Szerintem az offline szakmai média

 ( Hiena | 2010. május 2., vasárnap - 19:46 )
Halott dolog.
29% (175 szavazat)
Ki fog halni.
41% (248 szavazat)
Pont elég.
17% (107 szavazat)
Nincs elég.
13% (82 szavazat)
Összes szavazat: 612

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Halott dolog.
Feltetelezem, hogy IT szakmarol van szo.

nyilván it-ről:)
de ha belegondolok a pdf és tsi is offline (még ha webről is szerzi az ember), így azért hogy most halott lenne elég nevetséges

kivéve ha az offline alatt nyomtatott értendő, de ez meg így már azért eléggé összecsapott szavazás ;D

imho a pdf nem tartozik ide. magyarok között a Full Circle, vagy a FLOSSzine nagyon is élő lapok, és van jövőjük. de nem kell pöcsölni a kiadóval, nyomdával megjelenési határidővel, csak a tartalommal.
a "pdf újság" megjelenési költsége töredéke egy nyomtatott újságénak. terjesztése gyakorlatilag azonos a többi online webmédiával.
nyomtatott magyar it lapok között ma nem tudnék olyat mondani, amit érdemes lenne elolvasni.

az egész szavazást félreértettem, szó szerint egyszerűen eszembe sem jutott a már mások által is említett újságok:

- egyrészt pdf és tsi alatt a pl oreilly meg mindenféle azért ma még inább kinyomtatott könyvet, chm (offlinra csomagolt weblap) akár manualokat, szakmai folyóiratokat pl ieee (amik szintén nyomtatva jellemzőbbek), ésatöbbit értettem

- "amit érdemes lenne elolvasni", és ami címeket írtak a többiek, mind, egytől egyig nem szakmai, hanem hobbi újságok, akinek köze sincs a témához azok is tudják olvasni és a mélyebb rész sem olyan hogy abból tanul az ember, pont mint a pornóújság, ahhoz sem kell szakmabelinek lenni hogy műélvező legyen az ember

de ez persze csak a szerintem kategória hisz ha mindenki mást értett alatta akkor én tévedtem :)

(a játék lapot is ide sorolták szóval nem vagyok teljesen biztos benne hogy tévedtem, de amit te mondtál, a flossszine-t nem ismertem, most egy picit belenéztem, persze nem egy napilap, lehet azt mondani hogy van benne szakmai, de a topikbeli cím alatt nem ezt értettem, talán ott hibáztam hogy nekem a média nem ekvivalens a (színesszagos)folyóirattal)

En siman vennek a mai napig, ha lenne valami normalis. Sajnos nincs, csak ilyen "Milyen virusirtot telepitsek?" jelleguek.

Linuxvilág?
---------------------------
Oszt jónapot!

Ez remélem csak poén volt, mert már sok éve nincs.

Nem tudtam, hogy megszünt. Régen szinte minden hónapban megvettem, de egy időben elmaradt és azóta nem érdeklődtem iránta.
---------------------------
Oszt jónapot!

Tavaly nyáron megszereztem szinte az összeset, hogy meglegyen az utókornak. Sajna már 2007 óta nincs.

Annak idejen azt pont vettem. Elotte meg az Alaplapot/Uj Alaplapot...

Az Új Alaplapot én is vettem évekig, abban legalább hasznos/érdekes cikkek voltakés nem azzal voltak elfoglalva, hogy "Hogyan hackeljük meg a registryt, hogy 105 %-kal gyorsabban induljon a Windows?". Gondolatformáló újság volt, sokat segített a számítástechnikával kapcsolatos nézeteim kialakulásában.
Sajnos azonban a tömegnek nem ez kellett, és nem tudták fenntartani a kiadást.

De ha jól emlékszem, lelehet tölteni őket pdf-ben is a honlapjukról.
---------------------------
Oszt jónapot!

