fizetés: mennyit kérhetünk?

 ( radix | 2010. február 18., csütörtök - 14:00 )

Adott egy ismerősöm, az alábbi paraméterekkel:
-informatikus diploma (egyetemi szint)
-felsőfokú német tudás
-szakmai tapasztalata nincs

Olyan állást keresett, ahol: nem kell programozni, kvázi informatikus, és support feladatokat akar ellátni.
A cég budapesti, német nyelvtudást elvárnak, amúgy egy nagy német vállalat magyarországi leányvállalata.

Hősünk bérigénye 160 ezer nettó HUF.
Rágtam a fülét, hogy merjen többet kérni, mondjuk 220-250 ezer HUF-t.
Nem mert.

Szerintetek mennyit ér egy informatikus diploma kombinálva felsőfokú német és középfokú angol nyelvtudással ma Budapesten?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem abszolút reális, már már túl fizetettnek mondható a 160 nettó, ha csak support melót lát el.

220-250 nettó már szerintem egy kezdő középvezetői állást követel meg.

[szerk.]

csináltam egy témához illő szavazást...
http://hup.hu/node/93113

Szakma tapasztalat és szakmai elméleti tudás nélkül 160 nettó nem rosz. Ha pedig megy neki és ezt értékelik fizuemeléssel belátható időn belül, szerintem teljesen rendben van.

--
return 0;

Pályakezdő esetén nehéz megmondani, mi a reális fizetés. A munkaadónak jóval kockázatosabb pályakezdőt alkalmazni (költeni kell rá, tréningelni, ki tudja aztán beválik-e vagy sem, esetleg szerez némi szakmai tapasztalatot, és lelép), és ezt a kockázatot minden munkaadó másképp árazza be. Szerintem pályakezdőként egyáltalán nem rossz a 160e forintos kezdő fizetés annak fényében, hogy ez néhány éven belül megduplázódhat.
Sokan keresik ennek a felét 30 év mókuskerék után.
--
geri / otperc.net

mondjuk ezt picit túlzásnak érzem. budapesten legalábbis biztos.

szerk: mármint a 30 év utáni 80nettót :)

Sajnos nem túlzás a 80-90ezer Bp. és környékén legyen ez infós meló vagy sem, nem szeretnék és nem is fogok példáulozni, de tudok rengeteg céget akik ennyiért alkalmaznak embereket napi 8 órában, és valljuk be, 90ezer forint a mai világban nem egy vagyon...

Ennyi pénzt egy kisvárosi cégnél megkeresel karbantartóként, Budapesten jóval többet lehet keresni, ha nem, akkor az nagyon súlyos lehúzás és szakszervezeti beavatkozást igényel. Budapesti 4 műszakos gépkezelői állásokat láttam nemrég bruttó 120.000-ért + a pótlékok! Ahhoz ugye elég, ha tudsz írni-olvasni és számolni, messze van bármilyen szakképzettségtől vagy diplomától.

az szakmunka, nem ülés pasziánsszal kombinálva.
sok diplomás tévesen hiszi azt, hogy csak azért mert diplomája van, neki JÁR a 200k feletti nettó...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

amiről nem volt szó, az a tudásszintje.

egyetemi diploma -> keménypapír seggtörlésre. Ismerek egy csomó embert aki már elvégezte a szakot, és még nemlátott életében a beadandókon valódi kódot.

Ha egy ilyen embert nézek, akkor a 160 is sok.

Ha az illető tud kódolni, a tudása is megfelelő arra az állásra amire jelentkezett, akkor kérhet többet.

"Olyan állást keresett, ahol: nem kell programozni, kvázi informatikus[...]"

A programozás csak egy példa. Nem kötelező informatikusként azt csinálni, de mihez ért, miben van tapasztalata? Mit tanult például ténylegesen (de facto) meg egyetemi évei alatt?

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Ezzel tisztában vagyok, én csak krxx utolsó mondatára reagáltam:
"Ha az illető tud kódolni, a tudása is megfelelő arra az állásra[...]"

Rendszerszervezőről nem kódolóról van szó :(

Persze, 23-24 éves koráig nem keres csak tolja az idejét és a pénzét a suliba, manapság már el is adósodik mert máshogy nem nagyon megy. Azt az anyagilag kiesett időt és a belefektetett munkát meg kell ám fizetni. 160-at (nem teljesen bejelentve) egy kőműves segédmunkás keres, 8 általánossal, aki lehet hogy még magyarul sem tud rendesen, hősünk pedig felsőfokon beszéli Günterék nyelvét, és az IT azért picit felelősségteljesebb munka, mint maltert keverni. Természetesen nem nézem le ezeket az embereket, de ha az "kilóhatvan", akkor ilyen képzettséggel és nyelvtudással "kétkiló" fölött illene keresni, kezdőként.

Nézzük meg hogy mennyi kell most a családalapításhoz (lakásra gyűjtés albi mellett pár év hátránnyal, gyerkőcök stb.), adja hozzá az élet egyéb költségeit. Kijön egy havi bér, ennél mondjon többet hogy kicsit alkudhassanak belőle. Ha nem kapja meg sehol akkor ilyen nyelvtudással villámgyorsan húzzon el innen!

Válaszodra a kérdés: nettó ~250 ezer HUF. Ennyit ér kb. és ennyi alatt nem_éri_meg elmenni. Most "válság" van, átmenetileg lehet engedni, de később vagy normális bér valahol vagy tipli. A cégek sem szeretetszolgálatok, mi sem vagyunk azok.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Igazad van. Amíg van olyan bérmelós, aki elmegy nekik a malterkeverő bér feléért dolgozni, addig sajnos sok esetben azt fogják választani. Te meg kereshetsz jobbat. Persze lehet, hogy jobban is jársz...

Szerintem ez egyáltalán nem reális. Oké, hogy van diploma stb... ettől még nem jelenti azt, hogy jobb mint én, vagy bárki. Én a 160.000 HUF-t tartom _talán_ reálisnak. Én nem adnék ~250 ezer HUF-t, egy kezdőnek, tapasztalatlannak. Én nem azt akarom megfizetni, hogy mit csinált/tanult mielőtt oda jött hozzám dolgozni. Az is lehet, hogy tejelt x évig, és végig be volt b@szva, és valahogy átbukdácsolt.

160-at keres egy 8 általánosos kőműves? Ha feketén/maszekol, akkor talán. De én ilyet nem nagyon ismerek, vannak jó szakemberek, de azoknak nem 8 általánosuk van és jól tudnak magyarul, és sok éves TAPASZTALATTAL rendelkeznek.

Hősödnek gratula a német felsőfokúért, de ettől a feladatát max megérti, de nem biztos, hogy van esze hozzá megcsinálni. Olvasom amit írsz és a hátamon fekve röhögök. Egy kőművesnek nincs felelőssége?! Vagyis a malter keverésnek, mert ezt írtad. Fikázol egy szakmát, amihez valószínűleg semmit sem értesz, de ha felnézel most a fejed fölé, azért jó lenne, ha soha nem esne az a fejedre ugye?!

Én nem tartom magam semmilyen szempontból jobb embernek, vagy többnek mint egy kőművest, csak máshoz értek. Te viszont kajakra lenézed a kétkezi munkás embert úgy látom.

A családalapítás stb szép dolog, én is előtte állok, de az én fizumat nem így szabják meg. Kiét igen??? Az enyémet úgy szabják meg, hogy az elmúlt évben a projektjeimben mennyit termeltem. Röviden! Nekem nincs diplomám, nincs nyelvvizsgám sem, mégis elégedett vagyok.

A cégek nem szeretetszolgálatok, de a munka lassan kiváltság, a jó munka meg főleg. De próbáljon úgy keresni munkát ahogy Te, és meglátjuk... Én amikor kezdtem melózni, lassan 4 éve, kerestem kb 120-at, és örültem, mert kezdő rendszergazdaként, komolyabb papír nélkül nekem ez jó volt, pár dolgot elb@sztam, de tanultam is belőle. Azóta már sokkal jobban keresek, és más munkám van, mert szerencsém is volt, és ki is hazsnáltam. Ajánlottak valamit, amit elfogadtam. És nem bántam meg...

Szerintem szerényen kell kezdeni, sokat tanulni, sokat dolgozni, tapasztalatot szeretni, utána a kinőtt a szárnyunk, akkor lehet repkedni is... Nem kell pénzéhesnek lenni, inkább tudáséhesnek. Akár mennyit kap most, 1-2 év alatt megduplázza, ha jó szakember lesz belőle. Ha lusta, akkor hiáb szerez meg 250k-s melót, meg is kell azt tartani. Ennyi pénzért kell termelni.

Én nem azt akarom megfizetni, hogy mit csinált/tanult mielőtt oda jött hozzám

Ezt el tudom fogadni.

lehet, hogy tejelt x évig, és végig be volt b@szva, és valahogy átbukdácsolt

Az orgiákat és a speedet se feledjük el :)

Te viszont kajakra lenézed a kétkezi munkás embert úgy látom.

Lehet, hogy nem nézi le, csak rossz érv jutott az eszébe és rosszul fejezte ki magát. BTW én is találkoztam már olyan emberrel, aki a mexerzett papírjára alapozva nézett le minden nempapiros embert úgy, hogy szakmailag nulla teljesítménnyel bírt.

kinőtt a szárnyunk, akkor lehet repkedni is

Ez tetszik.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem akarok bántani senkit, csak pl unokatesóm is kőműves, meg egyik ... szóval van pár ismerősöm akik kőművesek pont. Egyik többet keres, másik kevesebbet, attól függően, hogy mennyire jó szakember, és mennyi tapasztalata van. A kettő közül nem tudom melyik a fontosabb.

