Számlázó szoftvered már/még ...

 ( Oregon | 2019. március 31., vasárnap - 8:48 )
1.0 számla verzióval küldi a számlát a NAV szerverei felé
11% (13 szavazat)
1.1 számla verzióval küldi a számlát a NAV szerverei felé
13% (16 szavazat)
Minden más. Egyéb. Nem tudom. Csak a szavazás.
76% (93 szavazat)
Összes szavazat: 122

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Apropó:
"Az XSD 1.1 átállás április végi időpontja nem változott, az ehhez tartozó átmeneti, türelmi idő kitolását március elején határozottan elvetették. Így a számlázó rendszerek fejlesztői most kizárólag ennek az új elvárásnak a teljesítésére összpontosítanak. Májustól a jelenlegi XML séma alapján már egyetlen számla adatszolgáltatást sem fogad el az adóhivatal. Másfél hónap áll rendelkezésre a jogszabállyal érintett számlák kibocsájtóinak, hogy gondoskodjanak a számlázó rendszereik frissítéséről vagy szükséges továbbfejlesztéséről.
forrás: https://www.rsm.hu/blog/2019/03/nav-online-szamla-egybol-a-kettore

Az online felületen bemész az utolsó számládra és ezt kell látnod:
https://ibb.co/zFz6L9k

Aki fejlesztője egy ilyen online számlázó rendszernek annak írom ide, hogy amit konkrétan le kell fejleszteni ebben a dokumentumban van leírva: https://onlineszamla.nav.gov.hu/api/files/container/download/Online%20Szamla_Interfesz%20specifik%C3%A1ci%C3%B3_HU_v1.1.pdf
Az 5.2 részt kell keresni, ott ki vannak gyűjtve a változtatások.

OFF: Azt mondjuk nem értem, hogy annakidején minden szirszarért küldték az email-t, most meg én is rácsodálkozok erre a thread-re...

+1

Én sem a NAV-tól tudtam meg. :(

Mittom' én, hogy a szamlazz.hu mit használ.

--
trey @ gépház

+1

Gondolom regisztráltál az https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon. Itt belépve ráklikkelsz az utolsó beküldött számládra (ha van ilyen) és meglátod.

A szavazást leginkább azért is küldtem be, mert sokan nem is tudnak róla, hogy át kell állni.

Az ilyen dolgokkal a könyvelőm foglalkozik. :)

--
trey @ gépház

Ez remélem poén volt. :)

Ühüm. Tehát a könyvelőd minden nap belép a nav online számla rendszerébe és lekérdezi az általad kiállított számlák beküldött adatait. Ha pedig hibát lát, akkor értesít téged, hogy a beküldéstől számított 24 órán belül ki tudd javítani. Életszerű.

Ilyenkor nem a szolgáltatás gazdájának, vagyis a NAV-nak lenne a feladat, hogy kiküldjön egy értesítőt?
--
Lenovo x220: Windows10 | Lenovo Y520: Mint/Cinnamon

Komolyan kérdezed? Magyarországon ilyet elvárni bármelyik hivataltól...

hmm, beleptem, megneztem, a marcius 5-i szamlazz.hu-s szamlara meg 1.0-t ir, azota nem szamlaztam nagyobb osszeget

pedig elvileg mar 1.1:
https://www.szamlazz.hu/blog/2019/03/nav-1-1-avagy-adatszolgaltatas-kihivasai-megoldva/

Március 19-én.

OK. Tehát ezzel sem kell foglalkoznom. Thx!

--
trey @ gépház

Én itt egy darab számlát se látok... Akkor most kezdjek félni?
--
"Sose a gép a hülye."

Volt 100e+ afa tartalmú számlád?

Mostanában nem, de egyébként volt.
Amúgy biztos hogy megy adat, és rendben is van, mert: Múlt héten kaptunk egy levelet a NAV-tól, hogy egy tavaly júliusi számla nem ment be, amit onnan tudnak, hogy a partner bevallotta. A többiről nem jött értesítés. De erről is kiderült, hogy nem nálunk van a hiba, nem is kellett volna bemennie. A számla kiállítása 06. valami volt, a fizetési határidő ment júliusra. Csak a partner rosszul rögzítette fel, a júliusit írta kiállítási dátumnak.
--
"Sose a gép a hülye."

lövésem nincs a billingo mit használ.

