Munkakeresés rulz

Fórumok

sziasztok

lehet elegetek van már ezekből a témákból, mert miért nem én rohangálok utána, jogos is, de nem ez a probléma lévén bőven nézegetek, csak elég tanácstalan vagyok, aztán ha laknak itt okosabbak (már pedig tudom hogy igen) akkor igazán segithetnének, szóval leginkább a hupperekhez szólnék most, főleg hogy úgy gyanítom nem vagyok egyedül ezzel a helyzettel.

tehát, most lesz okj-s szakmám, (webmester) ami mondjuk nem egészen tudom mit jelent, hogy most végülis én rendszergazdaszerűség vagyok-e vagy ilyen bérkóder webre, merthogy kb. mindent tanítottak és semmit, amit tudok azt is az internet csodái által leginkább. mindenestre mindkettőhöz konyítok valamelyest, szabad időmben meg állandóan képzem magam, nehezen ragadok le egyféle területen, mostanában éppen az assembly nyelvet nyálazom át.

augusztustól valószínüleg felsőoktatásba tolom a biciklit, a kinézett hely PPKE-ITK.
úgy voltam vele, hogy iderakom az egész cv-t de meggondoltam magam, inkább csak felsorolás szinten, amikhez értek, vagy legalább úgy gondolom értek hozzá.

- Angol nyelv, középfokú C típusú nyelvvizsga,
- Unix alapú rendszerek, (Linux disztribúciók mindennapi használata felhasználói szinten - is),
- Adatbázisok, weblaptervezés, (PHP, MySQL, Python/CGI megoldások, HTML/CSS/JS),
- Scripting (Bash, Python),
- Alapvető hardware ismeretek, (nem ijedek meg pár chiptől meg áramkörtől, de azért nem merném konkrétan mondani hogy értenék hozzá)
- Szerver üzemeltetés (ez sem túlzottan erősség, de hobbi szinten foglalkozom vele, így azért tudok konfigolni apache-httpd fájlokat ésatöbbi, csak linuxos környezettel volt még dolgom)

azt hiszem az évek során kb. ezt halmoztam fel, amit így biztosan fel tudok vállalni egyáltalán. sokat írtam, a kérdésem a következő: referencia nélkül, (nem dolgoztam még ilyen területen sehol) diploma nélkül, milyen állásra van esélyem? egyáltalán alkalmaznak embereket okj-s vizsgával? az a baj, hogy hazudnék ha azt mondanám hogy nem látok helyet, ahova esetleg jelentkeznék, de kikötik a diplomát, vagy felsőfokú tanulmányok folytatását legalább, sőt, valahol már azt is láttam hogy elsőéves se legyél, vagy amikor én határozzam meg a fizetési igényemet, meg vagyok lőve teljesen.

esetleg tanácsok, ötletek, vélemények, munkalehetőségek, azon kívül hogy ne írjak ilyen szörnyen sokat egy ilyen egyszerű témáról? :>

UPDATE: kivettem pár pontot, mert félreérthető voltam, és ez nem egy cv. ez egy fórumtéma amiben a véleményeteket kérdezem.

Hozzászólások

Egy részt ragadok ki engedelmeddel. A diploma bizonyos pozíciókhoz csak azért szükséges, mert ha nem bebetonozott állás.. tehát nem ugyanazt kell csinálnod 5-10 évig, akkor diploma jól dolog mikor előléptetést helyeznek kilátásba. Szóval ezen ne stresszelj.
Najó, mégvalami: túl sokat nem jó felsorolni, mert nem hangzik komolyan. Ugyanúgy ahogy senki sem születik atomfizikusnak.
Azt írd le amiben biztos jó vagy ,és amit csak futólag láttál azt hagyd ki.