Speed, orgia... nem vagyok ellene, igaz nem is próbáltam egyiket sem, de még lehet. De a lényeget szerintem értetted :) Nem mindenki azért jár iskolába, mert érdekli amit tanul, és szereti.

Még mindig (de egyre kevésbé) divat a megszerzett papírok alapján megítélni egy embert. Mint a könyvet borítójáról, ami nagy hiba :)

Kulon kulon ne is probald. Csak egyutt.

+1

"Oké, hogy van diploma stb... ettől még nem jelenti azt, hogy jobb mint én, vagy bárki."
Ezt nem is állította senki. Csakhogy azzal hogy lenyomta azt az iskolát letett valamit az asztalra. Persze lehet okoskodni hogy milyen könnyű is ezt meg azt megszerezni. Biztosan van olyan szak is, de az infó/műszaki pont nem az. Aki végzett ilyet az tudja miről beszélek.

"Egy kőművesnek nincs felelőssége?!"
Már megint az a fránya rosszul olvasás: én segédmunkást írtam, továbbá nem azt hogy a segédmunkásnak nincs felelőssége (mindenkinek van), hanem azt hogy kevesebb mint egy infósnak. Maltert keverni egy nap alatt meg lehet tanulni. Tudom mert csináltam, sajnos kellett...

"Fikázol egy szakmát,..."
Egyetlen szakmát sem fikáztam.

"Te viszont kajakra lenézed a kétkezi munkás embert úgy látom."
Ez viszont már több mint rossz szövegértelmezés, ez egy rosszindulatú, direkt sértő megjegyzés. Egyetlen szakmát sem nézek le. A szüleim kétkezi munkások, egyikük a munkakörülményeibe halt bele. Én magam gyerekkorom óta dolgozom, állattartástól kezdve a földmunkán és a gyári munkán keresztül az építkezésig rengeteg mindent csináltam, mert kellett. Nem olyan vicces 12 évesen reggel hatkor disznószar lapátolással kezdeni a napot, vagy 16 évesen nyaralás helyett -15 fokos "hüttős" kamiont rakodni egész nap (igen, ők így mondják a hűtős helyett).
Tudom mi a kétkezi munka, "onnan jöttem". Ha sértegetni szeretnél akkor inkább anyázz egy nagyot, az legalább egyenes beszéd.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

"Csakhogy azzal hogy lenyomta azt az iskolát letett valamit az asztalra."
Apa, kezdődik!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Igazad van, hogy rosszul olvastam 1-2 helyen, ezért bocs. Az még nagyobb hülyeség (szerintem), hogy kőműves _segédmunkás_ keres nettó 160-at. Ha így lenne, nem lenne olyan sok _nagyon_ szegény ember itt.

Viszont akkor sem értek egyet veled abban amit az első hsz-odban írtál, de a vita nem vezet sehova, mert megsértődsz. Rossz embernek írkálod a gyerekkori önéletrajzodat. Nagyon jól ismerem amiről beszélsz a kamionos meló kivételével. Amibe én pakoltam az nyáron kint volt a szabadban. De, friss volt a levegő...
Nem tudom mi volt a célod vele, de ha az, hogy ezzel győzz meg, hogy nem nézed le a kétkezi munkást, akkor nem érdekel. Sok ember, aki vitte valamire, már a föld felett jár 5cm-el, és az orrlukába esik az eső.

Összefoglalva: 250.000 Ft-ot (látatlanban) nem ér a hősönk, csak ha bebizonyította, akkor meg meg is kapja majd. Egy kezdő (legyen akárki) örüljön ha lyuk van a seggén, és aláírt munkaszerződése. Aztán van 3 hónapja bizonyítani.

Közelítünk-közelítünk... A nettó 160-at (mint olvashattad) nem teljesen bejelentve értem, és első kézből kapott infó. A cimborám ezért ment BP-re nem is oly régen muszájból, de azóta mást csinál.

Amúgy nem sértődtem meg, csak egy picit felkaptam a vizet, előfordul az ilyen azzal aki nem szilícium alapú élőlény és épp rossz napja van. Abban igazad van hogy sokan elszállnak ha viszik valamire, én nem ez a típus vagyok.

Az pedig hogy szerintem x, szerinted pedig y HUF a reális hősünknek, csak vélemények. Szerintem kevés, ennyi.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

hat en fejleszto vagyok es nem erzem, hogy lenne igazi felelossegem, sot, a munkaszerzodesem alapjan nincs is. ha a komuves rosszul epit fel egy hazat es ramdol az elso viharnal, akkor szerintem jobban kene feltenie a segget, mint nekem, ha beszarik a szoftver.

Tudok mondani pár olyan szoftvert ami ha "beszarik" akkor te is "féltheted a segged".

ropi-kám, nem a kőművesé a felelősség, hanem a statikus tervezőé, aki mérnök. Legalábbis régebben így volt.

...
a tervező felelőssége a tervekig tart, ha az jó, de a megvalósításba csúszott a hiba, akkor a Felelős Műszaki Vezetőn verik el a port, aki kivitelező felelős embere, és nem minden körülmények között, de általában mérnök (ha tartószerkezetet kell építeni, akkor biztosan mérnöknek kell lennie - de pl. egy fürdőkád beépítésénél nem).

Ha rám dől a fal, hát nagyon nem érdekel kinek a felelősége... ha még túl is élem és tolószékes leszek örökre... na akkor féljen mindenki akinek köze volt hozzá :D

Viszont szerintem, pl. nálunk ha élő hálóba lehal egy szerver az én hibámból akkor csúnyán megjárom... xal mindenki tesztel rendesen :)

>>az anyagilag kiesett időt és a belefektetett munkát meg kell ám fizetni

Vaskos tévedés. A versenyszférában az általad megtermelt értéket fizetik meg. Ha pályakezdőként effektíve nem termelsz még értéket, viszont küldözgetnek ilyen-olyan oktatásokra, tréningekre, akkor igazából a munkaadód verhetné az asztalt, hogy "az anyagilag kiesett időt és a belefektetett munkát meg kell ám fizetni!", merthogy inkább viszed a pénzt, mint hozod. Idővel persze változik a helyzet, a mérnöki területek, azon belül is az IT tipikusan olyan szakmák, ahol az első néhány évben meredeken emelkedhet a fizetésed.
Más, jellemzően végtelen pénzcsapnak tekintett szakmákban mint az orvos, vagy jogász, ugyanez a helyzet. Ügyvédjelöltként a nettó 160 igen jó pénznek számít - könnyen előforulhat az is, hogy nem kapsz semennyit se.

Hogy a közszférában mennyire fizetik meg az anyagilag kiesett időt és a belefektetett munkát, arról meg kérdezz meg egy tanárt (nettó 90).
--
geri / otperc.net

szokjuk meg végre, hogy a fizetésnek sok mindenhez nincs köze, de tipikusan a megtermelt eredményhez nincs (legalábbis pozitív irányban). mert ahogy anno a kommunizmusban tanították: a profit az ki nem fizetett munkabér.
A munkabéred annyi, amennyiért az adott munkaerőpiaci pillanatban képes vagy megalkudni, kiharcolni. És ebben a mondatban minden szó fontos.

Lófenét.

FYI: a kommunizmusnak nálunk már vége. A béred annyi, amennyit ki tudsz harcolni az adott pillanatban, de ha ez az összeg több, mint amennyi (közvetett vagy közvetlen) hasznot hozol a cégnek, akkor az a cég hülye, és előbb-utóbb tönkremegy.
Vita maximum azon lehet, hogy néha nem triviális meghatározni, hogy egy munkavállaló mennyi hasznot is hoz (vagy hozhat), mert bonyolultabb a képlet, mint a "Józsit ma eladtuk egy napra árkot ásni egy egomi látképért".
--
geri / otperc.net

Én inkább megelégszem a kevesebbel, és kiharcolom magamnak a többet, mint sokat kérek, és meg tudom megtartani a munkáb. Sok pénzért sokat várnak. (És most nem a politikusokról beszélek)

Nono! Azért az egomi látkép nagyon szép tud lenni, ne értékeljük alul! :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

szépen átfogalmaztad, amit írtam.

Nem tudom mennyire tűnt fel, de két külön dologról beszélünk. Amiről én, az az, hogy van egy felső határa annak a pénznek, amit egy munkaadó neked fizetni tud / hajlandó. Ez az az összeg, amit képes vagy megtermelni.
Amiről te beszélsz, az meg az, hogy egy béralku során mennyire tudsz közel kerülni ehhez a teoretikus felső határhoz.

Pályakezdőként az általad megtermelt összeg kezdetben zéró, így ez a teoretikus plafon is nulla lenne. A fizetésed így egy az egyben egy befektetés munkaadói oldalról. Az ő oldalukról a megválaszolandó kérdés az interjú után: "belerakjunk ebbe a srácba X összeget?". Ráadásul X elég nagy szám, nettó 160e-nek a munkaadói oldalról az összes költsége ~315.000 Forint, amihez hozzájönnek a nem bér jellegű költségek, oktatások, tréningek, kapsz gépet, céges accountot, postafiókot, belépőkártyát, asztalt, széket, telefont, munkája van veled a bérszámfejtőknek, a takarító néninek, a portás bácsinak. Ez alsó hangon is 1-2 milló forint, de inkább több.

