A Windows-adó - Olaszország

 ( traktor | 2011. január 26., szerda - 15:31 )

Sok ilyen volt mar a HUP-on... mar-mar unalmas lehet. DE tud valaki arrol, hogy mi lett a magyar kezdemenyezessel?

--------------------------------------------------------------------------------------------
Visszakérik a Microsofttól az előtelepített Windows árát az olaszok

Egy az ún. „Windows-adó” ügyében aktív olasz fogyasztóvédelmi csoport pert indított a szoftvervállalat ellen. Nem kártérítést kérnek, csak a nem használt rendszer árát szeretnék visszakapni.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Engem is erdekelne mi lett vele. En sajnos csak most hallottam rola (a fent idezett cikk kapcsan).
Kicsit keson, de regisztraltam en is: http://nfh-beadvany.fsf.hu/cgis/registration

"Az NFH a szervezettel azt közölte, hogy az előtelepített Windows árának visszatérítésével kapcsolatos felvetésnek van létjogosultsága, de érdemben csak akkor tudnak foglalkozni vele, ha több, legalább 50-100 fogyasztó tesz bejelentést az ügyben, illetve támogatja azt."

Tehát nálunk még 50-en se írták alá, vihar egy pohár vízben.
(itthon amúgy is tele van a polc dosos/linuxos gépekkel, úgyhogy érthető hogy nincs érdeklődés egy ilyen beadványra)

esetleg nincs 50 ember sem, aki előtelepített window$-al venne gépet.
v.
esetleg nincs 50 ember sem, aki gépet vesz.
v.
esetleg nincs is 50 ember.

Elnézést, hogy neked címzem a hozzászólásomat, de nálad olvastam a legtöbb csúsztatást a későbbi hozzászólásoknál is.
Anno mikor a laptopomat vettem, azt a típust nem lehetett win nélkül venni. Ha kijelentjük, hogy az ilyen kierőszakolt árukapcsolás elítélendő, akkor egy példa is elegendő arra, hogy üldözzük a dolgot, én így gondolom.
(Ha 49 gyilkosság történik, akkor még hagyjuk futni az elkövetőket, törvény sem kell, ugye?)
Arról, hogy hányan írták alá, fogalmad sincs. Nekem sincs. Az, hogy *esetleg* kevesen írták alá, nem jelenti azt, hogy nincs rá kimutatható igény. Én például - és feltételezem ,ég sokan mások - nem tudtam erről, hogy az FSF beadott egy ilyen indítványt egészen máig. Valószínűleg az FSF-nek nincs annyi pénze, hogy a dolgot közzétegye, hirdesse más helyen is, bevallom, én még az oldalukon is alig találtam rá.
Másrészről a problémát roppant egyszerűen meg lehetne oldani. A laptopra tegyenek olyan windows-t, amit regisztrálni kell (azt hiszem a windows eleve ilyen nem? a vista meg a win7 ...), és az NEM számít bele a gép árába. Ha nem regisztrálják, akkor lejár, megsemmisíti önmagát, stb., vagy amit akarnak az MS-nél. Ha egy vásárló windows-al kéri a gépet, akkor odaadják neki szépen a CD-t/DVD-t, belül a tokon ott van a kulcs, és egy picit magasabb összegű számlát kap. Ennyi ... kecske és káposzta ...
Miért nem hajlandóak erre az egyszerű megoldásra a forgalmazók? Gondolom mindenki tudja a váaszt, nem nehéz kitalálni.
Aki az igazságtalanság ellen tesz valamit az a bohóc? Szerintem aki nem tesz semmit, az egy megalkuvó sunyi alak. (Ez nem neked szólt Csigaa, csak nincs kedvem mindenkinek külön-külön írni).

+1

Múltkor volt egy cikk, hogy a Linux desktop piaci részesedése 1% (ez nem mutatott növekedést azóta, ha frissíted a cikkben linkelt statisztikát)
A maradék 5-8%-a Mac user, aki nemhogy problémázik hogy OS van a gépén, az lenne a baja, ha nem lenne rajta. De ők közelébe se mennek se a PC hardware-nek, se a Windowsnak, így kiesnek.

