Szakmai tudásom szerint...

Címkék

... erősen specialistának vallom magamat, egyetlen technológiában (pl. MySQL) mélyültem el igazán.
2% (10 szavazat)
... specialistának hiszem magamat, néhány egymáshoz közeli technológiát (pl. adatbáziskezelők) ismerek.
20% (83 szavazat)
... általános beállítottságúnak tartom magamat, nincs sem nagyon speciális, sem nagyon általános tudásom.
25% (103 szavazat)
... generalista vagyok, az igazi előnyöm, hogy sokféle dologhoz (pl. Linux és Windows és MSSQL és Oracle és nginx...) értek.
26% (110 szavazat)
... erősen generalistának képzelem magamat, az IT területén belül felsorolni sem érdemes mi mindenhez értek egy kicsit.
14% (59 szavazat)
... egyéb (nincs szakmai tudásom, nem akarok válaszolni, nem tudom eldönteni stb.)
12% (52 szavazat)
Összes szavazat: 417

Hozzászólások

Specialistának érzem magam. Szoftverfejlesztés a JVM környékén, meg egy halom kapcsolódó általános tudás. De nem tudnék több hetes intenzív felkészülés nélkül pl. .NET -ben fejleszteni.

--
arch,debian,openelec,android

"... erősen generalistának képzelem magamat, az IT területén belül felsorolni sem érdemes mi mindenhez értek egy kicsit."...

... de paros labbal rakok ki mindenkit az allasinterjurol aki legalabb az egyikhez nem ert olyan profin mint en, mert mit noobkodik!!!!11!!11 #nyugicsakviccelek

kimaradt a generalista egy specializált területtel, amihez a többitől (sokkal) jobban ért

Ez miatt jelöltem én is az egyebet. Specialistának vallom magam, de egy csomó máshoz is kell értsek, hogy a többiekkel is jól menjen a kommunikáció (erről az oldalról meg generalista)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Attol, mert nem nezel valakire ugy, mintha sajatkinaiul beszelne hozzad, az nem jelenti azt, hogy ertesz is az adott terulethez, legfeljebb van ralatasod.

En is specialista vagyok, leginkabb a rendszergarazdalkodashoz ertek, de van ralatasom a fejlesztok munkajara, es tudok veluk ertelmesen kommunikalni, nem beszelgetunk el egymas mellett.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hagyd rájuk :) sj és hrgy "különleges" kapcsolatokat ápol. Ahogy látom az angol szavak hunglish használata triggereli a furcsa behavior-t :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Kedvencem a professzionális, amin itt hunglisul egy ebből élőt értenek, valójában magyarul "aki magas fokon ért valamihez"-t jelent, mert lehet akár a hobbija is.
Másik az olasz 'dilettanti' ami műértő, nem pedig dilettáns. Szerencsére az olaszt nem keverjük a magyarral.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem, az triggerelte be az egeszet (lasd sj alairasat), hogy elkezdtem angolul cikkeket irogatni a blogomra, bevallottan nem professzionalis minosegben meg stilusban, egyszeruen akartam egy feluletet, hogy gyakorolhassam az angol irast, ugyanis ha nem gyakorlom, az eletben soha nem fog fejlodni. Erre idejott sj, es elkezdett leugatni, nem mintha o barmennyire is bizonyitotta volna az angol nyelvhez valo magasabb hozzaerteset (peldaul, hogy konstruktiv modon felajanlja, hogy segit a hibak kijavitasaban), egyszeruen csak o imad magas lorol kommunikalni az emberekkel, es lenezni valogatas nelkul mindenkit, aki nem ert egyet vele akar csak valami aprosagban is.