Ez azért mindenképpen nagy bizalmat feltételez a munkaadó felől, valamiért lát fantáziát az adott jelöltben (pl. belső nyelvként nagyobb részben németet, kisebb részben angolt használó céghez felsőfokú német + középfokú angol nyelvvizsgával jelentkezni jó ómen az álmoskönyv szerint).

Hősünk valószínűleg nem mélyedt még el az informatika egyetlen területében sem túlságosan, ha annyi képe van a leendő munkájáról, hogy "valami nem programozó, kvázi IT". Nincs ezzel semmi baj. Majd kialakul. Valahol el kell kezdeni, nemde? Egy év múlva már sokkal tisztábban fogja látni, mit szeretne.
Viszont addig felesleges a "én egyetemet végeztem, értitek egy-he-the-met!, nekem fél misi jár!" c. magánszámba belekezdeni, mert kiröhögnek csúnyán. Az meg, hogy öt év múlva majd ilyen-olyan specialistaként, konzulensként, managerként, architectként hazaviszi-e majd a félmisit, innentől csak rajta áll.
--
geri / otperc.net

hát akkor szemantikázzunk, ha már magyarul nem tud a hozzászólók saccperkb. 80%-a.
Én ezt írtam: "szokjuk meg végre, hogy a fizetésnek sok mindenhez nincs köze, de tipikusan a megtermelt eredményhez nincs (legalábbis pozitív irányban)"

A mondatban emlegetett pozitív irány azt jelenti, hogyha a megtermelt eredmény pozitív irányban változik, vagyis nő, az rendszerint nem jelenti a fizetés növekedését. A munkaadó abból él, hogy minél többet termeltessen veled konstans kiadások mellett. Ha megteheti, csökkenő kiadások mellett, vagyis olcsóbb ember alkalmazásával.

A legalábbis pozitív irányban nincs köze kitételből pedig sorok között olvasva ki lehet szedni azt a jelentéstartalmat, hogy negatív irányban viszont van köze. Vagyis ha csökken a megtermelt eredmény, akkor mindig csökken a bér, van, hogy nullára, kirúgás útján. Ebbe nyugodtan értsd bele azt, hogy ha a megtermelt eredmény nem fedezi a munkavállalóval kapcsolatos kiadásokat plusz a munkaadó álmai szerinti profitrátát, akkor nem fog annyi bért fizetni, vagyis a./ nem vesz fel, b./ kirúg.

A pályakezdő felvételének egy indoka lehet: üres lap, azt írsz rá, amit akarsz. Vagyis olyan munkavállalót nevelhetsz ki belőle, amilyen a te cégednek a legjobb. Ez nyilvánvalóan befektetés.

fentiek szerint továbbra sem látom a nagy differenciát a te véleményed meg az enyém között, ez csak átfogalmazás.

Na most akkor azon vitatkozunk, hogy egyetértünk? :)
--
geri / otperc.net

Nem erdemes bambanonek valaszolni, en erre mar rajottem :)

http://djszapi.homelinux.net

ha sosem válaszolnál senkinek, akinek nem érdemes, nagyjából üres maradna a fórum.

Nem sokára itt a jó idő, akkor nem kell ennyi időt itt töltened huppániában, mehetsz motorozni. ;)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

soha nem motoroztam.

Sose késő :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal


A mondatban emlegetett pozitív irány azt jelenti, hogyha a megtermelt eredmény pozitív irányban változik, vagyis nő, az rendszerint nem jelenti a fizetés növekedését. A munkaadó abból él, hogy minél többet termeltessen veled konstans kiadások mellett. Ha megteheti, csökkenő kiadások mellett, vagyis olcsóbb ember alkalmazásával.

- You're gonna layoff Samir and Michael?
- Yeah. We're gonna bring in some entry-level graduates.
- Farm some work out to Singapore,that's the usual deal.
- It's standard operating procedure.

:)

Ott a pont.

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

A harmadik mondat igaz, az első kettő hülyeség, a kettő között nincs összefüggés.
Képzeld el, hogy a saját céged alkalmazottja vagy. Elárulnád, hogyan adnál magadnak tartósan több pénzt, mint amit megtermelsz?
Minden kkv így működik, a multik persze nem.

--
Gábriel Ákos

Na, beszólt a writeonly felszámolóbiztos... te hogy tudsz céget vezetni funkcionális analfabétaként?

Lassan de biztosan :P
--
Gábriel Ákos

Rosszul fejeztem ki magam. Azt akartam vázolni, hogy aki egyetemet végez, az 5-6 év pénzkeresés helyett 5-6 évig költi a pénzt, tehát erősen mínuszban lesz. Mivel semmi sincs ingyen, ennek a mínusznak valahol vissza kell jönnie, nyilván a munkabérben.

A közszférában vérlázítóan alacsonyak a bérek, ezt senki nem vitatja.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Ez ott jön vissza, hogy fűtött irodában dolgozik, és nem kell hóban-fagyban a szart lapátolnia (burkolnia, téglát raknia, akármi) nyugdíjig.
A kőműves is keres ugyanígy, sőt. De meddig és milyen áron.
Ebben a kurva kapitalizmusban az keres jól, akire nagy igény van.
Momentán senkire nincs túl nagy igény, ezért is nincs nagy mozgás, a fizetések is állnak.
A cégek meg küzdenek, hogy megmaradjanak, mert a projektek is állnak.

A közszférában nagyon kevesen dolgoznak nagyon sokat.

--
Gábriel Ákos

"A közszférában nagyon kevesen dolgoznak nagyon sokat."

Nem nekünk van az egyik legnépesebb államgépezetünk európában? Mennyit dolgoznak szerencsétlenek akkor máshol?

Szerintem inkább igaz, hogy a közszférában 10 emberből 5 dolgozik keményen, a többi meg az osztályvezető rokonsága.. :)

akkor különítsük el így kezdésként az közszolgálatisokat és a közalkalmazottakat. Minisztériumi, stb. aktatologató semmirekellőből sok van, míg effektíve munkát végzőkből (mentős, tűzoltó, nővér, tanár, stb.) kevés.

A többiek lófaszt se dolgoznak, így értettem. Ők persze sokan vannak. Túl sokan.
--
Gábriel Ákos

Miért kéne visszajönnie? Senki le se szarja mit csináltál öt évig, ha öt évig zongoraórákat veszel vagy csak kurvázol, az is pénz, amit senki nem ad vissza. Az egy más kérdés, hogy a megszerzett diplomával de facto megelőlegeznek némi bizalmat veled szemben, de mondjuk ha zenész szeretnél lenni, ott se érdekel senkit, hogy mennyiben volt neked az, hogy zongorázni tudsz, max. ha túl sok botfülű zongorista fog jelentkezni, akkor majd automatikusan kérik a zeneakadémiát. (Mint most a szakmában.)

Amúgy meg a másik embernek van igaza, nem kell -10 fokban követ fejteni, kinek mennyit ér ez meg.

Nem csak követelés van ám (legyen képzett a munkaerő), hanem nyújtani is kéne érte valamit (megfelelő fizetés).

A managernek/tulajdonosnak, aki lefölözi a profitot sem kell -10 fokban követ fejteni. Érdekes módon nyugatabbra jut az értéket megtermelőknek is a profitból, pedig ott sem termelnek jobban.

Ha te munkaadó vagy, akkor javaslom mutass több tiszteletet a munkavállalókkal szemben.

Csak néhány észrevétel:
Mindenki annyi fizetést kér, amennyit akar. Aztán vagy megkapja, vagy nem.
Napjainkban nem divat kétkezi munkát végezni. Most ne vizsgáljuk ennek okait, de a következmények fontosak. Egyre kevesebb szaki van, ezért emelkedik a jól képzett szakmunkás, mester értéke (és sokszor a fizetése is). Ha fejedre omlik a szakképzetlen segédmunkás által épített ház, akkor majd rögtön rájössz, hogy a malter keverése is felelősségteljes munka. De ők nem kapnak 160 ezer forint nettót.
A családalapítás költsége nagyjából független a végzettségtől, tehát mindegy hogy IT szakemberről, vagy buszsofőrről van szó.
Suli közbeni eladósódás: Amíg nem volt diákhitel, addig azok, akiknek a szülei nem tudták állni a felsőfokú képzés költségeit, nem mentek főiskolára vagy egyetemre. Van olyan szülő, akinek már az is gondot jelent, hogy plusz 4-5 évig el kell tartania (ruha, kaja, szállás) a gyermekét. A diákhitellel legalább ők is döntési lehetőséget kaptak: tanul és utána fizeti a hitelt, vagy nem tanul, és akkor diákhitelt sem kell fizetni.

-----
Nem vagyok gondolatolvasó, így nem tudom mit akartál írni. Ha nem szeretnéd, hogy félreértsenek, akkor fogalmazz pontosan.

"akiknek a szülei nem tudták állni a felsőfokú képzés költségeit, nem mentek főiskolára vagy egyetemre."

Vagy azt csinálják mint én, hülyére dolgozzák magukat hogy fizetni tudják a tanulmányaikat: évekig 6/7 nap meló, 1 nap suli, naponta 5-6 óra alvás az éjszakai tanulás miatt. Közben lemondanak mindenről nem titkoltan azzal a céllal, hogy a befektetésük egyszer megtérül. Most kéretik a levelezősöket köpködni, köszönöm.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

haha, en nappali mellett tolom a 8 orat ;-) vicces.

Hát..., a végén már én is csak röhögni tudtam kínomban :)

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Taníts mester! Mi a titkod? Hol találtál olyan munkát, hogy nappalira tudsz járni mellette?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

egyszeru: nem jarok a nappalira, csak papiron :) vizsgaidoszakban szabi, es lehetoleg 1-masfel het alatt letenni az osszes vizsgat, 3-4 orakat aludva.