Te ezért pénzt kapsz? :)

Komolyan nem érzed a különbséget?

Van ezeknek a cuccoknak akkor is haszna hogy ha van konyvelo aki amugy mindent csinal szinte?
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Kezdő vállalkozók halála (és legnagyobb tévedése), ha azt hiszik a könyvelőről, hogy a gyámjuk. Nem az.
A könyvelő a NAV-nak kell, neked elég ha képben vagy a pénzügyi helyzetedről. Ha a könyvelőre támaszkodsz, akkor már elbasztál valamit. A könyvelő majd amikor szól (jellemzően 2-3 hónap múlva) már bajban vagy.

Az, hogy ki milyen szoftvert használ egyéni preferencia. Lehet itt több olyan is, aki nem vásárolt verziókövetést és nekik most meg kell venni az új verziót emiatt.

En havonta kiallitok 1-2 szamlat, kulfoldre. Szoval ez a magyar szamlazgatas csakis a NAVnak kell, a kulfoldi ugyfelek magasrol tesznek ra mivel szmukra egy txt-ben kuldott szam is siman szamlanak minosul ha megfelel par alap elvarasnak.
Ezeket a szamlakat neha megirom kezzel aztan eljuttatom a konyvelonek.
Ha rendelek valamit akkor a szamlat emailben megintcsak kuldom a konyvelonek. A konyvelo minden honapban kuldi az utalandokat pontosan, mit mennyit hova.
Valamint elkuldom neki minden honap vegen a szamlakimutatasokat.
Mellette par honaponta van egy atbeszelgetes, vagy ha barmi aktualis van.

Nem kotekedesbol, tenyleg komolyan kerdezem. Ezen a folyamaton nekem mit tudna javitani 1 ilyen rendszer?
Miert tevedes ha mindezt rabizom a konyvelore? Ezert fizetem, o ehhez ert en meg nem. Ami szuksges azt mindig elmondja plusz mindig keszsegesen segite barmilyen problemam van.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Azt tanultam, hogy a felnőtt kor a felelősségvállalással kezdődik. Addig senki sem önálló.
Nagyon sok csődöt láttam már. Amit írtam azt a tapasztalat mondatja velem. Viszont nincs messiás tudatom így senkit sem akarok sem meggyőzni sem megmenteni.

Amennyiben tényleg csak külföldi adóalanyok számára állítasz ki számlát, akkor téged nem érint a dolog.
Viszont lássuk be, a magyar vállalkozások többsége belföldre számláz.
Mindemellett, ha Magyarországon bejegyzett vállalkozásként/vállalkozóként számlázol, akkor rád az itteni szabályok vonatkoznak. (Értsd számlázó szoftver bejelentése, szigorú sorszámozású nyomtatványok használata, stb...) Evvel nem azt mondom, hogy ezek a szabályok jók. Sőt!

+1, de én meg papir alapon. Tudom, luzer vagyok. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem azért van könyvelőm, mert tökre nem érdekelnek a pénzügyek és azok háttérmunkái. Örülök, hogy van aki helyettem megcsinálja mert érdekli, szereti, ez a munkája.
Én hó végén fogom a számláimat, odaadom a könyvelőnek, Ő valamit csinál velük, majd február végén visszaadja az adóbeválással együtt, hogy őrizgessem még pér évig (dejó).
Pénzügyi helyzetemről elég annyit tudnom, hogy mennyi pénzem van. Belépek a netbankba és látom. Más már nem is érdekel.