A többi minimum 91% Windowst használna... igazságtalanság az lenne, ha egy (nem is túl) hangos, statisztikai hibahatár alatti kisebbség igényeit szolgálnák ki a 90% feletti többség ellenében.

Neked erőszakolt árukapcsolás - másnak ugyanúgy a gép hasznos és használható része, mint a merevlemez vagy a DVD-meghajtó. 95 emberből legalább 90-nek.

ezzel azt akarod mondani, hogy minden magyarországon használt gépen 1.6 db window$ van? mert azt ugye tudjuk hogy a window$ok 60-70% lopott, és még mindegyikhez vesznek is egyet? valamit nagyon benéztél.

Nem mondtam hogy mind meg is veszik - de ha rajta van, többnyire nem szedik le.

De ha a warez támogatása a cél, akkor miért nem a Magyar Kalóz Párt gyűjt aláírást? :)

ez a warez dolog szép és jó poén, de én inkább arról beszélek, hogy olyan statisztikára hivatkozol ami - elég nyilvánvalóan - már akkor sem volt igaz, mielőtt még meghamisítottak volna.

Egyértelmű, hogy hamis, valóban.

Valójában alig használnak Windowst, ne is hagyatkozzunk netapps-felmérésekre, bemondásra elhisszük neked, hogy a Linux részesedése hatalmas. Csak minden egyes statisztikát pénzért meghamisíttat az összeesküvő M$!!!!44

én ezt nem mondtam. azt mondtam, hogy a statisztika egyszerűen nem lehet igaz. ennyi, és nem több.

hogy te e mögé mit képzelsz, az már nem tudhatom.

Azért használják mert alapból rá van telepítve. ha linux lenne (van néhányon) azt használnák. a sok buta embernek lila gőze sincs arról hogy vannak alternatívák, kizárólag ezért használják vagy legalábbis próbálják használni a kíndózt amit rá raktak neki.
HA meginterjúvolnám az ügyfeleim hogy elégedett e a windows operációs rendszerrel hát biztos többen mondanák hogy nem, mint hogy igen. de tudom ha nem elégedett akkor is a user a hülye a nem windows. az szent és sérthetetlen ugye csigusz?

Ha majd komolyra fordul valahol az ügy, akkor annyit fognak elérni ezek a bohócok, hogy majd lesz a gépeken/dobozokon egy bazinagy matrica, hogy előtelepitett winnel, csak akkor vedd meg, ha kell neked a win, pénzvisszatérités nincs.

A ms-nek ebből nulla kára lesz, eleve maximum a gép gyártójától lehet bármit is visszaköveteleni, nem a ms-tól. A ms a gyártónak adta el a windows-t, hogy a gyártó kire és hogyan sózta rá, ahhoz neki semmi köze. Kb mintha a samsung magyarországnak akarnál visszaadni egy hipermarketben vásárolt TV-t, mert nem tetszik.

Ha pedig egy gyártónak ebből bármekkora kára lesz, azt majd beépiti a gépek árába. Az előtelepitett és a nem előtelepitett gépek árába is.

Egyébként itthon tényleg korrekt a választék a freedos-os gépekből is, amikre persze 99%-ban warez win kerül...

+1

+1
kb 2 éve voltam ebben a cipőben és az MS elhajtott, HP pedig azt a választ adta, hogy miért nem vettem OP nélküli konfigot. Bár azt a típust nem is adták Win nélkül.
Így jártam. :-(


Ha átadod a tudásod neked attól még nem lesz kevesebb belőle..

De gondolom teljes mértékben tudatában voltál vásárláskor, hogy egy wines gépet veszel és a win ára benne van a gép árában.
Azt viszont el tudnám képzelni, hogy ilyen esetben méltányosságból ajánlja fel a gyártó, hogy visszaveszi a gépet. Bár akkor meg - ismerve az itthoni helyzetet - az összes gépet ezzel az indokkal akarnák visszaváltatni, ha nem tetszik.

