[Megoldva] Linux + Intel VGA 82845G (Dell Inspiron 1100)

Fórumok

Sziasztok,

2 napja olvasgatok a probléma után, de sajnos nem találtam megoldást.

Adott egy Dell Inspiron 1100-as notebook Intel 845G-s video chip-pel. Több disztrót és azok verzióit kipróbáltam, de mindegyiknél ugyanaz a tünet: az X indulásakor fekete képernyő fogad a GDM-nél, ez véletlen szerűen, nem minden indulsákor. Lehet vele játszani úgy, hogy Ctrl+Alt+Fx -el tty-re váltok, majd vissza, és valamikor beáll a dolog.

Az alábbiakat próbáltam:
- linux kernel paraméterek: i915.modeset=1, =0, video:LVSD-1:e video:VGA-1:d, nomodeset
- xserver-xorg-video-intel verziók: 2.4.x (PPA-ból), 2.6.x, 2.9.x
- disztrók: OpenSUSE 11.2, Ubi 9.10 és 10.04, Sysresccd 1.5.5
- még debian 6-os live-ot akarok futtatni, csak sajna se USB-ről, se DVD-ről nem tud boot-olni, csak CD-ről
- vesa módban sem megy rendesen, a GDM-nél szintén fekete kép

Egy másik régebbi notin is be kellene állítanom, nagyon nagy segítség lenne ha sikerülne összehoznom. Mindenképpen linux kell rá, mivel a cél alkalmazások Linux-osak.

Előre is köszi minden ötletet.

Ja, majd az összes bugreport-ot átolvastam a launchpad-en meg hasonlók, linuxquestions stb.

----------
Megoldás:
BIOS frissítés kellett, mert alaból rosszul kezelte a BIOS a VGA-t. Lejjebb a részletes leírás.

Hozzászólások

hasonlo chipset eseten nekem az segitett hogy a kernelnek megadot vga=x parameterrel ugyanarra a felbontasra allitottam a kepernyot mint amivel kesobb az X mukodott. kiprobalni nem tudom hogy most mukodik-e mert mar nincs meg a laptop

udv Zoli

Egy hasonló kvalitású (intel 855GM) 5 éves laptopon utoljára az opensuse 10.3 működött nálam. Az upgrade miatt egy rakás disztribúciót kipróbáltam, az OpenSUSE 11.2, Ubi 9.10 és 10.04 már az installnál elhasalt (Ubi: grafikus probléma, suse (>=11.0) ACPI bug miatt fagyott).

Debug helyett inkább kipróbáltam még néhány disztibúciót: a fedora 12 hiba nélkül települt és stabilan megy (még a "suspend to ram/disk" is!!!).

Szerintem neked is megér egy próbát.

A KMS-el nem megfelelően használható ez az integrált Intel 845G és 855GM. Ez egy cache coherency probléma.

A nomodeset és az i915.modeset=0 nem fognak menni, mivel a jelenlegi kernelekben és xf86-video-intel driverekkel a KMS (Kernel Modesetting) alapértelmezett és kötelező (az XAA-t és EXA-t eltávolították, az UXA maradt GEM-el, így nincs UMS, kizárólag KMS).

Az egyik megoldás a régebbi kernel (2.6.30, de méginkább 2.6.27-et legfeljebb) és régebbi driver (2.10.0-nál mindenképpen korábbit) és régebbi xorg-server (1.8.0-nál korábbi) használata.

A másik a patch alkalmazása, amin Chris Wilson (845G) és Daniel Vetter (855GM) dolgoznak és ami ezt részben javítja, így már menni fog, de instabil lesz a rendszer.

https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=26345
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=27187

A 845G és 855GM már a GEM enabled kernelek (2.6.28) megjelenése óta problémásak, a KMS óta nem használhatóak.

A bugfix jelenlegi állapotában 3-4 fagyás / nap tapasztalható, várható, ekkor Magic Sysrq-val a rendszer újraindítható, csak maga az X szerver nem.

2.6.27-es kernellel (LTS kiadás, karbantartják, ext4-et backportolták), 2.3.x-es Intel driverrel és 1.6.x-es Xorg-al mennie kell.

Az Arch Linuxhoz készült legacy Intel driver csomag (2.3.x) ami támogatja az 1.6.x, 1.7.x-es Xorg-ot.

Meg érdemes lenne megnézni a /var/log tartalmát, Pastebin-re mehet is a xorg.log.

AccelMethod-ot írt át EXA-ra a xorg.conf-ban.

855GM-nél és 2.6.29-es kerneltől 2.6.31-ig nálam nomodeset esetén fekete képernyő fogadott indításkor, attól felfele nem lehetséges a nomodeset.

2.6.32-es kernelben nem használható az XVideo (azaz az video overlay).

A kérdésedre a válasz pedig az, hogy lehetséges, de előbb meg kellene találni azt a binárist, a csomagtárolókból már kiszedték (inkompatibilis a mostani a kernelekkel). A jelenlegi libdrm, intel-dri talán még működőképesek vele (az Ubuntu 9.10-esek végképp), ha nem azokat is dowgradelni kell.

És még egy probléma marad, a 2.6.31-es kernel, downgradelned kellene vanilla 2.6.27-re vagy upgradelned 2.6.35-rc-re GIT ágból az említett patchekkel együtt.

