Mac Mini - érdemes váltani?

Fórumok

A jelenlegi konfigom így fest:
DualCore Intel Core 2 Duo E7400, 2800 MHz (10.5 x 267)
MSI P45 Platinum/Zilent (MS-7512)
Transcend 2 x 2 GB
ATI Radeon HD 3870 (RV670) 512 MB
WD5001AALS 500 GB
eredeti Vista Business

Amin nagyon töröm a fejem, z az erősebbik MAC mini - iMac már drága lenne nekem egyenlőre

Amire használom/nám a gépet:
Grafikai munkák, programozgatás, videó szerkesztés, Richard Burns Rally :)

Szerintetek megéri egy Mac Minibe beruházni, vagy jó nekem ami most van?

Hozzászólások

Ha viszketsz egy alma után akkor nyilván megéri, amúgy kb egy szinten vannak (vga-t leszámítva). Viszont szerintem a drágább modelben nincs olyan extra, ami indokolna 60 ezres felárat, szóval én a "kisebbet" venném. Ha kell négy giga memória akkor talán 15 ezer a kiegészítés.

Amúgy ha van 220 ezer forintod "elb..ni", akkor inkább egy supercomputer alaplapot vegyél, i5-750-el meg 4 giga memóriával ~120 ezer. A proci jóval erősebb, mint a minié, 1-2 év múlva, mikor általánosabb lesz a videóvágás gpgpu gyorsítása meg veszel annyi vga-t amenyit nem szégyelsz egy lapba rakni. Hogy OSX-en jobban megy-e a munka kb ugyan azzal a szoftverrel az nézőpont kérdése, aki hetente szop be vírust winen, annak biztosan, de másnál már nem lennék ebben biztos. Azt meg te tudod csak eldönteni, mennyit számít neked az életérzés.

"aki hetente szop be vírust winen, annak biztosan"

Alapszabály, hogy ahol pl. komoly videó- és grafikai munkával foglalkoznak (értsd: hálózatban ott figyel a gyártás összes másik állomása, vagy egyszerűen csak sok pénz múlik az adatvesztésen), arra nem kötünk netet... Innentől kezdve tök mindegy (nálunk a TV-nél Ediusok rohangálnak win alapon, nincsenek felesleges programok rátéve, csak a videóvágók; kutya bajunk nincs vele, nagyon ritka, hogy megdöglik).

Na persze a kérdező láthatóan otthoni grafikai és videómunkára használná, gyanítom, egyetlen gépként, így a vírusmentesség tényleg lehet egy szempont.

nézd 1 fél napig üzem közben a minit, és kíséreld meg megállni, hogy gondolkodás nélkül nyúlj a pénztárcádhoz ... :):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Nem biztos, hogy amire te akarod használni arra elég egy mini. És tény, hogy a plusz 60e-et nem éri meg a drágább modell.
Én inkább itt kérdeznék utána: beszeljukmac.com
_______________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X

Én nem váltanék. Hackintosh kompatibilis a géped, inkább egy külön vinyóra rádobni a Snow Leo-t és tudsz mindent csinálni. Ez a legkockázatmentesebb (anyagi) megoldás. Ha bevállik akkor vegyél mac-et, de gondold át hogy mennyire éri meg a költség vonzata, ha mégis ugyanolyan hardveren elmegy. Maga a Mac OS is lopott, innen-onnan lett összebarkácsolva.

Bármiről Mac minire? Mindenképp! :-D
Grafikai munkákra én nem használom az enyémet, ilyesmihez nem értek. Videó vágásra már inkább, bár ahhoz sem értek. Programozáshoz... hát, a gép alkalmas rá. :-D
Ha már van egy PC-d, mindenféle körítéssel (keyb, mouse, monitor), jobban megéri a mini mint egy iMac, szerintem.
Nagyobb diskért, memóriáért viszont meglátásom szerint nem érdemes fizetni, szabvány PC alkatrészekkel (memória, disk) bővíthető. Ehhez persze nem árt beszerezni egy jó minőségű spaklit és vásárláskor megtudakolni, hogy a gép kinyitása megszakítja-e a garanciát?

