HOVD 2018 - Kedvenc desktop környezet

Címkék

aqua
4% (30 szavazat)
blackbox, blackbox klónok, fluxbox
4% (30 szavazat)
cinnamon
9% (64 szavazat)
gnome 2, mate
14% (95 szavazat)
gnome shell
18% (126 szavazat)
ion, dwm, xmonad, awesome, ratpoison (tiling wm-ek)
4% (28 szavazat)
kde
22% (154 szavazat)
unity
7% (47 szavazat)
wmaker
2% (14 szavazat)
xfce
16% (109 szavazat)
Összes szavazat: 697

Hozzászólások

KDE, és azt kell mondjam, hogy beérett az 5. Karácsony előtt átálltam és váltottam 4-ről, eddig nagy hibába nem futott, csak hiányosságokba.
--
"Sose a gép a hülye."

Ilyen sokáig KDE4-et használtál? Már évek óta leálltak vele, nem supportált. A KDE5 nem hogy beérett, de egyre nagyobb, bugos trágyadomb. Még a korai verziók úgy ahogy használhatók voltak, mostanra sikerült teljesen leküldeniük a padlóra. A 4-es sokkal jobb volt, az hiányzik. Ha lenne olyan az 5-ös, akkor azt használnám.

Így viszont elköszöntem a KDE-től, elkezdtem használgatni mindenfélét, sokáig Openbox, de az Intel HD3000-es GPU-nak gondja van a Xorg-gal (beakad a login manager, akármit rakok fel), áttértem Gnome3 Waylandre. Az végül használhatónak tűnt, de túl fapados, nagyon lebutították, így végül most Sway-en kötöttem ki, ami az i3wm waylandes forkja. Ezzel sem vagyok elégedett, vannak bugjai és hiányosságai, de egyelőre kap még esélyt.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

En sokat KDE-ztem, es az volt a tapasztalatom, hogy ahhoz distrot is jol kell tudni valasztani. Pl ha en tettem fel random distrora az sose mukodott jol. De nem mukodtek azok sem, ahol adott distro kde variansat tettem fel (kubuntu). Akkor mukodott a kde ertelmesen, amikor az volt a distro default vagy nem is volt mas supportalva. Mindkozul opensuse-val szivtam a legkevesebbet. Valahogy ott mukodott (nem volt persze hibatlan).

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Nekem ment a Kubuntu 18.04 es most a 18.10 is megy.

Mi az, hogy "rosszul mukodott"?
En konkretan egy dologra emlekszem, egyszer a BT-n nem sikerult atmasolnom egy fajlt a telefonomrol (illetve nagyon ritkan beakad a wifi, ekkor egy bekapcs/kikapcs megoldja, de szerintem ez nem annyira KDE mint kernel problema).

De alapvetoen nekem napi 24 oraban fut a laposon.

Az egyetlen komoly kritikam mostanra a "software centre", az teljesen hasznalhatatlan, viszont az `apt` parancssorbol tovabbra is kivaloan mukodik :)

Debian alatt sokáig gnome volt az alapértelmezett, azt hiszem, mostanában valamelyik lightweight cucc az.
Szóval ha telepítéskor kiválasztod, hogy legyen grafikus felület, akkor kaptad a gnome-ot vagy kapod most mondjuk az lxde-t (vagy valamelyik társát).

Ha nem az alapértelmezettet akarod, akkor a telepítés során a taskoknál ki lehet választani, hogy mondjuk task-kde-desktop, és akkor az lesz.

Szóval nem default, nem egyedül supportált, de jól megy.

Igen, centoson. Tudom, hogy nem supportált, centoson egyébként sose volt az, de "jól" működött, megvannak az ismert bugjai, amit tudok, ismerek, együtt tudtam vele élni, egyébként nem változott évek óta és tette a dolgát.
A KDE5 eddig akárhányszor próbáltam, rövid időn belül segfaultok és crash-ek fogadtak, valamint a testreszabhatóság hiánya jött először szembe. Most komoly hibába még nem futottam, 1-2 dolog hiányzik vagy alapvetően koncepcionálisan szar, de ezeket elfogadtam, és egy használható kde4-et sikerült belőle faragnom. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Kde4? Ne viccelj, kde3 volt az igazi. Gyors, mint a villam. Elvileg letezik olyan, hogy Trinity Desktop Environment, idaig nem volt idegzetem kiprobalni, gondolom a kutya se hasznalja aztan mehet a szivas ezerrel, de annyi biztos, hogy a mai gepeken valoszinu, hogy ugy menne, mint a puskagolyo. :D

> kde3 volt az igazi. Gyors, mint a villam.

