A nap kérdése: debreceni építésről/20100924

Debrecenben pánikszerűen új csatornarendszert építenek ki az utóbbi időben. Ez nekünk nagyon fáj, de elviseli az ember a jövendő előnyökért. Széttúrták az egész lakótelepen a parkolókat, a mellékutcákat, de a fontos közlekedési főútvonalakon is a külső sávba dobálták az anyagot, földet, stb. És majd jön egy kampány, amikor újra aszfaltoznak mindent.

Oké, lesz nekünk jó csatornánk. Feltenném a nap húszforintos kérdését:

vajon volt-e annyi esze a megrendelőnek, hogy ha már széttúrták gyakorlatilag az egész várost, akkor a kiásott munkagödrökbe a csatornacső mellé lerakjanak pár üres csövet, amit később hálózatépítésnél lehetne használni? És miért nem?

Hozzászólások

fail, így nem igaz amit mondasz.
más: azért nem, mert hálózati szolgáltató nem volt érdekelt a dologban és nem is ilyen egyszerű.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

fail, azért mert a "Debrecenben pánikszerűen új csatornarendszert építenek ki az utóbbi időben" kijelentés sületlenség ahogyan van. tavasztól kezdve csatorna _rekonstrukciós_ munkálatok folynak városszerte, aminek egyik részét hazai cég végzi, másik egyszerűbbik részét egy olasz de egyiknél sincs szó új csatornarendszerről. kb emiatt volt feltúrva a full belváros Nyugati, Hatvan stb utca. most ami soron van az a Délibáb környéke, ahol a nyomócsöveket fogják cserélni / újat letenni illetve a Malompark környéki cirkusz.

fail, mert "de a fontos közlekedési főútvonalakon is a külső sávba dobálták az anyagot, földet, stb" ez sem igaz így, tölts fel valahová 2 olyan képet, ahol ezt tapasztalod 1 kilométer távolságban is. kb egyedi esetet láthattál. ha így van akkor gó a megfelelő hatóság és panaszt lehet tenni, komolyan.

"vajon volt-e annyi esze a megrendelőnek," nos ehhez annyit hogy ez marhára nem a megrendelő asztala. egyik az önkormányzat aki távközlésben hol érdekelt? vagy valaki megkereste az önkormányzatot, hogy papám itt van pár miska, írjunk róla szerződést, tetessetek le egy-két igazán komolyan védett csövet? én nem tudok róla.

"a csatornacső mellé lerakjanak pár üres csövet" erről pedig érdemes lenne megkérdezni egy hozzáértőt, mit szól hozzá, ha mondjuk egy gerincet letesznek a 120-as nyomócsövek mellé.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

egyrészt errefelé azt beszélik, hogy az esővíz elvezetéshez csinálnak külön csatornarendszert, másrészt olyan nyomvonalon fektetik, ami eddig nem volt. tehát nem lehet rekonstrukció, az új csatornarendszer kifejezés is megfelel.

nyomócső csatornában? nem hiszem, hogy nyomás alá helyezték...

hogy tegyenek le még csövet, az bizony a megrendelő asztala, mert valószínűleg kapásból nem akadt senki, akinek prompt cső kellene. viszont ha egy kézben van a csövek tulajdonjoga meg a bontási engedély kiadás joga, ott lehet "szinergiákat" kihasználni. de legalább kisebb cégek is kapacitáshoz juthatnának és az önkormányzat is jól járt volna, ha előre gondolkodnak.

itt biztosan nem 120-as csöveket raktak le, hanem nagyobbakat. a csövek egy része olyan átmérőjű, mint egy aknafedél. szerintem teljesen mindegy, hogy nyomócső vagy mi mellé rakják le a gerincet, a közműalagutakban úgy össze van dobálva minden, hogy egy szennyvízcső nem oszt, nem szoroz.

a failozásd szerintem nem jött be.

"Debrecenben pánikszerűen új csatornarendszert építenek ki az utóbbi időben"
pedig fail kb. a négyzeten, tényleg nem érted? értetted amit leírtál? ennyi pénze lenne a városunknak? mutass már egy linket, hogy éppen ez van.

"önkormányzat is jól járt volna, ha előre gondolkodnak"
ne viccelj már.

"a közműalagutakban úgy össze van dobálva minden, hogy egy szennyvízcső nem oszt, nem szoroz"
szerinted. egyébként hálózatépítési célú pluszról volt szó részedről.

"failozásd"
hát így nem.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

ifjonc koromban én húztam be több száz méter kábelt a közműalagútba. saját szememmel láttam, hogy mi van ott. azokhoz az állapotokhoz képest az, hogy leteszik egy csatorna mellé, nem oszt, nem szoroz.