(gimi 3.ban kezdtem, azota lenyegeben ugyanazokkal az emberekkel dolgozok, akkor meg tavmunka volt. megkaptam a projectet, heti 1x fel egyeztetni, bugvadaszni, roadmapot egyeztetni, aztan utana meg kodoltam. gimi alatt jol jott a penz + a tapasztalat.)

Némileg irígy vagyok :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

en szivesen cserelnek olyanokkal, akinek anyuapu fizeti az albit/otthon lakik, zsebpenzt kap, es nincs semmi dolga csak egyetemre jarni + bulizni... en nem tehetem meg :(

Nyogodj meg, aki bulizni jár az nem jut el a diplomáig.

Az élet a legjobb tanító mester.

akinek nem jut ideje egyetemen bulizni, az eljut a diplomáig, de minek?
ebben is az arany középutat kellene megtalálni...

ez baromság én nem azért jártam egyetemre, h bulizzak és képzeld volt értelme a diplomámnak

Nem a diplomád értelmét kérdőjeleztem meg, hanem az életed értelmét.
Az élet ugyanis arról szól, hogy millió követelménynek kellene megfelelni, amik között meg kell találnod az egyensúlyt. Aki nem tud időt szakítani esetenként egy egyetemi bulira vagy más kikapcsolódási formára, azzal generális baj van. A kikapcsolódás pedig kell ahhoz, hogy következő nap vagy héten anélkül tudj normálisan teljesíteni, hogy agyilag megzuhannál.

Senki sem azért jár egyetemre fő célként, hogy bulizzon, a normálisabbja azért jár egyetemre fő célként, hogy legyen egy papírja és mellette normális eladható tudása. És a normálisabbja azt is belátja, hogy ehhez, eszközként, lennie kell bulinak is.

szerinted

engem rohadtul meglepne, ha nem a saját véleményemet írnám le...

Félreértetted, én azt mondtam tömören, h ezt te így én meg úgy gondolom. Szerintem ugyanis nem kikapcsolódás a bulizás (ugyanis én világ életemben nem szerettem bulizni/táncolni/inni stb., tudom én vagyok az UFO).

"Aki nem tud időt szakítani esetenként egy egyetemi bulira vagy más kikapcsolódási formára": és akkor hagy tereljem a hangsúlyt a más kikapcsolódási forma kifejezésre...

Nem akarok beleszólni, hogy kinek mi a buli. Van, akinek iszunk hányunk belefekszünk, van, aki szolidan mulatozik, van, aki meg elmegy egyedül az erdőbe és van, aki monitoron géppuskázza az ellent. Azt viszont komolyan gondolom, hogy aki a széles választékból egyiket sem műveli, azzal gondok lehetnek.

Ok én voltam figyelmetlen, így már igen igazad van (de azért nem hiszem, h lenne olyan ember aki egyiket sem műveli). :)

Hopp most nézem, h én erre a mondatodra reagálva írtam: "És a normálisabbja azt is belátja, hogy ehhez, eszközként, lennie kell bulinak is."

Affene, bocsi, de egyetertunk :)

--
http://www.micros~1

ROTFL


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Érdekes. Én szeretek bulizni, sőt járok is, viszont nem érzem, hogy a diploma rovására menne. Okosan kell bulizni, hogy ne menjen a tanulmány rovására. Tudni kell hol a határ, hol kell leállni.
Sajnos vannak olyanok akik erre képtelenek és átesnek a bizonyos ló túloldalára - amibe ha belegondolok, nem baj, hiszen valamelyest csökken a konkurencia. :P

Gyakorlatokra is meg tudod oldani azt hogy ne kelljen ott lenni? Én csináltam hasonlóan, csak ZH-kra mentem mindenből és vizsgázni, de két félév után rájöttem hogy ez így nem megy.

de megy.

Valami hasonlót próbálok következő tanévben, viszont attól tartok sok tárgynál nem lesz kivitelezhető, mert:
- kötelező a gyakorlaton jelen lenni (ha ott alszol az is elég)
- van olyan előadó aki az előadásának látogatását is kötelezővé teszi (ha ott alszol az is elég)

Elméletileg van értelme a kötelező jelenlétnek, gyakorlatilag meg csak nyűg. Jópár félévemet vesztegettem el az egyetemen óralátogatással, most inkább melózom és inkább szabadidős tevékenységnek tekintem az egyetemet. Legfeljebb felvételizek még párszor.

hat, en megkovetelem az altalam tartott orakon is a jelenletet, nevsor van, pluszminusz, ilyenek. viszont nem az a cel, hogy kitoljak a diakokkal, hanem hogy bejarjanak, mert mindekni ugy all hozza, hogy nem jar be, es majd otthon megtanulja, aztan mikor 80% a bukas, akkor sirnak :)

de meg nem volt olyan, hogy odajott volna valaki, hogy figyelj, dolgozom, nem tudok bejarni, akkor azt mondtam volna, hogy nem erdekel, akkoris befogsz.. :)

én jártam úgy anno, hogy félév elején odamentem a gyakvezérhez, hogy figyelj, dolgozom, nem járnék be, azt mondta, hogy oké, félév végén meg nem adott gyakjegyet, mert nem jártam gyakorlatra...

hulyek mindenutt vannak.

Ez így, ebben a formában (némi akarattal) félreérthető. :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Miért nem csodálkozom ezen?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

es, ha veletlenul 100%-ra teljesiti bejaras nelkul az altalad eloirt kovetelmenyeket; vagy meg jobbra?

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

sajna nekem is az a tapasztalatom (mind magamon, mind a korulottem levo IT dolgozokon) hogy nagyon kevesen kepesek onalloan es szorgalmasan dolgozni.
es viszonylag ritka az, hogy valaki akkora szupersztar, hogy megerje miatta megbontani a ceges hierarchiat.
plusz nagyon sokszor nem is azzal van a gond, hogy nem dolgoznad le tavolrol a szukseges munkaidot, hanem hogy PM meg egyeb szempontbol felboritod a munka szervezeset, mert nem tudsz ottlenni a pofaviziteken(daily scrum, meetingek, etc.) es egyreszt kiesel az informacioaramlasbol (meeting memo-ban sincs benne mindig minden), plusz ha valami info pont kellene toled, akkor lehet hogy hiaba var a harom kollega a munkahelyen, mert te aznap csak delutan haromtol dolgozol hajnal 1ig.

Tyrael

nem kell megbontani a céges hierarchiát, legyen mindenki távmunkás.
az, hogy valaki képes-e szorgalmasan eleget dolgozni távolról is, nem függ attól, hogy bent van-e vagy nincs, mert a munkáját lehet bentről is ellenőrizni.

a pofavizitek nem is népszerűek... és a hasznosságuk is kétséges.

nalatok mindenki tavmunkas?
miert nem?

a nagy budos valosag az, hogy igy sincs elegendo epkezlab munkaero (olyan programozo, rendszergazda, aki kozepesnel jobban ert a szakmajahoz, tud csapatban dolgozni, es nem vallalhatatlanul antiszocialis )
ha ebbol meg a felet/negyedet ki kellene szorni, mert kontroll (es ezt itt most nem kell felreerteni, nem arrol van szo, hogy mindenki mogott all egy rendor) nelkul annyira lusta/eluszik a munkaval.

ezen felul ugye ott van a ceges ugymenet atszervezese, valamint hogy a cegnek csak X reszet teszi ki az IT, mi legyen a tobbivel (pl. CO, BO, stb.).

szoval barmennyire feketeben es feherben gondolkozol, nem olyan egyszeru ezt megoldani.

hidd el, ha ez ilyen silver bullet lenne, amivel novelni lehetne a produktivitast, akkor mindenutt ezt nyomnak, hogy dolgozzon mindenki otthonrol, mert olcsobb lenne a cegnek is (nem kell akkora irodat fenttartani, etc.).

ettol fuggetlenul nekem is van jopar olyan ismerosom, aki most is szabaduszokent dolgozik, es tok jol tudja menedzselni az idejet, es pl. sajat projectbe szivesen be is vonnam barmikor.
viszont ezt nem lehet mindenkire kiterjeszteni, mert nem mindenki alkalmas ra.

kivancsi lennek, hogy pl. a google-nel, illetve az MS-nel mekkora a tavmunkasok aranya, mindketto jo munkahely hireben all a munkavallaloi piacon (asszem top3, vagy top5-be benne szokott lenni mindket ceg a felmereseken), de google-rol hallottam, hogy az egesz iroda kialakitasa olyan, hogy inkabb arra osztonoz, hogy meg munkaidon tul is maradj benn, nem pedig, arra, hogy vidd haza a munkat.

Tyrael

nálunk konkrétan igen, mindenki távmunkás:)

a valóság az, hogy egy csomó munkaerőt azért nem tudsz alkalmazni, mert a magyar munkaerő immobilis. erre jó gyógyszer a távmunka. a másik tény, hogy a közlekedés egyre ótvarosabb, így egyre kevésbé szívesen mozognak az emberek napközben.

egy rendesen megszervezett ügymenet esetén teljesen mindegy, hol ül a dolgozó. nem egy-nem két cég egyébként is több telephelyen működik, annyira mindegy, hogy ki hol van.

