YSoft SafeQ: Biztonságos nyomtatás, nem csak papíron (x)

Címkék

A papírhasználat háttérbe szorulásával sok cég hajlamos megfeledkezni a nyomtatott dokumentumok védelméről, pedig máig nagy mennyiségű, érzékeny adat landol papírlapokon. A Y Soft rendszere a mindennapi nyomtást-szkennelést teszi biztonságosabbá, a kisvállalatoktól az óriáscégekig.

Ha biztonságról van szó vállalati környezetben, a legtöbben valószínűleg a cégek számítógépein, szerverein őrzött érzékeny dokumentumok megfelelő védelmére gondolnak - ugyanakkor a legtöbb vállalat máig rengeteg érzékeny adatot tárol papíron is, a fizikai dokumentumok biztonsága pedig legalább olyan fontos mint a szervereken lévőké.

A potenciális veszélyek már a nyomtatásnál előjönnek: miután a cég illetékese elindítja a folyamatot, nem elhanyagolható időbe telhet, míg odaér az iroda másik végében elhelyezett nyomtatóhoz - ezalatt bármelyik arra tévedő alkalmazott belepillanthat az elkészült, bizalmas adatokat tartalmazó dokumentumba. Rosszabb esetben időközben a nyomtatási sorban a következő helyen álló munka is elkészül, egy figyelmetlen - viszont a nyomtatóhoz közel ülő - kolléga pedig azzal együtt felnyalábolhatja az érzékeny anyagot.

Többrétegű védelem

A hasonló esetek kockázatát csökkentené gyakorlatilag nullára a cseh Y Soft, SafeQ néven futó nyomtatásfelügyeleti rendszerével. A termék a vállalat kötelékében használt nyomtatókat egy webes háttérrendszerre fűzi fel, amellyel a cég részlegeire vagy akár egyénekre lebontva is egyszerűen szabályozhatók a nyomtatókkal kapcsolatos jogosultságok. A módszerrel például egy adott időszakon belül kijelölt oldalszámra korlátozható, hogy egy-egy alkalmazott mennyit nyomtathat (ennek lejártával az adminisztrátortól kell engedélyt kérnie), netán adott osztályoknál letiltható a színes nyomtatás, ha nincs rá feltétlenül szükség.

A YSoft SafeQ egyik legfontosabb biztonsági funkcióját a dolgozók nyomtatóknál történő azonosítása jelenti, amellyel könnyen megelőzhetők a fentebb vázolt kellemetlen helyzetek: az íróasztalnál megkezdett nyomtatást a rendszer csak akkor hajtja végre, ha annak elindítója az adott készüléknél azonosítja magát. Ez többféle módon is történhet, a rendszer a céges belépőkártyák, tokenek, PIN kód, felhasználónév-jelszó párosok, sőt ezek különböző kombinációinak használatát is lehetővé teszi. A Y Soft rendszerében természetesen a szerver-szerver, kliens-szerver és szerver-nyomtató kommunikáció is titkosítva zajlik, sőt, a nyomtatási sor is titkosított.

A használatot kényelmesebbé teszi továbbá, hogy a felhasználók kezelésére címtáron keresztül is lehetőség van, legyen szó AD, OpenLDAP vagy Novell Directory megoldásokról. A felhasználók ütemezett betöltésével megspórolható a kézi, dupla regisztráció - ugyanakkor erre is lehetőség van központi címtár hiányában, akár egyesével, akár CSV fájlból tömegesen. A Y Soft terméke kliensoldalon a Windows mellett Mac és Linux támogatással érkezik, szerveroldalon a rendszer - egyelőre - Windowsra támaszkodik.

A YSoft SafeQ a munkafolyamatok akadálytalanságáról is gondoskodik, a feltétel-akció-értesítés kulcsszavakra építő szabályrendszerével egy készülék meghibásodása esetén automatikusan átirányítható az adott feladat egy másik szabad gépre, a felhasználó pedig értesítést is kap erről. A rendszer emellett klaszterezhető, szerverkieséstől és a szolgáltatás leállásától nem kell tartani.

