Milyen hangkártyát használsz az asztali számítógépeddel?

Címkék

Alaplapi integrált
78% (373 szavazat)
Belső (PCI vagy PCIe)
12% (55 szavazat)
Külső (USB)
7% (32 szavazat)
Egyéb (leírom)
4% (17 szavazat)
Nem használok hangkártyát.
0% (1 szavazat)
Összes szavazat: 478

Hozzászólások

Egyeb: Kulso (Thunderbolt)

Indoklas: latency minimalizalasa (vs USB ahol nagy)

az USB hangeszkozon levo monitor hangfal "daralta" a gyari Mac-en levo jack-re dugott hangfal altal kiadott hangot pici kesessel, igy jottunk ra, hogy ez a para, elotte csak sejtettuk amikor DJ fuleses megoldassal probakoztunk, hogy ez lesz a para, ami miatt ugy tunik, hogy "nezd ma', nem is tud a DJ keverni, csuszik a' egesz". Mar regen is ezert hasznaltak firewire-os hangkartyat USB-s helyett. (USB-C/Thunderbolt 3 ezen majd valtoztat hamarosan)

Ja, így már vili. Az sem kizárt, hogy maga az interface nyújtott nagyobb latency-t és nem az USB csatlakozás. Elképesztő különbségek tudnak lenni USB-s DAC-ok között ilyen szempontból (is). Konkrét típusokat (USB-s és Firewire-es) leírod, ha megkérlek? (Távolról sem kötözködésből írom ezeket, hanem tapasztalatokat, infókat próbálok gyűjteni.)

Az USB-s olyan szinten noname volt (es olcso), hogy nem emlekszem a nevere, ugyhogy lehet mas USB-sek jobbak, de akkoriban tobben mondtak, hogy az USB buszsebessegeivel az sosem lesz tokeletes, firewire vagy thunderbolt az, ami erre alkalmas lehet.

A jelenlegi thunderboltos eszkozunk:
http://www.gear4music.com/Recording-and-Computers/Resident-Audio-T4-Thu…

Hasznaltan nevetseges aron hozzajutottunk, mert az eredeti vevoje benezte, hogy DTS es/vagy SPDIF (nem emlekszem melyik) in es out is kellett volna neki.

A notebookból gyün a zaj meg a zene. Hogy benne mivan nem érdekel :-)

milyen szituációban helyezkednek el a nem integrált hangkártyák? Van valami más minőségi összetevő, ahol ez a szűk keresztmetszet?

Én körülbelül két éve azért vásároltam a külső hangkártyámat a gépbe, mert kis utánaolvasás után sokan pozitívan vélekedtek róluk az alaplapi integrált hangkártyákkal szemben (például fejhallgató, vagy 5.1-es hangrendszer használatakor teljesen más szinten volt a külső hangkártyák minősége). Ezután döntöttem el, hogy kipróbálom milyen is ez, és vásároltam magamnak egy Asus Xonar DX-et.

Nem volt zökkenőmentes a beüzemelése (több probléma volt, még FreeDOS-ból is kellett neki egy firmware upgrade), de már az első használatkor olyan "dolgokat" hallottam (mikor még nem üzemelt tökéletesen), amiket még azelőtt nem. Összehasonlíthatatlan volt az alaplapi (MSI Z87-GD65 integrált hangkártya) és az külső hangkártya minősége. Nekem ez volt az a szituáció, amiért a külső hangkártyámat vásároltam. Viszont például vannak olyanok, akik a fejhallgatójuk miatt vásárolja meg.

-
"Everything is just a matter of perspective."

