Jártál már így? A szoftver amit fejlesztettél, nálad simán megy, a felhasználónál viszont úgy borul, hogy öröm nézni.

Címkék

Mi a kérdés? Nincs olyan projekt, ahol ez ne fordulna elő velem ...
30% (60 szavazat)
Néha előfordul. Hogy mikor, mennyi balhé van belőle, az univerzum energiájától függ.
34% (70 szavazat)
Régebben 1-2 alkalommal volt ilyen.
12% (25 szavazat)
A megrendelőt mindig beidomítom, gyakorlatilag ő kér elnézést, ha nem megy az egyik verzió.
7% (14 szavazat)
Egyéb, leírom.
17% (34 szavazat)
Összes szavazat: 203

Hozzászólások

#popcorn
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem, én olyat láttam, hogy a fejlesztő megfejlesztette, állítólag a gépén ment, mi kivittük, deploy, aztán állandóan esett-kelt. De, a múltkor ezt már leírtam.

--
trey @ gépház

Városi TV, PhotoNEWS - azaz a képújság szoftver rettenet.
A fejlesztő gépén mindig tökéletesen fut, TV-ben adásban a legváratlanabb pillanatban jönnek elő a hülyeségei és a fagyások.
Azóta a fejlesztő már betett egy időzített újraindítás lehetőséget, majd valamelyik verziótól betett még egyet. Úgyhogy 12 óránként mindig újraindul automatikusan :)

-------------------
https://onlinestream.live/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Legutóbbi app böngészőben css background rgba, egyik lg-tvn egy tetszőleges alfa köztes érték 100%-ot jelent a másikon 0%-ot.
Ficsőr dobva, rollback.

Hajajj, volt pár kellemetlen eset, ami annak ellenére történt, hogy óvatosan lett fejlesztve.
Pl
- kézi kódolvasó csippanása durván belassult, szép lassú dallammá alakult - mint kiderült, nagyon ritka thread prioritás inverzió miatt
- firmware update csak bizonyos usereknél volt hibás - mint kiderült, a felhasználó név első betűje volt a döntő
- a sok éve atombiztosan működő adatbázisból olvasó szoftver hirtelen botlott - mint kiderült, ázsiai nyelvű windowson más dekódolást kapott a string

Szóval néha becsúszik...

a lokalizált felhasználónevekkel rendszeresen szívóznak még a nagyok is... anno, naiv ifjú koromban még ékezetes windows nevem volt. Aztán többek között a real rhapsody és a win-es safari böngészőből is jött ki olyan verzió, ami nem tudott vele mit kezdeni. Azóta inkább nem használok ékezetet, mert szinte biztos, hogy valahol átcsúszik a teszteken valami hiba valamelyik programnál és szívás a vége :)

Volt! És mindig kiderül, hogy nem a programban a van a hiba, hanem simán a megrendelő noob...

Mindig kiderült = mindig kimagyráztátok.

Mikor supportos voltam, rendszeresen kaptam a fejlesztőtől, hogy nála működik, nincs hiba.
Aztán kiderült, hogy a fejlesztőkörnyezete valami lib/dll ből más verziót használ, mint az ügyfél egyszerű vindóza. Csak a szükséges dll-eket, és azok verzióit a fejlesztés vezető nem kívánta dokumentálni, mondván hogy neki fogalma sincs, meg ideje se, derítse ki a support.
Szerencsére már nem dolgozom ott, mert ez a legkisebb baj volt a hellyel. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Van ez azért fordatva is. Van amikor az ügyfél közli, hogy ez és ez áll rendelkezésre, nem kíván egy lib/dll-t sem feltenni, sem egy környezeti változó megváltoztatni. Megkapod, az elvileg pontos környezet leírását mire készülj fel, és mikor viszed az alkalmazást, szembesülsz vele, hogy egy oltári nagy marhaság amit kaptál és köze nincs a valósághoz. Arról már nem is beszélve amikor a dev, test, uat és prod környezetek (ügyfélnél) szinte minden téren eltérenk egymástól. Persze ezek igen sarkalatos példák, de ezek közül mindegyikkel találkoztam már.

