Melyik (volt) a kedvenc, legszerethetőbb Windows verzió?

Windows <= 3.x
4% (18 szavazat)
Windows 95
2% (10 szavazat)
Windows NT
4% (20 szavazat)
Windows 98
5% (21 szavazat)
Windows 2000
10% (46 szavazat)
Windows ME
2% (9 szavazat)
Windows XP
22% (98 szavazat)
Windows Vista
1% (3 szavazat)
Windows 7
28% (126 szavazat)
Windows 8
0% (2 szavazat)
Windows 8.1
2% (7 szavazat)
Windows 10
13% (59 szavazat)
Windows Server vonal
1% (6 szavazat)
Egyéb
6% (26 szavazat)
Összes szavazat: 451

Hozzászólások

Az elmúlt időszak XP-s posztja miatt fogalmazódott meg bennem a kérdés.

Elsősorban nem arra vagyok kíváncsi, hogy melyik volt számodra a leghasználhatóbb és melyiket használtad legtovább, hanem tapasztalataid alapján melyiket szeretted.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A 8.1-es én voltam.

Valahogy eddig ennél volt legjobb egyensúlyban számomra a használhatóság (ClassicShell-el felhasználóknál, én inkább a Launchy-t használtam/használom azóta is) és a modern Windows. A 7-esből nagyon gyorsan kigyógyított, innen sokkal egyszerűbben léptem a 10-es felé mikor megjelent.

XP nosztalgiám csak a retró eax-es játékok miatt van illetve lesz, mert még nem mélyültem el a dologban.

Alaplap: Motorola Atlas 604, CPU: PowerPc 604 - 100MHz, 64MB RAM, de az már szerver kategória. Bár én AIX 4.2.1-et használtam, de ismertem olyat, aki ismert olyat, aki NT+Oracle mellett "állati gyorsnak" találta. A sebessége sokkal jobb volt, mint a P2/750MHz.
Ez volt az első és utolsó Windows, amelyik futott POWER platformon.

Egy szavazat sem jött (előttem) a w95-re? Hm... :)

Most kepzeld azokat, akik Windows ME alol probaltak ranyomni, de nem volt memboosteruk, igy IE elszallt out of memoryval.
( https://www.extremetech.com/extreme/50082-memory-leak-found-in-windows-… es meg sok mas eset, amit sosem javitott MS
https://www.techiehq.net/threads/windows-me-memory-leak-was-it-ever-fix… )

Bár nem én voltam, de gondolkoztam rajta.
Tudom, hogy nagyon rossz híre volt, de én évekig használtam, mert a 98-al rengeteg gondom volt, az XP-t meg még nem bírta az akkori gépem, csak nagyon döcögősen.
Az ME pedig nálam atom-stabilan futott, soha semmi gondom nem volt vele.

A kerdes kicsit hasonlit valami olyanra, hogy
/polcorrect off
"Melyik rozsdas konzervdoboz fedovel melyik remegos kezu rabbi meteljen korul ?"
(csak hogy kicsavarjam egy regi vicc poenjat)
/polcorrect on

aki szerint ax xp, meselje mar el miert!? sosem ertettem azt a memorizabalo giccsgui bloatwaret, a belseje ugyanaz volt mint a win2k csak 5x annyi ram kellett a lekerekitett szelu bumzli ablakokhoz...

Azért azt vegyük figyelembe, hogy XP-ből kettő létezett (az SP2 tulajdonképpen egy teljesen új Windows volt, és sokkal jobban működött, mint a korábbi XP-k). Nyilván aki XP/SP1 korában ismerte meg, annak sokkal rosszabb róla a véleménye, mint az SP2 és utána lévő verziókról lett volna.

Aki XP-re szavazott: hogyan oldottátok meg a Windows reinstallt, mikor nem volt meg a hálókártya drivere és a lakásban egy gép volt?

Úgy, hogy elővettem az usbs wifi kártyát, beledugtam feltelepítettem a cdjével, és letöltöttem vele a hálókártya driverét. :D Ennél eggyel egyszerűbb volt, amikor már eleve ott volt a D-n.