-
Debian Lenny

sokat írtam volna? pedig direkt nem akartam, az utolsó pont nyilván csak viccszerűség volt, de a többi nem hiszem hogy olyan sok lenne, ezeket valóban használom.

vagy esetleg arra célzol, hogy 1-2 nyelv lenne csak reális, mert ha azt mondom tudok pythonul akkor beledobnak egy django és/vagy twisted fwbe rögtön?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Úgy látom négy (vagy több) munkakört is megpályáznál így hirtelen.
Amiket én itt látok: a programozó, webfejlesztő, adatbázis adminisztrátor, rendszerüzemeltető, és hálózati mérnök pozíciók.
El kellene dönteni melyik, bár van a karbantartói munkától a csillagos égig felruházott feladatkörrel lévő rendszergazdai munka is.
Hát azt ne akard. -én szóltam.
Ha tanfolyamot végzel/végeztél sose mondd le, mert azzal az értékét/értékedet rontod a munkáltatód felé, és úgy is fog rád nézni.

-
Debian Lenny

akkor elég félreérthető voltam. fáradt vagyok vagy nem tudom, de én éppen azt tudakoltam volna meg, hogy kb. amiket felsoroltál, melyik féle munkára lenne lehetőségem ezzel a tudással, de ha már ebből ez jön le hogy én mindegyikhez értek, akkor valamit elszúrhattam, nem akartam ilyesmit közvetíteni mert mi sem áll távolabb a valóságtól, főleg így hogy sosem dolgoztam még ilyen munkakörökben.
ilyen mindenes szerep borzalmas lehet, az meg már biztos.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Én felsőoktatást végzett IT-s embert eleve nem is vennék fel. Túl sok ostobát láttam onnan kijönni, és túl sok remek arcot 4-8 általánossal és érettségivel.

[ Like ]

mov cx,0
az egész bomba* társaságal mindig az volt a problémám
hogy néhány alapvetően értelmes ember, bizonyos céloktól
vezérelve annyira begőzölten akarja bizonyítani az igazát
hogy az már idegesítő, meg borzasztoan tulporognek bizonyos
problemakon.
@az: emberek alapvetoen hulyek, egyszeruen idiotak. cmp cx,0 jne @a
most az eloszlas az egyetemistak koreben se lesz nagyon mas.
az, hogy a bolognai rendszerben sokaig tudnak lurkerkedni
nagyon nem oda valoak is, az igaz. lediplomazni jobb helyen
mar nem fog. a bolognai rendszert meg minden ertelmesebb
ember (tanarok, akikkel beszeltem) inkabb szidja, meg ha vannak elonyei is.

a jellemzoen direkt provokalo, illetve
direkt piszkalodo kerdeseket meg nem birom. értem én
hogy ellenpontozni kell a mainstream media-t, mert ok is ezt csinaljak
de azt se nezem :) mas reszrol meg oke, "csak jot akartok" a vitaindito
provokativ kerdesekkel nincs is semmi bajom, de ezek az emberek
itt nem lesznek semmivel se okosabbak. az, hogy "felnyissuk a tarsadalom
szemet" meg halva szuletett otlet inc cx goto @az

@a: narrator artikulaciojatol meg rosszul vagyok :)

+ megjegyzem, azzal nem vagyok tisztaban, hogy
mik a mai kovetelmenyek a muszakin, de szerintem
egy hidat ma se konnyebb megtervezni (maximum gyorsabb CAD folyamattal) mint 40 eve.
nagyapam meselte anno, amikor meg a muszakira jart, tanultak statikat (o tudta h soha nem
fogja hasznalni, taurusban dolgozott utana) kerdezte, hogy miert ilyen nehez atmenni?
tanar: "mert a kettes is tervezhet majd hidat, es az sem szakadhat le" :)

> direkt provokalo, illetve direkt piszkalodo kerdeseket

Tippelek: felsőoktatásban veszel részt, vagy oda készülsz ;)

Normális ember ugyanis nem kezd el nyafogni, ha a Hold gravitációja kerül szóba. Én például meg tudtam válaszolni (naná) a kérdést amikor nekem szegezték, és nem róttam 1 oldalnyi panaszos tirádát, hogy "zaklatnak a csúnyaemberek".

