Az Európai Parlament nemet mondott a szoftver-szabadalmakra

 ( trey | 2005. július 6., szerda - 17:39 )

Strasbourg/Budapest, 2005. július 6. - Az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli Bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a Tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel. Az FSF.hu Alapítvány, HTE Informatikai Szakosztálya, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Netért Egyesület, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is.A mai döntés jelentős győzelem mindazok számára, akik azért küzdöttek, hogy az európai szólásszabadságot, valamint a szabad szoftverek fejlesztését ne veszélyeztessék a szoftverszabadalmak. Ez azt is jelenti, hogy kudarcot vallott az Európai Bizottság azon kísérlete, hogy legalizálja az Európai Szabadalmi Hivatal eddigi amerikai típusú gyakorlatát.

A szoftverszabadalmi irányelv mai elutasítása lélegzetvételnyi időt biztosít új kezdeményezések számára, amelyek az elmúlt években megszerzett ismereteken alapulhatnak. Az európai intézmények számára most már egyértelműen ismertek az összes érintett aggályai. Ugyanakkor az a tény, hogy a Tanács közös álláspontjához 21 módosító indítványt kellett benyújtani, hogy koherens legyen a javaslat, azt jelzi, hogy a beterjesztett szöveg nem érett meg arra, hogy benyújtsák a Parlament, a Bizottság és a Tanács közötti egyeztetésre. Reméljük, hogy a Bizottság és a Tanács legközelebb figyelembe fogja venni a Parlament által felvetett kifogásokat, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen fiaskókat.

A mai eredmény világosan megmutatja, hogy az alapos elemzés, az elkötelezett állampolgárok és a tényszerű információk jelentősebb hatással bírnak, mint az ingyen jégkrém, a jachtokat is igénybe vevő felbérelt lobbisták és a munkahelyek külföldre áthelyezésével való fenyegetések. Reméljük, az események ilyetén alakulása hitet ad az embereknek, hogy lehet sikereket elérni az európai döntéshozatali folyamatokban. Bízunk benne, hogy a jövőben a Tanács és a Bizottság is nagyobb hangsúlyt fektet az átláthatóságra és több lehetőséget biztosít az érintettek számára a döntéshozatali folyamatban való részvételre, függetlenül azok méretétől – jelentette ki Fidrich Róbert, a Zöld Pók Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu)
Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu)
Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya
Linux Ipari Szövetség (LIPSZ)
Magyar BSD Egyesület (MBSDE)

Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ)
Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (Netért)
Zöld Pók Alapítvány (ZPOK)

Jegyzetek:
Ingyen jégkrém a szoftverszabadalmak támogatásáért
Jachtokat vetettek be a szoftverszabadalmak mellett lobbizók
Képek a jachtokról
Amit a szoftverszabadalmakról tudni kell

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Biztos azért szavazott ellene, mert nem volt eléggé megszorító ez a változat neki... :I

Valaki szolhatna a www.linux.hu-nak, hogy ``koszi, mar nem kell tiltakozni, nyertunk....'' :-)

Huhhhhhhhhhh ez nem földrengés csak a kő a szivemről...

Koszi mindenkinek aki tett az ugyben valamit.

Úgy látom, leszedték. Viszont már egy hete nincs új hír az oldalon... :O

(Még az EP döntésről sem. :O

Ez egy ujjab alkalom volt arra, hogy Europa beintsen az USA nak:)
Persze nem ezt kell ünnepelni, hanem azt hogy nemet mondtak arra, hogy adót fizessünk az amcsiknak!
Egy kicsit sarkitva talan erről volt most szó!
Ja és azt is, hogy nem a képviselők saját pénztrcája győzedelmeskedett a közérdek felett!
Ez kezd hasonlítani a joértelemben vett demokráciához.

Az érdekes az, hogy ha megnézitek a kiemelt neveket, akkor ott van linkként kiemelve Arlene McCarthy neve is. Ő is nemmel szavazott...
Ha jól emlékszem ez az a csaj, aki az egészet elkezdte, és kitalálta, stb...
Szóval amolyan "minden rossz okozója"...
Itt nekem vmi. bűzlik, és nem azért, mert nincs a lábamon zokni!

