HOVD 2018 - Kedvenc desktop környezet

 ( trey | 2019. január 8., kedd - 21:12 )
aqua
4% (27 szavazat)
blackbox, blackbox klónok, fluxbox
5% (30 szavazat)
cinnamon
9% (57 szavazat)
gnome 2, mate
13% (87 szavazat)
gnome shell
18% (119 szavazat)
ion, dwm, xmonad, awesome, ratpoison (tiling wm-ek)
4% (28 szavazat)
kde
22% (141 szavazat)
unity
7% (42 szavazat)
wmaker
2% (13 szavazat)
xfce
16% (101 szavazat)
Összes szavazat: 645

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

KDE, és azt kell mondjam, hogy beérett az 5. Karácsony előtt átálltam és váltottam 4-ről, eddig nagy hibába nem futott, csak hiányosságokba.
--
"Sose a gép a hülye."

Ilyen sokáig KDE4-et használtál? Már évek óta leálltak vele, nem supportált. A KDE5 nem hogy beérett, de egyre nagyobb, bugos trágyadomb. Még a korai verziók úgy ahogy használhatók voltak, mostanra sikerült teljesen leküldeniük a padlóra. A 4-es sokkal jobb volt, az hiányzik. Ha lenne olyan az 5-ös, akkor azt használnám.

Így viszont elköszöntem a KDE-től, elkezdtem használgatni mindenfélét, sokáig Openbox, de az Intel HD3000-es GPU-nak gondja van a Xorg-gal (beakad a login manager, akármit rakok fel), áttértem Gnome3 Waylandre. Az végül használhatónak tűnt, de túl fapados, nagyon lebutították, így végül most Sway-en kötöttem ki, ami az i3wm waylandes forkja. Ezzel sem vagyok elégedett, vannak bugjai és hiányosságai, de egyelőre kap még esélyt.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Bugos trágyadomb? Napi használatban szerintem hónapok óta 1 bugba nem akadtam bele.

---------------------------
Oszt jónapot!

A legutolsó KDE-ben (5.14.4) egy idő után megáll a dolphin mint a szög. :(
Kipróbáltam, vártam. kb 5 perc után életre kelt de eléggé belebénult.
:( várom, hogy kijavítsák.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Min használod? Nálam Manjaron hibátlanul működik.

En sokat KDE-ztem, es az volt a tapasztalatom, hogy ahhoz distrot is jol kell tudni valasztani. Pl ha en tettem fel random distrora az sose mukodott jol. De nem mukodtek azok sem, ahol adott distro kde variansat tettem fel (kubuntu). Akkor mukodott a kde ertelmesen, amikor az volt a distro default vagy nem is volt mas supportalva. Mindkozul opensuse-val szivtam a legkevesebbet. Valahogy ott mukodott (nem volt persze hibatlan).

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

+1

Kubuntu alatt nekem se működött rendesen. Arch-ot dícsérték, és tényleg, itt sokkal jobban működik.
---------------------------
Oszt jónapot!

Kubunturól kb. 5-ször pattantam vissza, annyira... "rosszul működött", Manjaróval elsőre áttértem 8 év Unity/Gnome után.

Nekem ment a Kubuntu 18.04 es most a 18.10 is megy.

Mi az, hogy "rosszul mukodott"?
En konkretan egy dologra emlekszem, egyszer a BT-n nem sikerult atmasolnom egy fajlt a telefonomrol (illetve nagyon ritkan beakad a wifi, ekkor egy bekapcs/kikapcs megoldja, de szerintem ez nem annyira KDE mint kernel problema).

De alapvetoen nekem napi 24 oraban fut a laposon.

Az egyetlen komoly kritikam mostanra a "software centre", az teljesen hasznalhatatlan, viszont az `apt` parancssorbol tovabbra is kivaloan mukodik :)

Nekem crash-eltek az alkalmazások, ez volt a fő bajom.
---------------------------
Oszt jónapot!

Nálam Plasmatól kezdve kb. minden crashelt, de azért azt megjegyezném, hogy ez még talán KDE4 volt, valamikor 2010-2011 és 2012 magasságában.

A software center barmilyen DE eseten rettenetes, es kepes szethullani.

A Discover tényleg egy borzalom, nem értem, miért nem tudtak a sima Muonnál maradni...

Debian alatt sokáig gnome volt az alapértelmezett, azt hiszem, mostanában valamelyik lightweight cucc az.
Szóval ha telepítéskor kiválasztod, hogy legyen grafikus felület, akkor kaptad a gnome-ot vagy kapod most mondjuk az lxde-t (vagy valamelyik társát).

