t preferálom, mindenkinek van RJ45 vagy USB-C to RJ45 giga.

For Whites Only meeting room!

Rossz a kérdés. Vezetékesen használom az itthoni privát gépemet, tehát <1 nap lenne a helyes válasz a 'milyen gyakran használsz vezetékes hálózatot' kérdésre, viszont a fene se emlékszik, mikor dugtam bele utoljára a kábelt :)

Desktopot nem dugdosom, rá van dugva fixen.

Amiko' megvettem a gépet bödugtam.

Nekem is fixen van LAN bedugva. Nem szeretem wifit, sokszor van vele gondom.

Mikor ide koltoztem bedugtam, azota ugy van. (Ez egy desktop, nincs is benne wifi.)

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 10:27

Nincs portom de nem is érzem szükségét. A router 4 csatijába van NAS, a zimaboard és a két konzol (PS4 pro és Series S), mert ezeken mozog sok adat. Minden más wifi, ráadásul még mesh wifi is az emelet miatt. Papíron gigabit van, gyakorlatilag 800 környéke jön madzagon, emeleten mesh extenderre csatlakozva jelenleg 600-at mérek, latency is tök oké a mindennapokra (voice chat problémamentes), nyilván ha kompetitív online játszanék wifin az fájna de így bőven hozza amit kell neki. Amúgy router és extender is AX.

Ettől függetlenül később tervezem majd bemadzagozni a házat ahogy nőnek fel a gyerekek és nekik is kell géphez/konzolhoz a stabilabb kapcsolat de az még jó pár évnyire van.

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 10:39

5+ -t nyomtam. Kb akkor raktam össze a gépet, azóta benne van. Akkor most mit erősítek? A "no LAN" vagy a "yes LAN" halmazt?

No, jó a magyarázat miatt átszavaztam a kevesebb, mint 1-re.

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 11:03

Az ethernet port dugdosás meg a LAN használat ahogy fentebb is említették nem ugyanaz.

A laptopba USB-C-t dugok. A dokkolón keresztül használom a LAN-t. Asztali gépeben is LAN-t használok. a <1 napja opciót választottam. (pedig a laptop ethernet portba még sosem dugtam kábelt...)

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 11:19

Ügyetlenre sikerült a kérdés. Utoljára akkor dugtam bele kábelt, amikor összeraktam a gépet. Ennek szerintem két éve, viszont azóta folyamatosan ezen keresztül van hálózati kapcsolata. A gépben nincs wifi interface. Ez egy desktop gép mini torony házban.

Ha a kérdés az akar lenni, milyen gyakran van hálózati elérése UTP kábelen a gépnek, akkor a kisebb, mint egy napja lenne a helyes megfejtés. Ha a bedugás, mint mozdulat számít, akkor 2-5 éve. Szóval marad az egyéb, leírom. Átszavaztam kisebb, mint 1 napra, mert a magyarázat szerint ez lenne a kérdés értelme.

A nem elsődleges itthoni notebookom viszont csak wifi-n éri el a hálózatot, noha van Ethernet portja. A munkahelyi saját linuxos gépen szintén wifin - munkára használom -, a céges windowsos gépem UTP kábelen van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 11:40

Otthon/home office-ban laptopot használok wifi-vel. Régóta nem volt vele gond, amióta normális minőségű routerem és mesh repeaterem (Fritzbox) van. Céges desktop madzagos. És van otthon is egy desktop, ami wifivel csatlakozik az internethez, de egy madzaggal egy mellette levő raspberry pi-hez, ami be tudja kapcsolni WoL-nal.

egy madzaggal egy mellette levő raspberry pi-hez, ami be tudja kapcsolni WoL-nal

Szerintem elbonyolítottad. Én a routerre tettem OpenWRT/LEDE-t. Távolról a router-emre ssh-zok, majd wol, elküldi a magic packetet, gépem indul, utána arra ssh-zok. Használom, a végén pedig leállítom. Ehhez nem kell Raspberry-Pi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, ez még menne, szerintem a Fritzboxra be lehet lépni (open source), de megy a magic packet wifi-n? A router messze van, nem akarom körbemadzagolni a lakást, max a villany mellé lehetne behúzni az UTP-t, az meg nem annyira korrekt megoldás. A raspi-on fut más is [VPN és egy scraper, ami visszakapcsolja a szolgáltatónál az IPv6 port exposingot, amit "biztonsági okból" 24 óra után kikapcsolnak (a drágább, fix IP-s szerződésnél nincs ilyen "biztonsági ok", szóval a profit biztonságáról lehet szó)], amit el lehet érni messziről, és olyan sokat nem fogyaszt.