Igen, le lehet a linuxvilag.hu címről, de hát papíron valahogy más az érzés :)

Még ha lenne is, én valami olyasmit szeretnék amiben mind Windows-zal, mind Linux-szal kapcsolatos cikkek is lennének, ELFOGULATLANUL.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Ilyen online sincs. :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Tudom...pedig milyen szép is lenne :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

BVAHAHAH

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ha CoV lenne még, akkor vennék. :)

+1

Ah, mai fejjel mar eleg nevetsegesnek tunt. Leszedtem az osszes szkennelt valtozatat, es hatize... Azota is ott porosodnak a raid tombon.

gondolom a hup azért átment a megfelelési mércén, mert akkor minden rendben

áhh, egyedül a Windows Panoráma.
szerk: meg a pécéfórum

Nemtom, nekem megvan jó pár száma, a mai napig elő szoktam kaparni némelyiket, hogy boruljak rajta. De nincs meg az összes, főleg a végéről semmit sem tudok, de a "hőskor" szerintem alapmű :D Persze kérdéses, hogy mennyire tekintsük szakmainak, mert alapvetően játékokról volt benne szó, néha elszórva egy kis komolyabb morzsával, amik kevésbé voltak sikeresek. Számomra mindig szórakoztató volt olvasni, még azon a játékok leírását is, amikkel a mai napig sem játszottam soha.

dosbox + abandonware, tessek bepotolni! :)

"Új alaplap" - de az elmúltat nem lehet feltámasztani...
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

de jo is volt

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

+1

torolve (doublepost)

+1
es a Szamitastechnika nevu (heti?) lap is jo volt sokaig. Vancsa Istvan zsenialis hangvetelu cikkeket irt. A linuxvilag is jo volt, de ezek ota semmi komolyan veheto szakmai folyoiratrol nem tudok Mo- on.

bahhh, komolyan nem eset le hogy ilyen csipenddél magazint kellene "szakmai média" alatt érteni, még ha nem is akarom szubjektíve minősíteni azok akkor is: NEM szakmabeli embernek egy kis segítség ha mégis valamiben szakember nélkül szeretne döteni vagy csak kíváncsiskodik

Gyerekkoromban olvastam a Computer Panorámát... Már úgy érzem kinőttem abból hogy érdekeljen valami teszt ahol pár tucat valamit megnéznek aztán firkálnak róluk, meg a csodatevések Windows alatt. :)

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Aki meg ilyesmire vágyik, annak ott a prohardver, meg a hwsw. Például.

Időnként bedőlök a CHIP-Magazin beharangozójának és néha veszek egy számot.
A teljes értékű szoftverekről kiderül, hogy időkorlátosak, még ha némelyik 6-12 hónapos is, illetve szabad szoftverek vagy ingyenesek. Ez utóbbi kettő a jobb eset. Legalább összegyűjtötték, de azokból is azonnal letöltöm a legfrissebbeket, mert az átfutási idő miatt általában van újabb. A DVD melléklet helyett elég lenne egy link gyűjtemény is. Mindenesetre címeket tudnak kitalálni, de egyre immúnisabb vagyok.

A legutóbbi lap amire előfizettem a Lunuxvilág volt. Abból megvan minden szám. Sok érdekes cikk volt benne. Kár érte, hogy megszűnt, de sajnos kevesen gondolkodtunk így!
Azóta az online média is kezd megjelenni, mint pl. az Infoematikai Navigátor aminek 3 száma jelent már meg, illetve a FLOSSzine ami tavaly érte el a második évfolyamát, az idei első számra még várunk. Remélem lesz elég kitartásuk a szerkesztőknek!
Aztán van még az angol Ubuntu magazin a Full Circle Magazin amit hála a lelkes fordító csapatnak néhány hetes késéssel magyarul is olvashatunk: Full Circle Magazin
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Chip magazin számomra ott halt meg, mikor szétkergették a régi gárdát.

----------------
Lvl86 Troll

Az mikor volt? Csak mert egy időben én is olvastam, aztán elkezdtek olyan számok kijönni, amik egyre gyengébbek voltak, így abba hagytam (~2001-2002 környékén). Akkor tájt?
--
j@j-r61:~$ man me
No manual entry for me

2002 tavaszán már ment a cirkusz, ősszel aztán új főszerkesztőt is kaptak.