+1, nagyon gyors. Sajnos lemaradtam mint a borravaló, így nem tudtam beküldeni a Trinity-t a listára. Sebaj, szavaztam a wmakerre, bár nem használom napi szinten, csak időnként játszadozok vele; de az kevés szavazatot is kapott, meg mégis csak egy 68k-s rendszer GUI-jának örököse.

> Elvileg letezik olyan, hogy Trinity Desktop Environment, idaig nem volt idegzetem kiprobalni, gondolom a kutya se hasznalja aztan mehet a szivas ezerrel

-1, nem tökéletes, de az "ezerrel szívás" nem állja meg a helyét.

> de annyi biztos, hogy a mai gepeken valoszinu, hogy ugy menne, mint a puskagolyo. :D

Ld. feljebb. Egyébként a KDE3 régen is viszonylag gyors volt. 1.X GHz-es Athlon64-en is jól ment.

A KDE-ről sok mindent el lehet mondani, de erőforrásigénye már nem nagy az 5-ös főágnak. Igaz ehhez az is hozzájárul, hogy sokat butítottak rajta. 500 MB környékén megáll az idle memóriafogyasztása, a Gnome3, Unity ettől többet kér. CPU, GPU igénye sem nagy a KDE-nek. Jó, persze ettől még nem P4-es gépre való. Egy tisztességes C2D-ós gép vagy attól erősebb bármit elvisz normálisan, nem csak a KDE-t.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Mondjuk ezt sosem értettem. KDE-t használok kb. 98 óta vagy hogy. Olyan átlagos körüli gépeim voltak mindig, nem szuper bikák, és nem is ezer évesek. Újonan általában a laptopok elég jó processzorral jöttek (de nem a legdrágábbal), és aztán évekig használtam őket.

A mostani gép pl. egy 2011-es HP laptop. 8G RAM (több nem is megy bele), egy 2011-es i7-es procival.

Sose volt gond a KDE erőforrásigénye. Se a KDE2, se a KDE3, se a KDE4 és most a KDE5 se a nagy terhelés. A gépek akkor izzadtak régebben, amikor mondjuk program fordult rajtuk, vagy tömöríteni kellett, mostanában meg akkor, ha a mindenféle csiricsáré weboldalakat a böngészők futtatják :-)

2011-ben 4G RAM-mal jött a gép. Azóta eltelt 8 év, és még mindig viszi a KDE-t.
Talán 2 évvel később (de lehet, hogy 1) vettem egy desktop gépet a fiamnak. Az akkori i3 desktop proci kb. dupla olyan gyors volt statisztikák alapján, mint az én i7 mobil processzorom.

Viszonyításképpen: fallout 3 elfut a 2011-es gépen, bár korlátozott megjelenítéssel. Brutal Legends játszhatatlanul lassú (kb. 1 fps lehet). Fallout 4 nem indul el (mondjuk ez a videokártya miatt van).

Ettől függetlenül elfogadom, amit mondasz. Lehet, hogy volt egy fél év vagy egy év, amíg a hardverem egy picit erősebb volt az átlagnál. (Mondjuk pont ezért írtam átlagos körülinek, mert néha felette, néha alatta, de mindegy).

Ugyanez. Viszont volt egy viszonylag objektív összehasonlításom.

Egyik ügyfélnél volt olyan gép, amit főként nekem kellett használni, de amúgy közös használatú volt. Azt teszek fel amit akarok, de természetesen belefutottunk a "flame war"-ba, hogy melyik rendszer a jobb, mit tegyek fel. Végül Centos-RHEL lett GNOME desktoppal, mert nagyon húzták a szájukat minden másra.

Sok év KDE-zés után a GNOME desktop érzésre kicsit fapados volt, de meg lehetett szokni. Viszont engem sokszor idegesített, hogy sok megszokott dolog alternatíváját nem találom. Ilyenkor kértem az ott ülő kollégát, hogy mutassa már meg, eztmegezt hogyan kell csinálni. Általában eljutottunk az "azt úgy nem lehet", vagy "minek akarom én azt" érvelésig.

A normális DVD író program keresése közben - K3B hiánya - jutottam el oda, hogy feltettem párhuzamosan egy KDE-t is. Ekkor ért a döbbenet, hogy ugyanazon a gépen egyazon disto alapján a KDE érzésre - a GNOME fan kolléga szerint is - legalább 1,5-2x gyorsabban működött. Egy olyan distron ahol egyébként GNOME a fő csapás.

