HOVD 2017 - Kedvenc programfejlesztést segítő eszköz

 ( trey | 2018. január 14., vasárnap - 19:52 )
atom, visual studio code
11% (77 szavazat)
eclipse és ráépülő környezetek (aptana, zend)
9% (60 szavazat)
gedit, geany, anjuta, kate
10% (72 szavazat)
intellij idea, phpstorm, webstorm, android studio (jetbrains termékek)
21% (144 szavazat)
nano, ed, ne, joe, mcedit (egyszerű konzolos text editorok)
6% (45 szavazat)
netbeans
8% (58 szavazat)
qt creator
5% (35 szavazat)
sublime text
4% (30 szavazat)
visual studio
8% (59 szavazat)
vi, vim, emacs (advanced szkriptelhető konzolos text editorok)
17% (120 szavazat)
Összes szavazat: 700

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

IntelliJ nagyon elhúzott. Meg is értem, én annó azért tértem át rá NetBeansről, mert sokkal jobb volt. Kár viszont, hogy nem egy open source megoldás vezet.

Amire még kíváncsi leszek, hogy az Atom IDE-ből mi lesz.

Az Atom IDE eléggé gagyi dolog az IDEA-hoz képest, főleg ha Java supportról van szó. Nem csak a nyelvi támogatás gagyi, hanem az ecosystem.

Még. Az IDEA is kezdte valahol :)
Ami viszont az Atom előnye (és hátránya is) hogy web alapú. Hátránya a sebesség miatt, előnye viszont, hogy esélyes Chrome OS alatt teljeskörű IDE lenni. Legalább is esélyesebb, mint a JetBrains termékek, bármennyire is jók.

Én most tértem át részben, mert a NetBeans alatt a Gradle és az Android nagyon kezdetleges már egy ideje és nem sokat fejlődött, de nehezen tudom megszokni a sok kéretlen segítségét, amivel szeretné egyszerűbbé tenni a fejlesztést, de én például szeretném látni azt a forráskódot, ami a fájlban van, nem azt, amit ebből az Android Studio megmutat... :)

Nem használok Android Studiót, de próbáltam már, és úgy rémlik minden fájlt tudsz szerkeszteni szövegesen is, teljeskörűen. Hol látsz ilyet, hogy nem mutat mindent? Nem az automatikus code foldingra gondolsz?

Azaz, a code folding; az inner classok lambda módon megjelenítése; a metódushívásnál odaírja a paramétert nevét; a getString helyett kiveszi XML-ből a String-et én meg nézem, hogy de hát ezt már XML-ből szedi, miért, rákattintok és akkor kifejti, hogy ez egy getString ám; a setter/getter transzformálása property stílusra és a többi ilyen úri huncutság... én azt szeretném látni syntax highlight, ami a fájlban van, de még nem jöttem rá, hogy tudom ezt elérni...

egy részére szerintem `Settings -> Editor -> General -> Code Folding`

csak egy erős tipp, de jónak néz ki így elsőre: https://snag.gy/oE0J2c.jpg

szerk.:
a paraméter nevének mutatása ugyanitt: `General -> Appearance -> Show parameter name hints`

Amúgy ha ezek zavarnak miért nem kapcsolod ki őket? Szerintem alap, hogy ha egy ismeretlen programot elkezdesz használni, akkor benézel a beállításokba, az ízlésedre formálod, vagy ha nem akarod nagyon átállítani, legalább tudod milyen opciók vannak.

Mondjuk azért az Idea beállításai, hát, finoman szólva is hülyén vannak rendezve szerintem.

Van a Project Structure, ahol beállítok egy rahedli projekt specifikus cuccot (de nem struktúrájával kapcsolatban, mert az SDK, vagy a language level nem struktúra). De néhány projekt specifikus cucc a Settingsbe került, mert csak.

Rendszeresen tépem a hajam a Lombok miatti Annotation Processingen, amit per projekt állítom, a Settingsben.

Ugyanígy, a nyelv specifikus dolgok hol vannak bontva a menüben (Code Style), hol meg csak össze van hányva valami felületre (Code Folding, pl). Aztán találd meg, hogy a Java kód-beli paraméternév-mutatást merre tudod állítani.

szerk.: és akkor ezen a pluginek még dobnak egy sort, hogy kihovamerre pakolja a saját beállítását. A (hivatalos) Kotlin pluginnak vannak beállításai a Tools menü alatt (update-ek)

Tényleg hülyén vannak rendezve.

De nem is ez volt a téma, hanem az, hogy bőséggel testre szabható. És kereső is van, úgyhogy nem kell elveszni a káoszban.