Ha eljön az az idő amikor több munkád lesz, mint amennyit meg tudsz csinálni, de meg akarod csinálni: Na akkor kell elkezdeni majd másként gondolkodni. Lehet ez sosem fog megtörténni.

te egy mester vagy es el tudsz vezetni egy ceget mikozben kodolod a ceg sw-jet. viszont sokaknak nincs skillje a konyveleshez meg a hozza tartozo jogi halandzsa ertelmezesehez, csak a kodolashoz. nekik van a konyvelo aki szol hogy hiaba vesz ferrarit (ide barmi random cucc bekepzelheto) szamlara, azt nem tudja kiadaskent elszamolni. vagy ne szamlazz imigy, mert megb*sz a nav.

amugy se hiszek a onemanshow-ban. lehet kikepzi magat penzugyekbol, meg ert is eleg jol az IThez, de feketeoves mester nem lesz egyikbol sem. ezert kell szakember minden teruletre.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A problémákhoz kell szakember, abból is azokhoz amit más nem tud megoldani.
A cégem lelke az az sw amit írok. Amiatt van az, hogy harmadannyi emberrel csinálom ugyanazt mint más. A profit is ebből van. Az a tudás amit összelapátoltam így tetszőleges olyan helyre beilleszthető, ahol a tudásommal tudok a hatékonyságon növelni. Nincs ebben semmi ördögi. Sokáig azt hittem magamról, hogy egy mekkelek vagyok és csak a felszínt kapargatom a különböző témákban. Ma már tudom, hogy ez ha igaz is, akkor is mélységében a legtöbb szakinál tovább jutottam még ha nem is lettem specialista semmiben. Ma már azt gondolom, hogy ezen a szinten ahol vagyok nagyobb érték ilyesféle reneszánszembernek vagy, ha tetszik mekkeleknek lenni, mint specialistának. Ugyanis én vagyok az az ember aki el tudja mondani különböző diszciplína képviselőinek, hogy mit akar, és ez nagy dolog egy KKV vezetőjétől.

Akiknek a könyvelőjük szól:
Azt, hogy nem tudod beküldeni a számládat akkor fogod megtudni a könyvelődtől amikor már bírság van.
Ekkor azt fogja mondani:
- Fizesd be és csináld meg!

de wtf ez hogy nem tudod bekuldeni? azt mar akkor latod, amikor a szamlat kiallitod, ha error van, nemde? mert jo esetben a szamlazo program azonnal megprobalja bekuldeni... meg van xml validation meg ilyenek.
vagy en maradtam le valamirol?

SW függő. Szóval nem tudom.
Amúgy 24h-n belül tudsz beküldeni manuál is. Vélelmezem, ha az SW 1.0 és csak 1.1-et fogad a NAV, akkor ABORTED-del visszadobja.

BTW: Én implementáltam a sajátom ERP-be egy "NAV Monitor" nevű modult. Ez mindent tud ami nekem kell. Csekkol, újraküld, visszaellenőriz. Plusz van egy daemon is, ami figyeli a sikertelen beküldéseket. Bizonyos hibák esetén újraküld vagy értesít engem.

Van olyan is, hogy az ügyfél magasról tesz rá. Nekünk az alkalmazás kezdő képernyőjén mutatja az utolsó 5 nap jelentés kötelezett számláit és azok állapotát.
Mivel asszinkron a beküldött xml-ek feldolgozása egy háttérben futó job 15 percenként lekéri a NAV-tól a számlák állapotát. Van pár ügyfelünk ahol az üzemeltetés nem áll a helyzet magaslatán, és a GlassFish-ben leáll ez a job, és a dashboardon egyértelműen látszik, hogy azoknak a számláknak nincs lekérve az állapota. 8-10 user használja egyszerre az alkalmazást, kiveri a szemüket és napokig nem jut eszükbe, hogy az ott úgy nem kóser és lehet szólni kellene valakinek. A számlákat persze befogadta a NAV az állapotuk DONE, de nem zavar senkit a cégnél, hogy nem látják az állapotukat, és vajon hiba nélkül befogadták-e.

Most őszintén, azon kívül, aki a szoftvert fejleszti, ki tudja?
--
"Sose a gép a hülye."

Sajnos kevesen miközben mindenkit érint aki számláz. Vélhetően azoknak lesz gondjuk akik dobozos terméket használnak és nem kapnak frissítést.

