MorphOS 2.5 - eMac támogatással, árcsökkentéssel

Ma éjjel megjelent a MorphOS 2.5-ös változata.

A szokásos hibajavítások tucatjai mellett - felhasználói szemmel - a fontosabb újdonságok a következők:

* A Mac mini mellett egy újabb PowerPC-s Mac modell, az eMac-ek támogatása. Csak az 1.25Ghz-s modellt tesztelték, de elvileg megy az 1.42Ghz-s változaton is, igaz 3D gyorsítás nélkül. A régebbi modellek nem támogatottak. Természetesen tovább dolgoznak a már bejelentett PowerMac támogatáson (határidő nincs bejelentve, csak hogy lesz).

* Az Efika + Radeon felhasználók valószínűleg értékelni fogják a Radeon driver "Low Memory Profile" módját, amely Efikán alapból engedélyezett és jelentősen lecsökkenti a nagy bitmapokkal való bűvészkedés közben a rendszer memóriaigényét (pl. "Enhanced Layers", azaz compositing, és sok textúrát használó 3D alkalmazások közben). A késői, XGI grafikus kártyával rendelkező Efika OpenClient tulajdonosok pedig a jelentősen felturbózott XGI Volari támogatásának örülhetnek.

* Az egyik legfájóbb pont a Mac mini támogatásban a hangerőállítási lehetőség hiánya volt. Mivel a hardver nem tud ilyet, az összes OS szoftverből csinálja. Már a MorphOS is, ráadásul a szoftveres hangerőállítás AltiVec-kel gyorsított. Két további probléma, a 64MB VRAM-os Mac mini 32MB VRAM-ként való detektálása és az 1024x768-as felbontás hibás gammája is meggyógyult.

* A rendszerbe bekerült az OWB 1.8-as változata, benne a hardver-gyorsított full screen HTML5 lejátszással, amelyet itt már megmutattunk egyszer. Az OWB-ben emellett sok egyéb fejlesztés is történt, pl. aszinkron DNS lekérdezések, GreaseMonkey-szerű script-támogatás és mások. A MorphOS 2.5-tel adott változatból viszont hely- és memóriaigény (Efika) miatt hiányzik az SVG támogatás.

* Végül, de nem utolsó sorban jelentős változás, hogy 2008. nyara, a 2.0 megjelenése óta ez az ötödik frissítése a rendszernek, ezt, és a két éves évfordulót "megünneplendő" - nem meghatározott ideig - újra az akkori akciós ár érvényes, vagyis új felhasználók bármely támogatott géptípusra 150 helyett 111.11 EUR-ért regisztrálhatják a rendszert. (A 19%-os német ÁFÁ-t beleértve.) Meglévő felhasználók természetesen a 2.5-re is ingyenesen frissíthetnek az összes támogatott géptípuson (Pegasos 1/2, Efika, Mac mini, eMac).

* Egyéb fontosabb változások: az eddig csak Contribution-ként elérhető NTFS, SGI XFS és ext2/3 támogatás rendszerbe integrálása, HFS és HFS+ támogatás bugfixek, DDC támogatás javítása, LZMA tömörítés támogatása a rendszerszinten, hangerőállítási lehetőség parancssorból is, teljesítményjavító fejlesztések a Mac "sungem" ethernet driverben, SiI3x1x alapú 2-portos PCI-os SATA kártyák támogatása, USB hibajavítások, bootolási lehetőség pl. pendrive-ra másolt ISO image-ből és sok más egyéb. A bejelentés itt, a változtatások teljes listája pedig itt található.

Hú, ez eléggé marketing bullshit szagú lett... :) Na nem baj...

Hozzászólások

Ha egyszer futni fog mondjuk G5-ön, na az elég zorall lesz. Előbb betöltene, mint hogy megnyomnám a power gombot :) . A levelem megkaptad amúgy (ide64)?
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Az eléggé R.I.P szegény újabban... :( Néha még elindul, de nem jellemző és mióta a wifije végleg megdöglött azóta net sincs rajta, mert krónikus switch-port hiányban szenvedek.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

kiprobaltam anno a time-limitalt verziot G4 Minin, nagyon popec, Leohoz kepest atomvillanas.
de meg igy is baromi sokba kerul :( majdnem annyi, mint a mini volt.