Ebben az a szep, hogy ez az egesz nem engem minosit, hanem ot. Pont ezert szoktam hagyni, hogy jojjon es porogjon, neki ez jol esik, nekem meg - egy bizonyos szintig - ez vicces. Mindketten jol szorakozunk - persze masok karara, de hat ezt most kivetelesen nem en kezdtem.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

LOL :-) Egy talalos kerdes: a hazug vagy a santa hrgy84-et erik hamarabb utol? A szignomban levo linken elkezded fikazni lzrd-t, hogy milyen gyatra az angol tudasa. *Ezutan* en megneztem a te (angol nyelven irt) blogodat, amiben a legutolso firkancolmanyodban csak az 1. bekezdesben annyi otromba hiba volt (par gyongyszem alul kiemelve, hogy jot lehessen rohogni), hogy schmittpali leborulna elotted. Szoval amikor emlekeztetlek ra, hogy (sajat rozsaszinu megfogalmazasod szerint) "nem vagy anyanyelvi angolos", akkor erre a visszassagra mutatok ra. De ha az en angolomban talalsz hibakat - bar ez olyan, mint amikor a csiga beszol az F1-nek, szoval fat chances, ahogy az anyanyelvi angolosok mondanak - akkor nyugodtan figurazd ki...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Kezdjuk ott, hogy en okkal nem szoktam senki hibajat kifigurazni. Lehet, hogy sarkitok a stilusan, es visszaadom gorbe tukorkent, de tudod en - veled ellentetben - a konstruktiv hozzaallasban jobban hiszek, mint a kifigurazasban.

Nem fogom ujra elovenni a vitat, aki odamegy es elolvassa a kontextust, es nem csak a te olvasatodban latja a vilagot, az erteni fogja mi a kulonbseg egy privat blog es egy marketingoldal kozott.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

az aligha vita, ha az (amint hamar kiderult) indokolatlanul nagy arcoddal letamadsz valakit. Persze bemagyarazhatod magadnak, hogy ez konstruktiv hozzaallas.

Mindenki mond ordas dolgokat, azt konnyu. Kevesen teszik fel a kezuket, hogy bocsb+, az nehez. A tobbi (pl. te) meg szanalmas onigazolasba kezd, az meg korberohogni valo.

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Eleg sokszor oda szoktam allni, hogy igen, hulye voltam, johetnek a kovek. De amikor ugy gondolom, hogy nincs igazad, akkor nem fogok odaallni csak azert, hogy a te kis lelkednek jobb legyen, mert ezzel maximum csak teged csapnalak be, mas haszna nem lenne, es - akarmilyen is vagy - tisztellek annyira, hogy ez ne legyen cel. Raadasul nem is erzem ugy, hogy akar nalad, akar masnal be kellene vagodnom azzal, hogy meghazudtolom magamat.

Ebben a temaban ez a velemenyem, ezt vallalom, es nem gondolom ugy, hogy en hibaztam volna, te pedig semmilyen konstruktiv lepest nem tettel annak erdekeben, hogy ravegyel, hogy valtoztassam meg a velemenyemet. Ezek tenyek, es a tenyek pedig makacs dolgok.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

De amikor ugy gondolom, hogy nincs igazad

nincs ezzel semmi gond, ha te ugy gondolod, hogy bar te angolul csak makogni tudsz (tudod, azok a makacs dolog tenyek), akkor az teljesen helyenvalo, ill. konstruktiv, ha masokat velt/valos angol benazasuk miatt ekezel (ez is egy makacs teny)...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Egy adott nyelven olvasni es az olvasottakat irasban keszsegszinten hasznalni ket kulonbozo dolog, es lehet, hogy nem irok professzionalisan, de azert engedd meg, hogy lassam a kulonbseget egy professzinalis szoveg meg egy makogas kozott. En _tudom_ magamrol, hogy csak makogni tudok, de ettol meg _felismerem_ ha valaki nalam kepzettebb a temaban.