[ Like ]

megint a lenyegre reagaltal magdi ;)

ha a felsooktatasban reszt _nem_ vett emberek halmazaban keszited el a felmerest, ugyan arra az eredmenyre jutsz.
innentol kezdve ez a video FUD, hogy az igazatokat vedjetek = "mindenegyetemistahulye" != "vannak hulye egyetemistak" ami meg igaz.
az, hogy a felsooktatas megturi ezeket, valoban ciki, de - ha ezen a szinten maradnak - nem fognak lediplomazni (a bme-n tuti nem)

>Én felsőoktatást végzett IT-s embert eleve nem is vennék fel
a fenti osszefugges alapjan nem ertem, hogy miert lenne jobb valasztas aki nem jart egyetemre.

Tippelek: olyan kornyezetben nottel fel || olyan tarsasagba kerultel, ahol sok volt a rebellis "pfujjkinekkelegyetem"
autodidakta "jo arc", utana persze csak a 0 tudasu egyetemistakat vettetek eszre (kettos merce?)
a normalisakat aztan eszre se vettetek/direkt kerultek el messze :) aztan sikerult
levonni a kovetkeztetest ;)

Néhány dolog:

1. Az elmúlt 1-1.5 évtizedben a magyar természettudományos oktatás "módszeres szétverése" zajlik. Ennek a legjobb bizonyítéka, hogy jelenleg a felvett BME műszaki informatikus hallgatók számára a Bsc képzés keretén belül fizika előkészítőt tartanak.

Erről nem a Bolognai folyamat tehet sajnos, hanem a magyar közoktatás különböző "reformjai". Könnyű lenne ezt a mindenkori kormányra, politikusokra fogni, de valószínűleg a "munka" ennél alacsonyabb szinten folyt-folyik, és a felelősök továbbra is a helyükön vannak. Erről kellene tényfeltáró riportot készíteni, nem a tünetekről...

2. Sajnos az ilyen "megkérdezzük az utca emberét" jellegű riportok figyelemfelkeltésre jók, de nehéz az objektivitásukban bízni, azon egyszerű okból, hogy nem tudod hány helyes választ vágtak ki. Ha én most csinálok egy hasonló riportot, ahol az egyetemisták ugyanezekre a kérdésekre mind rávágják a helyes választ, akkor melyik lesz az "igazabb"? Mindettől függetlenül szomorú azt látni, hogy egy ilyen riporthoz elég anyag összegyűlhetett...

3. Pályakezdőknél az előírt idő alatt megszerzett egyetemi diploma (jó vagy jeles minősítéssel) még mindig jó IQ tesztnek számít az előszűréshez. Ha valaki dupla annyi idő alatt szerzi meg a diplomáját, akkor pedig úgyis az a következő kérdés, hogy mit dolgozott mellette, milyen szakmai tapasztalata van, tehát nem pályakezdő.

4. Ez nem zárja ki, hogy egyetemi végzettség nélkül lehessen valaki jó IT szakember. Az ilyen szakemberek fognak munkát találni.

Üdv,
Gergely

Aki csak a videót látja, pl. Vimeon, amit linkeltél, annak ez az arány nem lesz nyilvánvaló, mivel a helyes válaszok nagy része ki lett vágva. És a Vimeos oldalról nincs link a Bombahír cikkre. Csak annyit kellett volna tenni a hitelesebb tájékoztatáshoz, hogy a videó végén egy statisztikát bevágni: hány embert kérdeztek, hányan tudták az egyik / másik / mindkettő választ...

Üdv,
Gergely

Teljesen felesleges az embereket győzködni próbálni, mert úgyis mindenki gyomorból hisz amit akar. Videó nélkül ha azt mondom, hogy az ELTE-n 10 emberből 9 nem tudja helyesen, mi történik a Holdon elengedett tollal, össznépi hörgés csap fel, hogy "holabizonyíték". Amikor ezt a tesztet filmmel elvégzem és igazolja, akkor meg "nemhiszemel". Egyébként - nyilvánvalóan - senki se mondta, hogy ez reprezentatív minta (nem az), de azért mégis érezhető, mennyire rettenetes ez az eredmény.