Ha nem az alapértelmezettet akarod, akkor a telepítés során a taskoknál ki lehet választani, hogy mondjuk task-kde-desktop, és akkor az lesz.

Szóval nem default, nem egyedül supportált, de jól megy.

A legjobb KDE integráció és leggyorsabb bugfix mindig is a SUSE-ban volt... lehet, hogy ezért nincs olyan emlékem, hogy különösebben szívtam volna.

--
https://iotguru.live

Akkor azert voltam "relative" elegedett a KDE-vel az utobbi 2 evben. A folosleges parasztvakitasok kikapcsolasa utan jol hasznalhato. A regi plazma elotti KDE jobban tetszett.
Valahogy nem vettem eszre a listan az LXDE-t. Regi gepekre es szukre szabott VM-re szeretem ezt tolni.

+1

Igen, centoson. Tudom, hogy nem supportált, centoson egyébként sose volt az, de "jól" működött, megvannak az ismert bugjai, amit tudok, ismerek, együtt tudtam vele élni, egyébként nem változott évek óta és tette a dolgát.
A KDE5 eddig akárhányszor próbáltam, rövid időn belül segfaultok és crash-ek fogadtak, valamint a testreszabhatóság hiánya jött először szembe. Most komoly hibába még nem futottam, 1-2 dolog hiányzik vagy alapvetően koncepcionálisan szar, de ezeket elfogadtam, és egy használható kde4-et sikerült belőle faragnom. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Kde4? Ne viccelj, kde3 volt az igazi. Gyors, mint a villam. Elvileg letezik olyan, hogy Trinity Desktop Environment, idaig nem volt idegzetem kiprobalni, gondolom a kutya se hasznalja aztan mehet a szivas ezerrel, de annyi biztos, hogy a mai gepeken valoszinu, hogy ugy menne, mint a puskagolyo. :D

Főleg, hogy Qt 3-at használnak, amit saját maguk pacth-elgetnek. Szerintem nagyobb sikere lenne, ha tudnák a jelenlegi kde 3-as kódbázist Qt5-re portolni, de az hatalmas nagy munka lenne.
---------------------------
Oszt jónapot!

Ez már volt téma a másik topikban is: volt tervben a Qt4-re való migrálás, de többet buktak volna vele, mint nyertek volna, így csak backportolgatnak belőle a TQt-re. A Qt5 meg már túl heavyweight.

> kde3 volt az igazi. Gyors, mint a villam.

+1, nagyon gyors. Sajnos lemaradtam mint a borravaló, így nem tudtam beküldeni a Trinity-t a listára. Sebaj, szavaztam a wmakerre, bár nem használom napi szinten, csak időnként játszadozok vele; de az kevés szavazatot is kapott, meg mégis csak egy 68k-s rendszer GUI-jának örököse.

> Elvileg letezik olyan, hogy Trinity Desktop Environment, idaig nem volt idegzetem kiprobalni, gondolom a kutya se hasznalja aztan mehet a szivas ezerrel

-1, nem tökéletes, de az "ezerrel szívás" nem állja meg a helyét.

> de annyi biztos, hogy a mai gepeken valoszinu, hogy ugy menne, mint a puskagolyo. :D

Ld. feljebb. Egyébként a KDE3 régen is viszonylag gyors volt. 1.X GHz-es Athlon64-en is jól ment.

Ez már a KDE4?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

tiling/herbstluftwm

Budgie

ez itt a vadkelet, ahol még a linuxosok is windózon tolják.

budgie inkább angol-szász területeken hódit, ahol van krómbuk penetráció.

--
GPLv3-as hozzászólás.

+1

Az lxde csak nekem hiányzik?

Nekem is hianyzik, de senki sem javasolta. En meg nem sportoltam rajta, mert a wmaker lobby nem engedte volna kivenni a wmakert a tobbi pedig nepszerubb. Illetve egy olyan javaslat volt, hogy fluxbox klonkent keruljon be, de ennek sok ertelme nincs, mert nem az. 2015-ben egyebkent bent volt, de utolso volt, es a wnaker miatt kikerult. Nehez megmondani, hogy most hogyan szerepelne.

Dehogynem, én javasoltam az LXDE-t, de trey semmit nem fogadott el a javaslatokból. A szavazás az eredeti tervezet szerint lett kiírva, mindenféle változtatás nélkül.

Aki LXDE-t használ, az az fluxboxos pontra szavazzon. Tudom nem az van mögötte, hanem alapból Openbox, de az is ebbe a kategóriába tartozik.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

LXDE-nek annyi koze van a fluxboxhoz, mint a KDE-nek.