Azon meg, hogy mi mivel kapható, nincs értelme fennakadni, millió gép van, amit nem lehet pl. bluetooth nélkül venni, ha kérsz bele wwan-t. El kell fogadni, hogy olyanért is fizetsz amit nem használsz, vagy másik gépet kell választani.

Nekem azzal van gondom, hogy ha egy bizonyos típust Bluetooth-szal szeretnék megkapni, akkor azt csak windózzal együtt tudom megvenni, anélkül nem.

Azt adják amire igény van. Ha nagy igény van bluetooth+win konfigurációra (van), akkor sok ilyen, és kevesebb bluetoothos, de nem wines gép lesz.

Ha elkezdenék rinyálni, hogy nem kell a bluetooth és azonnal adják vissza az árát, kb kiröhögnének, és elirányítanának arrafele ahol a nem bluetoothos gépek vannak kiállítva.

Csillogó kijelző, integrált/nemintegrált VGA, OEM win ugyanez az eset.

Az egész Windows "adó" mizéria akkor lenne jogos, ha kizárólag OEM Winnel előtelepített gépeket lehetne kapni. Ami meg nagyon nincs így.

szerk: azon röhögnék nagyot, ha végül ezt is kisírná az FSF az EU-nál mint a ballot screent az Opera (aminek azóta sem kimutatható a hatása), aztán ennek se lenne semmi hatása a Linux részesedésére, legfeljebb a warez Windowséra...

"...mint a ballot screent az Opera (aminek azóta sem kimutatható a hatása),"
- csak éppen Európában veri a Firefox az IE-t :)

A tendenciák (Chrome+FF az IE kárára emelkedik) nem változtak, még az emelkedés mértéke sem... már jóval előtte volt hír hogy a FF mekkora részesedésű az EU-ban.

igen, és ez még ha lehet erősítette is.

Nem egész így van, mert pl a thinkpad t510 amit vettem csak win7 proff-al adják. Világ legfaszább hardvere és ráteszik ezt a használhatatlan szutykot, ami (kb 30 ezer ft) benne volt az árában.
Azért ne vegyek thinkpadet mert windowssal van hát persze...

Ja... ez a használhatatlan szar bluetooth is ott van mindegyik thinkpaden... szedjékkiazonnal!!!44

A FSF kérdőíve alapján a telepített Windows Magyarországon kevesebb mint 50 embert zavar. Ez a lakosság kisebb, mint 5 milliomod része.

Szerintem ez egy jogos kérés lehet, tekintve, hogy a legtöbb gépben nincs ráforrasztva az alaplapra. Sőt én a dvd meghajtót is kiszedetném.

Ezt az ötvenes számot honnan vetted?

Az FSF beadvány oldaláról.

"legalább 50-100 ember kéne", és mivel még nem adták be mert akkor attól lenne hangos a fél HUP, ezért feltehetően nem jött össze ennyi aláírás.

szerk: amúgy annyira nem lep meg, az FSF.hu-nak még a magyar Linux-felhasználók körében is kevés mozgósítható "vonalas pártkatonája" akad, fórumokon is leginkább fanboyok hangoskodnak, nem igazi tagok; a szoftverszabadalom-ellenes tűntetésen se voltak ennél többen.
Feltehetően ugyanazok írták alá az ívet is.

azért mert nincs 50-100 ember akit annyira zavar hogy jelentkezett, még nem biztos hogy nincs 50-100 ember, aki ha biztosan tudná mit kell tennie, és biztosan tudná hogy visszakapja a vindóz árát, nem is jelentkezne! Egyszerűen nullpromóciójú a dolog, nem is fog jelentkezni senki, amíg nincs nagydobra verve...

HUP-on kint volt, azért beláthatod, itt tömörül a hazai Linux felhasználók java.
Az itteni közönségből sem volt annyi aki aláírja... na ezt ordas FAIL-nek hívják.