Szóval én próbáltam mind a kettőt valós munkavégzésre: kösz, maradok a KDE-nél, de nem esem kétségbe bármi mástól sem.

Nálam most tapasztalat alapján a Desktop kényelmi lista így néz ki:

- KDE
- Gnome
- Windows
- OsX

Én úgy emlékszem, amikor pár éve gnome-ot próbáltam valami miatt, nem tudtam elérni azt, hogy billentyűzet váltáskor kettő között váltson oda-vissza, ha kettőnél több kiosztás van definiálva.

Pl. KDE alatt nekem van US, angol, magyar, francia és portugál. Ha megnyomom a billentyűzet váltás gombot, akkor az utolsó kettő között vált. Ez általában US és magyar.

Ez már KDE3-ban is ment, azóta szentségelek mindig Windowst használva, hogy miért kell végigtekerni 4 nyelven (az US/angol a Windows alatt egy nyelvnek két külön billentyűzete, így 5 helyett csak 4 elemű a lista)

Nekem is hianyzik, de senki sem javasolta. En meg nem sportoltam rajta, mert a wmaker lobby nem engedte volna kivenni a wmakert a tobbi pedig nepszerubb. Illetve egy olyan javaslat volt, hogy fluxbox klonkent keruljon be, de ennek sok ertelme nincs, mert nem az. 2015-ben egyebkent bent volt, de utolso volt, es a wnaker miatt kikerult. Nehez megmondani, hogy most hogyan szerepelne.

Dehogynem, én javasoltam az LXDE-t, de trey semmit nem fogadott el a javaslatokból. A szavazás az eredeti tervezet szerint lett kiírva, mindenféle változtatás nélkül.

Aki LXDE-t használ, az az fluxboxos pontra szavazzon. Tudom nem az van mögötte, hanem alapból Openbox, de az is ebbe a kategóriába tartozik.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Értem. Akkor most megvilágosodtam. Vagy nem.

Az LXDE eredetileg Openboxot használ. Ami meg Blackbox-fork. Ahogy a Fluxbox is. Ezeket lehet úgy tekinteni, hogy egymás klónjai. Azzal tisztában vagyok, hogy a DE-k alatt ki lehet cserélni a WM-et, pl. LXDE alatt le lehet cserélni az Openboxot másra, sőt, az Openboxot be lehet rakni KDE alá is WM-nek. Ebben az utóbbi esetben, valóban, aki így használ KDE-t, az akár szavazhat a fluxboxos pontra is.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Tisztában vagyok vele, hogy maga a DE nem lesz a Fluxbox/Blackbox klónja. De ilyen felemásan kiírt szavazásnál nem tudsz LXDE-sként a Aqua-ra, Wmakerre, meg a KDE-re, Unity-re szavazni. Valamire meg csak kell, akkor az már legyen olyan valami, amivel legalább távolról kapcsolatban van, én jobb híján mindenképp ezt ajánlanám.

Tényleg csak magánvélemény, könnyen meglehet nektek van igazatok, és vagy nem kell ilyenkor szavazni, vagy valami rejtett szavazási pontot elő lehet neki hívni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Kezdetektől KDE felhasználó vagyok. Kipróbáltam szinte minden akternatívát, de azok a KDE-hez képest kőbalták voltak.

gnome shell?!
Ezt hogyan lehet szeretni? Sőt elviselni?

Nemrég használtam több mint fél évig, most váltottam róla. Nagy baj nem volt vele, bugba se futottam bele. Ami zavart benne, hogy iszonyat fapadosra butították le, semmit nem lehet szinte rajta állítani, mindenhez plugin kell, de a pluginek nagyobb része nem megy az újabb Gnome verziókon 3.28 és felette.

Szeretni nem szerettem, de elviselhető volt.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Bár fejlesztő vagyok, elég egyszerűek az igényeim: van egy taskbar, alt-tabbal lehet ablakokat váltani, sőt képernyő felére is ki lehet őket rakni. Mi kell még? :)

KDE-t rendszeresen próbálgatom, de egyrészt minden utánajárás és beállítgatás után is tearel NVidia driver alatt, másrészt sok helyen inkonzisztens (=csúnyácska) a design egy Gnome-hoz képest. Mondjuk az alapértelmezett Gnome téma sem egy nagy szám, de egy Ubuntuék által készített Yaru-t felpattintva már teljesen korrektül néz ki. Meg azt is tegyük hozzá, hogy a de-facto Linux GUI toolkit az a GTK, ezért a Firefox, LibreOffice, Electron alapú programok, stb. mindig is normálisabban fognak kinézni Gnome, mint KDE alatt.