Azért ha valaki gondolkodik, nem kell hogy bilibe érjen a keze. A kényelmes Win10 előtt is volt élet, meg akkor még kellett ilyenre is gondolni, de semmi sem volt lehetetlen, és most sem az. Pendrive, külső HDD, CD, DVD, előre gondolkodás.

A hálózati kártya mellé mellékelve volt egy CD (régen floppy), amin rajta volt a driver egy rakás rendszerhez.
Régen még leírás (akár kis könyv) is mellékelve volt az eszközökhöz/szoftverekhez, nem mint most amikor mindenen spórolnak és már nem kapsz semmit fizikailag, csak egy kódot.
Aztán X év múlva próbáld meg ezt a kódot használni, amikor már nem támogatott, nincsen meg az aktiváló/letöltő szerver vagy már a cég sem létezik.

asdPro, ennyire lámának nézed a HUP közösséget? Az összes Windows verziónál megvoltak a driverek külön adathordozón (eleinte floppy-n). Az XP-hez volt egy kb. 3 GB méretű driver gyűjtemény DVD-n. Ami azon nem volt meg, az jellemzően olyan hardver volt, amihez a gyártó eleve adott drivert CD-n.

szerintem a reinstallhoz nem szukseges a halokartya drivere.
persze ha olyan verzio, amit online aktivalni kell, akkor talan. Vagy ott a telefonos aktivalas. De az akkori gepemben szerintem olyan halokartya volt, amit fejbol felismert.

most a tvnezos xprol irok nemnagyon volt ez ujrainstallalva ; mar arra is csak az aida emlexik ra, hogy mikor dobtam fel. aszondja :

Opr. telepítés dátuma 2005.08.09.

azota ez altalaban uj gepre vagy uj diszkre klonozassal koltozik. de ezt sem surun, a mostani alaplapot valamikor 2009-2010 tajan vettem, az elozot meg 2004 -ben.

--
HUP te Zsiga !

Nehéz kérdés. Mindegyik verziónak voltak erényei és bosszantó dolgai egyaránt. Másrészt, egészen más a megitélésük, ha a saját korukban nézzük, mint utólag.

- Windows 3.x - óriási technológiai ugrás a DOS-hoz képest. Rengeteg jó élmény köt hozzá, bár tényleg baromi instabil volt. Ráadásul, ezt még nem "oprendszerként" használtuk, hanem GUI shellként - csak akkor indítottuk el, amikor tényleg szükség volt rá. Aztán, kiléptünk belőle DOS-ba...

- Windows NT 3.5x - jé, ez szinte ugyanaz, mint a közkedvelt Windows 3.1, de cserébe tök stabil és frankó hálózati funkciók vannak benne. Munkaállomásra nagyon szerettük.

- Windows 95 - újabb, jelentős ugrás - ha nem is teljesen, de nagyrészt 32 bites környezet, hosszú fájlnevek, máig meghatározó GUI redesign. Cserébe, akkor felfoghatatlan mennyiségű RAM igény és szintén jelentős instabilitás.

- Windows 98 - szebb dizájnú Windows 95 még több RAM igénnyel, továbbra is nagy instabilitással.

- Windows NT 4 - a Windows 95 és 98 éra baromi lassan bootoló, de aztán tök stabilan működő terméke. Szerettük.

- Windows Me - ráncfelvarrott Windows 98, amit általában teljesen átugrottunk.

- Windows 2000 - talán a legfontosabb verzió azért, mert ezzel végre minden környezetben kidobhattuk a DOS-alapú (95/98/Me) verziókat. Erősen hajlok afelé, hogy kedvencként jelöljem.

- Windows XP - eleinte egy fölöslegesen puccos Windows 2000 volt, amit ezért nem szerettünk. Az SP2-vel felnőtt arra, hogy lecseréljük rá a 2000-et. Onnantól, egyértelmű evolúciós lépcső, szerettük.

- Windows Vista - nem szeretjük a katasztrófa-turizmust.

- Windows 7 - ... de hogy a Vista a faszér' nem lett ilyen elsőre? Vannak bosszantó dolgai, de önmagában az egyik leghasználhatóbb Windows verzió evör. A kereshető Start menü király.

- Windows 8, 8.1, legelső Windows 10 verziók - értjük a viccet, de nem szeretjük.