Bőven volt annyi, én 1800 aláírásról tudok (nem mind az FSF.hu-n keresztül), máshol akadt el a dolog, de majd nyilatkozik az illetékes, ha akar, ha már úgyis felmerült a téma.

na ez az ordas FAIL... de a kollégától már megszokhattuk :)

egyébként én se hallottam, különben aláírtam volna. ennyit a nullpromóról..

A bloutooth-al nincs baj. tök jól megy ubuntu alatt.

Oprendszert nem adni csak egy dontes, bluetooth-t kiszedni mar bonyolultabb.
Itt szerintem csak azokkal a gepekkel van gond, amiket csak windows-al adnak. Tudomasom szerint sok ilyen van.
Miert eroltetnek ram valamit (es fizettetik is ki azt), ami igaz szukseges a gep hasznalatahoz, de vannak alternativai. Az mas kerdes, hogy errol elvileg nem az MS tehet, bar konnyen lehet osszeeskuveselmeleteket gyartani :)

Szerintem se csak az MS a ludas. Lenovo thinkvantage nevű kutyulóját se lehetne használni mert windowsos progi. sok értelme nem nagyon egyébként szerintem ezeknek a szoftvereknek mert sem egy truecrypttelt windowssal se egy dmcrypt/luks-os LVM-mel nem tudna mit kezdeni a szoftver.
Márpedig amin fontos adatok vannak azt védeni kell!

"használhatatlan szutykot"

Az, hogy nem jó, vagy nem a legjobb rendszer (és azért nem szeretnéd használni) vagy mert tökéletesen jó a Linux is, és azzal is meg tudod tenni ugyanazt a géppel, mint mondjuk a Windows 7 esetén, az rendben van, de miért is "használhatatlan szutyok"? Csak egy okot mondj. Bár ehhez a minősítéshez inkább több kéne. Nekem se tetszik, de ez a szó kissé túlzás rá. Attól függ honnan nézed a dolgot, Linuxra is könnyen rámondhatod ezt.. Amennyi bug van benne. Szóval jelenleg inkább az a "használhatatlan szutyok" az idegesítő bugok miatt.

Azzal viszont egyet értek, hogy ha csak ezzel a rendszerrel adják a gépet, akkor jogos az ár-visszakövetelés.

160GB-os merevlemezzel vettem a thinkpadem magam vettem bele egy 500GB-os merevlemezt. Addig használtam a win7-etet netezésre. Használtam volna, ha nem kellett volna 5-10 percet mindig gépindítás után baszakodnom hogy ugyan múúkodjon már a wifi. letiltás/engedélyezés, driverfirssítés hibafelderítés, router áramtalanítgatás (biztos nem azzal van a baj)...
lassú (64 bites win7 prof)bluetooth is alig akart rajta működni, na meg hát alapból nincs rajta semmi....
Nem állítom hogy másse tudná használni valamire, én nem tudom. Sok ismerősnek akinek rendbetettem a gépét linux került rá, és semmi bajuk sincs vele míg a wint havonta lehetett újra rakni, vagy engem vagy a szolgáltatójukat zaklatták hogy nincs net, pedig csak a win volt sz..r

"Nem állítom hogy másse tudná használni valamire, én nem tudom." ez a te bajod. Ettől nem a win7 lesz szar...

Valamire biztosan jó, hogy bináris hulladékkal (random adattal :D) feltölts 20 GB-ot a merevlemezre. De nem ismerek olyan embert akinek ajánlanám, 1-2 akad akinek olyan szoftverrel kell dolgozni amit winre írtak csak. (autocad mérnököknek.)

Ettől sem a Windows lesz szar... :) úgylátom még mindig nem érted.