Egyébként nem muszáj per projekt állítanod semmit, a Default Settings alatt belőheted IDE szinten azt, ami a Settingsen belül projekt szintű. Ez is hülyén van így, tény.

"Tényleg hülyén vannak rendezve. [...] Ez is hülyén van így, tény."

Ezzel aztán előrébb vagyok... :)

A válasz többi részét (azt, hogy ennek ellenére rohadt könnyen megtalálhatod hol kapcsold ki azt, ami zavar) ignoráltad, persze :)

Szerintem leírtam magyarul, hogy mi a problémám: "én például szeretném látni azt a forráskódot, ami a fájlban van, nem azt, amit ebből az Android Studio megmutat"

Van erre egy darab kapcsoló? Nincs. Nem akarok ezer helyen mindenféle faszságot kikapcsolni és azt nyomozni, hogy egy ilyen "feature" milyen néven található meg a beállításokban, ha ott van egyáltalán... aztán pedig egy másik projektet betöltve a felét újra ki kelljen kapcsolnom, illetve egy plugin frissítéssel egy része visszajön a hátsó ajtón.

Van több funkció, ami megváltoztatja hogy jelenjen meg a forráskód. Könnyen és egyszerűen kikapcsolhatod ezeket, csak ÚRISTENMILESZ egy kapcsoló helyett többet kell átbillenteni. Persze ha az lenne az igényed, hogy code folding ne legyen, de mutassa a változóneveket, akkor meg az lenne a bajod, hogy csak egy kapcsoló van, nem lehet testreszabni.

Jót nem lehet tenni azzal, aki mindenben csak a problémát látja. Amennyit panaszkodtál erről annyi idő alatt megismerhetted volna jobban az IDE-t, amit használni akarsz, és belőhetted volna hogy jobban kézre álljon. De nem. Picsogni fontosabb.

"De nem. Picsogni fontosabb." vs "Tényleg hülyén vannak rendezve. [...] Ez is hülyén van így, tény."

Most akkor melyik?

"Van több funkció, ami megváltoztatja hogy jelenjen meg a forráskód. Könnyen és egyszerűen kikapcsolhatod ezeket, csak ÚRISTENMILESZ egy kapcsoló helyett többet kell átbillenteni."

Oké. Pölö hol kell kikapcsolni, hogy ha valahol getString() van a forrásban, akkor ott mutassa azt, ne pedig a local szerinti XML-ben lévő szöveget?

"Pölö hol kell kikapcsolni, hogy ha valahol getString() van a forrásban, akkor ott mutassa azt, ne pedig a local szerinti XML-ben lévő szöveget?"
Ezt én sem tudom. De 5 másodperc megtalálni:
File->Settings, beírom a keresőbe, hogy String.
Editor->Code Folding: Android String References kikapcs, örül.

Meglepődnél, ha azt mondanám, hogy nincs Code Folding menüpont az Editor alatt?

Látod, ezért mondom, hogy picsogsz ;-)

Tényleg nincs az editor alatt _közvetlenül_ code folding. Viszont van alatta "general" ami alatt ott van. Ha a fenti utasításokat követed, akkor esélytelen, hogy ne vedd észre, ha szánsz pár másodpercet arra, hogy megnézd az opciókat.

Ha a "code folding"-ra keresel, akkor is megtalálod.

"Látod, ezért mondom, hogy picsogsz ;-)"

Ja... szidják a kedvenc editorod, még se lehet szó nélkül hagyni, ráadásul egyszerre ugyanaz rossz és jó, attól függ, hogy akolon belülről vagy kívülről jön ugyanaz a kérdés.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy kedvenc-e vagy sem. És még csak arról sem, hogy szidod-e vagy sem. Látod, a hiányosságait én is elismertem.

Hiányoltál valamit, elmondtam hogy lehet megoldani, más is elmondta. Előjött ugyan, hogy a beállítások oldal struktúrája nem a legjobb, de annak semmi köze a kereshetőségéhez, ami viszont jó. Tehát a problémád megoldható lett volna egy kis odafigyeléssel.

Ennek ellenére te figyelmen kívül hagyod a megoldást, és csak kötözködsz, úgymint: Ez szar. Nem lehet egy kapcsolóval megoldani. Nem találod az edit alatt az opciót, amikor ott van, és amúgy is megtaláltad volna ha igazán akarod.

Ennyi.

1) "Android String References", Settings > Editor > Code Folding

2) Mi az, hogy most akkor melyik? A két állítás nem zárja ki egymást. Tény, hogy a settings rosszul van felépítve, de az is tény, hogy emellett kereshető, úgyhogy ha akarnád, tudnád használni.