Mit kell azon érteni, vagy nem érteni, hogy kinézek az ablakon, látok valamit és kommentálom? ugyanígy: kimegyek a házból, megyek a parkoló felé, meg itt a környéken, és látom? Tudom, hol a közmű alagút, egyrészt mert jártam benne, másrészt mert télen látni, hol nem fagy le a járda, ez nem ott van.

az önkormányzat pedig igenis jól járt volna, ha most ledobálnak méterenként párszáz forintnyi csövet, utána meg lehet tőle bérelni a lyukakat a csőben. igen, hálózatépítési plusz. mondok példákat:

- anno még a debreceni egyetemek között (ma már a debreceni egyetem tagintézményei között) építettek hálózatot. Matávtól meg nem tudom, honnan kellett alépítményt bérelni hozzá, hogy legyen mibe letenni az optikát. ezt is olcsóbb lenne sajátba
- lehetne közháló/sulinet intézményeknek városi hálózatot építeni úgy, hogy az önkormányzat megcsinálja a csövet, majd bérbeadja az oktatási minisztériumnak
- bérbe lehetne adni a kapacitást olyan cégeknek, akik szívesen szolgáltatnának internetet, de nem tudnak kifizetni egy alépítmény építést.

1 kilométer optika lefektetése külterületen, ha nem kell zöldkárt fizetni, nagyságrendileg 1 misi/km. Belterületen, szélsőséges esetben belvárosban, ahol esetleg a Kósa Lajos tér díszburkolatát is helyre kell állítani, ez felmegy 10 misi/km-re. Azt már kitárgyaltuk itt, hogy maga a cső szinte ingyen van ehhez képest.

Mondok másik példát: amikor Hajdúnánáson csináltak rekonstrukciót, ott mindenkit összerántottak és mindenki megcsinálta a maga dolgát, tehát pl. a főtér díszburkolata alatt lett egy halom üres cső. Ja, az vidék, nyilván nem értenek hozzá. Elfogadom, hogy nem ugyanez a konstrukció, de a cél ugyanez: legyen üres kapacitás, hogy bontás nélkül lehessen hálózatot építeni.

Mondok másik példát: amikor Hajdúnánáson csináltak rekonstrukciót, ott mindenkit összerántottak és mindenki megcsinálta a maga dolgát, tehát pl. a főtér díszburkolata alatt lett egy halom üres cső. Ja, az vidék, nyilván nem értenek hozzá. Elfogadom, hogy nem ugyanez a konstrukció, de a cél ugyanez: legyen üres kapacitás, hogy bontás nélkül lehessen hálózatot építeni.
Kisebb város -> Kisebb pluszköltség az infrastruktúra ezen részének hozzáterveztetése, kiviteletetése.
Kisebb városvezetés -> Kevesebb emberen kell átvinni az akaratot.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

most már csak az hiányzik, hogy megértsd miként működik a debreceni városvezetés. ha nem megy, akkor meg kellene keresni azt akire szavaztál a legutóbbi önkormányzati választáson, és felvetni neki, hogy hozza elő és bocsássák szavazásra az ötletedet a városi közgyűlésben. aztán ha belemennek, írjanak ki közbeszerzési pályázatot az 1km-es gerinc alapjául szolgáló rejtélyes cső fektetésére, ami a lakótelep és a kereszteződésben letelepedő cirkuszok szennyvizét szállító cső mellé kerülne. aztán ha megvan a közbeszerzési nyertes, akkor kiviteleztessék vele kötbéres-vismajoros biztosításokkal tűzdelt szerződésben, végül írjanak ki nyílt pályázatot melyik távközlési cég bérelheti majd a cuccot aprópénz töredékéért. borzasztóan leegyszerűsítve írtam ezt, rejtett veszélyekről nem beszélve, utólagos problémákat (csőtörés, vagy hálózati hiba) teljesen kizárva.

a felvetéseid vázolásánál azért vigyázz, el ne nevesd magad. természetesen értem amit mondasz de te pedig nézd meg hogyan működhet ez a gyakorlatban.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

ez meg de nevetséges legalább valami konkrétumot mondj :DDD a kis vidéki hozzászólás ellenében.

többször pályázunk mi magunk is egy területen, több tekintetben a legtisztább dolgok egyike, közösen jelenlévők előtti felolvasástól kezdve bármilyen jogorvoslatig és jegyzőkönyvbe vett észrevételekkel / kérdésekkel. ha kell konkrétumokat írok, de azt gondolom kb. feleslegesen koptatnám az ujjamat.