én legalább feketén-fehérben gondolkodom... ahhoz képest, hogy itt többen csak feketén tudnak gondolkodni...

az tény, hogy több munkahely is úgy próbálja megcsinálni a munkahelyet, hogy szívesen maradj ott, de ez szerintem nem vonzó, hanem a kizsákmányolás része. egyik sem jó, sem a munkaidőn túli bentmaradás, sem a hazavitt meló.

pedig jó lenne, ha felvennéd az antiszociálisokat, hátha kevesebbet kommentelnének ide:P

mondom, ha valaki indokol, nem verem le rajta, hogy ott legyen mindig. de ilyen meg nem fordult elo :)

Megmondom, én pl. a Lufthansa Systems Hungáriánál dolgoztam negyedév május 5-től.

--
Gábriel Ákos

amikor én jártam egyetemre, a tanulmányi és vizsgaszabályzat még ismerte az egyéni levelező fogalmát.
kérvényezted, ha engedélyezték, akkor különösebb probléma nélkül legálisan működött a dolog.

egyéni tanrend a neve, és arról szól, hogy minden, szorgalmi időszakbeli fizikai jelenlétet igénylő kötelezettség alól felmentést kap a delikvens, kb. mint a gimiben a "magántanuló", aki csak vizsgázni megy be a suliba.

Nálunk az erasmusos* hallgatótól is elvárták, hogy vizsgázni hazautazzon.

*: külföldi egyetemen jár egy félévet, aktív hallgatói jogviszony kell a saját egyetemén is = ott is fel kell vennie órákat. Ha csak keveset vesz fel, akkor meg elcsúszik félévvel. A Tanulmányi osztály és néhány tanár kifejezetten kekeckedett az illetővel, hogy minél nehezebb legyen elintéznie az egyéni tanrendet. Persze az is lehet, hogy az illető volt ügyetlen... vagy az egyéni tanrendbe nem tartozott bele, hogy a két egyetemen máskor van a vizsgaidőszak, s ezért vizsgaidőszakon kívüli vizsgázást is külön kell kérelmezni.

Amikor mesélte egyik ismerősöm az ügymenetet, akkor úgy éreztem, hogy néhányan kifejezetten gáncsolni próbálták az ilyen hallgatót.

az egyéni tanrendbe sem fér bele, hogy a vizsgaidőszakon kívül vizsgázhasson az illető. persze elővizsgákkal lehet ügyeset alkotni, de aki nem tud a vizsgaidőszak egyik felében levizsgázni, az ne menjen egy időben két egyetemre, vagy fogadtassa el a kint végzett tárgyait, vagy vállalja be, hogy egy-két tárgyból a keresztfélévben fog levizsgázni.

Szerintem nem ment át a mondanivalóm.

Elővizsga nincs. Keresztféléves vizsga nincs (egy év múlva lehet újra próbálkozni).
Felváltva volt a két vizsgaidőszak, előbb itt, azután kinn. A kinti órákon jelen kellett lenni, azaz el kellett lógnia egy hetet, hogy az itteni vizsgaidőszakra 1-1 napra visszajöjjön.(A távolság miatt legalább 3-4 nap egy alkalom, a vasutassztrájk miatt volt hogy a határon sem hozta át a vonat.)

Az ottani tárgyakkal ittenit nem hiszem hogy ki lehetne váltani. Teljesen más az oktatás kinn (sokkal jobb).
De végülis meg tudta oldani, csak utaznia kellett 2x oda vissza, ami azért nem két forint.

Itt is fel kell venni órát, hogy legyen jogviszonya, mert enélkül ki sem mehet.

A lényeg, hogy több gyakorlatvezető és előadó partner volt a dologban. Viszont volt olyan is, aki kifejezetten akadályozni próbálta, például a tanulmányi osztály.
Szóval szép dolog, hogy van egyéni tanrend, de önmagában még semmit sem garantál, ha akad pár fiatalokra irigy tanerő/bürokrata. Szal egy-egy odavetett szó még nagyon távol áll a valóságtól.

Nem minden tárgya sikerült akkor, de azóta lediplomázott.

ilyenkor nem lehetne itthon halasztani egy evet?

Nekem valahogy ez tunne logikusnak, nem pedig felvenni par targyat csak falbol.

Persze valahogy ez az egesz furcsa

De mit fizetsz te a tanulmanyra? Azt a nehany konyvet?
Vagy nem allamis vagy? Ha nem miert nem?

bár nem engem kérdeztél, de:
- valahol lakni kell, ami nincs ingyen (a koli jó kompromisszum lehet)
- valamit enni kell - ez az egyik legnagyobb kiadás
- a könyveket többségét sem árt megvenni, mert a könyvtárban hiába van 20 példány (amit max 1-2 hétre vehetsz ki, aztán vissza kell vidd, nem hosszabbítható), ha 700an pályáznak rá. Ez is több tízezres tétel lehet.

Persze, ha az egyetem közelében laknak a szülők, akik etetnek, ruháznak, szállást adnak, kifizetik a tankönyveket, akkor könnyebb. Persze annak is van hátránya, mert nem feltétlen jobb környezet tanulásra az otthon mint egy zajos koli.

Ösztöndíj jó dolog, viszont ha mindent beleadsz sem biztos, hogy akkora összeget ad, ami fedezi a havi kiadásokat. Ha pedig a max ösztöndíjat célzod meg nem marad semmi időd másra az egyetem mellett. Ekkor már kb fele annyi pénzed van az ösztöndíjból, mint ami szükséges. Talán elnyerhetsz köztársasági ösztöndíjat is, akkor kb megvan a létminimum. (talán túlzó, de a kenyér+víz nem elég ahhoz, hogy teljesíts)

Az elkérhető munkabér erősen függ attól, hogy mekkora kereslet vagy kínálat van a piacon. Jó kőművesre nagy kereslet van, informatikusra, főleg pályakezdőre, meg gyakorlatilag nulla.

Egy pályakezdő informatikus egy jól menő cégnél szerintem 120-130 nettó között kaphat. Itt a szerintemet úgy kell érteni, hogy én ennyiért vettem fel ilyen kollégát.

Az, hogy mennyi kell most családalapításra, senkit nem érdekel, ennek nem kis részben oka az, hogy a családalapítás általában két emberről és két fizetésről szól.

Nettó 250-net rendesen terhelhető, termelő munkára képes programozók kapnak.

Egyetértek! Mindennel!

Azt ugye tudod hogy csak kényszerből ment el annyiért, és hogy az első adandó alkalommal 100 Ft plusz fizetésért azonnal lelép?

Az, hogy mennyi kell családalapításra pedig igenis fontos dolog, ha nem a legfontosabb. Családot alapítani ugyanis jó és szükséges is. Van egy költsége, amit ki kell fizetni (a béredből). Egészségtelen ha a bér kevesebb mint az előbbi költsége.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

A valódi világban csak akkor lép le plusz 100 forintért, ha van hova.
A családalapításos problémából egy dolgot nem fogadtál el, a családalapítás nem *egy* hanem *két* fizetéses műsorszám. Tehát nem igaz, hogy egy pályakezdő informatikus fizetésének kell fedeznie a családalapítási költséget, hanem egy pályakezdő informatikus plusz még egy, legyen pl. pályakezdő nyelvtanár fizetésének kell fedeznie.

Jó ez a családalapítási duma.
A valóság az, hogy a legtöbb esetben a magasan képzett, magasan fizetett ember alapít legkésőbb családot.

Olyan indokkal, hogy a gyerek sokba kerül, és még ez sincs, meg az sincs, annyi pénzt elvernek egyéb "felesleges" dolgokra, amennyiből egy alacsony fizetésű ember felnevel egy gyereket.

A magas fizetésű ember életének elejét kevés pénzből éli le, mert az sok idő és sok pénz, amíg eljut arra a szintre, amikor már magas a fizetése. 3x felett meg már hova csináljon 3 gyereket? Tipikus mai társadalmi jelenség.

Éppen erre szerettem volna rávilágítani: ma az embernek választania kell hogy szakmailag és anyagilag fejlődik VAGY családot alapít. A szakmai fejlődés rengeteg pénzbe kerül és ezen idő alatt az ember fia/lánya rosszul keres. Na ennek nem kellene így lennie, korrekt kezdőbérrel a családalapítás is időben elindulhat.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Engem mint munkaadót hol érdekel, h te családot akarsz alapítani? Erre fizessek neked 300k-t kezdőként? Ha meg egy hölgyről van szó akkor meg nem elég, h kezdőként fizetek neki 300-at, majd 2 év múlva amikor már kitermelné a befektetett pénzemet elmegy szülni, majd mikor visszajön akkor meg kezdődhet megint előröl. Az a baj, h egyesek csak a fellegekben járnak.

Tessék, választhat a hölgy hogy gyerek vagy munka. De egyébként se 300k-ról volt szó.
Mondjuk ilyen alapon engem sem érdekel hogy x idő múlva, amikor kezdeném hozni neked a pénzt lelépek, mert rosszul fizetsz.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

nem kötelező választania, de azért nem sírhat, ha annyi pénzt kap a munkájáért, amennyit az ér. aztán ennek lehet az a folyománya, hogy gyerek mellett nem érzi úgy, hogy megéri annyiért dolgoznia, és inkább full-time gyereket nevel. vagy választ egy otthonról, részmunkaidőben is végezhető melót. amivel minden szereplő sokkal-sokkal jobban fog járni.

"Tessék, választhat a hölgy hogy gyerek vagy munka."
Így van nem vagyok én jótékonysági intézmény.

"De egyébként se 300k-ról volt szó."
Ez csak pl. volt, ha kezdő nálam max 150-el kezdhet és akkor feszítse meg magát.