Ami gázos a Gnome-ban az a csúcshardveren is meg-megröccenő animációk, de ez 4.0-ig nem fog sajnos javulni (elvileg akkor végre majd külön szálon/processben fognak futni a JS kódok).

Igen, lehet külön feltenni mindenféle Qt/GTK témák közti kompatibilitást biztosító csomagot, de mondjuk ha egy szűz Arch-ra felteszel egy Gnome-ot meg az említett programokat, azok _alapból_ úgy fognak kinézni/viselkedni, mintha a rendszer részei lennének, ellentétben egy szűz KDE telepítéssel.

Azt persze hozzá kell tenni az teljesség kedvéért, hogy nyilván Gnome alatt meg a Qt-s alkalmazások néznek ki alapból szarul. :) Csak hát abból, amit használok, kevés a Qt alapú thirdparty szoftver (konkrétan egyet tudnék mondani), a többség GTK alapú.

Értem, hogy kötekedni akarsz, de nem jött be. Természetesen nem a Qt rendereli őket, de egyes KDE-s disztrókon baj lehet, hogy alapértelmezésben nincs fent rendes Gtk-téma, emiatt egyes Gtk-s progik bugosan jelenhetnek meg, ikonok hiányozhatnak a toolbarból, stb.. Ez azonnal megszűnik, ahogy feltesz valaki egy rendes Gtk-témát, pl. Adwaita, vagy hasonló, amit épp az ízlés diktál. Így semmivel nem fognak rosszabbul kinézni, mint egy normálisan beállított és feltémázott Gnome-os disztrón. Ennyi a titka. Ehhez képest pár embernek fejfájást okoz, az Arch fórumon is annak ellenére rendszeresen előjön ez a téma, hogy az Arch Wiki is világosan leírja a tennivalókat.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

..,De miért? qt rendereli őket gtk helyett, vagy hogy?

És a helyes válasz:

sokszor egyik sem :-)

A Gnome berkeiben a 'client side decorations' című zseniális ötlettel sikerült elérni, hogy maga az alkalmazás kitalálhat és megrajzolhat magának vmi - szerinte - szuper dekorációt, a theme manager, a window manager meg le van szarva :-)

És még vannak/voltak további kreatív húzások is - például sikeresen kiirtottak a könyvtárakból, toolkitekből a különböző téma motorok használatához szükséges, korábban meglévő támogatást, lásd pl.
https://mail.xfce.org/pipermail/xfce4-dev/2015-February/031062.html
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=223497

Nincs kedved egy weather widget-et írni? Ugyanis jelenleg nincs semmi értelmes használható a KDE 5 Plasmára.
A Yahoo új tulajdonosa megszüntette a Yahoo api-t. https://developer.yahoo.com/weather/

A jelenleg elérhető választék nagy nulla: https://store.kde.org/browse/cat/424/
A KDE 4-re volt egy nagyon dizájnos cwp: https://www.opendesktop.org/p/999203/ - Ezt nagyon csíptem.

Én nem tudok programozni. Csak bash szkripteket írogatok.
De pld. a koponyeg.hu/elviheto-tartalom oldalon ajánlanak api-t.

Én imádom. :)
Persze alap állapotában fapados de minden is megoldható rajta. Egyszer kell jól összerakni és utána jobb mint a többi.
KDE-vel szemezgettem már, XFCE és cinnamon is volt már a kezem alatt. Nem rosszak de nekem mindent tud a Gnome amit kell és még a design se a 80-as éveket reprezentálja.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Teljesen jól. Tény, én nem várok sokat egy DE-től, (nem is teljesen DE-ként használom), tudjak könnyen programot indítani (ez adott, egér se okvetlen kell hozzá), taskot váltani, több screent használni (Gnome shell alatt on-demand lehet több/kevesebb desktop, ráadásul megoldható, hogy több monitoros rendszerben csak az egyik változzon), bezárni, stb. Levelezőt, médialejátszót és egyebeket amúgy se a DE-hez tartozót használom, a háttér nem érdekel, úgyis takarja valami, amit megnyitottam, a többi nem számít. Nem konfigurálni akarom a gépet, így a KDE 'mindent testreszabhatok' többlete számomra nem az, így nekem ez jó, és nem zavar, hogy 'fapados'.

Mindent tud amit nekem kell (azt az 1-2 dolgot amit alapból nem, azt kiegészítőkkel), tapasztalataim alapján pedig a komplexebb DE-k közül érzésre ez a legkevésbé összetákolt, működés szempontjából a legstabilabb, de mégis bleeding edge. Mondj még egy hasonló kaliberű DE-t, ami stabilan fut Waylanddal. Na én a Gnome-t Archon több mint egy éve azzal használom, lényegében probléma nélkül (2 appal volt gond eddig alatta, egyiket már javították).