Értem. Akkor most megvilágosodtam. Vagy nem.

Az LXDE eredetileg Openboxot használ. Ami meg Blackbox-fork. Ahogy a Fluxbox is. Ezeket lehet úgy tekinteni, hogy egymás klónjai. Azzal tisztában vagyok, hogy a DE-k alatt ki lehet cserélni a WM-et, pl. LXDE alatt le lehet cserélni az Openboxot másra, sőt, az Openboxot be lehet rakni KDE alá is WM-nek. Ebben az utóbbi esetben, valóban, aki így használ KDE-t, az akár szavazhat a fluxboxos pontra is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igy van. Attol, hogy egy WM-et lehet onmagaban hasznalni (pl. fluxbox), egy adott WM-et hasznalo DE nem lesz annak a WM-nek a klonja.

+1

Tisztában vagyok vele, hogy maga a DE nem lesz a Fluxbox/Blackbox klónja. De ilyen felemásan kiírt szavazásnál nem tudsz LXDE-sként a Aqua-ra, Wmakerre, meg a KDE-re, Unity-re szavazni. Valamire meg csak kell, akkor az már legyen olyan valami, amivel legalább távolról kapcsolatban van, én jobb híján mindenképp ezt ajánlanám.

Tényleg csak magánvélemény, könnyen meglehet nektek van igazatok, és vagy nem kell ilyenkor szavazni, vagy valami rejtett szavazási pontot elő lehet neki hívni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nekem is LXDE van, én se szavaztam :(

A fejlesztői inkább az LXQt-vel foglalkoznak már.

Amelyik pontosan hol is van a listában?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Közvetlenül az LXDE után.

Egyébként hiányzik még néhány, pl. Budgie (Solus), Pantheon (elementary OS), Trinity (Q4OS).

Lehetne nyilván több DE is a listában, ha külön lehetne szavazni DE-kre és WM-ekre.

+1 LXDE

Kezdetektől KDE felhasználó vagyok. Kipróbáltam szinte minden akternatívát, de azok a KDE-hez képest kőbalták voltak.

Megkérdezhetem, hogy melyik disztribúcióval használod?

gnome shell?!
Ezt hogyan lehet szeretni? Sőt elviselni?

Nemrég használtam több mint fél évig, most váltottam róla. Nagy baj nem volt vele, bugba se futottam bele. Ami zavart benne, hogy iszonyat fapadosra butították le, semmit nem lehet szinte rajta állítani, mindenhez plugin kell, de a pluginek nagyobb része nem megy az újabb Gnome verziókon 3.28 és felette.

Szeretni nem szerettem, de elviselhető volt.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

gondolom a default allapotaval eleg rosszul, extensionokkel meg olyan mint barmely masik

Bár fejlesztő vagyok, elég egyszerűek az igényeim: van egy taskbar, alt-tabbal lehet ablakokat váltani, sőt képernyő felére is ki lehet őket rakni. Mi kell még? :)

KDE-t rendszeresen próbálgatom, de egyrészt minden utánajárás és beállítgatás után is tearel NVidia driver alatt, másrészt sok helyen inkonzisztens (=csúnyácska) a design egy Gnome-hoz képest. Mondjuk az alapértelmezett Gnome téma sem egy nagy szám, de egy Ubuntuék által készített Yaru-t felpattintva már teljesen korrektül néz ki. Meg azt is tegyük hozzá, hogy a de-facto Linux GUI toolkit az a GTK, ezért a Firefox, LibreOffice, Electron alapú programok, stb. mindig is normálisabban fognak kinézni Gnome, mint KDE alatt.

Ami gázos a Gnome-ban az a csúcshardveren is meg-megröccenő animációk, de ez 4.0-ig nem fog sajnos javulni (elvileg akkor végre majd külön szálon/processben fognak futni a JS kódok).

Hú ez mekkora tévedés! KDE alatt minden beállítható. Összes GTK-s, javas és az említett alkalmazások is.

Igen, lehet külön feltenni mindenféle Qt/GTK témák közti kompatibilitást biztosító csomagot, de mondjuk ha egy szűz Arch-ra felteszel egy Gnome-ot meg az említett programokat, azok _alapból_ úgy fognak kinézni/viselkedni, mintha a rendszer részei lennének, ellentétben egy szűz KDE telepítéssel.

Azt persze hozzá kell tenni az teljesség kedvéért, hogy nyilván Gnome alatt meg a Qt-s alkalmazások néznek ki alapból szarul. :) Csak hát abból, amit használok, kevés a Qt alapú thirdparty szoftver (konkrétan egyet tudnék mondani), a többség GTK alapú.