"Mondjuk ilyen alapon engem sem érdekel hogy x idő múlva, amikor kezdeném hozni neked a pénzt lelépek, mert rosszul fizetsz"
Az ilyen hozzáállású embereket hamar ki lehet szúrni és sokkal hamarabb küldöm én el. Egyébként meg el lehet menni, sőt el sem kell vállalni a munkát, keressen másikat ha talál. Nekem akad a helyére 100 másik. Egyébként meg nem azt mondtam, h ezzel a fizuval fog nyugdíjba menni, csak azt, h kezdők azért ne képzeljék már magukról azt, h ők az istenek, ha látom, h képes a fejlődésre és nem rest tanulni/dolgozni akkor a fizetése is növekedni fog.

Ilyen családellenes a világ.
csak a haszon számít.

Azért fogy a lakosság, mert a törvények nem biztosíják a családok
fennmaradását. Így a magalaklásukat sem.

Azért ez durva.
Kiírtan egy országot a haszonért!

Be kell látnod hogy a munkaerőnek is ujra kell "termelödni" nem csak a haszonnak!
Ez meg csak pénzből megy.

Tudnál mondani egy országot és egy kort a Föld történelméből, ahol és amikor a kezdők fizetését a családalapításhoz szükséges pénz mennyisége határozza meg?

-----
Nem vagyok gondolatolvasó, így nem tudom mit akartál írni. Ha nem szeretnéd, hogy félreértsenek, akkor fogalmazz pontosan.

Nem a mennyisége, hanem az hogy hányan keresik meg.
Az nagyon befolyásolhatja.

Mert ha anyuci elmegy szülni, lehet hogy elfelejheti a munkahelyét.
Ekkor aztán qurva jól lehet családot fenntartani!
Nem bszélve a tesco-s szatyorban nevelt gyerekekröl.
Mlyen lesz az acsalád, ahol hetente 1x "gyereket nevel" a szülő,
mert hétkönap 1000-rel dolgozni kell.

A baj hogy nem csak a pályakezdők fizetése alacsony.

Mihez képest alacsony? A bulgárhoz, románhoz, beloruszhoz, ukránhoz képest magasak a magyar fizetések, és a magyar munkaerő közvetlen konkurenciája ők (például ha bérprogramozásról van szó).

"Be kell látnod hogy a munkaerőnek is ujra kell "termelödni" nem csak a haszonnak!"
Személy szerint nekem nem kell nagyon, h újratermelődjön mert az én cégem nem Magyarországon van (kb 11 alkalmazottam van ott), sőt a piacom sem az az ország. Nekem édes mindegy, h marad vagy megy az egész a sülyésztőbe. Persze az ott élőknek nem, de ők sem sokat tesznek a dolgok alakulása ellen. Ettől függetlenül nem mint kizsákmányoló jelenek meg, de azért a kezdők ne akarják már a többéves gyakorlattal rendelkezők fizetését.

"Nekem édes mindegy, h marad vagy megy az egész a sülyésztőbe."

Ezért (is) romlik a jövő munkaerő képzettsége.
Előbb-utóbb nem lesz alkalmazottad. :)
A céged is megy a sülyesztőbe.

"A cégem nem Magyarországon van (kb 11 alkalmazottam van ott), sőt a piacom sem az az ország."
Csak ezt felejtetted elolvasni. Én még attól nem megyek csődbe.

olvastam. :)

> Nekem édes mindegy, h marad vagy megy az egész a sülyésztőbe.

Szerintem az ilyen embernek valami igen komoly, fájdalmas rák kéne a szervezetébe, és akkor még jóindulatú voltam. Lehet bannolni meg moderálni.
----
Hülye pelikán

"Persze az ott élőknek nem, de ők sem sokat tesznek a dolgok alakulása ellen. Ettől függetlenül nem mint kizsákmányoló jelenek meg, de azért a kezdők ne akarják már a többéves gyakorlattal rendelkezők fizetését."
szerintem roszabb az, aki rosszindulatu, mint aki kozonyos.

Tyrael

Egyetértek a megállapításai nagy részével (a fentebbi hsz-ekben lévőkkel is), de nem látom az általad idézett rész hogy árnyalná az általam idézett mondat jelentését. Az ember rosszat kíván az ellenségeinek, vagy Krisztusként végzi és keresztre feszítik.
----
Hülye pelikán

Elárulnád, h hol kívántam én neked rosszat? Szerintem még csak ellenségek sem vagyunk.

Hááááát, igen. De azért mégis. Nem félsz, hogy az átok fog és vissza is csaphat?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"Engem mint munkaadót hol érdekel, h te családot akarsz alapítani?"
Kemény szavak ezek.

--
[citation needed]

te kifizetned azt a kulonbozetet ami a szaktudasom es a csaladalapitashoz szukseges osszeg kozott van?
sajat zsebbol?

Tyrael

A tiédet inkább nem fizetném ki, de nem is emiatt írtam, hanem a kisstílű, bal*sz munkáltatói attitűd miatt, amit képviselni látszik a kollega.

--
[citation needed]

Áruld már el nekem légy szíves, h miért kellene engem érdekelni, h te családot akarsz? Akkor már rögtön emeljem meg a fizetésed? Én meg ezt a felfogást nem értem meg. Az a baj szerintem, h a sok ember nem képes felfogni, h ahhoz, h megfelelő fizetése legyen előbb le kell tennie az asztalra valamit. Mint már írtam amint észlelem, h igen az illettő nem csak a pénzt szeretné a semmiért vagy a minimálus munkáért azon nyomban növekedni is fog a juttatása. Szóval nem vagyok én jótékonysági intézmény ha az illető családot szeretne akkor el kell fogadnia, h tenni is kell érte én pedig fogom értékelni. Szóval csak rajta áll mennyire gondolja komolyan a dolgokat.

Az idézett hozzászólás és az az alapján várható hozzáállás ellenszenves (nem kívánatos, ha egy nő akkor megy el szülni, amikor már hasznot termelne vagya másik idézett mondat). Egyetlen szóval sem írtam, hogy azért mert valakinek 3 gyereke van, magasabb fizetést kell, hogy kapjon. Olvasd el mégegyszer, mire reagáltál. A munkahely nem segílyszervezet, ebben egyetértünk. Azzal is tökéletesen egyetértek (egy másik hsz-ra reagálva), hogy itthon nemigen tesznek azért, hogy változzon a helyzet. Jobban szeretünk panaszkodni és kisírni a lelkünket ahelyett, hogy valami kezdeményezés történne.

A munkavállalótól elvárható, hogy a rá kiszabott feladatot a tőle telhető legjobban elvégezze, cserében ezért elvárható, hogy megfelelő fizetést/ellenszolgáltatást kapjon. Ha ez borul, akkor valamelyik fél elégedetlen a helyzettel, aminek ilyen vagy olyan következménye van. Mivel a munkavállaló valamilyen társas környezetből jön és nem biorobot, a személyes háttér is lehet konfliktusforrás, mert esetleg ütközik a munkahelyi elvárásokkal (pl. egy nőtől teljesen normális munkáltatói elvárás, hogy lehetőleg majd nyugdíjas korában szüljön). Az a munkáltató, aki ezt nem képes figyelembe venni (pl. más jellegű munka kiszabásával, megérteni, hogy orvoshoz kellett menni a gyerekkel, ezért később ér be stb.), vagy hogy értsd: nem érdekli, az minimum kisstílű, de egyéb jelzőket is el tudok ide képzelni.

Erre azt a magvas gondolatot várom, hogy a vállalat meg egy gazdasági környezetben van, konkurrenciaharc van stb., ezért a munkavállalónak ezt vagy azt kellene nyújtania. Nos, ebbe nem akarok belemenni, csak annyit, hogy a fene nagy konkurrenciaharcban elsikkad a figyelem pár dolog felett.

--
[citation needed]

A nő elmegy szülni részt olvasd át kérlek! Ugyanis én a 300 ezres (vagy 200<) kezdő fizetésre írtam, h nem reális, mert nem ér annyit a munkája és ráadásul mikor hozná is a lét akkor meg elmegy és utána megint csak kezdődik előröl. De ez nem csak a nőkre vonatkozik (a szülést kivéve). Hidd el van jó pár női/férfi alkalmazottam, és megértem én mikor ide vagy oda megy és késve vagy be sem jön aznap.

Oké, a hozzászólásodból nem ez jött le, hanem az itthon gyakran előforduló balfék munkáltatói magatartás. Többek között emiatt döntöttünk úgy, hogy Hegyeshalomtól nyugatra próbálunk inkább szerencsét.
Elnézést.

--
[citation needed]

Nincs miért elnézést kérned, csak félreértetted (valószínű rosszul fogalmaztam) amit írtam.

"ma az embernek választania kell, hogy szakmailag és anyagilag fejlődik VAGY családot alapít. "

Ismét azt mondom, hogy ez nem igaz. A szakmai és anyagi fejlődés a munkahelyen van, családot meg otthon alapítasz az asszonnyal.

Ha valaki tényleg akar családot, akkor nem lehet akadály, hogy most még csak nettó 160-at keres. Vannak, akik ennél soha nem fognak többet keresni, mégis ott a család.
Nem mondom azt, hogy könnyű ennyiből fenntartani, de nem lehetetlen.

1-2 év az első munkahelyen megteremti azt a stabil alapot (ha megfelelő a munkavállaló), amire már lehet tovább építeni.