Linuxon is van bug bőven persze, de közel nem olyan idegesítől a gyakorlatban mint windows. ráadásul nyilt forráskódú bele tudsz matatni, vannak rá megoldások vagy olyan eljárások amivel kiküszöbölhető a hibák zöme. Mindig azzal jönnek hogy ja és akkor hívhat az ember mindig linux szakértőt. hát a user egy skype feltelepítéséhez (windowson) is hív szakértőt, szal ez nem érv. Aki meg hajlandó utánaolvasni az talál rá a saját szintjéhet való leírást

A globális és a a különböző régiók statisztikája nagyon eltér egymástól Csigaa.

Például a környező országokban az Opera sokkal nagyobb részesedésre tett szert, mint nálunk.
Sőt van ahol a leggyakrabban használt böngésző az Opera (például egy olyan kis országban mint Oroszország).

És ne feledjük azt sem, hogy Európában már a Firefox a leggyakrabban használt böngésző és IE lassan, de biztosan tűnik el.

Oroszországban AFAIK nincs is ballot screen, csak EU-ban.

szerk: amúgy régiónként a ballot előtt is voltak eltérések, de az EU/világ tendenciák teljesen változatlanok. Az Opera amekkora hisztit csapott hogy monopol meg "jajj elnyomnak minket", az alapján nem csak kimutatható, hanem komoly változás kéne mutatkozzon legalább az EU statisztikában...

"Azt adják amire igény van." Otthoni felhasználók körében szerintem a lopott windows-ra van a legnagyobb igény (ha nem a legnagyobb, akkor is legalább 2. helyezett :). Miért erőltetik mégis a forgalmazók az előretelepített windows-os gépet? Nyilván azért, mert jutalékot kapnak a MS-tól, ha úgy adják el a gépet, hogy rajta van a windows.
Szerintem azokat az embereket, akik ez ellen az árukapcsolás ellen tesznek valamit, nem igazán a Linux részesedése érdekli. Gondolom őket is - sajnos én is ilyen vagyok - túl érzékenyen érint minden igazságtalanság, meg undorító visszaélés, ami ezen a világon van. Nem csak ez, más is.

De ez ugyanaz, minthogy nem lehet csak wwan-nal kapni, kell hozzá bluetooth-t is vegyél. A gyár úgy dönt, hogy x terméket csak y kiegészitővel együtt árul, vagy ha z kiegészitőt is akarsz bele, akkor y-t is venned kell.

De az ilyenek miatt senki nem perel, pedig ugyanaz. Rajta van a dobozon, leiráson, ha nem tetszik a felszereltség ill a kiegészitők párositása, akkor vegyél mást.

Autóknál pedig mindez halmozottan igaz, olyan csomagok vannak, amik akár tucatnyi másik kiegészitő megvételére köteleznek, ha akarsz egy bizonyos feature-t. És olyan kiegészitőkre köteleznek, amiknek az ég világon semmi köze az eredeti feature-höz. Metálfényt az mp3-as rádióhoz és hasonlók.

persze, különben senki sem kérne opelastrához metálfényt.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

És akkor ez most jogos vagy nem jogos? Kéne érte ugyanúgy perrel próbálkozni vagy nem?

Mondjuk ez tényleg így van. Pl. mikor a kocsimat vettem, jó lett volna ha a hifi tud mp3-at, meg egy első ködfényszóró, de azt csak a magasabb felszereltségbe lehetett, ami 400e-rel több lett volna és olyan fölösleges dolgokat is tartalmazott, mint pl. az ülésfűtés.


http://db.tt/gyZAvhD

Egy újabb csúsztatás és terelés(2in1) :)
Koncentráljunk az adott esetre: vagyis az operációs rendszerrel történő árukapcsolásra. Vannak esetek, amikor nem lehet oprendszer nélkül megkapni az adott gépet? Igen vannak. Tehát ez egy erőszakos árukapcsolás, ami üldözendő. Vannak más területen is erőszakos árukapcsolások? Minden bizonnyal, ha találsz ilyet, akkor te is indíthatsz erről egy beadványt, ha zavar. Jelen esetben irreleváns. Az autós példa pedig egy ordító csúsztatás. Megveheted az autót az extra kiegészítők nélkül? Igen. (Tulajdonképpen ezt szeretnék elérni az olaszok is, hogy NE kelljen már olyan dolgokért fizetni, amik nem kellenek.) Senki nem kötelez az extrák megvételére. Ha nincs olyan csomag, amiben csak az a feature van, ami neked kell, attól még megveheted, legfeljebb nem lesz akciós. Azért nem ártana átgondolni az ilyen csúsztatós példákat, mielőtt leírod.

A te logikáddal valójában a gép minden egyes csavarja is erőszakos árukapcsolás, mert nem veheted meg más beszállítótól származó csavarokkal.

Ugyanígy a merevlemez, CPU, alaplap, stb - nem minden típus érhető el minden alkatrész-konfigurációban.
Az, hogy itt pár embernek az OS a vesszőparipája, a gyártókat, kereskedőket (szerk) és a vásárlók döntő többségét eléggé hidegen hagyja.

Welcome to the real world...

na remeljuk erre mar nem reagal senki es megnyugszol vegre az igazi vilagodban ;)

Ha neked fontos, hogy Windows nélkül adják, akkor ne azt vedd meg. Én is így tettem, van bőven választék. :)

hát ja :)))
mennyivel egyszerübb megvétel után anyázni, mint előtte végigolvasni a specifikációt :S

Kerdes: a geppel adott Windows VirtualBox-ban (vagy egyeb mas virtualizacios modszert alkalmazva) legalis-e?

Nem.

Ez nem igaz. Attól még árukapcsolás marad, ha nem tudod megvenni ugyan azt a terméket Windows nélkül.

Ez azért kérdéses.

Én nem látok olyan pontot, ami ezt tiltaná:
http://download.microsoft.com/Documents/UseTerms/Windows%20XP_Professional_Hungarian_e6014cde-543e-45e8-b9f6-f6a5ddeff2d4.pdf

Sőt Windows 7 esetén például kifejezetten engedi.

Ahogy nezem, a licenc szovege hardverhez koti. Ezt ket felekeppen lehet ertelmezni:
- virtualizaciokor az operacios rendszer ugyanazon a hardveren fut, csak van par koztes reteg (erre valo tiltas nincs)
- a virtualizacio egy szamitogepet emulal, vagyis virtualis hardvert hoz letre, ami nem ugyanaz, mint a fizikai

Nekem az elso magyarazat logikusabb. Van erre valami konkret tisztazas?

Meg lehet csinálni és legális:

"I'm happy to say that I was able to explain the situation to Microsoft phone activation and they transferred me to the "Product Key Team." Here are the details, in case this helps another user in a similar situation...
Booted up my XP Pro VM installation, and selected the Telephone activation option for the XP activation.
I spoke a long activation code as prompted; it was "invalid" but I could go on to speak to a representative to explain further.
Here it's important to explain exactly what you're doing to the rep -- I explained that I simply want to activate this one XP license, on the Dell laptop with which it was purchased, but I'm doing so in a virtual machine. They can quickly confirm why it's not working, due to not seeing the real BIOS as JackShack explains above.
MS suggested that Dell should handle this; I explained that I've already spoken to Dell support and they're unable to issue a different product key and said I needed to contact Microsoft; I was then transferred to the Product Key Team (the first time, I just got stuck in an automated support call and couldn't talk to anyone without paying; second time, I explained this and ensured that I would be transferred *directly* to the Product Key Team).
Once conntected with the Product Key Team, they already knew my situation and fairly quickly provided me with a new product key (after confirming that I was installing XP on the laptop that it came with and installing just one instance, which is exactly what I've done); there are a couple more steps -- after entering the new product key, I then gave the new activation code to the rep who then gave me a new confirmation to enter in the activation screen I had up; it was finally a success!"

A megoldást itt találtam:
http://en.community.dell.com/support-forums/software-os/f/3524/p/19243461/19375623.aspx#19375623

Tehát nyugodtan használhatod még az OEM változatot is virtuális gépben, ha csak azon a gépen dolgozol vele.