Amit en az ominozus cikkben megkopkodtem, az az, hogy egy szeles publikumnak szant oldalra nem fer fel a szanalmas makogas. En sem tolakszom oda, hogy figyeljfigyelj, irok egy nagyon fasza szoveget a $RANDOM termek eladasara angolul, mert tudom, hogy csak magamat es a termeket jaratnam le vele. A privat blog ebben annyival kulonbozik, hogy ott legfeljebb csak magamat egetem, mar ha publikumnak lehet venni egy olyan blogot, amit az agressziv (kacc) kampany mellett is kb. 3-5 ember olvas, engem is beleertve, es a feluket ismerem szemelyesen.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hát.. Attól függ honnan nézzük. Van amikor én mondom meg a másiknak, hogy milyen parancsot használjon, mert ő nem ismeri a saját szakterületének a parancsait (főként TSM, ritkább esetben DB2). Másik kedvencem amikor én debugolom az applikációs xart, mert az applikációsnak fogalma nincs hogyan van az egész összerakva (Web's fear)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Jaj, persze, a nagy mumus... :-) Arrol tudja egyaltalan valaki, hogy van osszerakva? :D

Amugy en is szoktam neha PHP kodot debugolni, hogy mi nem mehet emberunknek, de attol en meg nagyon messze vagyok a "PHP fejleszto" cimketol, kb. mint Fehervar es Jeruzsalem.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem tudom, talan en ertem felre a terminologiat, de a generalista hozzaertese kicsit bovebb annal, hogy nem nez butan, amikor valaki elkezd elotte az AD trustok tipusarol beszelgetni, vagy vita kerekedik az univerzalis es a lokalis csoportok korul egy erdoben.

En peldaul olyan ertelemben specialista vagyok, hogy komolyabban csak az uzemelteteshez ertek, de az uzemeltetesen belul keves olyan technologia van, amihez ne tudnek legalabb hozzaszagolni barmelyik $RANDOM platfomon. Nezz meg egy random Windowsos rendszergazdat (tisztelet a keves kivetelnek), ha odaulteted oket egy Postfix/Dovecot rendszer ele, hogy tessek, nem megy a levelezes, oldd meg, akkor par percen keresztul csak hiabavaloan fogjak az egeret rangatni es keresik az ESM/EMS konzolt. Nem egy olyan Windows rendszert uzemelteto "rendszergazdaval" volt dolgom, akinek az SMTP kommunikacio konnektorokbol meg transport rule-kbol allt, de telnetbol egy nyamvadt levelet nem tudott volna elkuldeni, pedig hat az meg csak nem is tudomany, tele van ilyen jellegu howto-kkal az internet, sot a megfelelo RFC is peldakkal van teletuzdelve minden negyedik oldalon.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Programozó, bármilyen nyelven, ezért a másodikat jelöltem.

--

Érdekes válaszlehetőségek.

Jómagam az a IT security területen dolgozom, már ez önmagában is elég speciális terület, de még ezen belül is vannak szakterületek...

Ezzel szemben felmerült bennem, hogy akkor egy architect az erősen generális? - mert elég sokmindenhez kell hogy értsen, nem kicsit.

--
zrubi.hu

a masik topikban meg azt kerdezted, mivel szeretnetek foglalkozni? :-) En sokfele erdekes dologgal

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Ami nagyon megy, az java (az ezen belüli rengeteg dologból mihez mennyire), php. Erős közepesen megy javascript, postgres és mysql. Meg még van rengeteg dolog, amihez értek egy kicsit, de ezek mind valamilyen szoftverfejlesztési témakörhöz tartoznak, szóval infrastruktúrához, hálózathoz stb nem különösebben értek. Ennek alapján 3ast jelöltem.

- László, maga mindenhez ért?
- Mindenhez IS!

--
L

Sajnos én a keresőkbe beírom és megoldom típusú embereket képviselem. Egy minimális alaptudásom van szinte mindenbe. Végül is eddig el voltam vele :) (erősségem a dokumentálás, az van dögivel minden munkámról ez az egy jutott eszembe)

--
honlapom http://dyra.eu/

Az erősen specialista is elég tág fogalom, ha épp IP hálózatokra vonatkozik...