Külső(USB) - ODAC, még az első szériás

Az alaplapomba integrált Realtek ALC889 Már elég jó ahhoz, hogy ne kelljen dedikált hangkártya mellé.
Nekem elég és teszteken is jól szerepel.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nincs asztali számítógépem, két laptopom van (Samsung NP700Z3A és PowerBook G4).
A PowerBook sokkal szebben szól :)

--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Belső, PCIe nvidia graf kártya HDMI portjára kötött TV-monitorra kötött külső hangfalak. Az melyik? :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Két hangkártyát használok:

- az alaplapiba (http://www.asrock.com/mb/Intel/H87%20Pro4/ - Realtek ALC892) van dugva az asztali hangszóróm (http://www.geniusnet.com/Genius/wSite/ct?xItem=55433&ctNode=148)
- a dedikált kártyába (https://www.asus.com/Sound-Cards/Xonar_DGX/) van dugva a fejhallgatóm (http://europe.beyerdynamic.com/shop/dt-990-pro.html)

Ezen kívül van egy harmadik hangeszközöm, a TV-m rá van kötve a gépem egyik HDMI kimenetére, így a TV-re is tudok hangot is küldeni (bár ehhez hangkártya nem tartozik).

Egy csomó előnye van ennek a felállásnak, pl.:

- nem kell hozzá erősítő, nem kell még egy doboz a nappaliba
- szoftveresen tudok kapcsolni a hangszórók és a fejhallgató között, nem kell semmit dugdosni/kapcsolgatni
- megoldható, hogy a TV-re kirakjak egy filmet a páromnak vagy a lányomnak, én meg közben fejhallgatón mást hallgassak (a Jégvarázs a hatodik alkalommal már egy kicsit unalmas :-) )

Marha kényelmes, másnak is tudom ajánlani a dolgot.

Fő asztali gépben SB Live!, a másikban SB 128 (leánykori nevén Ensoniq, ES1371) .
Az asztalomon lévő kis szekrényben további gépek is vannak, azokban pl. GUS Classic, GUS PNP, Yamaha DS-XG vannak.
A laptopban egy ESS Allegro hangosít, integrált.

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Az asztali számítógépen túlnyomórészt az alaplapit.
(Ha a szintit kell piszkálni szoftveresen, akkor
jól jön külső Alesis, a fizikai midi ki/bejárattal.)

Végigjártam az evolúciót:

Commodore SID -> PC Speaker -> AdLib -> SB Pro -> SB 16 klón (Windows Sound System módban) -> SB 16 -> AWE64 -> SB Live! -> SB Audigy

Jelenleg tehát az Audigy van, de régóta gondolkodom valami szimmetrikus (XLR) kimenetű eszközön, hogy teljesen kinyírjam végre a medvebocsot. (Brumm!)

Ezt a vonalat már a SB Extigy után abbahagytam.
Akkoriban a megoldást egy B&B Electronic optikailag leválasztott usb hub jelentette. Az XLR nem igazán oldja meg a földhurkot! Ellenben a firewire megfelelően leválasztott phy esetén igen. Csak röhögtem a sok hülye amatőrön "csak Texas csippel!"... Aztán a harmadik kinyírt kártya után vettem egyet vaterán. Azóta jó.

Évekig használtam szimmetrikus analóg ki/bemenetekkel rendelkező hangkártyát, igaz főként az AES/EBU-ját, jó dolog tud lenni, de nem olcsó. Egy ideje már csak egy Audigy2zs szolgál hasonló célra, itt az SPDIF-et használom bemenetre (némi kisebb átalakítás után), tökéletesen meg vagyok elégedve az eredménnyel. Az analóg kimenetet pedig megfelelően illeszteni kell (dibox).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nincs asztali gépem.
Alapesetben notebook fejhallgató kimenete megy egy réges-régen HWSW nyereményjátékon nyert 2.1-es hangszórószettbe.
Zenehallgatáshoz fejhallgató-erősítőbe integrált DAC, USB-n keresztül.

Nem szavaztam :)

Épp aktuális a téma, külső hangkártyát szeretnék vásárolni. Szerintetek melyik a legjobb felvételhez, VST effektekhez a legkisebb latency mellett? Főleg gitár effekteket használnék, Amplitube, Guitar Rig, ilyesmik. Egy 2009-es Macbook Prom van. Épp ezen hezitálok: https://global.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-2i2
Köszi

Szerintem ebben a kategóriában nincs sok különbség. Nekem egy Steinberg ur22 mk2 van, ami elég hasonló. Mondjuk arra allergiás, hogy melyik USB portba dugom be, dehát kéne vennem egy rendes alaplapot. Nem tudom hogy a Mac világban van-e ilyen gond, de remélem nincs. Amúgy két ismerősöm használ még Alesis IO2 Express kártyát is, meg vannak elégedve vele. Nekem kellett a külön füles hangerő poti, szóval ezért ezt választottam, de a 2i2-n is van ilyen.