Ezek az inkonzisztenciák engem pl. eléggé zavarnak sajnos :-( Tök szerencsétlen, hogy ez sajnos Windowson, de még Macen is jelentkezik, ott sem elég egységes a felületek kinézete. Ha meg még a webes alkalmazásokat is odakeverjük, nos...

A GUI-ban nincs igazad, KDE alá is feltehetők Gtk-témák, és ugyanúgy fognak velük kinézni a Gtk-s progik, mint Gnome alatt.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Várj, KDE alatt máshogy néznek ki a gtk programok mint gnome alatt? De miért? qt rendereli őket gtk helyett, vagy hogy?

Értem, hogy kötekedni akarsz, de nem jött be. Természetesen nem a Qt rendereli őket, de egyes KDE-s disztrókon baj lehet, hogy alapértelmezésben nincs fent rendes Gtk-téma, emiatt egyes Gtk-s progik bugosan jelenhetnek meg, ikonok hiányozhatnak a toolbarból, stb.. Ez azonnal megszűnik, ahogy feltesz valaki egy rendes Gtk-témát, pl. Adwaita, vagy hasonló, amit épp az ízlés diktál. Így semmivel nem fognak rosszabbul kinézni, mint egy normálisan beállított és feltémázott Gnome-os disztrón. Ennyi a titka. Ehhez képest pár embernek fejfájást okoz, az Arch fórumon is annak ellenére rendszeresen előjön ez a téma, hogy az Arch Wiki is világosan leírja a tennivalókat.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

..,De miért? qt rendereli őket gtk helyett, vagy hogy?

És a helyes válasz:

sokszor egyik sem :-)

A Gnome berkeiben a 'client side decorations' című zseniális ötlettel sikerült elérni, hogy maga az alkalmazás kitalálhat és megrajzolhat magának vmi - szerinte - szuper dekorációt, a theme manager, a window manager meg le van szarva :-)

És még vannak/voltak további kreatív húzások is - például sikeresen kiirtottak a könyvtárakból, toolkitekből a különböző téma motorok használatához szükséges, korábban meglévő támogatást, lásd pl.
https://mail.xfce.org/pipermail/xfce4-dev/2015-February/031062.html
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=223497

-

Én imádom. :)
Persze alap állapotában fapados de minden is megoldható rajta. Egyszer kell jól összerakni és utána jobb mint a többi.
KDE-vel szemezgettem már, XFCE és cinnamon is volt már a kezem alatt. Nem rosszak de nekem mindent tud a Gnome amit kell és még a design se a 80-as éveket reprezentálja.


return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Teljesen jól. Tény, én nem várok sokat egy DE-től, (nem is teljesen DE-ként használom), tudjak könnyen programot indítani (ez adott, egér se okvetlen kell hozzá), taskot váltani, több screent használni (Gnome shell alatt on-demand lehet több/kevesebb desktop, ráadásul megoldható, hogy több monitoros rendszerben csak az egyik változzon), bezárni, stb. Levelezőt, médialejátszót és egyebeket amúgy se a DE-hez tartozót használom, a háttér nem érdekel, úgyis takarja valami, amit megnyitottam, a többi nem számít. Nem konfigurálni akarom a gépet, így a KDE 'mindent testreszabhatok' többlete számomra nem az, így nekem ez jó, és nem zavar, hogy 'fapados'.

Én elvagyok vele évek óta. Igaz, furcsának találom hogy tök alap dolgokra extensionokat kell telepíteni vagy a tweak toolban turkálni, de végülis működik. Kedvem meg nincs kísérletezni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Évek óta használom, és bevált. Jóformán alig kell egeret használnom, szinte minden megoldható billentyűparancsokkal.

Unity, mindent tud, amire szükségem van.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

+1

xfce. Sőt a VirtualBoxban lévő FreeBSD-n lxde, ami elég memóriatakarékos. De tetszik még a mate is,de az már falánkabb.

openbox

xfce egész jól áll. Amióta a KDE bughalom lett, a Gnome meg gagyi, azóta áttértem erre.

Teljesen jó, egyedül a tálca ikonkákkal van problémám, (Ubuntu) verzióról verzióra másképp kell beállítani őket, és néha rosszul is működnek, főleg crash-selnek sajnos. A mostani 18.04-ben - amit épp használok - a network manager ikonkája szar. Néha eltűnik, néha nem frissül, néha megakad az animáció. Pedig az előző verzióban tökéletes volt, meg is állapítottam magamban, hogy nahát eljött a Linux desktop éve :-). Hát nem.