Miért éri meg Macre váltani egyáltalán? Mac OS, iLife, Final Cut (Express|Pro), Aperture, Xcode, Plex|Front Row... Ha ezeket a software-eket akarod használni, ezek Macen érhetőek el legálisan. Ha viszont olyan software-eket használnál, amelyek Windowson is megvannak, nem érdemes csak ezek miatt váltanod.

Ave, Saabi.

de elotte mindenkeppen probald ki. En is OSX-et hasznalok (iMac), jopar ismerosom is attert mar, de nem mindenkinek jon be ez a gep.
Ulj le egy mac ele par orara, probald hasznalni egy kicsit, intuitiven megtalalni egy-ket funkciot, felinstallalni egy programot... ennyibol rajossz a logikajara, es arra, hogy tetszik-e vagy nem.

"felinstallalni egy programot"

:D:D

OSX alatt felinstallalni egy programot: Az ikont rahuzod az applications-ra, tenyleg nagy kaland. (Ne erts felre nekem iszonyatosan tetszik ez a dolog, de ezzel nem lesz elorebb legfeljebb az eger hasznalatot gyakorolja)

Amugy az, hogy valakit oda ultetnek egy mac ele egy orara egyenlo azzal, hogy mac-et vetetsz vele, mivel altalaban szerelem elso latasra, de aztan mikor elmulik a szerelem par honap utan lehet hianyozni fognak pl a jatekok, en is inkabb azt mondom hogy hackhintosh aztan uccu neki, tok jol el lehet vele szorakozni... (ertsd: ha makod van (vagy intel procid) siman felrakod, ha amd-d akkor nem art egy kis gentoo-s mult, en az utan kezdtem gentoo-zni hogy amd re varazsoltam hackhintosh-t mert ugyereztem ha az sikerult nincs olyan amit ne lehetne megoldani, termeszetesen vannak olyan amd-k biztos amire egybol felmegy na az enyem nem olyan volt... :D)

Amugy ha csak az eleterzes miatt akarja valaki akkor compiz+mac-os emerald skin+avant dock es nagyjabol ugyanott vagy.

A Richard Burns Rally nekem is izgatja a fantáziám, hogy fut-e az almán.
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Ha kinezted a Mac Mini-t, akkor vegyel egy repjegyet, utazz ki az usa-ba par napra nyaralni, es vegyel ott egyet.
A kisebbik 600 us$ a nagyobbik 800 us$. Siman elfer a taskadban.
A kulonbozetbol meg nyaralhatsz par napig.

Nekem meg egy powerbook 12" G4-esem van.

nem.

hacsak nem ip***-ra fejlesztesz, bár azt is meg lehet másképpen oldani.

Ja, a coolness factort nem vettem figyelembe beismerem. A mostani géped nem cool, egyáltalán. De számol, és éppen eleget.

Szerintem a mac-ek közül a kisebbik mini az ami ár-érték arányban a legjobb, és ha levonjuk a hozzá adott oprendszer árát, akkor egész közel áll egy hasonló paraméterű asztali gép árához.

Én AMD64 3000+ ról váltottam, és nagyon megszerettem. A régi helikopter hangot egy darabig hiányoltam, de meg lehet szokni, hogy most nincs zaj a szobában :-). Abban is reménykedem, hogy ez kicsit kevesebbet fogyaszt, de ez majd csak évvégén derül ki ...

Általában linux-al használom, néha osx-el, és mivel a windows nevében nincs 'x', azt csak virtualboxból néha, mert abban van ...

Tekintve hogy van egy hasonló asztali konfigurációd, nem biztos hogy neked megéri a váltás ...

Én nem vagyok Mac fan, így elfogult sem.
Azonban tény, hogy tényleg lehetetlen még egy ilyen gépet találni.

