Magas rendelkezésre állású komplett rendszer egyetlen szerver árából (x)

 ( hup | 2019. szeptember 30., hétfő - 8:23 )

Minden rendszergazda és ügyfél közös, jól felfogott érdeke egy olyan infrastruktúra kialakítása, melynek karbantartása minimális erőforrást igényel, miközben hosszútávon is megbízhatóan üzemel.

A Hardver meghibásodások azonban még a leggondosabban megtervezett rendszerben is előfordulhatnak. Ilyen esetekben a rendszergazda nyakába szakad a hibaelhárítás a rendszer esetleges újratelepítésétől az adatok visszaállításáig. Naprakész mentés esetén ez nem okoz problémát, a művelet azonban ekkor is munka- és időigényes, a kényszerű leállás pedig értékes munkaidő kiesést, ezzel pedig jelentős anyagi veszteséget okozhat a cégnek.

0

A lehetséges problémára megoldást nyújthatnak a magas rendelkezésre állású rendszerek (HA, High Availability), amelyek a hardveres meghibásodások nagy része ellen nyújtanak védelmet. Az ilyen rendszerek kialakításához legalább 3 darab szerver szükséges, minimális méretű háttértárral, az adattárolás ugyanis nem itt valósul meg, csupán a saját operációs rendszert kell futtatni gépeken. Szükséges továbbá 1 darab storage, mellyel szemben alap elvárás, hogy legyen benne redundáns vezérlés és dupla tápegység. Ezek az eszközök már elég fejlettek ahhoz, hogy el se induljanak megfelelő típusú és mennyiségű HDD nélkül, így védve az adatvesztés elkerülését.

Az egyes kiszolgálók összekötését optikával a rézalapú hálózati switch-el célszerű összekötni, természetesen redundáns módon, vagyis 3 szerverhez 2 switch szükséges. Az összeállított rendszer folyamatosan figyeli a kiszolgálókat, amennyiben pedig valamilyen hibát érzékel, az érintett virtuális gépeket azonnal átköltözteti egy másik kiszolgálóra. Erőforrás kiosztásnál fontos, hogy akkor is maradjon elegendő, ha három helyett csak 2 darab szervernek kell kiszolgálnia a rendszereket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az összes CPU és memória kapacitásnak csak a kétharmad részét lehet teljesen kihasználni 3 darab szerver esetében.

Mi a helyzet a szoftverrel?

A lehetőségek tárháza nyitott, szóba kerülhet Microsoft, Proxmox, VMware, hogy csak a legismertebbeket említsük. Minden esetben érdemes figyelembe venni, hogy amit ki szeretnénk szolgálni melyik technológiát részesíti előnyben. Például ha Microsoft terminál szervert és Microsoft adatbázist futtatunk, akkor célszerű Microsoft Hyper-V-t használni. Amennyiben vegyesen vannak rendszereink és anyagilag belefér, akkor VMware, ha olcsóbb megoldást szeretnénk akkor Proxmoxot érdemes választani. Mindegyik rendszer esetében rendelkezésre áll egy jól használható vezérlő panel, ami nagy segítség a mindennapi adminisztrációban és természetesen mindegyikhez vásárolhatunk további kényelmi szolgáltatásokat.

A döntéselőkészítés

Amennyiben egy cég, illetve annak rendszergazdája új szerver beszerzése mellett dönt, úgy jellemzően kisebb a meghibásodás esélye, miközben ott vannak a garanciális szolgáltatások (3, 5, 7 év garancia; 4-24 órás helyszíni support). Egy magas rendelkezésre állású rendszer kialakítása azonban tetemes beruházást jelent új eszközökből, ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy lehet-e lényegesen olcsóbban, kiváló műszaki állapotú, illetve hasonló teljesítményű, használt szerverekből összeállítani a rendszer. A nyugati piacokon komolyan odafigyelnek az életciklus menedzsmentre, melynek hála megtehetik, hogy 2-3 évente újakra cserélik a különféle kiszolgálós eszközöket. A nagyvállalati hardvereket jellemzően kiváló minőségű komponensekből építették, ezért jóval tovább működőképesek maradnak, ami tökéletessé teszi őket egy magas rendelkezésre állású rendszer kialakítására.

A Dell Authorized Partnernek minősülő ServerElite-nél egy alaposan átgondolt és átfogó folyamatot alakítottak ki ahhoz, hogy ügyfeleik részére a gyári állapothoz rendkívül közeli minőségű használt szervereket tudjanak biztosítani. Ennek egyik alappillére a garanciális szolgáltatás, amit úgy állítottak össze, hogy a használt szerver vásárlása és üzemeltetése ne csak a problémák megoldásáról szóljon, hanem egy olyan alternatíva legyen - mind a rendszergazdáknak mind a cégeknek - amely stabilan fenntartja a folyamatos üzembiztonságot. A meghibásodások ugyanakkor még így is elkerülhetetlenek, ezért választható a - gyártók által is biztosított - ServerElite 24 órán belüli helyszíni, vagy akár a 4 órás Pro-Support garanciális támogatás is.

