Oprendszer régebbi gépekre

Kevés ram, kicsi HDD? Ezeket sajna nem szereti az SP3-as XP (az újabb Win-ekről nem is beszélve). Legalábbis az én régi notim így viselkedik. A régi (non-SP, SP1/SP2) Win XP-k hasítanak az SP3 -mal összehasonlítva. Viszont ezeket elég kockázatos használni ha különböző hálózatok között mászkál az ember.

Valamilyen oknál fogva az I/O jóval lassabb a mai felpatchelt XP-n. Állandóan tekeri a HDD-t, mintha swap-elne, pedig nem is. Próbáltam egy sor Linuxot is, ezek rendben voltak, de ők meg a régi ATI-mat nem lájkolják (sem a régi broadcom wifimet). Próbáltam a 64 bites XP-t, ez egy picit jobb volt, de nem sokkal. Vista, Win7 nem játszik. Tragédia.

De nemrég belebotlottam a Windows Fundamentals for Legacy PCs nevezetű cuccosba. Volt róla szó itt is. Egy Windows XP (SP2) illetve Windows Embedded -ből gyúrt XP-szerűségről van szó, amiből kigyomláltak egy valag szervízt, programot, és ficsőrt. Próbaképpen felraktam, és alig akartam elhinni hogy kvázi használható sebességgel tudok váltogatni az alkalmazások között.

Próbaképpen fogtam a Visual C++ Express 2008-at és lepörgettem az egyik beadandó projektet. Az eddigi 30 sec leesett 5-10 sec-re. A HDD-t fele annyit sem tekergeti. Persze lehet, hogy a Win XP SP2 alap miatt gyorsabb egyszerűen.

A különbség valódi okáról nem nagyon akarok filozofálni, nincsenek összeesküvés elméleteim a direkt lassú szoftverekről (lol). Csak az eredmény érdekel az pedig meggyőző volt.

Ja, aki akar játszani meg fejleszteni, annak szüksége van normális directx telepítőre illetve null device driver-re, kommentben kérhetsz útmutatást (nem egy setup.exe lefuttatásáról van szó).

Hozzászólások

amd64 3200+, 512 mbyte ram, 80gb ata hdd, ati chipset, xpress 200m vga (zv6000). Utálatosan lassú volt az SP3 óta, Linux meg nem jó rajta. Most kvázi annak örülök hogy megint használható a gép. Nem tudom amúgy, az eddigi tapasztalataim azt mondatják velem hogy egy gyengébb gépen is jól kéne mennie, de mégsem. Fostos ez a gép sajnos. Talán a chipset.

szerk.: amúgy van egy X2 5600+-os gépem is (desktop), annak nincsenek ilyen suta gondjai. :)

--
eladni a' eladhatót! http://napivatera.blog.hu/

Te figyelj már! Az nem egy régi gép. :) Azt hittem ilyen p2 128 megával. :D

Nem kell összeesküvésre gondolni. Egyszerűen egy csomó minden van benne, ami valakinek kellhet, de sokakanak nem. Azok lassítják. Annyi a különbség, hogy linuxon mindent kiraknak eléd, winen azért ennyire nem nyitott a dolog.

gnome fedora is lassú lenne a gépeden. De ott nem kell warezolni ilyen összehegesztett izéket, van leírás és megcsinálod magadnak. :)

>>: sys-admin.hu :<<

A gépen nem játszik a Linux. Pont. A bcm43xx / b43legacy egy fostos hugyos sz.ros ócskulat. Jobban nem tudom kifejezni. Egy időben naplót vezettem hogy melyik release-ben működik bug nélkül (a 2.6.17 -ben jelent meg). A legtöbbnél nem megy rendesen (főleg packet loss). Kernel release alapján meg nem választok disztrót (ill. forgatni sem sok kedvem van, baromi sokáig tart egy mai kernelen offolni a sokszáz ficsőrt és drivert). Az igazság kedvéért hozzáteszem Win esetén sem jobb a helyzet. Az aktuális kártya gyártója (pl. Belkin) általában erőfeszítéseket tesz arra hogy a megfelelő bcmwl5 -öt adja. Egy régi atit meg ne akarj mai Linuxon tolni. Csakis a free drv-k maradnak (amik lehetséges, hogy elmegyegetnek, de nekem kell olyasmi mint a CCC winen, hogy prezentáció, tv out meg hasonlók simán menjenek, nem beszélve a rendes 2d gyorsításról).