Szabályozott, visszanézhető szkennelés

A szoftver azonban nem csak a nyomtatást, hanem a dokumentumok szkennelését is biztonságosabbá teszi, miután segítségével pontosan átlátható, hogy az alkalmazottak közül ki, mikor és melyik készüléket használta, illetve hogy a beolvasott dokumentumot hova továbbította. A szkennelt anyagokkal kapcsolatban továbbá akárcsak a nyomtatási jogosultságok estében, számos ponton szabályozhatók a dolgozók lehetőségei, beállítható például, hogy azok csak egy a cég által kijelölt, biztonságos tárolóba legyenek menthetők - ez lehet valamilyen külső cloud szolgáltatás is. Mindezeken túl külön riasztások beállítására is lehetőség van, ha valaki munkaidőn kívül használná valamelyik gépet.

A nyomtató és szkennerhasználat visszakövetését nagyban megkönnyíti a YSoft SafeQ jelentéskészítési funkciója. Utóbbival az egyes divíziók vagy egyének tevékenysége is kielemezhető, egy adott időszakra lebontva, ami nem csak az áttekinthetőbb, biztonságosabb működést, de a papírtakarékosabb nyomtatóhasználatot is elősegítheti. A Y Soft testreszabható jogosultságkezelési rendszerének hála a riportkészítés egy adminjogokkal nem rendelkező felhasználónak is engedélyezhető, így azzal nem kell feltétlenül a rendszergazdának foglalkoznia. Az egyes telephelyekre mindezek mellett helyi adminisztrátorok is felvehetők az eszközök kezelésére, így tehermentesítve a központi IT-t.

Akár modulonként, előfizetésre

A cseh vállalat terméke moduláris, használatához nem kell feltétlenül a teljes csomagot megvenni, elég a kiszemelt funkciókért fizetni. Vannak ugyanakkor modulok, amelyek nem működnek egymás nélkül, a bármely nyomtató egyenértékű használatát lehetővé tevő Print Roaming előfeltétele például a felhasználó hitelesítésére szolgáló modul. A YSoft SafeQ-t licenc vásárlásával vagy előfizetéses konstrukcióban is lehetőség van igénybe venni, minden esetben csak a használatban lévő eszközök után kell fizetni. Probléma esetére a vállalat a nap 24 órájában elérhető ügyfélszolgálatot működtet. A rendszer a céges környezetben használt nyomtatók és kártyaolvasók szinte mindegyikével igénybe vehető - gyakorlatilag gyártófüggetlen megoldásról van szó, a korábbi modelleknél előfordulhat, hogy azok valamely funkciót nem támogatják, a szoftver további részei azonban probléma nélkül futnak.

A 2000-ben alapított, erősen B2B fókuszú Y Soft mára leányvállalataival öt kontinensen jelen van. Az innovációra fektetett hangsúlyt jól mutatja, hogy a vállalat több mint 285 alkalmazottjának közel harmada dolgozik fejlesztési területen, a cég ráadásul az ugyancsak cseh alapítású Be3D akvirálásával már a 3D nyomtatás területén is tapogatózni kezdett, jelenleg két, saját fejlesztésű, megfizethető készülékkel van jelen a piacon. A cég mind a fejlesztést, mind pedig a gyártást Csehországban végzi, jelenleg világszerte több mint 14 ezer ügyfelet tudhat magáénak, a kis- és középvállalatoktól az olyan óriásokig mint a BMW, a T-Mobile, a Boeing vagy az Exxonmobil. További részletek Y Soft weboldalán.

(A Y Soft Magyarország megbízásából készült anyag.)

Hozzászólások

Hát, nálunk van ilyen rendszer, és nélküle jobb volt.
a) Az "elviszik, mire odaérek" elleni védelem miatt mindig oda kell menni, kártyát lecsippantani, várni, akkor is, ha nincs benne semmi titkos.
b) Eddig lehetett parallel nyomtatni és szkennelni.
c) A szkennelés funkció az egyik nyomtatón nem megy, valami összegabalyodott a safeq és a nyomtató között, először mindig ugyanannak küldte a szkennelt anyagot. A részleteket nem tudom, nem én vagyok a rendszergazda, lehet, hogy ez a nyomtató baja (az is új).

Mindenesetre, aki vesz ilyet, tudja: itt is érvényes, hogy a biztonság és a használhatóság egymás rovására megy.