Megmondom az őszintét, féltem a szavazástól. De nagyon elégedett vagyok vele.
Nam gondoltam volna, hogy fel tudják dolgozni a lényegét a problémának a t. képviselők. Valaki nagyon jó munkát végzett, és roppant hálásak lehetünk érte.

Nem csak a fejlesztők, de a felhasználók különösen, mert nem lett kiszolgáltatva Európa az USA elnyomó gépezetének. Ha lett volna rá lehetőségem hogy leléceljek 2 napra, én is szívesen kimentem volna az EU parlament elé, hogy Live-ban beintsek az USÁ-nak :-)

Mégegyszer gratula minden józan gondolkodású (vagy legalábbis szolidális) képviselőnek.

Most magamat idézem:

"A keddi vitanapon a felszólalások azt sejtették, hogy a másnapi szavazás a Parlament el fogja vetni a szoftverszabadalmi irányelvet. Bár nagyjából fele-fele arányban oszlottak meg a pártolók és az ellenzők, de az elemzők szerint a szoftverszabadalom-párti erők attól féltek, hogy ha a parlament megszavazza azokat a módosításokat, amelyek kizárnák a szoftverek szabadalmaztatását, akkor egy olyan irányelvet kapnának, amely a multik számára a jelenlegi helyzetnél is rosszabb helyzetet teremtene."

Forrás: Megbukott az európai szoftverszabadalmi irányelv [www.indymedia.hu]

Elég egyszerű a dolog, már leírtam egy másik hozzászólásban: a szabadalom-pártiaknak sokkal jobb, ha nincs irányelv, mint ha olyan van, ami nem tetszik neki. A szabadalom-ellenzőknek szintén jobb az elutasítás, mint a kiegészítések nélküli elfogadás lett volna, de korántsem annyira, mint a másik oldalnak. Amikor ez a "másik oldal" látta, hogy kiegészítések nélkül nem nagyon fogják tudni átnyomni a javaslatot, ezért javasolták inkább az elutasítást. Erre az FFII akkor így reagált: FFII has always supported initiatives to reject the directive entirely, because we understand that the Parliament is overburdened with bad legislative proposals and should exercise quality control by saying No at an early stage. Manders is however proposing the rejection at the wrong stage, for the wrong reasons.

Mivel kezdeményező jogkörrel csak a Bizottság rendelkezik (a Parlament csak arról dönt, amit elé tesznek), valószínűnek tartom, hogy több irányelvvel nem próbálkoznak, hanem más szinten igyekeznek majd a szabadalmi tárgykör kiszélesítésével (pl. EPC/kormányközi döntés), addig is az EPC ezerszámra adhat ki szoftverszabadalmakat a jelenlegi gyakorlatot folytatva. Ezért én a Parlament döntésében korántsem a "szabadalomellenességet" látom, hanem azt, hogy úgy akartak betartani jól a Tanácsnak, hogy közben egyik lobbicsoportnak sem okoznak nagy csalódást.

Vajon meddig kapunk levegőt?

Azért egy köszönömöt megeresztenék :)
Biztos vagyok benne, hogy a munkátok hozzájárult a sikerhez.
Ha senki nem tett volna semmit, valszeg nem ez lett volna az eredmény.

Aki szeretne egyben latni, hogy mi is tortent az elmult honapokban, annak ajanlom a wikipedia szocikket:
http://en.wikipedia.org/wiki/Directive_on_the_patentability_of_computer-implemented_inventions

nagyon korrekt.
foleg a Consequences of the rejection reszet erdemes elolvasni!

Aki kiváncsi arra, hogy melyik EP képviselő hogyan szavazott, itt megnézheti [wiki.ffii.org]

Ha jól látom, a magyarok közül egy sem szavazott Rocard elvető javaslata ellen, egy sem tartózkodott. Viszont Mohácsi Viktória nem vett részt a szavazáson. A többit még nem néztem végig. Mindenesetre pár magyar nevet láttam az igennel szavazók között (a szabadalompárti Hercogot is :O

Köszi mindenkinek, aki bármit is tedd a mai eredményért! Éljen az FFII, éljen Rocard!

s/tedd/tett

bocs!