Max. nők esetében kerülhet ellentétbe a karrier vs. család kérdése, de ez nem az a topic.

csak nettó 160

De fura ezt olvasni. Az én falumban, ahonnan jöttem 3000 emberből pár családban keres ennyit 1 ember.(kocsmáros, boltos és mosogépszerelő)
Ugyanis arról nem volt szó, hogy egy családban nem 1 ember keres általában, hanem kettő. Azért ezt se feledjük. Ha az asszony keres 110-et, akkor az infós kezdő pasiját már felvehetik 90-ért is, akkor ketten keresnek 200-at. Az meg már milyen sok.. :) "Teljességgel röhögséges" amiről beszéltek. Ezeknek a dolgoknak semmi köze a fizetés megállapításának. Semmi!!

Így van, otthon az asszonnyal. Azt az otthont meg is kell ám vásárolni. Láttál mostanában ingatlan árakat és hiteleket?

_______________________
echo crash > /dev/kmem

ugyan... én albérletben lakom, de azt is otthonnak hívom. általában a magyarokra jellemző, hogy mindenki saját lakást akar... külföldön inkább a bérlés a jellemző...

ott van kiépült rendszere a bérlésnek, meg van annyi =félre tud tenni) spórolt, megtakarított pénze, hogy bármikor tud költözni, mert ki tudja fizetni a kauciót, stb.

egy magyarnak mi a vagyona? Jó esetben a háza, oszt kész.

A "magas fizetésű ember" menjen el a szakmai karrierje elején külföldre, dolgozzon sokat, hozzon haza kvasok pénzet, és akkor huszonévesen megveheti a lakást, ahová születhetnek a gyerekek.
Vagy le kell adni az igényekből, és lehet vidéki házacskát venni és naponta bejárni.
--
Gábriel Ákos

Aha, két fizetéses, a gyerkőcöket pedig a gólya hozza és a bölcsödéig elvannak a fogason lógva egy tesco-s szatyorban, amíg anya dolgozik.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Egy-két évet célszerű gyerek nélkül együtt tölteni, ez alatt azért ügyesen félre lehet rakni.
--
Gábriel Ákos

Ezt sem árt tisztázni, hogy mi a családalapítás költsége?
Mik a minimális igények? Albérlet? Lakás? Ház? Mekkora?

--
Gábriel Ákos

Úgy bizony. És egy lófasz supportjóska még ennyit se. Max ha három műszakban tolja.
Az szerintem egy hülye, aki egyetemi diplomával elmegy supportosnak.
Eleve gyanús, hogy nem csak hülye, hanem lusta is.
--
Gábriel Ákos

" és az IT azért picit felelősségteljesebb munka, mint maltert keverni."

ugye ezt csak úgy írtad, nem komolyan... inkább legyen méglassabb az ügyfélkapu, de a házam ne omoljon össze a szar malter miatt.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

azert az IT sem csak ugyfelkapubol all.
http://en.wikipedia.org/wiki/Therac-25

Tyrael

ha megkérdezel ezer embert, hogy mi az IT, akkor 995 aszondja SAP meg frímél, a maradék 5 fogja csak ismerni az ilyen dolgokat.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A munkáltató oldaláról közelíteném meg 24 óra tapasztalata (a TIGÁZ egyik ügyintézőjével és a MOL egyik kutasával volt rövid beszéd-/írás- és értelemgyakorlat szessönöm) alapján: a sok, csak betanított munkára képes alkalmazott mellett kincset ér(ne, az ügyfélnek is), ha akad olyan is, aki gondolkodni is képes a kiadott brossúra megfelelő (?) oldalának fellapozásán és (félre)értelmezésén túl, még ha amúgy ugyanazt a betanított munkát is végzi, és többet kér/kap is érte.

BKV buszsofőr: 8 általános, 0 idegen nyelv: nettó 214 ezer ft + egész család ingyé bkvzik + biztos munkahely, nem rúghatják ki egyik napról a másikra.

neki van felelőssége, amiről meg te beszélsz nemhogy életekre még a legkisebb anyag dolgokra is nyugodtan .. tehet

igen, azért tanul tovább az ember hogy utáa könnyebb legyen az éltet, jelen esetben hogy megengedhesd magadnak hogy nem mész be, nem kell megerőltetned magad hogy jó döntéseket hozz mert nincs következménye...

igen, egy sofőr munkája minden tekintetből is lehet értékesebb, vagy mit tudom én minek nevezem, mint egy diplomáig végigseggelő néhány informatikusnak nevezett emberé, az MA már hogy ilyen scifibeli gépeket kezelsz nem emel magasabb szintre :)

Neki van felelőssége? Kinek nincs? Mindenkire rá lehet húzni hogy közvetve vagy közvetlenül emberéletekért felel (ápoló, tanár, te a zebránál az autódban ülve stb.). Ez így -szvsz- egy gyengécske érv volt.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

nem, mert neki egész munkaideje alatt oda kell figyelni mit csinál, ami példákat hoztál ehhez közel sincsenek, lehet erről nem sok értelme lenne vitatkozni, inkább mondok egy másikat: a sofőrnek állandóan ugyanazt kell csinálni, állandóan ugyanannyiért, viszont egy infós kap fizetésemelést, kezdőként miért kapna már rögtön többet, amikor is közel se végez annyira hasznos munkát

Másnak is ugyanannyit kell figyelni, ha nem többet. A sofőr egy idő után rutinos lesz, pl. egy messzi távolban lévő autó mozgásából megítéli hogy mit fog csinálni amikor mellé ér, vagy úgy tartja be a közúti jelzéseket hogy szinte fel sem fogja mit lát. A szeme látja, az agya pavlovi módon utasítja a végtagjait a cselekvésre, sokat nem gondolkodik. Ráadásul rutinjából kifolyólag nagyságrendekkel kevesebb balesetet okoz (pl. kamion vs személyautó).
Pont az infós szakmára jellemző (multiknál) hogy a kezdőfizud emelkedik _valamennyit_ úgy két évig, azután visszatermelted a pénzt a cégnek -> nem emelnek. Kereshetsz másik helyet. A sofőrök fizuja legalább az inflációval emelkedik. Egyik sem habostorta, bár nálunk semmi sem az.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Ha szerinted ilyen jól keresnek, akkor váltanod kellene. Néhány adat: http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=281356

-----
Nem vagyok gondolatolvasó, így nem tudom mit akartál írni. Ha nem szeretnéd, hogy félreértsenek, akkor fogalmazz pontosan.

http://index.hu/belfold/budapest/2010/01/18/bkv-sztrajk_hitek_tevhitek_osszeskuves-elmeletek/

[...]A megállapodással most a buszvezetőnek a nettó fizetése felmegy 216 ezer forintra.[...]

Ha figyelmesen elolvasod az általad linkelt írást, akkor észreveszed, hogy nem említ olyat, hogy "átlagosan egy buszsofőr", vagy "átlagosan egy tanár". Helyette van "egy buszsofőr", "a mi buszsofőrünk", "a buszvezetőnek", "egy fővárosi fenntartású iskolában dolgozó tanár". Figyel arra a szerző, hogy a konkrét számok mellett soha ne használjon többes számot.
A "van egy (néhány)" nem egyenlő a "mindegyik"-kel, illetve az "átlagosan"-nal sem. És akkor még nem vettük figyelembe, hogy a témaindító kezdőről beszél.

-----
Nem vagyok gondolatolvasó, így nem tudom mit akartál írni. Ha nem szeretnéd, hogy félreértsenek, akkor fogalmazz pontosan.

Te erre (http://hup.hu/node/83274#comment-959567) reagáltál. Ahol konkrétan az van, hogy _BKV sofőr_.
Erre én idéztem egy cikket, amiben a BKV sofőrökről van szó. Nem mindegyik, nem kisvárosi, stb, hanem _BKV sofőr_.

Mivel a BKV sofőrökről volt szó abban a hsz-ban, amire reagáltam, ezért nem láttam szükségesnek ezt külön kiírni.
Ezt most korrigálom: "a mi buszsofőrünk" != "mindegyik BKV sofőr", vagy az "egy buszsofőr != "egy átlagos BKV sofőr". "A mi buszsofőrünk", és az "egy buszsofőr" a te általad linkelt oldal kifejezései, és egyértelműen BKV sofőrre érti.

Hibáztam azzal is, hogy nem jelöltem meg, melyik részét kell elolvasni az általam linkelt oldalnak. Ezt most korrigálom:
"Az azonban elgondolkodtató, hogy a fővárosban és Pest megyében az autóbuszokat vezetők mennyivel többet kapnak kézhez, mint a többi megyében dolgozó kollégáik. A 194 500 forintos fővárosi és a 196 900-as Pest megyei bruttófizetés jelentősen meghaladja az országos átlagot." (A kiemelés tőlem származik.)

-----
Nem vagyok gondolatolvasó, így nem tudom mit akartál írni. Ha nem szeretnéd, hogy félreértsenek, akkor fogalmazz pontosan.

Azért azt megnézem, hogy 8 általános iskolai végzettséggel felveszik-e az embert oda. Most úgy is túljelentkezés van (mikor nincs?), nagy mázlistának kell lenned, hogy éppencsak bekerülj a nullszériás szűrőbe is. Lehet elkapkodják előled a magasabb végzettségűek a helyet. Persze, ha a tanfolyamra bekerülsz, akkor végezd is el sikeresen (nem könnyű).

Olvass KSZ-t. Láthatod, hogy igenis egyik napról a másikra kirúghatják az illetőt, ha nagyon nagy szerencsétlenséget művel. Ez alól kivétel az, ha már 25 év törzsgárda idővel vezet, de így meg is érdemli a nettó 220 000 Forintját, ha eddig szinte eseménymentesen vezetett.
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

Sztem is tok realis a netto 160 palyakezdonek, ha nem akar programozni. Fuggetlenul a vegzettsegtol es a nyelvtudastol.