Egy próbát azért így is megér, de én sosem tudtam használhatóvá tenni a rendszert a köztes kernelekkel akárhogyan is próbáltam, legfeljebb patchekkel 2.6.33 óta.

Önmagában a .35-ös kernel nem elég, vanilla kell legyen (azaz upstream forrásból, az Ubuntu nem tudom milyen patcheket alkalmaz), legalább -rc4-es és patchelni kell, így természetesen fordítani, valamint kell hozzá az xf86-video-intel és a libdrm fejlesztői változata.

És akkor kapsz egy rendszert, aminek a teljesítménye kisebb (2D, videólejátszás), és naponta néhányszor lefagy.

Vagy dowgradelhetsz a KMS előtti időkre, nagyobb teljesítmény és stabilitás.

A Live CD-re kiváncsi leszek.

2.6.34-es kernellel, 1.8-as xorg-server-rel, és 2.11-es xf86-video-intel-el menni fog a rendszere, de nagyon instabil lesz, 10 percenként fog fagyni.

De Arch Linuxon tényleg egyszerűbb dowgradelni vagy upgradelni, kizárólag upstreamből táplálkozik, az ABS (csomagépítő rendszer) mindent pofonegyszerűvé tesz stb.

olyan rendszerre van szükségem, ami nem rolling, és ami hosszabb távon támogatott biztonsági patch-ekkel és nem veszélyes a frissítés. mindenképpen stabil ág kell nekem, ezért arch-al most nem kísérletezek.

ha más nem, akkor megyek debian ágon visszafelé azt hiszem. kár hogy lenny alatt sem jó ez az intel vga.

most boot-olt ubi 10.10 alpha, sajnos ugyanaz a jelenség, fekete képernyő, habár a login hang hallatszott.

most kipróbálom debian 4-essel. ha viszont jó lesz az etch'n'half -os 24-es kernellel, akkor upgrade-elek lenny-re, viszont a 24-es kernelt teszem be default-nak. így lesz backports-ból 3-as OO-m, a többi meg minden jó.

Az úgy teljesen jó, ha olyan dolgok kellenének mint ext4, akkor a 2.6.27-es LTS kernelt ajánlom, 2010 májusában frissítették utoljára, a 2.6.24-est több mint két évvel ezelőtt.

Bár ha disztribúciód szállítja a korábbi kerneleket, backportol hozzájuk, biztonsági patcheket alkalmaz stb. akkor nem szóltam.

Közben ez feltűnt:

"debian lenny-nek a 26-os kernelével is összeomlik sokszor és nem jut el a GDM-ig."

Ez nem lehet ugyanaz a cache coherency probléma, ami KMS-el kétségkívül, mindenképpen jelentkezik, de másképp nem.

Utánnanéztem és azt találtam, hogy a Dell Inspiron 1100-nak problémái vannak a Linux kernellel.

A megoldás:

1. Frissítsd a notebook BIOS-át A32-re.
2. Állítsd a BIOS-ban a videómemóriát 1 Mb-ról 8 Mb-ra.
3. Boot paraméterekhez add hozzá a nosplash-t.

Olyat is olvastam, hogy ha A06-ról A22-re frissíted a BIOS-t akkor a Linux csak 1 Mb megosztott memóriát képes észlelni.

Az A32 rendben levőnek tűnik Linux-al, de vagy jobban melegszik tőle a rendszer vagy megváltoztatja a hűtési profilt, ugyanis a felhasználók arról számoltak be, hogy sokkal rendszeresebben járatja vele az aktív hűtést a notebook.

Az Inspiron 1100 használata meglehetősen problémásnak tűnik Linux-al.

nagyon köszi az infót. Azt hiszem akkor az etch telepítés után lefrissítem a BIOS-t is (ha még elérhető új verzió a gyártó oldalán).

Egyébként az előbb olyan etch telepítőt próbáltam, amely lenny installert tartalmaz. most írom ki cd-re a normál etch telepítőset. ha ez se megy, akkor bios update.

Végre megoldódott. BIOS frissítés kellett, a frissítés nélkül még Windows alatt is rossz volt kicsit a megjelenés, csak 16 színt tudott, de frissítés után már Windows is és Linux is jól kezelte a VGA-t.

Első lépésként A05-ös BIOS-ról csak A22-esre lehet frissíteni, mert a Dell előző Phoenix BIOS-át lecserélte Dell BIOS-ra. Majd ezek után lehet A32-esre (legutóbbi) frissíteni.

Ezek után Debian 6, Ubuntu 9.10 is alapból tökéletesen működik KMS-sel, minden egyéb hack nélkül.

Köszi a segítséget :)

------------------------
Kis kiegészítés:

A nagyobb stabilitás érdekében:


/etc/default/grub

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet i915.modeset=1"
    # GRUB_CMDLINE_LINUX="vesa"

/etc/gdm/Init/Default (exit 0 sor elé beszúrni)

    ...
    sleep 1
    vbetool dpms off
    sleep 1
    vbetool dpms on

    exit 0

vagy (nem szép megoldás, de jól működik)


/etc/rc.local

    while ! pgrep -l gdm-simple-gree; do sleep 1; echo waiting for GDM to start; done

    sleep 5
    vbetool dpms on