Milyen fogkefét használsz?

Címkék

Pár éve elégedetten használok szónikus fogkefét, és nem is tudom elképzelni milyen lenne újra hagyományos fogkefét használni. Feleségem viszont a hagyományos fogkefét preferálja. Érdekelne, hogy a közösség "kocka" tagjai milyen fogkefét használnak.

Hagyományos fogkefét
50% (459 szavazat)
Forgófejes fogkefét
31% (283 szavazat)
Szónikus fogkefét
9% (80 szavazat)
Ultrahangos fogkefét
1% (8 szavazat)
Műfogsorom van
1% (10 szavazat)
Nem mosok fogat, mert az ősember sem mosott...
7% (62 szavazat)
Egyéb,leírom
1% (9 szavazat)
Összes szavazat: 911

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 10:10

Szerintem amúgy csont mindegy, csak mosd meg tisztességesen. Nekem sima elektromos van, de inkább azért jó mert kicsi a feje és hátra tudok vele nyúlni úgy, ahogy a legtöbb simával nem.

Így van. Az a legfontosabb, hogy
- mosd a fogadat, és
- tanulj meg jól fogat mosni.

Pl. nem szabad rányomni a sörtét. Ez nem úgy működik, hogy ha jobban nyomod, jobban tisztít. Éppen ellenkezőleg. Ha elhajlik a sörte a nyomás hatására, akkor lófaszt se ér.

Nekem körkörösen oszcilláló hagyományos elektromos Oral-B van, feleségemnek és a gyerkőcnek hagyományos.
Elmex fogkrémek különböző változatait használjuk. Nem tudom ez számít-e valamit.

Emlékszem, még harminc éves korom után is voltak nagy megvilágosodásaim a fogmosással kapcsolatban. Érdemes rendesen utánanézni a helyes technikának és gyakorolni, hogy az rögzüljön.

A sonic/ultrasonic fogkeféktől mindig tartottam egy kicsit, hogy nem teszik-e tönkre idpvel a tömések és a fogcsont közötti adhéziót.

Hagyományos fogkefe, de a nyele fából van és csak a sörte műanyag. Asszony rendeli valahonnan messziről, ilyen 10-20 darabokat egyszerre. Gyerekek is ezt használják.

Viszont erről a szónikus fogkeféről még nem hallottam, igazából a neten nem nagyon akarok rákeresni, mert valószínű csak a szokásos marketing rizsát találnám. De érdekelne, hogy valójában milyen?

A gyerkőcök foga nagyon romlik, pedig a napi 2-3 fogmosás megvan és a feleségem most éppen fogkefe váltáson gondolkodik, mert nem állapot, hogy a 4 évesnek 3 foga lukas, vele a kezelés meg mindenkinek (gyereknek, szülőnek, fogorvosnak) rémálom.

Otthon valami Xiaomi fogkefe van megnyitva Ali-n, otthagyva gondolkodásra. :) Ezen a "jólesz/nem lesz jó" kérdéskörön pörög a Zasszony, mert lényegesen olcsóbb, mint itt boltban és ezért neki gyanús. De most pontos árat nem tudok. Viszont másik tíz is ennyibe kerül kb ott, de ez nem győzte még meg :)

Gyerekeimnek ilyen van: https://smile.amazon.co.uk/Oral-B-Battery-Electric-Childrens-Toothbrush… két külön fejjel. Jó. Szerintem nem kell ennyire túlgondolni a dolgot, annyira azért nem drága. Az kifejezetten tetszik benne, hogy 2 ceruzaelemről napi 4 fogmosással jóval tovább bírja, mint az én tölthető fogkefém kb. fele annyi használattal. Én mondjuk 4-6 naponta töltőre kell tegyem, a gyerekeknek meg szerintem kb. 2 havonta cserélek elemet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igazad van, de nem is nagyon tudod ezt kikerülni. Hét közben közétkeztetés van, oviban, suliban. Azt eszik, amit ott kapnak. Hétvégén, ha az anyjuk szíve ellágyul, akkor van fánk, lángos, palacsinta. Akár egyszerre mind a három. Utána persze fogmosás.

