A munkaszerződésed tartalmaz-e versenytilalmi megállapodást?

 ( trey | 2017. július 13., csütörtök - 19:57 )
Igen.
31% (108 szavazat)
Nem.
38% (131 szavazat)
Nem tudom.
10% (36 szavazat)
Hogy mim? :D
8% (27 szavazat)
Hogy mit? :D
13% (47 szavazat)
Összes szavazat: 349

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Nem tudom"-t választottam. :)
(Ami számomra vicces.)

BTW ha ilyen korlátozás van n időre, akkor nem szoktak adni n havi fizetést is végkielégítésnek? Illetve nem kellene adni?
(Nekem valami ilyesmi rémlik.)

Nem mellesleg ahol ilyen kikötés van, ott knowhow igazából maga a munkavállaló. :)

De, csak az IT szektorban ritka a felmondas/leepites, igy inkabb a felmondo munkavallalot korlatozza a szabad mozgasban.

Mtk. alapján kötelező ellenértéket adni.

Engem az érdekel, hogy találkoztatok-e olyan esettel, hogy az új (kiszemelt) munkáltató rákérdezett-e nálatok, hogy van-e korlátozás vagy esetleg ez miatt lépett-e vissza tőletek a munkáltató.

Nagyon kicsi esélyét látom, hogy a régi munkáltató megtudja, hová megy a kolléga (ha az nem árulja el), főleg annak, hogy ezmiatt bírósághoz is fordul.

"Mtk. alapján kötelező ellenértéket adni."

Es tegyetek ossze a ket kezeteket, hogy Magyarorszagon nektek igy van. En mar vettem at partnercegtol fejlesztot, pedig ott a szerzodes nem csak a versenytarsaknal, hanem a partnereknel valo elhelyezkedest is tiltotta kilepestol fel evig (ellenszolgaltatas nelkul, abban a fel evben eleg sok minden ki lett volna neki zarva). Nem is akartak elengedni, nem volt egyszeru eset, de orulok, hogy a srac mar velunk dolgozik. Megerte.

Amugy tenyleg nagyon ritka az ebbol adodo per, inkabb "ijesztes" ez a resz. Azt hiszem Google -> Amazon vagy forditva (Amazon -> Google) iranyba volt egy elhiresult eset, amikor ha jol emlekszem vissza is vonta a pert a nagy ceg, mert tulsagosan rontotta a renomejat a kapcsolodo media footage.

Edit: citation partially provided: https://www.theregister.co.uk/2014/07/02/amazon_non_compete_case_google/

> Nagyon kicsi esélyét látom, hogy a régi munkáltató megtudja, hová megy a kolléga

Hát azért... :D

Nem rémlik, hogy lenne olyan munkáltatói igazolás, amit a régi munkáltatónak kell elküldeni közvetlenül az új cég felé.

Te pedig mondhatod, hogy lelépsz külföldre. :)

Én már hallottam olyan sztorikat, amikor a kolléga lelépett külföldre, aztán mégis rendszeresen megfordult ugyanazon iroda menzáján, csak más színű volt a nyakbaakasztója. :D

Az enyémben titoktartás van, sokáig. Erre is vonatkozik az ellenérték adásának kötelezettsége. Egyszerűen oldották meg, a szerződésben benne van, hogy az ellenérték a fizetés része.

Az enyemben is van. A masik kerdes az, hogy csak nem egesz IT-ra, hanem spec a ceg profiljara vonatkozik csak (webshop), es arra szolgal, hogy ne rogton egy masik webshop-nal kezdjek dolgozni.

De tenylegesen enforce-olni nem lattam. Ez inkabb csak a kulcsfigurakra vonatkozik amugy is, es naluk is csak ha a direkt konkurrenciahoz igazolna. Amugy nem hinnem, hogy elnenek vele, bar a lehetoseg mindig ott van a pakliban, es pont ez a lenyege.

"hanem spec a ceg profiljara vonatkozik csak (webshop)"

:DDDDD

Kb mintha egy pincernek megmondanad, hogy nem mehet konkurenciahoz (azaz semelyik masik etteremben nem lehet pincer) :DDD

Ahol meg kulcsfiguraknak nincs reszesedese, vagy legalabb egy mashol meg nem valosithato es ezzel mashol dolgozast pszichologiai modszerrel akadalyozo elonycsomagja (1 percre lakik szolgalati lakasban, 4-5 orat van bent, elmehet random 2-3 orakra, dolgozhat ejszaka "mert sutott a nap", stb.) ott az uzlet halalra van itelve, es ezen ilyen vacak papirok nem nagyon segitenek. A kapitalizmusban veszelyes a potolhatatlant potolhatokent kezelni.

Utolso mondatod aranyat er. :)

Velünk alá akarták írattatni, hogy 2 évig hasonló munkakörben nem dolgozhatunk, persze ingyen. Orvosként eléggé megkötötték volna a kezünket, így senki nem írta alá ebben a formában. Végül ez a rész kikerült belőle.