Mennyibe kerül?

Magas rendelkezésre állású rendszer összeállítása új eszközökkel:

  • 3 darab, 2U magas rack, 2 darab 12 magos CPU, 128 GB memória, 1TB merevlemezzel, 3 év gyári garanciával nagyságrendileg nettó 11 millió forint
  • 1 darab, 2U magas rack storage dupla kontrollerrel, 22 TB merevlemezzel, 3 év gyári garanciával közel nettó 4,5 millió forint
  • 4 darab 24 portos 1Gb RJ-45 switch, 3 év gyári garanciával körülbelül nettó 400 ezer forint

Használt eszközökből:

  • 3 darab, 2U magas rack, 2 darab 12 magos CPU, 128 GB memória, 1TB merevlemezzel, 3 év ServerElite garanciával nagyságrendileg nettó 2,6 millió forint
  • 1 darab, 2U magas rack storage dupla kontrollerrel, 22 TB merevlemezzel, 3 év ServerElite garanciával nettó 1,5 millió forint
  • 4 darab 24 portos 1Gb RJ-45 switch, 3 év ServerElite garanciával körülbelül nettó 140 ezer forint

A fenti összehasonlítás egyértelműen mutatja, hogy használt eszközökből egy komplett, megbízható, üzembiztos HA rendszert lehet kialakítani mindössze 1 darab új szerver árából, hasonló garanciális szolgáltatások mellett. A ServerElite az új rendszere megtervezésében és kiépítésében egyaránt segítséget tud nyújtani.

(A ServerElite megbízásából készített fizetett anyag.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ahogy a rosszat, úgy a jót is szeretem mások tudtára adni, okulásul, ők pedig megérdemlik:
Egy ideje több ismerős céghez is tőlük veszünk hardvert. Immár tobb millió Ft nagyságrendben, mert megbízhatóak, rugalmasak és szakmailag rendben vannak. A leszállított vasakkal sincsen gond. Sajnos volt már máshol rossz tapasztalat, ahol a vásárlás után elengedték az ügyfél kezét, ha nem megy oldd meg magad, biztos rosszul konfigoltad. Itt ilyen nincsen. Látszik, hogy céljuk az elégedett majd visszatérő ügyfél, ezért a jövőben is számolunk velük. Korrekt csapat.

Nagyon köszönjük a pozitív kommentet, a jövőben is igyekszünk minden régi és új partnerünk igényeinek megfelelni. Bárkinek, bármi kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal.

+1 a tapasztalatom ugyanez.

+1 Még hozzátenném, hogy annyira rugalmasak, hogy meglévő szerver átépítését is vállalják. Volt egy HP gépem ami egy ügyfélnél felszabadult, viszont kellet volna egy másik feladatra, amire viszont a meglevő konfig nem volt elég. Bevittem a gépet és beszámolták a cserélt alkatrészek árát, és egy "másik" gépet hoztam el :)
Nagyon pozitív még a szakmai segítség is, volt egy bonyolultabb Dell szerveres kérdésem, amit úgy oldottak meg, hogy bementem hozzájuk és egy működés közben megmutatták egy Dell gépen, hogy tényleg megoldható.
Még egy +1 :)

Üdv. névrokon. +1 részemről is. Holnap megyek gépért hozzájuk, de szerintem a köv. is folyamatban van. Saját gépem is onnan van, bár nem én voltam érte, kolléga rendezte, én nem ismertem őket. Volt problémám, nem volt bizonyítható hardware hiba, én is úgy vittem vissza, hogy jó eséllyel véletlen a dolog. Nem akartak lerázni, átnézték a gépet, kicserélték a vezérlőt pedig nem ragaszkodtam hozzá.

Manapsag mibe kerul egy normalis switch ?
48*25Gbe + 8 *100 Gbe (min. 64*25Gbe lane ) <0.5 sec latency ?

Mibe kerul egy modern switch ?
128*50Gbe (16*400Gbe) ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

OMG, ez nagyon olcsonak tunik. Software update meddig van bene az alap arban ?

300ns switchek lista aron joval dragabbak:
https://store.mellanox.com/categories/switches.html?_bc_fsnf=1&Max+Ports=48x25GbE+%26+8x100GbE
Ki tudja meddig lhet lealkudni ..

Szerk:
Hmm, SONiC -ban is van frr csomag,
Meglepon nagy a SONiC user/fejleszo bazisa ..


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

barmeddig, a cumulus licensz nem jar le soha - frissithetsz, csak ido utan ha nem ujitod meg, nem nyithatsz support ticketet.

cumulus ftw!

Valoban hasznalhatod vegtelen idejig, de ha lejar nem frissithetsz.
License atviheto masik switchre (same chip + bandwith), nem tudom lejarat utan is atviheto marad.

mlx switch araban csak egy 1 ev hardware garancia van, hoszabb garancia az plusz penz.
Ha jol ertem SONiC tamogatottnak szamit mlx switchen.

Cumulus lista ara 4~6000 USD kezdeti (1~5 ev), ~ 500 USD +1 ev. (OEM -ek olcsobban kapjak, a kezdetit)

Egy switchre illene 5 ev garanciat addni/venni es 10 evig hasznalni (software update/support).