- Friss Windows 10 verziók - alakul, már egészen Windows 7-szerű. Most térünk át Windows 7-ről, tulajdonképpen már nem is fáj nagyon. Van néhány kellemes előnye a 7-hez képest, de jópár bosszantó faszsága is. Összesítve: funkcionálisan megvan a 7-es szint, emocionálisan még nincs.

Ezek után, holtversenyes rangsorom van:

1.) Windows 2000, XP, 7
2.) NT 4, friss 10
3.) NT 3.51, korábbi 10
4.) 3.x, 98
5.) 95, Me
...
Citrom) 8. 8.1, korai 10
Dupla citrom) Vista

Előző melóhelyemen majdnem minden felesleges dolgot kiírtottam a céges Win10 pro-kból. Köztük az említett featurát is csoportházirendből. Egészen használható lenne a fujjogók számára is a 10, ha a Microsoft összegyűjtötte volna ezen beállításokat egy pontba a telepítés elejére, azoknak akiknek azért fontosak a motorháztető alatti változások, az újabb DX és új hardverek támogatása OOB, de a felületen nem igazán bajlódnának az újdonságokkal. Tudom, ott az enterspájz, de azért pofátlanság, hogy elqrvították a PRO-t. Otthoni változatnál még csakcsak elmegy a sok hülyeség.

Az NT 4 számomra egyáltalán nem volt stabil, esett-kelt rendesen, pedig elég normális Compaq deskprokon futtattuk. Ráadásul nem kezelte normálisan az USB-t (gyakorlatilag sehogy), ami ezért 2000 környékén már elég fájdalmassá kezdett válni. A 2000-re átállás határozott megkönnyebbülés volt a céges környezetben.

HIBA: nem értelmezhető kifejezés: "szerethető Windows". Kilépés 1-es hibakóddal. :P

- - -
TransferWise

régebben az ami az OS/2 Warp 3-ban volt. Alig indítottam el. :)
Jelenleg meg a Wine.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Használni a Windows XP-t szerettem a legjobban, de nosztalgikus okokból a Win95 a kedvencem (486-oson 4, később 12MB RAM-mal használtam).

Windows NT, es leginkabb a 4.0. Az akkori Win95/Win98-as vilaghoz kepest egy urhajo volt. Erezni lehetett rajta, hogy ez egy RENDSZER. Nem veletlen, hogy a mai Windows-ok is abbol az agbol nottek ki, nem a Win95-bol. (Aztan kb a Windows XP magassagaban elvesztettem a kapcsolatom a Windows-zal, ugyhogy sokkal ujabb nem is igen lehetne a kedvencem.)

A win 98 ota nem erkezett a search everything es a GPU composite kivetelevel semmi olyan WM/DE feature, ami nelkul ne lennek meg.

A melyik volt a legszarabb Windows verzió szavazás eddigi eredménye tehát: Windows Vista.

--
robyboy

Nekem egyébként vannak vele kedves emlékeim. Az akkori pcworld magazinhoz adták a vista rc1-et DVD-n, és az akkor AMD Athlon 64, akármilyen procis gépre meg 768MBnyi memóriás gépemre fel is tettem. Nem volt valami gyors, de az újdonság varázsa jobban hatott. Egyébként egy népművészeti agyagedény rendszer volt.

hála az édesapámnak ez nekem teljesen kimaradt :D

ezzel az oprendszercsaláddal a ReactOS révén kezdtem el ismerkedni kb egy éve.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

jézus, dehogy :D nálunk amióta az eszemet tudom mindig is Linux volt a desktop OS. a fő vonal a(z open)SuSE volt, később Ubuntu. az első, teljes mértékben magam által karbantartott rendszerem Ubi volt, de viszonylag hamar váltottam Debianra :)

mostanra már jórészt átvettem a "family sysadmin" stafétabotot és a vele járó plüss pingvin totemet :D

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Windows NT 4-et jelöltem meg, mert az volt az első (és egyben utolsó) olyan Windows verzió, amit örömmel használtam.