Nincs cukros üdítő, szörp, gyümölcslé, helyette van gyümölcs: alma és banán, néha körte. A nagy fiam néha betol egy répát nyersen. (de e mellé rettentő válogatósak és makacsok, ha valami nem tetszik nekik, nincs az az isten, hogy ők azt megegyék, inkább éheznek. Gondolj bele: végigtol egy kemény edzést, hazaérünk, közli, hogy ő éhes. Felsorolom a teljes étlapot, miből válogathat, hát ő ezt nem kéri. Akkor mit ennél? Mond valamit, ami pont nincs otthon. De semmi más nem jó helyette. Hát, kisfiam, akkor éhezni fogsz :) )

A két nagyobbik - bár még kicsinek tekinthetőek - profi sportot tol, kell az energia, nem etethetem őket egész nap növényekkel.

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 10:20

A forgófejes az a rezgő, köralakú, hagyományos elektromos? Durva lenne, ha forogna :)

Szerk: bár látom, hogy így hivatkoznak rá. Fura.

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 10:28

Szerintem a szavazasban szereplo "Szónikus fogkefe" ugyanaz mint az "Ultrahangos fogkefe". Gondolom az angol "Ultrasonic toothbrush"-bol sikerult ket kategoriat csinalni. Tudtommal ket fajta elektromos fogkefe letezik, a forgofejes (ami nem vegez teljes fordulatot, csak oda-vissza forgo mozgast es vibral) es az ultrahangos (ennek is mozog a feje, de nincs vele tapasztalatom a vibraciot gondolom az ultrahang helyettesiti).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekem is ez volt a tippem, de a vonatkozó Wiki szerint a szónikus fogkefe 200-400 Hz rezgést produkál, míg az ebből továbbfejlesztett ultrahangos verzió 1,6 MHz-et tol. Nekem is új volt mindez, én még leragadtam ennél a hagyományos elektromosnál, bár nekem az is nagyon bejött.

Csaba

Akkor en is tanultam valami ujat :) A "szonikus" egy kalap ala veszi a Philips Sonicare-t es az Oral-B termekeket, ezekszerint egyik sem ultrahangos, kizarolag a fej produkalja a rezgest? Akkor a forgofejes es a szonikus kategoria ugyanaz.

[szerk.] "...can be divided into three categories: electric, sonic and ultrasonic..." Akkor all a harom kategoria.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekem sima rezgő, "forgófejes" van. Egyik elemes/akkus, a másik vezeték nélküli töltős. Mindegyik Oral-B. Egyik sem volt több 8000 Ft-nál, mondjuk ha jjól emlékszem mindegyik akciós volt amikor vettem. Yuhi szerintem a Xiaomit nyugodtan megveheted. Azt hiszem ők gyártanak "okos" fogkefét is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A harmadik Oral-B-t nyúzom, ez most végre egy lítium akkus, a NiMh-tól nem voltam elájulva, de azok is elmenegettek vagy 2-3 évet.

Nem térnék vissza hagyományosra, szeretem.

Ezekkel az volt a bajom, hogy sokkal lassúbbak voltak mint a highend LiIon. Jó ideje nem néztem már mondjuk, de szerintem ugyanez a helyzet. Jelenleg a 8000-es szériából van egy, nagyon meg vagyok vele elégedve.

Közben úgy látom, hogy igencsak lecsorgott a LiIon és a gyorsasság is a belépőbb szintekre.

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 13:19
"Nem mosok fogat, mert az ősember sem mosott..." 
 
Van erről itteni általános iskolában valóban megtörtént "tanmesém", a fogászati hónap keretében fogorvos ellenőrizte és kezelte a iskolában a gyerekek fogait. Sorra került egy roma kis csaj, a fogdoki belenézett a szájába, elvigyorogta magát és példaként állította a többi gyerek elé a szabályos, tiszta fehér fogsorát, és hozzátette, hogy látjátok, ezért kell naponta reggel és este fogat mosni. - A kis csaj meg elszégyellte magát a dicséretre, és mondta, hogy:  Ő még életében nem mosott fogat. :D
 
 

kefélni a cipőt kell

Nem a cipőt kell. Van az a szám is tudod, hogy a cipőjét kefélte a nő helyett és elhagyta. De maradjunk a fognál.

