Rajtnál a frissített Fujitsu Lifebookok (x)

Címkék

A Fujitsu üzleti notebookjai is felkészültek az idei kihívásokra, a ráncfelvarrott Lifebook széria Intel Kaby Lake processzorokkal támad.

Itthon is elérhetővé váltak a Fujitsu új generációs vállalati notebookjai. A cég jól ismert Lifebookokjainak több szériája is megújult, és az idei ukáznak megfelelően megkapta az Intel 7. generációs Core i lapkáit.

A Fujitsu U sorozat mindjárt három frissen rajtolt géppel támad. Az első modell a Lifebook U757: a 15,6 hüvelykes, eszköz akár 4K panellel vagy Full HD érintőkijelzővel is felszerelhető, a motorháztető alá választható chipek skálája pedig a 2,4 gigahertzes Intel Core i3-7100U-tól egészen a Core i7-7600U-ig terjed, 3,9 gigahertzes csúcsórajellel. A grafikus feladatokról Intel HD Graphics 620 gondoskodik. A DDR4 RAM mérete 32 gigabájtig tornázható fel, az órajel itt 2133 megahertz, a belső tárhely pedig 512 gigabájtos SSD-nél vagy 1 terabájt kapacitású merevlemeznél tetőzik. A csatlakozópalettáról 2017-ben nem hiányozhat az USB-C aljzat, továbbá két mezei USB portot is találunk rajta. Vállalati gépről lévén szó egy Ethernet, HDMI és egy DisplayPort aljzat is elfért az eszközön, SmartCard- és memóriakártya-olvasó is került rá, illetve a dokkolócsatlakozó sem maradt ki a sorból.

Mindezt a Fujitsu a nagy méret dacára egy egészen jól hordozható, 1,72 kilogrammos kiszerelésbe csomagolta össze, a ház vastagsága ráadásul nem éri el a 2 centimétert, az alig 19,2 milliméter, illetve az érintőkijelzős modellnél 19,6 milliméter. A notebookon természetesen ujjlenyomat-olvasó is található, a vállalat emellett akár tízórás üzemidőt ígér az eszközhöz, amely igény szerint Windows 10 Home vagy Pro verziókkal érkezik.

A tornasor a Lifebook U747-tel folytatódik, amely szinte azonos hardveropciókat kínál, noha számottevően kompaktabb, 14 hüvelykes kivitelben. A kijelző itt legfeljebb Full HD felbontással érhető el, de itt sem maradt ki az érintésérzékeny opció. Az elérhető vas tehát a fentiekkel megegyezik, a csatlakozóknál ugyanakkor már akad eltérés, a HDMI-t az U747-es egy klasszikus VGA aljzatra cseréli. Az üzemidő kapcsán itt is tíz óra az ígért maximum. A notebook a kisebb méret miatt csak 1,43 kilogrammot nyom, vastagsága ugyanakkor nem tér el érdemben a fentiektől, érintőkijelző nélkül 19, azzal 19,6 milliméter.

Az U sorozat legkisebb tagja a Lifebook U727, 12,5 hüvelykes kijelzővel. A felbontás ebben az esetben is Full HD-nál tetőzik, érintésérzékeny opcióval. A hardver és a csatlakozópaletta ugyanaz mint a 14 hüvelykes modell esetében, a táskában azonban az U727 még kellemesebb viselet, miután tömege csak 1,15 kilogramm - vastagsága megegyezik az U747-nél látottakkal.

Ha hosszabbra nyúlik a munkanap

Az E széria is megkapta a kötelező 2017-es ráncfelvarrást, az E557 és E547 modellek is a korábban említett hardverekkel felszerelve érhetők el, előbbi 15,6, utóbbi készülék pedig 14 hüvelykes kijelzővel. Ezeket a modelleket a gyártó már valamivel intenzívebb igénybevételre tervezte, számottevően termetesebb akkuval, amely a vállalat szerint akár 12 órán keresztül is húzza az igát. Ez persze az eszközök fizikai dimenzióin is érződik, azok legvastagabb pontjukon 31,4 milliméteresek, a nagyobb modell 2,2, a kisebb 1,9 kilogrammot nyom.

Ugyancsak a 15,6 hüvelykes notebookok mezőnyét bővíti a Lifebook A557-es. A korábbi modellekből megismert vas bukkan fel itt is, valamivel szűkebbre szabott csatlakozókínálattal: az USB-C eltűnik, cserébe egy hagyományos USB 2.0 aljzatot kapunk, továbbá egy VGA, HDMI és egy Ethernet csatlakozót, illetve egy memóriakártya-olvasót. Az üzemidő itt 11 óra környékén alakul, vastagságban pedig az eszköz az E szériához áll a legközelebb, 30,9 milliméter, 2,2 kilogrammos tömeggel.

Természetesen a hibridek sem maradhatnak ki a sorból, a 12,5 hüvelykes Lifebook P727 és a 13,3-as T937 formájában. A hardveropciók itt is hasonlóak az eddig látottakhoz, noha a maximális RAM az eszközöknél 16 gigabájt, a lehetséges háttértárak közül pedig eltűntek a merevlemezek, a készülékeket a cég csak SSD-vel kínálja, maximum 512 gigabájt kapacitással. A hibrideken egy VGA egy HDMI és egy USB-C aljzat is elfért, továbbá SmartCard- és memóriakártya-olvasót is kaptak. A legnagyobb elérhető kijelzőfelbontás mindkét modellnél Full HD, a panel a P727-nél 360 fokban hátrahajtható, a T937 pedig a klasszikus, 180 fokban elforgatós-ledöntős zsanért kapta. A kisebb modell 1,2 kilogrammot, a nagyobb testvér pedig 1,3 kilogrammot nyom, továbbá mindkét modell akár 10 órás akkus üzemidőt ígér.

(A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.)

Hozzászólások

Kár, hogy dedikált GPU-s notebook nem nagyon (nincs is?) a kínálatban. a Lifebook E széria nagyon tetszett.