Huhh! Ha már valaki elkezdte akkor már én is írok. :)
Viszont én dícsérném a rendszergazda szempontjából. (win szerver - win kliensek)

Kényelmes webes felületen könnyen létre lehet hozni a felhasználókat, saját mappát beállítani a szkenneléshez színes - ff nyomtatás stb (mint feljebb:))

A c-hez egy tipp:
én arra tudok gondolni, hogy a felhasználónevek (esetleg a kártyák) összekavarodhattak. (felhasználó - kártya párost leellenőrizni, nem-e ugyanaz a saját mappa van esetleg beállítva)

A c)-hez: 3 nyomtató van, 2-n megy (a 3. kicsit más típus), de ez simán lehet valami nyomtató firmware hiba. De nem is ez a fő oka, hogy nem igazán sikerült megkedvelni a rendszert, hanem az a)-b), amivel az időnket rabolja. Nálunk titkos cucc amúgy sem fordul elő, amiben segít a cucc az inkább a nyomtatás költéségnek a projektre könyvelése.

Ezt amúgy, hogyan kell elképzelni? A szerveren csüngenek a nyomtatók? Csak azért fura, mert a felsoroltak nagyját egy mai fénymásoló már magától tudja (ha az user azt akarja, csak akkor nyom ha odamegy és bepötyögi a kódot amit beállít, (igaz nem használjuk) de szerintem darabszámot is tud userre számolni/limitálni)

mi azzal szivunk, hogy vannak VIP userek akik nyomtathatnak szinesben is, a pornep meg csak FF-t mert az olcsobb. eddig oke, vannak ra AD-ben groupok, ez alapjan megy. viszont a fenymasolasra ez nincs hatassal, masolni barki tud szinesben :(

a masik poen: minolta mfp-k vannak, amik "hardverbol" tudnak pdf-et nyomtatni, ezert a driveruk a pdf-et as-is kuldi tovabb, mindenfele processing vagy konverzio nelkul. amig kozvetlen a nyomtatot hasznaltak az userek, nem is volt gond, ha beallitotta hogy FF-ben akarja nyomtatni, akkor a nyomtato ugy nyomtatta (maga a nyomi konvertalta le ff-be a pdfet). a safeq mellett viszont nem megy at ez a metadata, csak a raw pdf file, es a nyomi mindenkepp szinesbe akarja nyomtatni, ha az usernek meg nincs joga szinesre akkor errort kap ff nyomat helyett.

Szerintem meg nincs olyan, hogy biztonságos nyomtatás.
Amit elküldtél egy nymtatóra, az onnantól könnyedén olyanok kezébe kerülhet, akikre egyátalán nem tartozik.

Ráadásul minél többet tud egy nyomtató, annál reménytelenebb a helyzet. Csak bele kell gondolni, hogy hány eszközön került tárolásra (bárki által olvasható formátumban) az a bizonyos 'titkos' dokumentum, mielőtt papírra került...

És vajon mi lesz utána ezekkel az adatokkal? ;) (aha, persze. Letörlődik :)

Disclaimer: I am not speaking on behalf of my employer, this is my personal opinion

--
zrubi.hu

A SafeQ nem arról szól, hogy minden kinyomott doksi mellé rendőrt állítanak, hanem hogy ki, mikor mit nyomtatott. Szóval ha valami olyan kikerül, akkor elő lehet szedni az illetékest és a körmére nézni. Az megint más kérdés hogy simán elküldi emailben és onnantól vége... :)

Na igen... viszont láttam már olyat, hogy ennek ellenére gyakorlatilag (kis guglizás után) bárki bárkinek a nevében tudott nyomtatni ;) Hogy ez pontosan melyik komponens hibája nem tudom.

persze a nyomtatott példányt a 'támadó' nem tudja (és nem is akarja) megszerezni, de ilyen esetben pl Te odamész, becsippantasz, és kéred a saját anyagodat, ami mellé kijön majd az ajándék is ;)

persze még így is lehet off topik, és nem a SafeQ dolga, de akkor ne az legyen a fő marketing szöveg, hogy "biztonságos nyomtatás".

Disclaimer: I am not speaking on behalf of my employer, this is my personal opinion

--
zrubi.hu

Én is csak dicsérni tudom, nálunk teljesen jól működik, az AD integráció miatt külön teendő nincs is vele, csak az új dolgozók kártyáit kell egyszer megmutatni valamelyik nyomtatónak.