[ Like ]

Egy kutatást csináltak valahol nem tudom megmondani, de előkerítem ígérem, hogy "Ön támogatná-e a dihidrogén-monoxid ipari felhasználásának jelentős korlátozását, a környezetvédelem érdekében."
Mert káros hatásai vannak, pl jelentősen okoz talajeróziót,elektromos zavart okoz... stb.

Az emberek hatalmas százaléka 90+, mondott gondolkodás nélkül IGEN-t. Kevesebb mint 10% tudta hogy a dihidrogén-oxid = H2O = víz. Fura...

Jogosan mondjuk ezt, de valahol pont ettől hangsúlyozzák a felsőoktatási papírt (legyen főiskola, vagy egyetem) hogy "általános" rangadó, szintmérő. "Akinek diplomája van az már egy jó alap".

Ezt itt hup-on olvastam egy másik hasonló topicban, és ezek a példák ezekre a kijelentésekre cáfolnak rá. :) Nem vagyok diplomafób :) és bevallom nincs is diplomám. Szeretnék, de munka mellett nehéz (ez meg csak kifogás inkább, nem érv :D ), közben maximálisan tisztelem azt akinek van (szüleim, testvérem), de ha Ő ettől úgy érzi hogy több és jobb, akkor általános műveltségi dolgokkal* legyen tisztába.

*Itt a példára gondolok, a Holdon gravitációra. Ha végig gondolta volna, hogy az űrhajós "ugrál" a Holdon, akkor rájön, hogy csak van ott valami tömegvonzás (ha már nem is emléxik rá régről hogy egészen pontosan 1/6G). Meg azt is tudja, hogy van apály/dagály azt is az a hülye égitest csinálja. Nem is az ismeretet hiányolom, hanem a konstruktivitást. Legyen igenis konstruktív és kreatív, ezek tényleg nem nagy elvárások. Ezek hiányában a lexikális tudás, és az esetleg erről megszerzett írásos bizonyítvány még annyival sem teszi többé a másiknál mint ahogyan gondolja.

Sőt a "pontos" válasz az lett volna, amit már ott a videóban valaki pedzegetett, hogy "A toll elindul a Hold tömegközéppontjának irányába, és a Hold is elindul a toll felé, csak annyival kisebb távolságot tesz meg, mint ahányszor nagyobb a tömege mint a tollnak." Tőlünk ilyen szadista módon kérte az áltsulis tanár. :D:D:D... de meg is jegyeztem. :D Bakker tényleg igaza volt akkor, megjegyeztük. :):):) Pedig kis falusi iskola volt, de a tanár annál lelkiismeretesebb. :)

nem kérkedésre gondoltam, hanem az fura hogy sokszor hallom ezt példának és ellentmondó hogy le kell írni azért mégis mi a megoldás, hátha nem annyira triviális

azaz hogy az emberek milyen hülyék hogy ennyire triviális dolgot nem tudnak, de ha triviális miért kell leírni, mint ahogy ha leírod hogy 90% "igen", nem kell leírni hogy 10% "nem", mert felesleges redundancia :)

"nehezen ragadok le egyféle területen, mostanában éppen az assembly nyelvet nyálazom át"
Ez hiba, inkább válassz ki egy területet ami hosszabb távon le tudni kötni, és próbálj minnél jobb lenni benne. Pl ha érdekel a webfejlesztés, akkor PHP, MySQL, CSS, XHTML, Javascript, ezeken belül különféle keretrendszerek.

Az OKJ-s képzést én meg se említeném, semmit sem ér. Helyette inkább letennék egy Zend PHP Certification-t, és egy MySQL Developer Certification-t. Minimális idő és pénzráfordítás egy egyetemhez vagy tanfolyamhoz képest, és sokkal többet ér.