Az activities overview koncepció nekem bejön, nagyon kézre tud állni, mint ahogy a gyorsbillentyűs OS használat is. Annyira, hogy kiegészítővel az alap desktopról még a top bart is kipucoltam, kizárólag az ablakok látszanak. A DE így nem rabol el semmit az értékes képernyő helyből, csak akkor látszik belőle bármi, ha rányomok a Win gombra.

Baromi jól tud kinézni, Arc theme kb. tökéletesen passzol az ízlésemhez, flat minimalista design, de funkcionális, értelmesen van megcsinálva. Nincs túltolva mint mondjuk Windows alatt.

A jelenlegi, 0-ról kb. 2-3 perc alatt "belőhető" asztali környezetem (alap Gnome + Hide Top Bar kieg + Arc theme) nem hogy "elviselhető", hanem nekem jobban kézre áll, mint bármi más, ami előtt valaha ültem. Beleértve a sokak által ajnározott OSX-et is.

Unity, mindent tud, amire szükségem van.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

xfce. Sőt a VirtualBoxban lévő FreeBSD-n lxde, ami elég memóriatakarékos. De tetszik még a mate is,de az már falánkabb.

xfce egész jól áll. Amióta a KDE bughalom lett, a Gnome meg gagyi, azóta áttértem erre.

Teljesen jó, egyedül a tálca ikonkákkal van problémám, (Ubuntu) verzióról verzióra másképp kell beállítani őket, és néha rosszul is működnek, főleg crash-selnek sajnos. A mostani 18.04-ben - amit épp használok - a network manager ikonkája szar. Néha eltűnik, néha nem frissül, néha megakad az animáció. Pedig az előző verzióban tökéletes volt, meg is állapítottam magamban, hogy nahát eljött a Linux desktop éve :-). Hát nem.

Ja, és valamiért a hangerő ikonka sem működik. Ezen már le sem akadtam, hanem elindítok egy pavucontrolt, ha kell. Beleúntam a debuggolásba, ilyen apróságokat már meg sem próbálok javítani.

Az ikonkákban nem biztos, hogy az xfce a hibás, mert egy részük kompatibilitási réteggel talán a gnome ikonkáit emeli át. Erre a kompatibilitási katyvaszra tippelnék, hogy ez a bajok forrása.

a Style fül alatt a stílust tudom kiválasztani, pl Daloa, meg title font-ot meg title alignment-etlehet állítani, mást nem

én azt szeretném hogy marad a Daloa stílus, de ne kék legyen a titlebar hanem más színű, túrtam a config-ot, de nem találtam meg

most csak azért jött fel az egész hogy vagy nagyon fapados az xfce, vagy én nagyon nem találtam meg vmit

Enlightenment (e17).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hogy lehet a gnome shell-t szeretni?

Ha egyszer rendesen bekonfigoltad akkor megy szépen. Igaz out-of-the-box nem sok dolgot támogat de mindenre van extension.
Na meg a design se olyan mintha a 80-as évekből ahgyták volna itt.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

mate, wmaker+gnustep

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Még a fluxbox áll legközelebb a szívemhez, de csak virtuális gépen használom, ahol tényleg csak annyi kell, hogy megjelenítsen egy-két ablakot. 10 éve még elsődleges volt szénné hackelve, de azt kinőttem. A többit meg változó mértékben utálom, főleg hogy 1-2 évente "muszájból" teljes koncepciót váltanak, mire megszoknám az aktuálisat, ehhez képest a windows a csempéivel együtt a megtestesült állandóság.

Múlt héten felraktam a windowst. Mivel a cégnél 10-et használunk, így azt semmiképp sem akartam, bőven van vele napi tapasztalat, hogy ne akarjam. Win 7 Pro lett (van eredeti licensz). Eddig bírtam. A hülye driver keresgélés, minden kattintás előtt kell keresni valami programot... pdf-hez, explorer helyett, stb. Vicc. Ment vissza a Mint, amivel semmi bajom nem volt csak gondoltam kipróbálom a játékot windowson. Nincs rá szükségem. Ha igen, ott a steam.

MATE :)
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Manjaro Deepin megy nemrég óta a fő asztali gépemen otthon és nagyon bírom ezt a cuccot. Előtte leginkább Mate kedvelő voltam de az Ubuntu 18.04 Gnome-ja is tetszett. De ez a Deepin nálam egyelőre mindent visz.