Ügyfél telefonján android csomagtelepítő elhasal, minden teszt eszközünkön megy. Küldök neki új build-et, az is. Küldök neki build-eket, amikben egyesével nulláról minden szépen elemenként bele van rakva, megy minden. Folytatom a fejlesztést az új build-el, random x-edik módosítás után megint nem megy. Android kompatibilitási hiba nem lehet(ne), komponensek jók arra a verzióra, még régebbire is, ki tudja. Jelenleg további tesztelésre vár, worksforme-nél tovább nem jutott.

hehe... huawei telefonoknál több különböző alkalmazás kapcsán futottam már rá problémára. Jellemzően nem azzal az android verzióval van baj, amivel a gyártó kihozza, hanem ha egy főverzió frissítést adnak ki rá.

Volt ilyesmim, ahogy te is írod. A play storeból való telepítés indításakor a készülék újraindult. Egyik fapadosabb huawei/honor és még 2-3 durván noname készülék. Semmi log, semmi használható adat, néhány felhasználó készített videót a történésről, hogy lássuk egyáltalán mit tapasztalnak valójában. A play store értékelések kapcsán és a supportot hívó ügyfelektől tudtuk meg, hogy történik ilyen.
Berendelt a management több gagyi készüléket és az egyik fajta fapados huawei esetén sikerült reprodukálni. De csak release apk-val, a debug kulccsal aláírt apk esetén nem történt meg. Másik build, ugyanúgy publikálva meg működött. Valószínűleg valami bug volt az anrdoid rendszerben, amit használtak azok a készülékek. Pontosan azonos verziószámúak voltak. Arra tippelek, hogy a huawei lehet némelyik fapados készülék szoftveres supportját valami csunka alvállalkozónak adják ki és azt felhasználják többféle márkanévhez, más ügyfelekhez is.

Másik eset, régebben, talán 5-ről 6-ra frissítéskor az ugyanolyan alaprendszert használó készülékekre nem működött a megvásárolt tartalom letöltése. A különböző fázisokból gyűjtött atinternet statisztikából szépen látszott, hogy melyik készülékeket érintette főleg és hogy a modell numberben ugyanaz a postfix van, ugyanarrazt a buildet vehetik alapul hozzá. Később ritkul a probléma, valsz adtak ki updateket és azok valamelyest orvosolhatták. Mivel nem volt olyan szoftverezésű készülékünk (más ország szolgáltatóinál voltak), így nem tudtuk megfejteni.

Még régebbi eset: Az ügyfél folyton tajtékzott, hogy egyik készülékükkel sem megy jól az alkalmazás, széthullik a felület. Kiderült, hogy az egész telefon flottájuk sony ericsson xperia, amelyket a kiadáskori 2.3-ról 4.0.4-re frissítettek. Sikerült egy próbára egy kollégától szerezni egy minit, azon reprodukálható volt és meg sikerült fejteni az okát. Azért apróról egy összetört készüléket is szereztem tesztelésre, egy xperia neo mt15i-t. Az volt a probléma oka, hogy a nyomorult gyártó nem a végleges 4.0.4-es rendszerből készítette a rendszer buildjét, hanem egy javítatlan bugokat tartalmazó bétából. A setterek csak legelső értékadáskor működtek a gui elemeknél, így az ügyfél által kért animációk beállítása nem ment megfelelően. A workaround az lett, hogy minden gui elem módosításakor egy új pélrányt kellett létrehozni, átmásolni a paramétereit a réginek, s kicserélni... ahelyett, hogy setterrel egyszerűen lett volna átállítva.

Az is szokásos történet, hogy fejlesztői verziót apk-ból telepítve sokszor nem enged az ügyfél telefonjára telepíteni a rendszer. Mindenféle workaroundokról regélnek a neten, google driveről próbálni telepíteni meg hasonlók. Teljesen random fordult elő hogy melyik készülékeknél tiltakozott. Természetesen engedélyezve volt a harmadik féltől való telepítés. Viszont ez nem szokott probléma lenni play storeból telepítéskor.