+1 :-(

Utána még volt egy ideig a Magyar PC magazin, de sajnos az is hamar megszűnt.

És a PC Magazin lelépett 12 havi előfizetési díjammal. Hogy a csuklás álljon bele Ivanov Péterbe (a kiadó vezetője) vagy 2 hétre, de egy percre se hagyjon alább!
Konkrétan: Éppen lejárt az előfizetésem. Kiküldték a levelet és a csekket, hogy fizessem be az következő évi előfizetési díjat. Befizettem, de a lap már többet nem jelent meg. Egy szám sem.
Legközelebb az IDG-től kaptam egy levelet, hogy megszűnt a PC-Magazin, de most akciósan előfizethetek PC-Worldre.
Szóval még az előfizetői adatbázist is eladta az IDG-nek, ami nem lenne probléma, ha a meglévő előfizetőkkel korrekt módon elszámol.
A Linuxvilág is megszűnt, de korrekt módon többféle arányos visszatérítést kínált az előfizetőknek. Én a Kiskapu kiadónál történő levásárlást vállasztottam.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Nekem fizetésemmel léptek le, nem kevéssel. És én még örülhetek, mert volt olyan kolléga akinek az enyémnek a tízszeresével tartoztak... :(

Akkor a két hetes csuklást minimum megduplázzuk! Remélem benne vagy? :-{)E
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Amint nagyobb tömegekhez és olcsón el fog jutni az e-book olvasó, abban a pillanatban ki fog halni. Nem is baj, legalább nem kell annyi fát kivágni a papír miatt (bár ezek jórészt re-papírok talán).

Szerintem sokakban megvan még az igény, hogy kényelmesen, menet közben (pl. vonaton) szeretnének olvasni egy újságot. Én pl. a Debrecen -> Budapest szakaszon ki szoktam olvasni egy PCW-t. Ha lenne jól olvasható, strapabíró e-book olvasó mondjuk mobil nettel, nekem pedig PCW előfizezésem, akkor a vonaton kényelmesen letölteném az aktuális számot, majd elolvasnám mindenféle papír gyűrögetés nélkül.

Úgy gondolom, mióta úgy 3k-ért az ember után dobják a korlátlan netet, a CD/DVD melléklet értelmét vesztette. Jobb lenne, ha az (e-)újságban lenne egy kód, amivel fellépve a kiadó oldalára, le lehetne tölteni az ajándék programot. Egy DVD letöltése pedig kb. egy nap egy megás nettel, kibírható, főleg letöltés kezelővel.

"Egy DVD letöltése pedig kb. egy nap egy megás nettel, kibírható, főleg letöltés kezelővel."

5GB, ami ugye 40Gb~40000Mb. Ez egy megás nettel 40000 másodperc, ami ~11 óra.
Szóval még egy nap sem kell neki :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Bitlet dereng másnak is?:)

Én még mindig szeretek papíron olvasni. Lehet, hogy az olvasók mint a Kindle vagy hasonlók megváltoztatják ezt, de egyelőre egyikkel se rendelkezem, és ahogy látom a tartalomszolgáltatás sem állt rá még eléggé a dologra.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

én próbáltam umpc-t a fajanszon, nem volt komfortos:)

Öööö... Pontosan mit próbáltál vele?

---
Science for fun...

Ha ugyanarra gondoltunk, akkor: Áááááá :D

LOL, +1 .-D
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

A papiralapu ujsagbol 2 dolog hianyzik: a ctrl+f es a kommentelesi lehetoseg. De 50 ev mulva szerintem olyan monitorok lesznek, hogy kellemesebb lesz olvasni, mint a papirt. ("Apa, asszem veletlen a monitoroddal toroltem ki a seggem")
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

> kommentelesi lehetoseg

-1, ez az egyik hatalmas előnye, nem kell a fogyatékosok senkit nem érdeklő baromságaiba belefutnom

Ugye magadat is beleérted ebbe a csoportba? :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

gondolkoztam, hogy ezt külön hozzá kell-e írnom, rosszul döntöttem

Számomra ott haltak meg ezek a színes szagos újságok, amikor orrba-szájba kezdték nyomatni a reklámot. Nemcsak a kimondottan reklámoldalon, hanem egyéb bújtatott módon is. Miközben a hasznos tartalom meg eléggé megcsappant. Ez már akkor így volt amikor a netes tartalom még eléggé gyerekcipőben járt nálunk legalábbis. Miért fizessek, nem is keveset reklámért?