Mindenkit azért nem. ÁFAmentes számlák esetén pl.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

KATA-s vagyok, teljes állás mellett. Érint?

--
trey @ gépház

Ha kiállítasz 100e Ft feletti áfatartalmú számlát, igen. Ehhez a sem az állásnak, sem a KATÁ-nak semmi köze.

Nem ÁFA-zok. Elfelejtettem hozzátenni.

--
trey @ gépház

Nem tartozik rám! Én itt számlázok, úgy csinálják ahogy nekik tetszik.
https://szamlazo.nav.gov.hu
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Elolvastam a szálakat. Itt most komolyan annyiról van szó, h a NAV visszadobja xy számlát ha azt vmelyik szálázó 1.0 verziójával készítették? Ez az akármelyik $verzió pedig már nem elfogadott/vagy benne hibát talált a NAV.

Igen. Ez amúgy nagyobb gáz mint elsőre látszik, mert sok esetben nem is tud róla a user.

A Billzone eddig mindig időben követte a jogszabályi változásokat és erről mindig írnak blogbejegyzést, most is: https://www.billzone.eu/blog/2019/04/05/nav-online-szamla-1-1/

Technikai változások a NAV 1.1-ben:
* Dátumkezelés: 2010.01.01. előtti dátum nem használható a számlára vonatkozó dátumformátumokban.
* Kötelező árfolyam érték megadása.
* Mennyiségi egység esetében a NAV által közreadott mennyiségi egység értékekkel kell adatot szolgáltatni.
* ÁFA mérték összesítő használata.
A rendszerben a szükséges változtatásokat elvégeztük ahhoz, hogy megfelelően tudjuk teljesíteni az adatszolgáltatást az adóhatóság részére.

Sőt olyan apróságoknak tűnő dolgokat is nagyon gyorsan megoldanak, hogy pl. amikor Macedónia nevet váltott Észak-Macedóniára, akkor a szokásos havi frissítésben Macedónia is ki lett cserélve Észak-Macedóniára.

Te ezért pénzt kapsz?
Nem vágod mi a különbség a szakmai hozzászólás és a marketing bullshit között?

Ne adjunk már elő előnyként egy szakmai minimumot.

itt mindenki penz kap a kommentelesert! van marketinges, orosz ugynok, fideszes berkommentelo, mszp-s aktivista, fizetett troll, stbstb. luzer vagy ha te nem kapsz semmit! :D :D :D

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Így van! :)

Nem értem a sirámodat, indítottál egy szavazást egy témáról, írtam hozzá egy 100%-ban kapcsolódó bejegyzést, mások is említették feljebb, hogy nevesítve az ő számlázójuk tudja-e vagy sem. Sőt még linkeltek is a honlapjára, ahogy te magad is linkeltél egyik számlázóra. Én csak használom ezt a programot, pénzt nem kapok érte. Ráadásul még szakmai is a hozzászólásom, mert technikai részleteket is megosztottam a változással kapcsolatban.

Áruld már el mi közöd az említett céghez! :)
Soha de soha nem írsz hasonlóan benyalós marketingtől csöpögőt, kivéve számlázó témában és akkor is csak és kizárólag egyetlen egy cég "védelmében".
A felhasználóidat is ilyen hülyének nézed vagy csak a "kollégáknak" jár e megtiszteltetés?

Ez igy nem igaz, tobb dolog is van, pl. a REIT ETF. :)

Elárulom... dobpergés... előfizetőjük vagyok, mármint nem ingyen, kifizetem az előfizetői díjat, ennyi. :D
Sokan mondjuk aláírásban reklámoznak X dolgot, minden egyes hozzászólásuk alján linkelve az X dologra, akkor nekik is irogass egyesével hogy fizetett ügynökök.

"pl. amikor Macedónia nevet váltott Észak-Macedóniára, akkor a szokásos havi frissítésben Macedónia is ki lett cserélve Észak-Macedóniára."
- a fenyvertény! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az konkrét...
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-