Akkor még élt bennem a remény, hogy a Microsoft valóban egy használható rendszert akar kiadni a kezéből, ami elsődlegesen számítógépek működtetésére alkalmas, nem pedig valami színes-szagos marketing bullshit.

volt olyan korszaka a microsoftnak amikor ez egy reális remény volt?

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Egyik sem. Ő sem szeretett engem :) Kérdés nélkül feltételezte, hogy loptam. Ha megakartam győződni milyen és pl. milyen feltételek vannak, ahhoz előtte meg kellett vegyem.
Nagyon rossz szokása volt, hogy mindig fenyegetett, meg közölte váratlanul, hogy amit nem mentettem az elveszett.

Aztán 1999-ben valaki közölte velem, hogy van valami Linux...

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

troll

[x] Windows 9

/troll

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Egyik se. Mindig is szukseges rossz volt szamomra.

A 95, mert akkor még nem ismertem a Linux-ot, csak valami SCO Unixot, ami viszont nem tetszett.

Nem vót ilyen.
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Windows 98 SE + unofficial service pack [akármennyi]

Be kene tenni a platformot is...
az NT álom volt EV6-on :)

huh, hát hol is kezdjem... egyik se.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Remélem egyszer a React lesz a tuti kombináció :)
A Longhorn is jól indult, aztán gondolom költség optimalizálás miatt nem csináltak meg végül egy csomó mindent ami a tervekben volt annó.
A Midorira és a Singularity-re is kiváncsi lettem volna, ha elkészült volna.

https://www.youtube.com/watch?v=IfOUIeK_L5U

A legjobb oprendszert nem a picipuha házatáján kell keresni.
QNX-nek hívják és kezd abandoned állapotba kerülni egy csomó felhasználási területen, azok közül amire alkalmas...
Úgyhogy itt és most mentsük meg a QNX-et kampányt szeretnék indítani ;)
Valaki össze tud dobni hozzá egy indiegogo kalapozást? ;)

Azta! vegre valaki.
Edes anyam desktop gepen volt QNX anno - webre / emailre Neutrino 5.2 talan...
Meno cucc.

En hasznaltam QNX alapu telefont is (BB Passport SE) ami a mai napig a legvaganyabb OS hordozhato platformon is.
Mentsuk meg - bar ketlem, hogy a Blackberry (ha esetleg a TCM atvette tole akkor a TCM) jo szemmel nezne rank ha erre kickstartert tolnank ;)

Ez olyan mint Trabantot BMW-vel hasonlítani. A Windows 10 nyilvánvalóan messze a legfejlettebb rendszer. Legfürgébb, legjobb az erőforrás menedzselése és a legkevesebb bosszúsággal jár a használata.

melyik Windows 10 ???

Home és "társai" használhatatlan - amíg Home volt felrakva sose volt biztos hogy hétfőn reggel n-számítógépből hány fog úgy elindulni, hogy munkára is lehessen használni..

- mindet lecseréltem Enterprise LTSC-re azóta nem volt gond.

Ezzel csak azt akartam mondani - hogy Windows 10 != Windows 10

Win2k :)

Anno mikor elkezdtem munka során desktop fejlesztéssel foglalkozni, a Win95/98 kimondottan veszélyes volt. A Borland cuccok állandóan összeszarták magukat, természetesen a kooperatív multitaszk és a memóriavédelem hiánya miatt az OS-el együtt. Ez, kombinálva a napló nélküli FAT32-vel okozott pár kellementlen órát. Emlékszem, néhány nap alatt besokalltam és felhúztam egy NT4 Workstation-t, onnantól kezdve megszűntek ezen problémáim.
A bajom az NT4-el az volt, hogy igencsak szeretek játszani, a dual-boot meg kényelmetlen volt.
Aztán jött a Win2k megváltásként, ráadásul nekem legális workstation és server is volt belőle. 2001-ben a laptopomon nem is volt Win98, az összes játék, amit elbírt a videokártya (Savage MX hehe...) az simán ment rajta. Ó, a régi szép idők, mikor a laptop S-Video kimenetére kötött TV-n játszottam Diablo II-t, megdöbbentően gyönyörű képe volt...
A Win2k után az XP semmi pluszt nem adott, az új skin nem tetszett sosem, minden mást meg tudott már a Win2k is, legfeljebb nem volt kivezetve a kapcsolója: pl. a parancssor ablakban a TAB-os kiegészítést már tudta, de csak registry-ből lehetett bekapcsolni, és még sok hasonló.