érdemes azon is elgondolkodnod, hogy még a tavaszi választások előtti időszakban (előző kormány) több szervezet pl. hogy egyet mondjak számvevőszék vizsgálata szerint _is_ ~példaértékű Debrecen. ez mondjuk nyilván erős túlzás, de az ilyesmi: "Szerinted itt hány emberen kell keresztülverni az akaratot? Súgok: 1." véleményeket már eléggé szánom is - csak azért írom ilyen finoman mert szégyenszemre én magam is ilyen gyík voltam még ~10 éve.

mindezt úgy írom, hogy messze nem vagyok KL rajongó mielőtt jönne az újabb vigyori mondat. végezetül minden rosszindulat nélkül kívánom, hogy a legegyszerűbb módon kerüljön az ezek szerint KL lelkén száradó cső a ~szarcsatorna mellé amit végül adjon bérbe az önkormányzat :DDDD

nevetségesnek találom ahogyan a hup most már olyan embereket tömörít akik legjobban szerelnek autót, legjobban főznek, és lassan már a városüzemeltetés is kismiska lesz.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

nem fogok neked konkrétumokat írni, mert nem arra válaszoltál, amit írtam, hanem belémkötöttél. Személyeskedésre meg megengedtem egy kis viszontszemélyeskedést.

igen, feleslegesen koptatnád az ujjadat, mert attól, hogy te részt vettél 1-2 tiszta közbeszerzésben (már a kifejezés is eléggé meredek), az még nem zárja ki azt, hogy az életben a dolgok másképp is működjenek.

Ha neked az, hogy valakinek van élettapasztalata, gyíkság, akkor gyík vagyok. Sajnállak. Ha meg valaki azt hiszi, most pl. te, hogy mindig minden közbeszerzés patyolattiszta, pláne, hogy mindig mindenre közbeszerzés volt/van/lesz, az valami olyan szinten naiv, hogy elképzelni nem tudom. Tényleg sajnálom az ilyeneket.

Az pedig, hogy a számvevőszék valamit példaértékűnek talált, még nem jelenti azt, hogy jó is. Csak azt jelenti, hogy törvényes. Mert például teljesen törvényes, hogy a debreceni szolgáltató vállalatokat összegereblyézték egy holdingba és most már mindent egy kézben uralnak. Ennek utolsó lépése volt, hogy kihajították a köztudottan szoci hajdúvolánt a város közlekedéséből. Nem akarok ebből politikai vitát nyitni, mert ettől a tény tény marad, egyik oldal kezéből átkerült a bevétel a másik oldal kezébe, mint ahogy az a tény is tény maradt, hogy azokat az ótvaros buszokat ideje volt lecserélni. Ezek a dolgok mind törvényesen, a számvevőszék helyeslése mellett zajlottak.

De ez csak az érem egyik oldala. A másik oldala az, hogy mivel egy holdingban van minden, ezzel csináltak egy belső, cégen belüli pénzpiacot, ahol egymástól is felvesznek hitelt (ez kimondott célja volt a holding létrehozásának). Csak a végeredmény az, hogy azért fizetek olyan irgalmatlan sokat a távfűtésért, mert a holdign abból fizeti az új buszokat. És itt kezd mocskos lenni a történet, hogy miért nem finanszírozza az a közlekedést, aki igénybe veszi, miért olyan mocskos drága az élet Debrecenben? 26 rugó volt a júliusi hőszolgáltatós díj, 14 a vízmű... Ne mondd már nekem, hogy valós alapja van ezeknek a díjaknak... Fizetem a Latinovics erőművet, az új buszokat, a speciális díszburkolatot a kósa lajos téren, a modemet, az új kölcseyt meg az összes többi látszatberuházást is. (villamos józsára, rotfl).

Közben Debrecen a negyedik legjobban eladósodott város... Tényleg dícséretre méltó...

Ezt a hozzászólást nem politikai hovatartozás szerint írtam, hanem a rendszeresen érkező bankszámla kivonatom alapján.

szerinted. egyébként hálózatépítési célú pluszról volt szó részedről.
Szerintem is mintha a Kókány Művek ZRt lenne a kivitelező a legtöbb közműalagútban.
-Úgyse nézi senki,
-Gyors legyen,
-Olcsó...
Meg ilyesmi...
A végével egyet értek.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

fene tudja, mifelénk korrekten lefutnak a közbeszerzési eljárások, nem tudok olyan problémáról ami a csatornahálózatot érinti - másrészről pont megelőző / "modernizációs" jellegű rekonstrukció folyik, aminek eredményeképpen még egy kis feltárnivalót is találtak a Tesco környékén (korabeli csatornahálózat amiről _senki_ sem tudott). a minőség inkább az útépítéseknél - javításoknál kérdőjeles.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Szóval egy debreceni lakótelepen laksz. :)

Egyszerű ez első körben...
Meg van rendelve, vagy nincs megrendelve?