Amúgy Te fogmosás nélkül használsz fogselymet?

És mi a helyzet a szájzuhannyal?

A rágógumi fogmosáshoz luxus. Van a faluban, ahol élek egy paraszt, aki azt mondta nem mos fogat, helyette pálinkával öblöget. :)

Minden étkezés után egyrészt lehetetlen, másrészt egy parasztnak az is luxus, ha napi egyszer teszi.

Étkezés után egy erre a célra vidéken használt földmunkások előszeretettel használt eszköze ez.

Egy igazi jobbágynál ilyen mindig van. Fogselymet az urak meg a selyemfiúk cipelnek magukkal.

Csak én vagyok olyan paréj hogy reggel meg este fogmosás oszt annyi?

Oké, ha mondjuk kollegával leülök pair programmolni és egymást szagolgatjuk egy ideig, akkor nyilván rágó. (persze, ez a pre covid időben volt utoljára).

Eddigi 33 év alatt nem rohadtak ki a fogaim ettől a nagyon basic higiéniától.

Ez engem mondjuk pont nem érdekel, hogy hagymát zabáltam és leülök valakivel.
A fogmosás a szagon úgysem segít, másrészt tíz perc alatt adaptálódik az illető szaglása.
Fingani is muszáj, ha megettél ebédre egy kiló csülkös babot, nem lehet mit csinálni, ennyiszer nem lehet kimenni.

A legdurvább pedig az volt, amikor távoli kiküldetésre mentünk egy kollégámmal és Győrben megálltunk egy jó dupla burgerre a Westyben. Amikor elkezdett bomlani a félig nyers marhahús és találkozott a hagymával, jó kis gázkamrában tartottuk egymást az út hátra lévő részében.

De ez még mindig nem üti meg azt a szintet, amikor valaki hozza az egy hétig rothasztott koreai kajáját vagy feketeretket zabál. Akkor már inkább a fing. Kinek hol húzódik ez a határ.

Ha tudod valakiről, hogy nagyon érzékeny bizonyos dologra, természetesen lehet rá tekintettel venni. De generális szabályt felállítani nehéz. Mert ha én hagymát nem ehetek, akkor a másik meg halat ne ehessen, mert engem speciel az zavar.

Ilyen az élet prózai része, nem kell ezt szégyellni vagy tabuként kezelni.
 

Csak tudnám melyik az a 23 ember, aki azért nem mos fogat, mert az ősember sem tette. Én falusi büdös paraszt létemre meg szoktam mosni. Elektromos fogkefét használok, mert már van villanyunk lassan nyolcvan éve.

Az antifogmosóknak üzenem ne is fürödjenek, arra hivatkozva, hogy az ember nem víziló.

Forgófejes. Sosem volt elektromos fogkefénk, arra neveltek, hogy az felesleges rongyrázás. Na egyszer utánanéztem, hogy hogyan kéne "rendesen" fogat mosni sima fogkefével, nem sokkal rá már meg is volt rendelve az elektromos. A fene se fogja 6 percig azt a szájakrobatikát végezni napi szinten, ha az elektromost elég csak végigtolni 2 perc alatt, ráadásul még jelzi is az időt, meg szól, ha túlságosan rányomom a fogaimra... (Sajnos nekem rosszak a fogaim, szóval megéri törekedni a megfelelő szájhigiéniára. Jó genetika mellett nyilván mindegy)

A másik amit ajánlok mindenkinek, az a szájzuhany. Kb. olyan különbség van a fogselymes bohóckodás és a szájzuhany között, mint egy gagyibb fajta kemény sörtéjű hagyományos fogkefe meg egy komolyabb elektromos között.

