Corel X5

Hozzászólások

Nagyon jól használható szoftver, csak az zavart mindig, hogy nagyon durva bug-okat lehet benne találni néha. Az egyik ilyen volt pl. X3-asnál, hogy ha kb. 200 MB-nál nagyobbra nőtt a .cdr fájl, akkor még kimentette, de többé megnyitni már nem lehetett. Ez akkor volt jó ha nem volt belőle mentés :)
(eredeti, frissített verzió volt)

Meg sok ilyen nagyon alap dolog, amikre már nem emlékszek. Másik, hogy kört elforgatva gyök 2-szeresre nőtt a körülhatároló ojektum méret (mintha négyzetet forgattál volna el). Ez régebben volt, nem tudom melyikben, a 7-es óta használtam. Nagy anyagoknál meg ugye a PDF tele volt néha hibával, mintha ollóval kivagdosták volna néhol a bitmap-eket - gondolom a postscript hibája miatt. A transzparens objektumok színkeverése sem volt jó. Meg sokáig megtalálható volt több major verzión keresztül az a hiba, ami az objektumokra vagy betűkre illesztett körvonal csúcsos végződésű beállításakor jött elő. Ilyenkor hosszú csúcsban végződő csík futott ki az objektum felől. Évek óta nem használtam, többre nem emlékszek most :)

Otthoni használatra nagyon megbízható volt mindig imho, de a határai feszegetésénél jobb volt ismerni a hibákat.

Sajna kevés lehet a visszajelzés a user-ek részéről.

én nem vagyok ipari felhasználó, nekem az volt zavaró, hogy nem lehetett hexában beírni színt, nem jegyezte meg hogy milyen színeket használtam föl és szemre kellett újra kiválasztani, vagy eyedropperrel, ami után nem váltott át paint bucket-re, néha 1 pixeles csíkokat rakott ide-oda, meg ilyenek... bár az a kifutó csúcsos dolog is rémlik :) szóval vártam már sok ideje az x5-öt, de nem hallottam sehol hogy megjelent. viszont olvastam közben hogy csődközelben van a corel. pedig szerintem használhatóságban nagyon veri az edabi szoftvereket, nekem azok sose álltak kézre. mondjuk a photoshoppal elvagyok ha fényképeket kell szerkeszteni, de ha már weblapot kell tervezni akkor inkább a vektoros megoldásra szavazok, mert közelebb áll a gondolkodásmódomhoz.

nekem is jobban tetszett másik vektorgrafikus progiknál, szerettem is nagyon

egyébként ha web-re dolgozol, nem próbáltad még az inkscape-et? van amiben többet tud draw-nál, viszont persze összességében sokkal kevesebbet, ám web grafikához az egyszerűsége miatt nagyon kényelmes, meg gyors is (illetve lassabb a megjelenítése draw-nál ha sok komplex objektum van, ebben corel vezet)

pl brámilyen objektumot tudsz blur-özni, jók a snapping funkciói, export-álni csak png-be tud, viszont alfa csatornával - meg kicsi. cmyk-t mondjuk nem tud exportálni, viszont web-hez nem kell

ha corel-al szemben nem preferálod, azt is megértem :)