Tessék.

Mert nem tudom, hogy hol kell az összes ilyen szart kikapcsolni... :D

Ember, soha nem kapcsoltam ki ezeket. Leültem a program elé, fél perc alatt megtaláltam. Lehet, hogy a settings rendszer kusza, de azt hiszem itt nem a programban van a hiba.

Az első amit meg kell jegyezned: ctrl-shit-A. Ez az Action... ablakot hozza fel, amibe csak beírod, hogy mit keresel és felsorol mindent: műveleteket, beállításokat stb. Akár ott helyben ki is kapcsolhatod pl a parameter hint-et és hasonlókat.

Ha ilyen fasza billkombinációi vannak, akkor örülök, hogy mi nem IDEA-t használunk. El nem tudom képzelni, milyen szag lehet az irodában.
:)

Allithatsz benne eclipse vagy netbeans keymap-et.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Valaki magyarázza el a billentyűkombinációk és a szagok közti összefüggést, légyszi.

Kiemeltem neked: "ctlr-SHIT-a"

Aha, bocsi, rosszul állítottam be a szellemi szintet mára :)

Komodo

Tudom, későn szólok, de az Aptana-t ezer éve nem frissítik.
Sőt pár hónapja telepíteni sem tudtam, mert a szükséges fájlokat sem tudja letölteni magának. Pont ezért kerestem mást és a Komodo lett az új nyertes nekem :)

+1 Komodo

PyCharm

--> intellij idea, phpstorm, webstorm, android studio (jetbrains termékek)

No, most zavarba jottem.

A nagy kedvenc a Visual Studio volt, de mar vagy ket eve nem hasznalom.

A sublime text -et szeretem, de mivel ott ahol fejlesztek ott nem telepithetem, ezert nem hasznalom a napi munkaban.

A napi munkara vi -t es vim -et hasznalok, de a szerelem meg messze van, most meg csak egyutt lakunk, szokjuk egymast, idonket szexelunk, - tobbnyire en szopok valamint idonkent megb4sz az ideg, - de azert bizom benne, hogy ez egy hosszu baratsag kezdete...

Visual Studio Code-ot próbáltad?

Nem, a "rendeset" hasznaltam cegnel, es az expresszt haznaltam maganra.

:D :D

CODE::BLOCKS

Az egy klassz IDE. Nagyon szeretttem, de azert nem nagyon hasznalom, mert nincs vim modja. Tipukusan olyan IDE, ami rengeteget tud, de nem all az utadba, es kellemesn gyors.

Most alapvetoleg QtCreatort hasznalok, Qt-tol teljesen fuggetlen fejlesztesre. Kezreall, gyors, es nem akadekos. Ja, es van vim mod.

-1 borzasztó elavult a a netbeans vagy intellij megoldások mellett.

- Javahoz intellij
- C++-hoz netbeans, ez Qt-hoz is nagyon jó, illetve standard makefile-t generál
- C-hez vim

Miert jobb szerinted a netbeans, mint pl. a QtCreator?

Használtam QtCreatort, a netbeans számomra sokkal átláthatóbb, gyorsabb, kevesebb bug, sokkal jobb az autocomplete. Ha UI-t akarsz editálni ugyan úgy kapsz egy QtDesigner ablakot.

Azt modnjuk frucsallom, hgy neked gyorsabb, nekem kifejezetten lomhanak tunik a QtCreatorhoz kepest. Most megint telepitettem, nezegetem, de nem bitok vele baratsagot kotni.
En valahogy akarhanyszor talalkozom a javas GUI-val, nekem nem all kezre. A netbeans valahogy nem rossz, de megis a QtCreator jon be jobban. Igaz en beagyazott fejleszteshez hasznalom egy specialis kodgeneralasi es parancssoros build kotnyezetben, tehat nyilvan bizonyos kepessegek kihasznalasa kevesbe jon szoba.
Igy viszont mar a NetBeans egy kicsit nehezkes, valahogy az Eclipsehez all kozelebb, amivel meg ugy vagyok, hogy szep allat az elefant, de azert otthonra nem kene.

Idonkent azert kiprobalom nezegetem, hatha rajovok, hogy miert szeretik annyian.

torolve

Vim. De remote projecthez ( serveren, több csillió sor kód ) atom+nuclide nagyon szépen működik. SSH laggol, világ másik végéből... ( limitációk vannak, de hozza amit kell, nincs lag, szerver imdexel, kapcsolat újraépül ha kell )