Azt azért ne felejtsd el, hogy több debreceni lakótelep alatt ott a szervízalagút... De a tóci alatt biztos.
Ott lehet vinni a kábelt, még van hely... :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Talán azért nem, mert a csatorna és a kábelábel között meghatározott védőtávolságnak meg kell lennie... Nem, a munkagödör nincs olyan széles.

délután belenéztem a kiásott munkagödrökbe. tele volt alá/fölé/mellé rakott csövekkel.
ez már sem nem oszt, sem nem szoroz.
és egyéb helyeken szerzett tapasztalatom az, hogy a közműtérképek kb. annyit érnek, mint velük egyenlő felületű budipapír.

és természetesen fogok dühöngeni, mert az elkaszálás nem attól függ, hogy hova tették, hanem attól, hogy rendes dokumentáció készült-e és mennyi célzóvizet (másik topic hozzászólóinak: szervízet:P) ivott a kábelkeresőgép pilótája.

Nálunk május végén feltúrta a környéket a Magyar Telekom és kábelcsöveket fektetett, melyekbe üvegkábel kerül. A környéken több mint húsz éve, üvegkábelen folyik a telefonszolgáltatás, tehát a művelet ílyformán elég felesleges volt.
Egy hónappal az MT kubikosainak levonulása után megjelent az ELMŰ és úgy 90%-os fedéssel ugyanott újra feltúrta a környéket. Felbontották az egyhónapos aszfaltozást meg ilyesmik.
A Digi is elkezdte bekábelezni a környéki házakat, kíváncsi vagyok, ők is felbontanak mindent hogy kiépítsenek egy saját gerincet, vagy felhasznál(hat)ják valamelyiket a megépült csövek közül?
Véleményem szerint az ilyen munkákat az önkormányzatnak kellene összehangolnia, lévén ők szereznek tudomást ezekről a munkákról. Ott meg mint tudjuk túl sok ész nem található. :-(

Ave, Saabi.

Nem tudtam kideríteni, hogy hol laksz, ergo nem tudom, melyik városra gondolsz. Az adatlapod szerint pesti vagy, ott nem volt még narancsos, a topic debreceni, itt 8 évig szdsz-es volt a polgármester, most meg narancsos és nagy meglepetést okozna nekem, ha nem maradna.

Hogy nem csinált semmit, az, szerintem, túlzás, azért csak épült pár épület meg lettek rendes buszok, szóval látvány volt, a népek meg úgysem tudják, hogy ezen beruházások hátterében mi van.

Rövid híreinket hallották Kósafalváról:)

Tényleg nem csinált semmit, "csak" elkezdte az "államcsőd" kifejezést emlegetni... Tényleg nem b..ott oda a Ft-nak ő is, meg a Szíj Ártó is... Hogy előtte miket alkotott, azt nem tudom, de ezzel az országnak akkora, de akkora jót tett, hogy sokan igencsak kellemetlen és perverz dolgokat kívántak neki - vérmérséklet szerint sünnel, nemibeteg vízilóval, gyorsfagyasztott bálna...azzal, és még ki tudja, mikkel :)

Én Lajosunk polgármesteri tevékenységét emlegettem, nem az országos nagypolitikában elkövetett dolgait.
Ráadásul tartózkodnék attól, hogy megítéljem, mert az politika lenne, ezért maradtam a tényeknél (vagyis azok egy részénél). Azt mindenki döntse el maga, hogy hogyan ítéli meg ezeket a dolgokat, szerintem ezt ezen a fórumon ne tegyük meg.

mert bizonyos dolgokat sokkal okosabban és elegánsabban csinál, mint a többi politikus.

másrészt az ördög mindig a részletekben van, amit nemhogy egy átlagember nem ért meg, de gyakran magukat szakembernek tartó emberek sem látják át, hogy abban a csőben éppen milyen lyuk is van... lásd: a vagyonkezelős ötletét állítólag már tanítják közgázon, mint esettanulmányt.

Nekem azért van már ki a tököm vele, mert amellett hogy nem lehet közlekedni, úgy néz ki a kocsi mindig, mintha egy kanál földet ráborítottak volna. Egyszer lemostam, egy napig tartott...
Az út meg sokszor mintha nem is aszfalt lenne, hanem földút. Van ahol több centi sár van az úton.
--
Discover It - Have a lot of fun!