Nem feltétlenül csak a hozzászólásodhoz:

"02. A versenytilalmi megállapodás
228. § (1) A felek megállapodása alapján a munkavállaló - legfeljebb a munkaviszony megszűnését követő két évig - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség teljesítéséért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet. Az ellenérték összegének meghatározásánál különösen arra kell tekintettel lenni, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót - elsősorban képzettségére és gyakorlatára tekintettel - újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Az ellenérték a megállapodás tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada."

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

Tudom. A szövegezés szerint ellentétel nélkül kellett volna vállalni. Fizetni persze senki nem akart volna érte.

Vannak jogaid, amelyekrol nem mondhatsz le. Hogy hiaba irtal ala barmilyen papirt, az semmis.

most elolvastam, hogy mi az. Azt ítja, hogy pl nme dolgozhatok a konkurenciának. Az enyém azt tartalmazza, ohgy engedélyük nélkül sehol máshol nem dolgozhatok, az ér?

Felmondas utan? A "sehol" az a munkaviszony alattra van. (Megint egy olyan pont, amit amugy senki nem fog enforce-olni)

Nálam is ez van, angol munkáltató rendszeresítve beleveszi a szerződésbe, hogy a munkaviszony alatt a konkurenciának nem lehet dolgozni, de más cégeknél igen, és a munkaviszony megszűnése után bárkinek, a konkurenciának is, csak infót nem lehet kiadni a volt munkáltatóról.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Hogy mit? Hogy mim?
> Sol omnibus lucet.

voltam így egyszer nagyon régen.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Soha nem irnek ala ilyet.

Amennyire tudom az ilyen "rossz" szerződést nyugodtan aláírhatjátok. Ha ellentételezés nélküli tilalom van benne akkor az nem érvényes, mert magánszerződés nem írhat felül törvényt.
Egyik munkahelyemen tanulmányi szerződést irattak egy olyan nagyértékű képzésre ami a munkavégzéshez volt szükséges. Amennyiben x éven belül elmegyek vissza kell fizetni stb... Mondtam a HR esnek hogy ugye tudja hogy ezt nem tudják majd érvényesíteni, mert törvényellenes, mondta hogy tudja de ne terjesszem...

Konzultálni kell egy jogásszal és ha ilyenek szerepelnek benne akkor nyugodtan aláírhatod és élvezheted az előnyét, a hátrányát meg nem fogod.

A versenytilalom ellentételezése ezen címszó alatt kell szerepeljen a munkaszerződésben és semmi köze a végkielégítéshez. Tehát versenytilalmat ír elő xy időre amit az utolsó havi fizetésed y százalékával honorál.

Ahogy azt - mint utólag látom - Tassadar is szépen beidézte :)

"A versenytilalom ellentételezése ezen címszó alatt kell szerepeljen a munkaszerződésben és semmi köze a végkielégítéshez."

Természetesen. A versenytilalmit leginkább arra az esetre szokták tartani, ha te mondanál fel. Abban az esetben szóba sem jön a végkielégítés. Ráadásul csak akkor tudják, ha nem azonnali hatályú, indokoláshoz kötött felmondással szünteted meg a munkaviszonyt, mert ha úgy, abban az esetben a Munka Törvénykönyve elállási jogot biztosít számodra.

"Tehát versenytilalmat ír elő xy időre amit az utolsó havi fizetésed y százalékával honorál."

A munka törvénykönyve azt írja állítólag elő, hogy a béred egyharmada a minimum ellentételezésként arra az időszakra, amire a versenytilalmi szól. Vagyis ha ilyet aláírtál és elmész a cégtől és van hat havi versenytilalmid, akkor nem dolgozhatsz 6 hónapon keresztül a versenytársnál és kénytelen vagy havi szinten egyharmad havi béreden tengődni. Szerencsére ebben az esetben is van a fent említett elállási lehetőség.

--
trey @ gépház

Majdnem.

"Minél szélesebb körű a korlátozás, annál nagyobb összeg minősül megfelelő mértékűnek. Amennyiben például az adott körülmények között gyakorlatilag lehetetlenné válik, hogy a munkavállaló a munkaerőpiacon elhelyezkedjen, úgy az arányosság követelményének csak a teljes vagy az ahhoz közeli kompenzáció felel meg."

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/versenytilalmi-korlatozas-hogyan-mikor-es-mennyit-fizessen-a-munkaltato/

"A versenytilalmi megállapodásért a munkáltató köteles ellentételezést fizetni. Az összegnek arányban kell állnia a megállapodásban vállalt korlátozás mértékével, hiszen a versenytilalom ideje alatt a munkavállaló elhelyezkedését jelentősen megnehezíti a megállapodásban vállalt kötelezettség. Ha az ellenérték aránytalanul kevés, az a megállapodás érvénytelenségéhez vezethet, amely esetben a volt dolgozót a versenytilalom nem köti."

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/berbe-epitheto-a-versenytilalom/

Én a magam részéről semmi ilyesmit nem írnék alá.