Ja, így már értem. Szerintem nem megy wifin. Tehát az R-Pi folyamatosan megy, azt éred el wifin, majd ő küldi a magick packetet dróton a mellette lévő desktop gépnek. Így érthető és indokolt az elrendezés. Esetleg valami olcsó TP-Link router is elég R-Pi helyett, de mint írod, másra is használod az R-Pi-t.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem nem megy wifin.

Elvileg van olyan, hogy WoWLAN (pl.), bár nekem még nem sikerült belőni (Windows célgépre), mondjuk annyira nagyon nem is kellett, hogy igazán megküzdjek vele. :) De biztos van itt, akinek működik.

Ettől függetlenül én is a RasPimat használnám erre, ha már úgyis megy folyamatosan, mert valahogy mostanában nem igazán szeretek a routerekre custom os-sel szórakozni, pláne nem egy ilyen pici feladat miatt.

10 éve nincs ethernet port az elsődleges gépemen. Dugdosson kábelt az, akinek nem futja wi-fi-re.

Majd ha fogja tudni a wifi megbizhatoan az 1Gbps (vagy tobbet), nem 10x akkora latencyvel, mint a kabeles, akkor majd lehet hogy elgondolkozok. Bar desktopnal akkor se fogom sok ertelmet latni, annyira mindegy hogy most 15000 vagy 15001 kabel van beledugva.

I hate myself, because I'm not open-source.

vacilláltam hogy az 1 percet vagy az 5 évet válasszam, mert vagy 10 éve be van dugva a kábel, csak amikor szerelni kell vagy odébb tenni a gépet, akkor húzom ki. természetesen desktop. a céges laptopokat wifin használtam, viszont 2020 előtt amikor még minden nap be kellett menni, akkor az is fixen dokkolón volt amiben volt eth. almás laptopon már az eth-hoz is "dokkoló"(=usb-s plusz kacat) kell, de azóta már az aljzatokat is leszerelte a local it, úgyhogy az már csak wifin megy.

sztem ez a laptop meg pláne a wifi egy hülyeség :) kétféle dolog van: ami be van dugva vagy ami nincs bedugva. és ami nincs bedugva az nincs :]

nincs aláírásom

Desktop gepen madzaggal van 2.5Gbps-es  linkem a routerig. Igy tudom jol kihasznalni a T adta gigas netet. Wifin keresztul lassabb a letoltes (AX: ~600Mbps, AC: ~300Mbps).

T-vel van egy kellemetlen tapasztalatom, ami miatt örülök, hogy nem ők a szolgáltatóm. Egy file letöltése gyorsan kezdődik, majd nagyjából exponenciálisan csökken a letöltési sebesség némi ofszettel, azaz lesz azért egy alsó aszimptotája ennek az időfüggvénynek. A következő file-nál ugyanez. Szóval hiába az elvileg nagy sávszélesség, nekem úgy tűnik, hogy limitálják, ha nagy a forgalom. Gondolom, sok ügyfelük van, és az uplinkjük sávszélessége adott.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A macminibe fixen van 2.5GB ethernet de néha bekapcsolom a wifit airdroppolni (de közben szinte minden az etherneten megy).

A céges laptop dokkjába sima 1g ethernet van.

Az iPad meg thunderbolton keresztül ha tölt akkor a dokkjában van egy 1gb ethernet ami használva is van.

Az apple vezeték nélküli gyors filemegosztása. Csak bekapcsolt wifivel működik, mert nem arra èpít, hogy ugyanazon a hálózaton legyél hanem pont-pont átvitel történik, pl ezért is érdemes csak ismerős kontaktoknak engedélyezni mert pl a londoni metrón szokás volt mindenféle képeket küldözgetni. Párommal használjuk filemegosztásra, de pl névjegyet is lehet küldeni ami hasznos lehet, meg kb akármit.

https://support.apple.com/hu-hu/102538

ez komoly?

minek dugdosnám? 5 éve bedugtam, amíg a gép ott van, a kábel is.

Sose dugtam, bár nem tudom ennek mi köze az ethernethez

Én utoljára hétvégén húztam ki és dugtam be az ethernet kábelt, mikor takarítottam az asztalt és a laptopot.

A fő gépem ethernet csatlakozójába hónapok óta dugtam utoljára kábelt, de az azóta is benne van!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Elsődleges privát gép vagy elsődleges céges gép? Nem mindegy :)

Mi ez poll ember? Adminoknak wifi? Ez itt egy drótos népség :)

Azt kellett volna itt megkérdezned, hogy sikerült e már a telefonjukat csatlakoztatni a vezetékes hálozatra.

A 4 hete es a 12 honapja kozott eleg nagy lyuk van. Egeszen pontosan 2023 julius 16-an, nagyjabol 7 es fel 8 kozott. A gepemen mondjuk nincs ilyen port beepitve (bar adtak a gephez egy USB3-as atalakitot), de egy USB type-C-s hubot szoktam hasznalni. A hubba a kabel meg kb. 2 nappal korabban kerult, valamikor delutan.

Van egy kamerarendszer, ami etherneten kuldi a kepet, ha a laptopomat hasznaljuk, akkor ez jon dedikaltan arrol a portrol, a netet meg wifin erem el.

Fejlesztettem egy masik ethernetes kutyut is (enyem volt a PC oldal), 2018 nyara es 2019 tavasza kozt, ez neuronok elektromos aktivitasat kuldte at, szinten dedikalt halozaton.

Altalaban azert hasznalom a vezetekeset, mert a masik oldalon levo kutyu szereti a dedikalt halozatot, nem azert, mert onnan kapok netet. Egy ilyen kivetel volt, a 2022-es ifi+U23 VB-n, ahol stabilabb volt a kapcsolat vezetekesen (a TV-s csapat megpakolta a celtornyot antennakkal).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

MEA-t. A neuronok egy NYAKon voltak, sejttenyeszetkent, nem egy ember fejeben. EEG-nel a jel is teljesen mas, itt el lehetett kuloniteni az egyes neuronoktol jovo spike-okat, az EEG meg valami osszesitett masszat vesz (ami a koponyan atjut).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Erdekes project volt, de a lenyege pont az volt, hogy a kutatast mar ne mi vegezzuk, hanem a vasarlo, aki a kutyut megveszi (tipikusan gyogyszercegek meg kutatolaborok). Fognak egy par ilyen sejttenyeszetet (a plate tobb well-re volt osztva, a konkret tipuson 768 csatorna volt, es tenyeszetenkent 8 elektroda volt csak, szoval eleg sok kulonallo tenyeszetet kezelt), es ha van valami anyag, ami jonak tunik gyogyszereszeti celra, adagolnak a kulonbozo well-ekbe kulonbozo koncentracioban, es megnezik mi tortenik. Tobb ceg gyart hasonlokat, kepkeresoben egy random talalat. A merokutyubol sem a mienk volt az elso, bar teny, hogy eleg jol sikerult. Lattam anno neten masok mereseit, nalunk sokkal jobb volt a jel-zaj viszony, es arban is versenykepes volt.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A következő poll lehetne ugyanez, "A mindenkori elsődleges gépem Ethernet portjába kábelt" rész nélkül.

Egyeb leirom: Notin nincs ethernet, ugyhogy az eterbol veszi ki a mindenttudast, a desktop gepet viszont porazon tartom.

Ha már ilyen szépen összegyűltünk, azt megmondaná nekem valaki 20 év távlatából, hogy a ps2-es egér/billentyűzet miért nem volt hajlandó kihúz/bedug után magához térni csak ha újraindítottam a gépet?

Ugyanazért amiért a sata nem ment: a legtöbb bios csak a POST-nál inicializálta, ha talált.

Aztán működött már hotplug is, mint ahogy a sata is, meg utána lettek combo egér/billentyűzet portok, és a vezérlő el tudja dönteni, hogy melyik féle képpen kommunikál az eszközzel.

"Sose a gép a hülye."

Munkahelyi noti az elsődleges gépem, és az eszközök frissítése miatt naponta kell dugdosnom (az USB-C-s dokkolót).

Vezetékes hálózatot preferálok én is, a routerig legalább megvan a sávszélesség. Ha a wifi, akkor lehet agyalni, hogy a 20+ AP közül melyik a hunyó a környéken.

Szerkesztve: 2023. 12. 07., cs – 08:48

A laptopba kicsit régebben (1 hó), de az otthoni desktopból (amin WiFi is van és ez az elsődleges) néha kijön a kábel. Utoljára kb 1 hete :)

egy kérdés:

- van már full-duplex wifi kommersz cuccban ?

A madzag az full-duplex.

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2023. 12. 07., cs – 09:49

Még a WIFI6 korában is a legjobb ha bevagy kötve közvetlen a routerre. Nálam ez nem is kérdés. Amikor költöztem az első dolgaim közt volt a kábelezés. A WIFI arra jó, hogy home officéban elbohockodjon a telefonon youtube videókat nézegess stb.. Ha játszani akarsz vagy letölteni és vagy feltölteni akkor a kábel még mindig magasan a legjobb.

Azért nem egészen egyértelmű a kérdés, hogy tényleg "mikor _dugtam_ utoljára", vagy amire inkább utalni szerettél volna, szerintem, hogy "mikor _volt/van benne_ utoljára"?

Utóbbi szerint értelmeztem, de mivel a dokkolóban van, így kicsit faramuci a helyzet.

Mellesleg, hiába halad efelé a világ, hálózatosként elképzelhetetlen, hogy ne legyen fizikai ethernet port a gépemen és ne azt használjam, amikor csak lehet. De egyébként usereknél sem támogatom a "WiFi only" hozzáállást.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Valamikor 2-3 éve cseréltem alaplapot-procit, akkor dugtam bele utoljára kábelt.

Használni azóta is 7x24-ben használja.

Már sok éve nem használok Ethernet csatit, de ez csak kényszer. Azt preferálnám pedig, de az albérlet miatt a Wi-Fi-ra vagyok szorítva, amit utálok. A tulaj nem engedi, hogy a lakás másik végéből hosszú vezetéket húzzak ki, se elcsatornázva, se máshogy elvezetve, falat sem enged fúrni, így csak a Wi-Fi marad, ami meg a gyenge jelerősség miatt egy f0sch sajnos. Remélhetőleg jövőre sikerül elköltözni, ahol lehet kábelezni.

Tényleg ahol csak lehet, az eth-megoldást használnám, nyilván pl. egy telónál, táblagépnél, IoT eszköznél nem játszik, de laptopnál, asztali gépnél simán megéri, még akkor is, ha kicsit jobban helyhez van kötve, bőven kiegyensúlyozzák az előnyök a hátrányokat. És nem, nem érdekel, hogy kinek milyen acxnwzc szabványos, Wi-Fi v99, 100 terraherzes profi felszerelése van, meg hány száz megabittel jön neki minden Wi-Fi-n is, pl. a pingidők sose lesznek olyanok, mint rendesen, vezetékkel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Covid alatt dugtam utoljára Ethernet kábelt a céges laotopomba, ma már a mesh backbone is wifis otthon. 

Átlag havonta 1x-2x dugok, a mindenféle Linux dobozok közvetlen eléréséhez amivel dolgozok. Ez a céges mekbúkra (utolsó inteles, táccsbár szaksz) meg a saját mekbúkra (m2) is igaz. Bár ezeknek nincs is ethernet portja, de van USB dongle, aztán kész. Szintén drótosan szoktam ha pl. streamelek, vagy ilyesmi.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nincs ethernet portja, de amíg a régebbi házban laktunk (február végéig), otthon az usb-s port replikátorba be volt állandóra dugva egy ethernet kábel is.

Az új házban nincs ethernet sehol (de lehet, hogy majd később lesz).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

a legtöbbet használton kb 10 éve nincs is.

az asztalit meg az rpi-t beköltözéskor bedugdostam, azóta nem bántottam

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Kb. 3 hónapja, amikor a gépemet felújítottam, mivel bedöglött a régi alaplapom.

Viszont ez az opció kimaradt a lehetőségek közül, így a másodikra szavaztam, az van hozzá a legközelebb.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Összes ismerős hülyére vett, hogy a lakásban gigabites ethernet van, amikor wifi is lehetne.

Összes ismerős csodálkozik, hogy a net nálunk miért nem szaggat sosem IPTV nézése közben.

Kevesen vannak, akik látják az összefüggést is, hogy a szolgáltatók olcsó wifi routerei kábellel még elmennek, nade vezeték nélkül...

Szerkesztve: 2023. 12. 10., v – 16:09

Az saját asztali gépem jekenleg wifi hálózaton csatlakozik. Az informatikusom (én) még nem szerelte meg a rack szekrényt. A végpontok már ki vannak építve.

A munkahelyen, a céges laptop meg kábelen. Egy type-c usb 'dokkoló' van az asztalomon. Az állandóan a céges hálózatra csatlakozik. A laptop saját ethernet csatlakozóját meg gyakran eszközök konfigurálására használom.