Annyit tennék hozzá a hagyományos vs. elektromos  fogkeféhez, hogy velem a fogorvosom közölte. Reménytelen vagyok. Nem tudok rendesen fogat mosni (vagy csak nincs türelmem hozzá). Hat percig pén sem mosnám. Azt mondta az ilyeneknek találták nki a fogkefét, mint én, meg a gyerekeknek.

Én is gondolkodom szájzuhanyon. Már évek óta tervezem, hogy olyan komplett fogmosó állomást veszek, amiben van minden. De az elektromos fogkefém még mindíg működik, 2006-ban vettem, csak akkumulátort kellett benne cserélni. Annak idején huszonötezerért vettem, azt mondta az egyik tehetősebb haverom mekkora barom vagyok, hogy annyit adtam érte. Semmi értelme. Dehogy nincs. Pedig alaposan meg szoktam áztatni. Nála meg három év után kuka.

Mielőtt valaki megkérdezné, Oral-B van ráírva. De szerintem hamis. Szerintem Stihl! Vagy Husqvarna.

Xiaomi ultrahangos fogkefém van, nagyon szerettem, pont a garancia lejárta után adta meg magát pár nappal :-(

Elővettem a fiókból a régi Oral-B fogkefémet, most azt használom. Néztem YT videókat, hogyan lehet szétszedni, és megjavítani, állítólag típushibás, fentről befolyik a víz egy idő után, és a mikrokapcsoló megadja magát. Már csak szerezni kell hozzá egy spéci szerszámot.

A minőségi munkaeszközök és minőségi életmódot biztosítő minőségi eszközök nem tartozik a rongyrázós kategóriába. A szülők mindig maradiak és/vagy valamiben mindíg tévednek. Ami nem baj, azért hibáznak, hogy mi tanuljunk szüleink hibáiból.

Nem szeretek tulozni, de idén vettem egy Dr. Bei szonikus fogkefét (gondolom Philips SoniCare konkurens) és elképesztően jó cucc, nagyon elégedett vagyok vele. Előtte Oral-B oszcillalo kefes fogkefém volt, az is egy nagyságrenddel jobb, mint a kézi fogkefe, de a szonikus! Amióta használom a leghatso fogamat is tökéletesen tisztának érzem (az Oral-B elérte de nem tudta ilyen simára mosni) és a fogok közötti résből is tökéletesen kiszed mindent. Nagyon fontos persze a technika (épp csak a foghoz kell érinteni a sörtek végét, fentről lefelé söprő mozdulatok a fogak oldalánál), de imádom, a legjobb vásárlásom mostanában.

A technikát jól írod: csak a sörték végét kell a fogakhoz érinteni. Ez egyébként a hagyományos fogkefére is igaz.

Jelenleg Oral-B oszcillációs fogkefét használok, és mindig az tartott vissza a szónikus/ultraszónikus kipróbálásától, hogy nem teszi-e tönkre a tömések és a fogcsont közötti adhéziót. Ezzel kapcsolatban lehet tudni valamit?

Juniksz portál.jpg című képünket láthatják.

Most mé' mondod?
Engem az is érdekel, hogy ki, milyen mosóport, lúdtalbetétet, menstruáció felitatót használ. Treynél vannak már a kérdéssorok, csak, ahogy írja, még meg kell várni, hogy megjelenjen a cikk a OnePlusz balkezes UTP dugóról és a OnePlusssz Pezsgőtablettáról, hogy szakmaibb hírek is legyenek. Én egyet értek vele.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2021. 01. 26., k – 04:37

[x] Nincs fogam, molylepkével mosom a fogínyemet.

(Különben ez így nagyon kirekesztő. A szavazás kiírója nem gondolt a Lila Szultánra.)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Hagyományos, elmex medium, kisfejű, narancssárga.

> Sol omnibus lucet.

Vajon a paleosok mosnak fogat? Az ősember optionről jutott eszembe :D

Nem a fog mosása a fontos, hanem a fogak közül a maradék / lepedék stb. eltávolítása.