Egyszer kérdezte valaki úgy 1 éve, hogy milyen gépet vehetne, ami olcsóbb mint egy Mac Mini, de ugyanolyan gyors, kicsi, hangtalan és keveset fogyaszt. Számára nem volt fontos, hogy csili-vili legyen és az sem hogy alma logó legyen rajta. Gondoltam áá, biztos találok egyet.. hát nem találtam. Mindenfele csak lassú Atomos és Celeronos minigépeket árultak. Úgyhogy a Mac Mini volt a legolcsóbb ebben a kategóriában.

Ha bárki tud hasonlót (ami nálunk kapható), annak ötletét most is szívesen fogadom, mert én azóta sem ismerek ilyet.

Most legközelebb egyébként szerintem ez áll: Qwerty SMART 99 900 Ft
http://www.qwerty.hu/shop/product/3275/qwerty-smart.html
De ez is jócskán elmarad a Mac Mini mögött szinte minden tekintetben (kivétel HDD), de olcsóbb, cserébe viszont hangosabb :(

A miniben van venti, vagy teljesen passzív?

én úgy tudom, hogy hőcsövek viszik az alkatészekről át a meleget a burkolaton belül 1 héj formájú bordára, amit a műanyag burkolat és a héj között átáramoltatott //ventillátoros// levegő hűt, így az alkatrészek nincsenek közvetlen kapcsolatban a külső //esetleg poros// levegővel :):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Nekem csak egyszerűen van benne egy halk ventillátor. Ami persze elég hangossá válik, ha intenzíven használom a gépet. Tehát hétköznapi használatban soha. Videókonvertálást viszont nem indítok el rajta éccaka, mert nem tudnék tőle aludni. BitTorrent letöltés mellett viszont be sem kapcsol a hűtés.

Ave, Saabi.

Nekem egy 2006-os mac minim van. Nemrossz, meg mindig furge, pici, nagyon halk.
Negativumok: cdrom eject gomb nincs. Szetszedni egy remalom. Neha lecsuszik a hang ki/be menet kabelje, ilyenkor szet kell szedni, es osszerakni, olyankor mukodik. Kedves kis box, de magamtol nem vennek (ezt cserevel szereztem).

Pedig nem hülyeség a spakli! Igaz, érdemes beruházni egy jobb minőségűbe, amelyiknek a felszíne tükörsima és legyen minél vékonyabb. Az enyém ezerötszázba került az OBI-ban. Viszont három pillanat szétszedni a gépet. A kés nem jó, mert nem emeli ki az összes karmot egyszerre.

Ave, Saabi.

Nem vagyok Apple rajongó, de a hülyeség minden témában fáj, úgyhogy:

Vakolókanál

Spakni

Nagyon nem ugyanaz.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Közepepesen izmos grafikai munkákhoz elég ram esetén használható, a videó vágáshoz alaphangon megfelel de ott akadhatnak gondok. Egy normális vga-val egy régebbi duálos G4 -el is megcsinálod ugyanezt jóval olcsóbban ott viszont a szoftvertámogatás a szopóág feltéve, hogy a legfrissebb dolgokkal akarsz dolgozni.

Ha a mostani vas megfelel és nem ragaszkodsz feltétlenül az iLife fílinghez akkor én a helyedben vennék egy W7-et meg egy vírusirtót és ezt is csak akkor ha a Vista valamiért nem megfelelő, azzal nekem nincsen sok tapasztalatom.

Egy másik megoldás az, hogy veszel egy SnowLeopardot és felteszed PC-re ami ugye elítélendő és fújj és illegális, de pl egy ASUS P5Q alaplap bios csere után 99.5% -ban fut a natív 10.6 -al ehhez pár kext kell és rendesen mehet a frissítés is de ha nem tévedek a jelenlegi alaplapodon is futna . Ennek annyi előnye van a minivel szemben, hogy lesz egy bővíthető géped és a mini árából bőven össze lehet rakni egy korrekt csendes gépet.