Amelyik pedig szakmailag nyújtott többet sajnos valóban ki is halt. R.I.P. Linuxvilág, Forráskód

64er magazin se volt rossz. De azért a CoV a király.

Az offline szakmai media az Uj Alaplap es Linuxvilag magazinokkal egyutt szunt meg, ami maradt, az a bulvarinformatika.

+1

Meglepve látom, hogy a hozzászólások nem tartalmazzák a "könyv" szót.

Az összes nagy lélegzetvételű tudományos mű papírra nyomtatva jelenik meg, és így is fog maradni. Majd amikor Knuth azt mondja, hogy a TAOCP negyedik kötetét eleve nem papírra szánja, akkor fog elindulni a könyv a kihalás útján. Vagyis sosem.

Az összes, LaTeX-hel készített, PDF-ként vagy PS-ként (esetleg DVI-ként) elérhető cikket mind-mind papírra szánják. Képernyőn nagyjából olvashatatlanok is.

Tippem szerint elektronikus papír + e-ink + drm ahhoz fog vezetni, hogy jövőben nagyon kevés könyv valamint nagyon drágán kerül majd kiadásra papíralapúan.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/"
http://www.opera.com/browser/

"nagyon kevés könyv valamint nagyon drágán kerül majd kiadásra papíralapúan."

Szerintem ez már ma is valóság, legalábbis nagyon kevés JÓ könyvet adnak ki, a nagyon drága szintén igaz. Járok viszonylag gyakran könyvesboltban, egy ajándék-képes regény vagy bármi 2-3ezer forintnál kezdődik, gyakran még kemény kötése sincs és koszos papírja van.

Egy normális progos vagy hasonló könyv meg közel 10 ezer forint (pl. tanenbaum-ok, refactoring, normális linux admin könyv, stb.)

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Egy normál progos könyvért nem drága a 10E HUF. Főleg ha az abból szerzett tudás két-három óra munkával megtérül.

Nem ritkák most sem a harminc, ötvenezer forintba kerülök.

Én arra céloztam, hogy esetleg egy bármilyen könyv ára is százezer körül lesz (mostani áraknál maradva és viszonyítva), tehát csak nagyon kevesen tudnak majd vásárolni "papírban".
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

Egy példa, hogy nyugaton mennyit költenek papíralapú szakirodalomra meg hobbiprojektekre. (Eltart egy ideig, mire a firefox beformázza az oldalt; csak türelem.) Mondanom sem kell, muszáj volt rávilágítanom a magyar rögvalóságra :).

imho ez csak nagyon sokára fog bekövetkezni. nagyon alacsony áron lehet egy nyomdát felállítani. rengeteg helyen még ma sincs áram, OLPCból pedig legfeljebb a gyerekeknek jut egy.
a magyar könyvforgalmazás valóban katasztrófa. egy rakás könyvkupec minimális idő alatt maximálisan akarja lehúzni a vásárlóit. az angoloknál használt könyveket jelképes árakon lehet kapni.
kiskaput leszámítva nem tudok normális magyar kiadót mondani. könyvesboltláncokról antikváriumokról nem is szólva, egyik rosszabb mint a másik.

Az, hogy papírra van szánva, nem jelenti azt, hogy papír alapon kell tárolni. A tudományos cikkek nagyrésze elektronikusan érhető el, ha el akarod olvasni, magaddalvinni, akkor kinyomtatod. Így nem kell megrendelni az egész folyóiratot, folyóiratokat, hanem bőven elég az átalányos előfizetés, lásd EISZ.