Persze volt olyan misztikus hiba is, amiről később kiderítettem, hogy én voltam idióta és emellett a release folyamatunk hibás volt, mert nem bukott ki. Így egyszer kikerül egy olyan app verzió, ami bizonyos oldalára lépve kresselt - mint utóbb kiderült a bináris méretét csökkentő mókából kimaradt egy kivétel bejegyzés annál a változatnál. És nem pontosan azt a binárist teszteltük, hanem az elvileg azonos, de más kulccsal aláírtat... s persze így már nem is volt azonos. Release után play storeból telepítéssel kipróbálva rögtön észrevettem, de persze akkor akart az új kolléga nagyon alapos lenni... a személyi változások miatt nem tudta, hogy neki is tesztelnie kellett volna a zöld jelzés előtt. És a másik csapatnak pont akkor jött egy hetes nemzeti ünnepe... akiknek csupán az az egyetlen feladata volt, hogy feltegyék a storeba. Így egy hét után sikerült valakit keríteni, aki hozzáfért a kulcsokhoz, s ki tudta tenni a javított binárist...... brrr

Múltkor írtam egy Python programot, ami lekérdezte a working directory-t és ott hajtott végre műveleteket. Az egyik gépen ez mindig a system32 volt, akárhol is voltál/akárhonnan is indítottad konzolból vagy az Intézőből a programot. Itt többen UAC-ra tippeltek, lekapcsoltam és ugyanaz. Egyedül a parancsikonos megoldási javaslatot nem próbáltam ki, mert végül másik gépen is elég volt futtatni.

Az elsőre szavaztam de egy ideje egyre kevesebb ilyen van és egyre több olyan, hogy nálam megy de a QA automatizált tesztrendszere megborítja. Mondjuk egy elosztott adatbázist elég nehéz tesztelni kézileg (lokálisan vagy nem) úgy hogy minden workload és katasztrófa körülmény helyesen legyen lekezelve.
--
:wq

Alkalmazas megborul.
Adatbazisbol korrupt adat okozta.
Pedig van constraint.
Illetve volt.
Itt a megrendelo IT-sai egymasra neznek.

Mostanaban ilyen nem fordul elo, magunk uzemeltetjuk.

Mint üzemeltető mondom, néha igen. És kivétel nélkül a szarul megírt program és/vagy nem specifikált dokumentáció eredménye.
--
"Sose a gép a hülye."

Hat igen... OMMIW - On My Machine It Works:
https://geekandpoke.typepad.com/geekandpoke/2010/10/advanced-yiw-ommiw…

es az ellenkezoje is neha igaz sajnos ... YIC - Yesterday It Crashed:
https://geekandpoke.typepad.com/geekandpoke/2010/11/yic.html

nem hiszem, hogy van olyan ember a foldon aki fejlesztett es adott ki rendes production szoftvert es meg egyszer sem fordult vele ez elo. Ha megis van, fel vennem a csapatomba. :)

A kress reprodukálós témában voltak szintén jópofa esetek. Android appban remekül lehet backend kommunikációval összekötött gui művelettel ilyeneket csinálni. Minden jó, míg reszponzív a net. Ha lassú, akkor kiderül, hogy az asszinkron hívások kezelése, activity lifecycle kezelése hátba lett szúrva, mielőtt lábon lett lőve :D

Temékfejlesztéskor igencsak termékeny volt, amikor a fejlesztők valódi, utcán mozgós próbahasználatot toltak, s sorban buktak ki azok a dolgok, amik az irodában ülve nem. A legalaposabb tesztelés, ha használják valós körülmények közt is az alkalmazást/szolgáltatást.

Mikor szállítok egy szoftvert, mindig szállítok egy hardvert is. A felhasználó mindig azt az oprendszert/környezetet kapja, mint az én fejlesztőgépem. Vannak speciális esetek, pl, amikor egy ipari panelen más geometria van, vagy más driverek kellenek, de ez mindig nálam derül ki és nem a felhasználónál.

> Sol omnibus lucet.

soha semmi nem megy simán - de ott van UAT, integrációs tesztek stb..

A debuggolás klasszikus hat lépése:

  1. That can’t happen.
  2. That doesn’t happen on my machine.
  3. That shouldn’t happen.
  4. Why does that happen?
  5. Oh, I see.
  6. How did that ever work?

Van ilyenünk, és az adminok egyszerűen nem értik, miért fordul elő egy adott hiba deploy után, csak a production-ön. És azt sem, hogy miért oldja meg egy rolling restart.