Naszóval a fentiek miatt van Windows a gépen (főleg). És pont amiatt amit te is mondtál ("Te figyelj már! Az nem egy régi gép. :)"), marhára utáltam hogy folyamatosan tekergeti a HDD-t. És a korábbi XP-k meg a WinFLP abszolút jól megy rajta (mint mikor kicsomagoltam annó a gépet).

Amúgy nem állítottam hogy warez. :)

--
eladni a' eladhatót! http://napivatera.blog.hu/

Az én laptopomban is 512MB Ram volt alapból, meg xpress 200m-es Vga, és nálam is rettentő lassú volt az XP egy idő után már SP2-vel is.. A RAM bővítéssel meg lett oldva. Nem kicsit dobta meg a teljesítményt az, hogy 2Giga ramot raktunk a notiba. Szerintem ez a baj a te géped esetében is. Adj neki még legalább 1 giga ramot, vagy többet és hasítani fog, mint a villám. :-)

Ram bővítés be van tervezve. Most a WinFLP-vel rengeteget javult a használhatóság, és a 6.12 -es Catalyst látványosan jobban teljesít ezen mint a 8.x vagy 9.x széria. A HDD bebizonyosodott hogy nem lassú (legalábbis nem az a bottleneck a furcsa I/O esetén amit XP SP3 / XP x64 SP2 esetén produkált a gép). Szóval maradt a RAM, most 2x256 van benne, 1,2GB lesz.

-
eladni a' eladhatót! http://napivatera.blog.hu/

Ezt a dolgot en is tapasztaltam mostansag egy VIA chipsetes Celeron 2.4-en S3 Unichrome-mal, egyszeruen egy ablakot megmozditottal es a cpu-hasznalat 100%-ra ugrott, valamit nagyon elszurtak.... Persze, video driver a leheto legfrissebb es Via chipset driver is...
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Nálam teljesen másról van szó. SP3 -as XP a halálba tekeri a vinyót és pont úgy viselkedik mintha kb. 128 mbyte ramom lenne és azzal akarnék mai alkalmazásokat használni. Ha SP2-est használok akkor meg minden teljesen jó - csak akkor érzem a memória határát, ha az valóban kevés az adott alkalmazásnak.

--
eladni a' eladhatót! http://napivatera.blog.hu/

Jó, de ez nem segít azon a problémán, hogy:

- SP2: minden default service fut, több alkalmazást indítgatok, használok, nem döglik be, beadprojekt rebuild 10sec a vs2008ban
- SP3: -||-, egyre jobban bedöglik, végül egy sajátgép megnyitás is fél perc, beadprojekt rebuildje akár 35-40 másodpercig is eltart, a hdd-t meg esztelenül nyekergeti

Jó lett volna ha megtudok valós, az SP3 és a többi patchlevel közötti különbségről valamit, ami segíthetne a nyomozásban, de ez mindeddig nem történt meg (bár hálás vagyok a segítségért, csak leszögezném, hogy még mindig ott vagyunk ahol a part szakad).

--
eladni a' eladhatót! http://napivatera.blog.hu/

1.) Igen tudom, és más gépek esetén én is így látom, ennél a konkrét típusnál viszont sajnos nem :(
2.) Nem hiszem, default értéken van, amivel eddig sosem volt problémám
3.) Volt olyan is hogy futott, olyan is hogy le volt tiltva, nem játszik bele a témába jelentősen
4.) Most épp semmilyen, előzőleg NOD32 4.x volt, de a "folyamatos" cuccai le voltak tiltva

Köszi ezt a rengeteg ötletet neked is (meg a többieknek), másnak biztosan hasznos lesz, de ezeket a köröket én már abszolút lefutottam, még tovább is kutakodtam. Semmi. Ez a noti nem szereti az SP3-at, és kész.

Aki eljön, megnézi, és megállapít valami okosat, jutalmat kap. :)

--
eladni a' eladhatót! http://napivatera.blog.hu/