"referencia nélkül"
Akkor csinálj. Ha kell ingyen vállalj el pár munkát. Ja és ne a mennyiségre menj, hanem a minőségre.

tudom hogy hiba, a specifikus tudás többet ér, mindenhez nem érthetek sajnos(?). csak mivel fórumtéma meg diskurzus, gondoltam a tisztánlátás végett, na.

ezeknek az említett dolgoknak pedig utánanézek, köszönöm a tanácsokat, bár elszomorító ha azt mondod még csak említésre sem érdemes a képzés amivel pár héten belül rendelkezni fogok.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem igaz, hogy az OKJ nem ér semmit! Ad egy szakmát, és az oktatás, tanulás is inkább használ, mint árt, még akkor is, ha esetleg nem magas színvonalú egyébként.

A lényeg meg az, hogy te mit tudsz valójában.

Én 38 évesen szereztem OKJ-s papírt, és már két munkahelyre is felvettek azóta ( sokat nem tanultam ott, de nem is ártott ). Olyanra is, ahol a diploma feltételként meg volt jelölve. Igaz, mögöttem már 15 éves szakmai múlt van. Ez is számít, tudom.

Amúgy meg csak azért nincs diplomám, mert egyszerűen nem szereztem.
Ha lenne pénzem, időm, energiám, akkor meg tudnám szerezni.

Inkább vagyok egy diploma nélküli szakember, mint egy diplomás műmájer. ( Ez most nem a diplomások ellen szól, első szám első személy, mielőtt a trollok elkapnák a ritmust ).

De a lényeg, hogy az ember mennyire ért a szakma adott részéhez, és mennyire "reálisak" az anyagi elképzelései, ami nyilván közös kompromisszum a munkáltató és munkavállaló között.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

azt azért nem mondanám, hogy említésre sem érdemes. Nyugodtan említsd csak meg, hadd lássák, hogy képes voltál időt és tanulást (a záróvizsgára azért OKJ-n is kell tanulni) fektetni abba, hogy legyen valami "írásos nyoma" is a tudásodnak. Ez kitartást tükröz.

szerk: Eggyel jobbra szerettem volna pozícionálni ezt a választ.

Nos, pár gondolat, ahogy én látom:

Az OKJ-s cucc arra mindenképpen jó, hogy ha bárhol megkérdezik, hogy mi a szakmád, akkor nem azt kell mondanod, hogy "érettségi", hanem pl. ,hogy "webmester". Ennyit megér ez a papír, még akkor is, ha az oktatás adott esetben nem sokat. Ez sokat jelent egy felvételi beszélgetés során.
Az, hogy mi mindenhez értesz, az adott esetben lehet előny is és hátrány is. Ezt mindig a megpályázott állás feltételei határozzák meg. Az minden esetre pozitív, ha van miből "válogatnod", és nem egy dolog van, és csak az. Különben meg mindig az adott állásnak megfelelő dolgokat kell kidomborítani, és akkor a hátrányból is előnyt lehet kovácsolni.

A nyelv nagyon fontos, pláne, ha kommunikációképes. Itt nem a papír számít, hanem, hogy tudsz-e beszélni adott nyelven folyékonyan, stb...

Azt én is aláírom, hogy az első munkahelyet nehéz megszerezni, utána már könnyebb. A lényeg az, hogy láttasd, hogy mihez ÉRTESZ, és ezt be is tudd bizonyítani adott esetben.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Angol nyelvet nap mint nap használom, de élőszóban nem, így nem tudom, társalgási alapszinten biztos megy, írni olvasni lényegesen jobban viszont.

Az eddigiekből azt vonom le, hogy érdemes valamiféle referenciát prezentálni, mert többet vonnak le eddigi munkákból, mint papírokból, legalábbis ezt sugalljátok, már aki nem a felsőoktatást beszéli ki éppen fentebb. Csak most így hajrá csinálj valamit, az eléggé lóg a levegőben.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Hát igen. Különben meg a referencia kell a diplomásoknak is.
A webmester szakma jó, mert viszonylag egyszerű referenciát csinálnod ( saját honlap, stb... )
Ha pl. nagyvállalati környezetbe szeretnél adminnak menni, akkor nehezebb a dolgod.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor