DLNA TV-k (Samsung, SamyGo) és Linux házasítása használható home centerré

 ( junior013 | 2011. január 20., csütörtök - 13:27 )

Más topicokban (pl.: http://hup.hu/node/97291) feltűnt, hogy többen ráakadtak már a (főként Samsung) DLNA-s TV-kre. A közelmúltban végre nekem is meglett és vannak vele ilyen-olyan terveim. Ezért nyitnám ezt a topicot, hogy összeszedjük, hogy hack-el vagy annélkül, + egy otthoni linux szerverrel mit lehet és mit nem kihozni egy ilyen rendszerből.

Nálam jelenleg a C650-el és MediaTomb-al (kis hekkelés után) gyönyörűen megy a film és zenelejátszás mindenféle formárumból.
Amikre keresem a megoldásokat:
- felirat (.mkv embedded, illetve külső .srt)
- több hangsáv
- valami igényesebb, "user friendly" filmböngészés (poster, thumbnail, description áttuszkolása valahogy a TV-re)
- SamyGo _biztonságos_ indítása C-s típuson. Nem szeretnék brick-elni (elsősorban bill. miatt kéne)

Ami hosszútávú terv:
- home automation a TV-n keresztül (esetleg valami Internet@TV applicatin-el, de ilyet vajon lehet-e házilag írni)
- külső IR eszközök vezérlése (vagy az Anynet+ hackelésével, vagy valami módon IP-n vagy USB-n keresztül)

kieg.: TV-re application-t fejleszteni lehet. Némi kiindulási alap itt: http://www.greenhughes.com/content/quothello-worldquot-app-samsung-internettv

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

home automation: http://www.linuxmce.org/
bár nyilván ez gépet igényel.

Régebben nézegettem ezt is. Kiindulási alapnak jó, csak a PC-s UI-t kéne kiváltani.
"Agynak" ott a 7/24-es headless linux szerver, csupán a UI megjelenítésére meg a távirányító lekezelésére viszont nem szeretnék mégegy gépet befogni.

En a megoldast abban latom, hogy csereled a tvt egy samsung 8k szeriara es elso ranezesre mindent tud amire megoldast keresel.

Nekem nagyon bejott, valoszinuleg beruhazok egy 60 colosra es lecserelem a sonyt.

Mass storage-ról ugye már a 6-os sorozat is tudja, de a kényelem a központi tárolásban meg a hálózatban rejlik. Itt még mindig képbe kerülhetne a hozzá adott Samsung Share manager, ami szintén részben tudja a dolgokat, de nem állnék át emiatt win "szerverre" - fene a válogatós formámat :(
A 8-as sorozatot ugyan mélyebben nem néztem még, de szoftverben ennyivel más lenne, hogy Samuék gyakorlatilag megszüntették ezeket a részben szándékos korlátokat?

Samsung 8K széria tud mkv-ba ágyazott feliratot kezelni és azok között váltani?

Feliratot tud kezelni, de csak a ki es bekapcsolast tudtam probalni, egy feliratsav leven.

felirat (.mkv embedded, illetve külső .srt)
több hangsáv
valami igényesebb, "user friendly" filmböngészés (poster, thumbnail, description áttuszkolása valahogy a TV-re)

Ezek mind mennek out-of-the-box, DLNA-ról is.

Próbáld meg ezeket:
http://www.wildmediaserver.com/ (Megy linux-on)
http://www.conceiva.com/products/mezzmo/default.asp (Ebben nem vagyok biztos, én win-en használom)
http://www.twonkyvision.com/support/downloads.aspx (Megy linux-on)

Legjobb tudomásom szerint még nincs megoldás az mkv-ba ágyzott feliratok megjelenítése és azok között való váltásra (én is nagyon várom már, hogy legyen).

Tegnap próbaképpen feldobtam a MiniDLNA-t a Mediatomb mellé (NagyZ ajánlása szerint), ami valóban "csuklóból" adja az .srt feliratot az .avi-k mellé, viszont TV-ről nem lehet igény szerint kikapcsolni :(
Az is gyorsan beigazolódott, hogy töredék erőforrást használ a Mediatomb-al szemben és kb. 5X böngészés válaszideje.

Szia!

Nemrég vettem én is egy Samsung LE32C650-es TV-t és tervezem majd a MiniDLNA-t kipróbálását, de jelenlegi öregecske rendszeremen (Debian Lenny) első nekifutásra nem jött össze a fordítás, de majd a distupgarde után újra nekifutok.

Viszont előre olvastam és a MiniDLNA on Samsung C650 Monitor topicban leltem Basic Samsung TV xxC650 support v2 patchre, mely szerint van felirat almenü.
Illetve még ezt a patchet is érdemes lehet megnézni.

Bye, Fifi

Tegnap némi kínlódás után megpatcheltem a gentoo-s MiniDLNA forrást. Szépen működik a külső feliratfile ki-be kapcsolása a Tools menüből - bár nem vagyok biztos benne, hogy eddig nem ment, mert korábban csak a "Subt" gombot próbáltam nyomkodni bőszen, ami egyébként közvetlenül most sem működik :)
Viszont szépen eltűnt az MKV support :(

Hali!

Na én is kipróbáltam a minidlna-t (stable 1.0.18-as verzió + minidlna.samsung_patch20101009_mta2) a Samsung LE32C650 TV-vel és nálam szépen működik az mkv lejátszás.

Azért ezt a DLNA szervert próbáltam, mert a "kiszolgáló" nem egy erőmű (Atom 330 2GB RAM-mal) és ez nem végez semminemű átkódolást, így nem eszi meg a gépet.
Teszteltem is gyorsan és meglepődtem, hogy egy 1080p mkv mese lejátszása wifi-n keresztül teljesen akadásmentes volt, jobban mondva az első 10 perc az biztos, de a gyerekek nem panaszkodtak utána sem. :-)

Őszintén szólva, már nem emlékszem, hogyan is tüntettem el anno az mkv-t, de aztán valahogy megoldottam, mert azóta jó :)
A kiszolgáló nálam is "csak" egy Atom 512MB-al, de akadás nélkül küldi a fullHD filmeket (kivéve, ha közben esetleg remux-olok egy mkv-t + hálózaton át másolok egy másikat)
Egyetlen - de könnyen áthidalható - problémám jelenleg a többsávos mkv-k esetén jön elő, miszerint a tv kizárólag az első hangsávot hajlandó játszani, így néhány filmet mkvmerge-el remux-olni kell, de legalább kisebb is lesz, mert kidobom belőle az összes felesleges sávot.

Valaki esetleg belemászott komolyabban widget-fejlesztésbe? Sajnos a magyarok számára elérhető hivatalos felhozatal elég gyér :(