[megoldva] 8 pines atx csatlakozó

 ( osod88 | 2011. január 28., péntek - 15:33 )

Üdv mindenkinek, az egyik alaplapomon (gigabyte H67MA-UD2H) már nem a megszokott 24 pin + 4 pines tápcsatlakozó van hanem 24 pin + egy 8 pines kiegészítő csatlakozó. Ilyen tápegységet csak nagyon drágát találtam, szerintem egy jobb 400w-os táp elbírná simán. Az a kérdés hogy el lehet-e indítani a sima 24+4-es szokásos atx táppal (a csatlakozók belemennek), vagy mindenképpen kell neki a 24+8 pines táp. Molexről vagy bármi másról átalakítót sehol nem kaptam hozzá, a google szerint léteznek ilyesmik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

# 1 x 24-pin ATX main power connector
# 1 x 8-pin ATX 12V power connector

Corsair CX430W 430 W
ATX 24 pin & 20 pin compatible: 1x
EPS/ATX12V 8-4 pin: 1x

ez nem olyan drága

Menni fog, 24+4-essel is, de nem az a szabvány. Szóval majd idővel egy 24+8-as tápra cseréld le a mostanidat.

Olvasd el az alaplap leírásár, ha az engedi a 4pines csatis megoldást akkor igen, ha nem akkor szerintem nem.
http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-h67ma-ud2h_e.pdf

23. oldal
ATX_12V_2X4/ATX (2x4 12V Power Connector and 2x12 Main Power Connector)
With the use of the power connector, the power supply can supply enough stable power to all the components on the motherboard. Before connecting the power connector, first make sure the power supply is turned off and all devices are properly installed. The power connector possesses a foolproof design. Connect the power supply cable to the power connector in the correct orientation. The 12V power connector mainly supplies power to the CPU. If the 12V power connector is not connected, the computer will not start.
To meet expansion requirements, it is recommended that a power supply that can withstand high power consumption be used (500W or greater). If a power supply is used that does not provide the required power, the result can lead to an unstable or unbootable system.

Köszi, ezt olvastam a könyvében, de nem írja konkrétan hogy csak 8 pines a jó neki. Szerintem elindítom a sima 4 pinessel, a kiosztása ugyanaz, maximum nem indul el. Előbb-utóbb kénytelen leszek egy 8 pines tápot venni csak itthon már van egy 400-as fsp ami épp nincs használva.

csak ezt a részt se feledd 500W or greater

lássuk a medvét:)

If the 12V power connector is not connected,
the computer will not start.

bár azt nem írta, hogy 2x4/12V kell neki.

Elindult végülis simán, külön videokártya nincsen, meg csak egy ssd van a gépben, talán így nem gyilkolja le a tápot. De kapni fog egy rendes 8 pineset amint lehet. Köszi mindenkinek a segítséget!

Nem a videókártyán segít az a +4 pin. Annak ott van a 6 tűs PCIe tápcsatlakozó. Használd nyugodtan, szerintem csak sznobizmusból tette rá a Gigabyte. Esetleg egy csúcs 8 magos i7 majd nem fog menni vele.

Megy.
i7-920 -as pl. A Gigabyte egyébként is 2ocz rezen viszi a tápot, 8 hónapja megy így. Gondolom nem ez a normál "üzeme", több "dróton biztosabb lenne a betáp".

aztán egyszercsak kijön belőle a füst amive működik:)

Azért 8 pines, és nem 4, mert a molex csatlakozó lábankénti maximális áramát túllépi az alaplap akkor, ha a lehető legbrutálabb CPU-t rakod bele, és teljes terhelésen használod.

Tehát, simán megy 4 pinnel is (és nem is érzékeli, hogy csak 4-el megy, párhuzamosan vannak kötve, mindkét oldalon), csak jobban melegszik a csatlakozó. Terhelés alatt érdemes megnézni, ha melegszik, akkor cseréld le a tápodat (vagy vegyél 4pin -> 8 pin átalakítót, ekkor persze melegedni fog továbbra is, csak nem az alaplapnál, hanem az átalakítónál, kevésbé kár érte, ha olvad :) )

Nekem több Intel szerver alaplapom működik így, semmi gond nincs velük.

Petya

Köszi, ezt jó tudni. Megnéztem kb 15 perc hyperpi után, szerencsére csak langyos a 4 pines csatlakozó.

Akkor melegszik :)
Igazából az alaplapi vezetékek adják a szűk keresztmetszetet. Nehogy elgőzöljenek.

Épp most tettem bele egy 550-es chiefteket, ezen már van 8 pines kieg. csatlakozó, remélem egy ideig most nem kell tápot vennem.