Az „asztali” „természetesen” notebook, HP 8560p. Alaplapi Intel és AMD Caicos HDMI Audio [Radeon HD 6400 Series] a HDMI-re.
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Egyéb, leírom: kimenetnek PCI-os CA0106 Soundblaster 48 kHz mintavételezéssel, emiatt a pulseaudio vadul újramintavételez. Viszont az alaplapi hallhatóan zajos, így lett ez. Mikrofon bemenetnek viszont az alaplapit használom, ez 44.1 kHz-cel mintavételez. Ezzel sem megyek sokra, mert a VoIP alkalmazásom meg olyan, hogy szokatlan módon éppen 48 kHz mintavétellel dolgozik. :)

Már nem emlékszem az okára, hogy a mikrofont miért az alaplapiba dugtam. Valamiért az volt kényelmesebb. Lehet, hogy a régi pulseaudio-nak gondja volt a CA0106 capture-rel, azóta meg nem foglalkoztam azzal, hogy másik lyukba dugjam a 3.5 mm-es jack dugót. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs asztali gepem, csak laptop.Abban integraltat hasznalok.

USB* Microsoft LifeChat LX-3000 - teljes megelégedéssel. Bár már megérett a füles részen a "gumicsere", de mai napig megy és teljesen jó.

Sajnos nem nagyon találtam alternativát nagykerekben, ez már nem kapható, a többiről meg kb. semmit nem tudok.
Viszont ez a kütyü kifogástalan termék. (kb 4 éve használom)
Azt hogy milyen hangkártya van beleépitve nemtudom, de igazából nem is érdekel :)

Amúgy az MS által "gyártott" hardverekkel alapjába véve meg voltam eddig elégedve. Jobban teljesitenek ott mint SW oldalon :)

Nincs asztali gépem. Laptopon pedig az integrált hang megy.

Alaplapi integrált + külső USB, asztali notebook gép. Notebook, amit kb. 10%-ban mozdítok el az asztalról. Cipelésre másik noti van.

--
RGeri77
Fedora Ambassador, játékmester ;-)

Egyéb:
-Alaplapi integrált optikai kimenet -> erősítő, benne dac -> hangfal
-VGA-ra integrált HDMI -> TV -> erősítő, benne dac -> hangfal (ha a tv-re kötve játszom)
-VGA-ra integrált HDMI -> monitor gagyi hangszórója (egy cicás videóért nem nyomom be az erősítőt)

Alaplapit, de az alaplap kiválasztásánál szempont volt a normális hangchip és a hozzá tartozó körítés is. Nem zajos, magas rendszerterhelésnél sem változik a hangszín és azt se hallom (végre) mikor a processzor alacsony terhelésnél energia takarékoskodik.

Anno meg 10-12 eve volt egy alaplapi hangkartyam, es zavart hogy zajos. Aztan vettem ezert bele egy jobb belsot. Ott hallottam, hogy megvan meg a zaj, de furcsan van elnyomva (legalabb vegulis sokkal halkabb). Atvittem a gepet egy masik szobaba, es ott nem volt az alaplapinak se zaja mar, onnan a masik gep ami addig nem volt zajos, az is zajos lett ott. Vegul kiderult, hogy a tv tuner kartyaba dugott koax kabel, meg egy kornyeken levo felig levegoben logo (masik fele bedugott) koax kabel okozta azt az elvieselhetetlen zajt.

Helyzetfüggő, ha még be kell kötnöm valamit a rendszerbe (gitár, vagy iPad), akkor egyértelműen szükség van külső hangkártyára, de szimplán zenehallgtáshoz bőven jó az alaplapi megoldás egy kis szoftveres EQ-val.

Az S/PDIF speaker kulso hangkartyanak szamit? :) Csak mert a D/A atalakulas kivul tortenik.