Windows 95OSR2 használhatóság szempontjából. A Windows Vista szerintem a mai napig a legszebb alaptelepítés után.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Egyéb.
Jellemzően a Consumer/Develpoer Preview-ok bejöttek, ha a helyén kezelted őket.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nálam a leghasználhatóbb desktop windows a Windows Server 2003 volt. (XP-s korszak)
Mindent tudott amit a Windows XP és a legtöbb XP-s csilivili nem volt benne. És sokkal gyorsabb és stabilabb is volt mint az XP. Természetesen a telepítés után el kellett végezni azokat a beállításokat, hogy desktop windowsként lehessen használni. Ezután a Vista kihagyása nem volt kérdés. Gépcserekor volt a következő váltás Windows 7 64bit-re.

-------------------
https://onlinestream.live/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

98.

120MB felinstallálva. 98lite a shell, ezzel egy gnome desktopom lett. az ablakkezelő win95. Ha valami elkúródik (nem sok esélyt adok erre), egy unzip 5 perc alatt előállítja a teljes rendszert programokkal együtt.

Még mindig fut.
Böngészőket leszedtem róla, nincs internetre kötve.
Amire kell, arra ma is használom, de a következő dózerek egyikével SEM foglalkoztam, azt se tudom, mifélék.
Kimaradtam valami jóból?

Ikszpé volt a király! Agyam eldobtam amikor a Media Player-ben megláttam az "Akkumulátor: Szédülés" megjelenítőt és szólt a Tatu: All the Things She Said (igen, ilyen dolgok le tudtak nyűgözni).
Suliban meg folyton azon vitatkoztak a többiek, hogy a Home, vagy a Professional a jobb, meg vírusirtó, kodek, írjál nekem cédét, ez kell, az kell, amaz kell, hol az "enter dö mátriksz"? Clone CD, Clone DVD, crack kell hozzá, nincs több lemez, kell-e mobilrack? WINAMP! Na meg a Game Star melléklet CD-k, amiken az Isten tudja mi volt... Én meg szartam az egészre, ha ment a MoH:AA, Dave Mirra Freestyle BMX (R.I.P.) meg az AvP2, akkor köszöntem szépen elvoltam a magam kis világában. Office XP meg csak akkor volt hajlandó működni ha felraktam előtte valami "Gator" nevű cuccost.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

az lenne érdekes, h azok közül, akik használták életükben a win2k-t, azok melyiket tartják legjobbnak. szerintem már az xp-nek is sok nyűgje volt. azt nem morgom, hogy randa volt, mert azt pár klikkel orvosolni lehetett, de azért azóta sem értem hogy lehetett by default ilyen...

Én MS-DOS 5.0-tól Windows 10-ig az összes kliens rendszerüket használtam.
A legstabilabb rendszer a Windows 2000 volt, nagyon sokáig futott gépeken itthon.
A legrosszabb rendszer pedig a Windows Me volt. Emlékszem Microsoft is annyira szerette volna elfelejteni, hogy szinte azonnal megszűntették a támogatását és fejlesztői dokumentációkban is alig esett szó a kompatibilitásról.

A legrosszabb UI húzásai az MS-nek:
- Active Desktop
- Active Channel
- Csempék
- Start menü körüli mizéria
- Vezérlőpult / Gépház keveredés, inkonzisztencia

Mondjuk ActiveSync-et sem túlzottan szerettem, úgy látszik a Microsoftnál minden Active szóval kezdődő dolog rossz (uhh most jutott eszembe az ActiveX is).
Én a Microsoft helyében, ha előjönne egy részleg valami Active előtagú technológiával, akkor már helyből zárnám be (annak ellenére, hogy nem egy ActiveX vezérlőt készítettem :) ).

Saját gépen sosem használtam ME-t, de családban ügyvitelre használt gépen (ugyanis a szoftver nem futott NT-n) sokáig ment. Soha semmi baj nem volt vele. Tudom, hogy sokan köpködtek rá, de valahogy én megúsztam vele a szopást.