~ 500 USD kikohegese helyett, nem sokan akkarnanak self supportott,
kiveve azok akiknek ~1000 DB -os nagysegrendben van switchuk .
Software ellege puszkalhato cumulus suport keretein belul is,
es a nagya opensource.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

veszel is ilyeneket, mert ilyen pozicioban vagy, vagy csak a brossurat mondod vissza?

en rendszeresen vasarolok, a Mellanoxtol is megveheted 5 ev garival, mi is annyival vesszuk - semmiben nem kulonbozik a Cisco/Junipertol. ha majd kell meg ra, akkor szolnak, hogy lejar, es veszel meg.
a listaar mint mindannyian tudjuk listaar - ettol jelentos % kedvezmenyt lehet kapni igazi vasarlasnal.

a SONiC-ra _senkitol_ nem kapsz tamogatast (linkeld legyszi hogy te hol gondolod "hivatalosnak"), mehetsz a githubra a tobbi opensource huszar koze ticketet nyitni, aztan a kegyes fejleszto urak/holgyek majd vagy megoldjak, vagy nem. ha nincs hatalmas engineering team mogottem es nem a Microsoft vagyok, biztos nem hasznalnam jelenleg.

az az 500 USD az nem penz olyan helyen ahova uzletileg szukseg van sokszor 100/200/400GbE-re.

a postod elejen meg arrol beszelsz, hogy van hivatalos tamogatas, aztan meg self supportrol... most akkor mi mellett is ervelsz?

Ha tudod meddig lehet lealkuldni, akkor ne tartsd vissza ;-)

Masodik olvasasra, a SONiC support nincs ingyen MLX -tol sem (2 dik legnagyobb kontributor),
de lehet venni:
https://www.mellanox.com/related-docs/products/PB_Spectrum_Switch_Sonic.pdf

Hol hasznaljak az Azuron kivul, Pl.:
https://engineering.linkedin.com/blog/2016/03/project-altair--the-evolution-of-linkedins-data-center-network
https://engineering.linkedin.com/blog/2016/11/linkedin_s-oregon-data-center-goes-live
https://engineering.linkedin.com/blog/2017/12/project-falco-joins-sonic-community

'a postod elejen meg arrol beszelsz, hogy van hivatalos tamogatas, aztan meg self supportrol... most akkor mi mellett is ervelsz?'

A mellett ervelek, hogy kicsiben nem eri meg self supportlini,
nagyobb meg igen. Akkik SONiC -ot tolnak, rendszerint nem (csak) a support koltseg miatt teszik.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

most megneztem mennyibe kerult az 5 ev gari cumulus supporttal egyutt - nevetseges osszeg volt, de a switchek is. :) konkretat nem mondhatok sajnos, mivel a Mellanox OEM beszallitonk.

1000 switchnel mar a cumulus is olcso lesz szerntem, nem biztos, hogy megeri a self supportedben a mernok ora - legyen 400k/ev a mernok, az azert jo sok licensz.

Nem kell 1000 switch hozza, illetve most mar a HP is árulja saját neve alatt az SN2xxx szériát, ha eleve sokat vásárolsz náluk pl a szerverek miatt akkor vicces arat találnak ki a switchre is.

ami meg érdekes hogy a HP árulja pl a 32x100G switchet 16 portra licencelve vagy a 48x25G-t 24-re licencelve, de a cumulus nem támogatja ezt a korlátot:)

nem is mondtam, hogy kell 1000 switch hozza, en azt mondtam, hogy jo alacsony arat kaptam ra. a licensz baszkodast lattam slacken... szanalmas. :)

Furcsa dolgok vannak az ebay-en. 5ev garancia es spec software nelkul:
https://www.ebay.com/itm/New-Mellanox-MSN2410-CB2F-Ethernet-Switch-48x-25GbE-SFP28-8x-100GbE-QSFP28-2x-PS/183732471159?epid=508965171&hash=item2ac74f0577:g:gHcAAOSwfl1cjLUK


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

miert fura?:)

60% a legnagyobb diskont amit hallottam eddig lista arhoz kepest (tul arazott kabellekkel egyutti rendeles).
https://store.mellanox.com/products/mellanox-msn2410-cb2f-spectrum-25gbe-100gbe-1u-open-ethernet-switch-with-mellanox-onyx-48-sfp28-ports-8-qsfp28-ports-2-power-supplies-ac-x86-dual-core-short-depth-p2c-airflow-rail-kit-rohs6.html

25,387 USD (mlx store 1 ev gari)
5,497 USD ebay, megbizhatonak latszo elado, ebay szokasos garancia ~ 30 nap

Ez kb 79% -a a lista arnak.
Ha az elado, nem csak azert adja el, mert veletnelul tobbet rendelt,
vagy rajott, hogy mas fajta kell. Akkor ez eleg durvan olcso.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

ez realis piaci ar, a mellanox storet ne nezd, senki nem fizet listaarat (de nem hsizem hogy ez titok)