Ja, és valamiért a hangerő ikonka sem működik. Ezen már le sem akadtam, hanem elindítok egy pavucontrolt, ha kell. Beleúntam a debuggolásba, ilyen apróságokat már meg sem próbálok javítani.

Az ikonkákban nem biztos, hogy az xfce a hibás, mert egy részük kompatibilitási réteggel talán a gnome ikonkáit emeli át. Erre a kompatibilitási katyvaszra tippelnék, hogy ez a bajok forrása.

Slackware alatt még egyszer sem futottam ilyen bugokba.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Igen, el tudom képzelni, hogy Ubuntus összecsiszolási problémákról van szó. Régóta gondolkodom valami upstream-szerű disztró telepítésén, csak aztán mindig inkább lusta vagyok. (Slackware-ről szinte semmit nem tudok, de a fejemben a nagyon geek szegmensben van.)

azért ebbe az lts-be elég jól össze lett minden csiszolva. Érdekes, hogy neked nem működik.
Kimagaslóan jó minőségű lett a 18.04-es.

slackwaret felejtsd el.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Mi van???? Mit kell elfelejteni? ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

olvasd el még egyszer a hozzászólását. Az ubuntuba beletörött a bicskája, a slackware egy jóval darabosabb disztro.

--
GPLv3-as hozzászólás.

én is xfce-t használok, de sajnos 2 óra google alatt nem találtam melyik config paraméterrel tudnám az aktuális stílus/témámban a window titlebar háttérszínét kékről más színre állítani

van erre esetleg vmi külön GUI-s app?

settings menü/windows manager?

a Style fül alatt a stílust tudom kiválasztani, pl Daloa, meg title font-ot meg title alignment-etlehet állítani, mást nem

én azt szeretném hogy marad a Daloa stílus, de ne kék legyen a titlebar hanem más színű, túrtam a config-ot, de nem találtam meg

most csak azért jött fel az egész hogy vagy nagyon fapados az xfce, vagy én nagyon nem találtam meg vmit

a window manágerben próbálj meg találni egy megfelelő témát. Ha nincs akkor a gnome-look-on. Én a numix-ot használom, amiben szürke az ablak címsora.
Ha ott sincs akkor az aktuális téma themerc-jét kell megtúrnod. Na ezt nem ajánlom.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem gondoltam volna, hogy a KDE vezetni fog... :D

--
https://iotguru.live

mert nem is vezet..lasd gnome..

A mostani hozzászólás időpontjában nálam:
104 Gnome
115 KDE

Úgy vélem arra gondol, hogy a Gnome = Gnome shell, Gnome 2, Mate.

--
https://iotguru.live

koszonom, igen arra gondoltam.

^^^^ ellenzeki valasztasi matek

jaja..az aritmetika egy budos komcsi trukk.

huhh, akkor nehez evnek nez elebe a patas :DD

az ellenzeki szamtan szerint ha egy parkoloban van 10 db VW, 4 db Toyota, 2 db BMW, 3 db KIA, 1 Ford meg 1 Lada, akkor melyik markabol van legtobb az adott parkoloban?

A nembugattibol. De meg nemVW-bol is tobb van, mint VW-bol (vagy akarmelyikbol).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Akkor semmiképp nincs ott 13.4 VW, ha erre gondolsz. :)

--
https://iotguru.live

:D

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Bocs, a Gnome2-es sort nem is vettem észre. Lehet, hogy be kéne kapcsolnom a monitort. :P

Enlightenment (e17).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hogy lehet a gnome shell-t szeretni?

Ha egyszer rendesen bekonfigoltad akkor megy szépen. Igaz out-of-the-box nem sok dolgot támogat de mindenre van extension.
Na meg a design se olyan mintha a 80-as évekből ahgyták volna itt.


return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

de laaasssuuuuu. Probald meg egy 2GB-tal biro laptopon...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

mate, wmaker+gnustep

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Mac OS ér?

macOS lesz az.

Ér. Úgy hívják (ismeretterjesztő műsorunkat látják), hogy Aqua. Az első szavazási opciót kell választanod.

--
trey @ gépház

Még a fluxbox áll legközelebb a szívemhez, de csak virtuális gépen használom, ahol tényleg csak annyi kell, hogy megjelenítsen egy-két ablakot. 10 éve még elsődleges volt szénné hackelve, de azt kinőttem. A többit meg változó mértékben utálom, főleg hogy 1-2 évente "muszájból" teljes koncepciót váltanak, mire megszoknám az aktuálisat, ehhez képest a windows a csempéivel együtt a megtestesült állandóság.