Szerintem még a kérdés is fura, de ha tudná a megfelelő választ, akkor nem lenne ez a topik.

már hogy lenne független a végzettségtől meg a nyelvtudástól bármi? ekkora marhaságot.

ha valakinek szüksége lenne egy supportosra, akkor nem érdekelné, hogy milyen végzettsége van, csak, hogy az alapkövetelményeket teljesíti-e. így relatíve az elötted szóló nem mondott marhaságot.

A túlképzett munkaerő sem jó. Gyanús. Ki kell deríteni, miért jut valaki idáig.
A túlképzettnek látszó pályakezdő tipikusan lusta. Ha képes változni, akkor nagyon hamar jó munkaerő lehet.
Nekem is volt ilyen kezdőm, nem is egy.

--
Gábriel Ákos

Lónak a fasszát... Ha jön egy kezdő, megírja a Java tesztet hibátlanra, akkor talán kaphat 120-at amíg értelmes munkára nem fogható. Onnantól kaphat többet, akár a 160-at is.
Az csak a kezdőn múlik, hogy 3 vagy 6 hónap alatt jut el erre a szintre. Aki meg nem üti meg a szintet a 3 hetes értékelésen, az mehet is.
--
Gábriel Ákos

off
ha tompítani akarod a "lónak a faszát" kifejezést, próbáld:
pacinak a faszát
on

nah, ez már inkább jellemző egy munkáltatóra :)

ennyit mar a junior php-sok is keresnek, ha te ennyiert talalsz olyan javast, aki hibatlan tesztet ir, es megelegszik ennyivel, akkor orulj neki.

Tyrael

azt szeretem a hup forumokban, hogy ha valaki feltesz egy "szerintetek" kezdetu kerdest, annak egyenes kovetkezmenye lesz, hogy kabe fel oran belul szuletik negyezer hozzaszolas, aminek nagy resze inkabb szol egymas ertelmi kepessegeinek es felmenoinek a gyalazasarol, mint az eredeti kerdesrol.

"Szerintetek mennyit ér egy informatikus diploma kombinálva felsőfokú német és középfokú angol nyelvtudással ma Budapesten?"

Ez önmagában semmit.

Pályakezdőként, 1 év alatt szerez némi gyakorlatot abban, amit az első munkahelyén csinál. Ez alatt az idő alatt kiderül, hogy mit is szeret csinálni, miben jó, mennyire fejlődőképes, stb,stb.

Bizonyítsa be, hogy ér 200k+-t a munkája, és akkor megadják neki, legfeljebb nem az első, hanem a következő munkahelyen.

Nettó 160k-s első munkahely, nulla munkatapasztalattal, most hogy 10% felett van a munkanélküliségi ráta több mint mázli.

"Bizonyítsa be, hogy ér 200k+-t a munkája, és akkor megadják neki, legfeljebb nem az első, hanem a következő munkahelyen."

Ezzel az elvvel értek egyet. Azért, mert pontosan így jártam. Igaz, amikor felmondtam, már kaptam volna többet is, de akkor már késő volt.

Az itt a fő probléma, hogy baromira nem az számít, hogy az ember mit ér, mire tartja magát, stb... , hanem az, hogy egyáltalán mennyit hajlandók neki adni. Sajnos ennek a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

ezzel semmi baj sincs, szerintem.
a tanulóidőszak alatt szépen tapasztalatot szerez, aztán ha úgy érzi, hogy már ennél többre képes, és az a cég nem tudja/akarja megfizetni, továbbáll.
mivel ekkorra már van tapasztalata, mindjárt más fizetési kategóriában indul a másik helyen.

És szerinted a "másik hely" miben különbözik az "előző helytől" ?
Mert amit írtam, az simán vonatkozik a "másik helyre" is.
Balgaság azt hinni, hogy a tudást itt megfizetik. Bizonyos, ritka helyeken lehet, hogy igen ( juss be oda protekció nélkül ). Nagy általánosságban viszont nem.
Ha Magyarországon megfizetnék a tudást, szakértelmet, nem húznának külföldre honfitársaink. Ott ugyanis tényleg megfizetik. Ahhoz képest itthon meg lerabolnak. És akkor még örülhetsz, hogy van egy munkahelyed...
--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

Te nem érted, hogy nulla munkatapasztalattal senki nem fog normálisan fizetni.
Még egy háromdiplomás 150-es IQ val és nulla munkatapasztalattal rendelkező embernek is fogni kell a kezét az első időkben, és még ő is képes olyan hibákat elkövetni, amit egy tapasztalattal rendelkező kolléga nem.

A diploma csak annyit jelent, hogy megengedik az embernek bizonyítani, hogy később kaphat 2-300k -s fizetést.

Ezt nem képes felfogni a sok frissen végzett mérnök úr, és megy a nyarvogás, hogy miért nem adnak mingyá 300k-t mikor annyi ideig tanult.

"És szerinted a "másik hely" miben különbözik az "előző helytől" ?"

Ott van a CV-ben az "előző hely" mint munkatapasztalat.

"Balgaság azt hinni, hogy a tudást itt megfizetik. Bizonyos, ritka helyeken lehet, hogy igen ( juss be oda protekció nélkül ). "

Ne haragudj, de ez tömény baromság. Amit te protekciónak hiszel az az,
hogy sok cég úgy vesz fel embert, hogy más (leginkább belső ember) ajánlja. Ennek is az oka kb. ugyanaz, mint amikor te hardvervásárlás előtt a fórumban kérsz tanácsot. Egy magára valamit is adó belső ember nem fog olyat ajánlani, aki szégyent hoz rá.
A legtöbb "beajánlott" embernek ugyanúgy bizonyítani kell, mert ha nem válik be, akkor szevasz van.

"Ha Magyarországon megfizetnék a tudást, szakértelmet,"

Most komolyan kérdem, milyen szakértelemmel rendelkezik egy 24 éves informatikusnak mondott gyerek, akinek még meg sem száradt a tinta a diplomáján? Nagyon kevesen vannak, akik egyetem alatt bármilyen használható gyakorlati ismeretet megtanulnak.

Vajon mekkora lenne a sírás, ha a mérnököknél is bevezetnék a kötelező (2? éves) rezidensi státuszt diploma után, mint az orvosoknál...

Egyébként igen, igazad van, Magyarországon alul fizetik a szakértelmet.
Ki lehet menni dolgozni, és baromi sokat keresni, de ahhoz előbb szakértelmet is kell szerezni, nem csak diplomát.

Igazad van a nulla munkatapasztalattal, én nem is erre gondoltam. Mondandóm lényege inkább az akart lenni, hogy a fene nagy munkatapasztalat ( saját tapasztalat ) nem feltétlenül jelent egy "másik helyen" automatikusan nagyobb fizetést. Ez lett volna a lényeg.
Már kb. a 9. munkahelyet koptatom, mert szépen mennek tönkre egymás után, és nem érzem azt, hogy az egyre nagyobb tapasztalatom egyre magasabb fizetéshez juttatna. Ja, és hozzá teszem: egyik helyre sem protekcióval jutottam be.

Másképpen megfogalmazva: nálunk abszolút nem garantált a szakmai előmenetel során - tapasztalat - az arányosan magasabb fizetés.
Ott, ahol az amúgy reálisnak tartott informatikus bére a főnökének a bérszintjét közelíti, éri el, átlépi, az alapból irreális ugyebár...

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

"Már kb. a 9. munkahelyet koptatom, mert szépen mennek tönkre egymás után,"
Akkor te vagy a feketeözvegy :P
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Már én is kezdem ezt érezni :) amúgy jó nicknév lenne :) köszi!

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

"Már kb. a 9. munkahelyet koptatom, mert szépen mennek tönkre egymás után"

Beajánlhatlak a konkurenciánál? :) :)

Ha megadják a nettó 160-at :) akkor igen!

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

a fene nagy munkatapasztalat ( saját tapasztalat ) nem feltétlenül jelent egy "másik helyen" automatikusan nagyobb fizetést. Ez lett volna a lényeg.

Persze hogy nem, b+. De amikor váltasz, eldöntheted, hogy adnak-e eleget a másik helyen. Ha nem, nem mész oda. Mindegy, hogy miért nem adnak (nem vagy elég jó, nem ilyen ember kell nekik, vagy csak szimplán olcsó embereket vesznek fel), megvan a döntésre a lehetőséged.

Mondjuk ha neked sehol nem adnak eleget, akkor lehet, hogy a te készülékedben lesz a hiba.

Már kb. a 9. munkahelyet koptatom, mert szépen mennek tönkre egymás után, és nem érzem azt, hogy az egyre nagyobb tapasztalatom egyre magasabb fizetéshez juttatna. Ja, és hozzá teszem: egyik helyre sem protekcióval jutottam be.

Nézd, akkor lehet, hogy tényleg a te készülékedben van a hiba. Ha egyébként megvannak a megfelelő szakmai adottságaid, akkor lehet, hogy azért hal ki mindig alólad a cég, mert rosszul választasz. Tehát ez az a skill, ami hiányzik belőled: a jó munkahely választási képesség.

Másképpen megfogalmazva: nálunk abszolút nem garantált a szakmai előmenetel során - tapasztalat - az arányosan magasabb fizetés.

Az, hogy az egyik cégnél (mondjuk a jelenlegi cégednél) buta HR politikát folytatnak, vagy ad abszurdum nincs is nekik ilyenjük, csak élnek bele a nagyvilágba, oszt majd lesz valahogy holnap is, nem jelenti, hogy csak ilyen cégek léteznek. Persze az sem lehetetlen, hogy a cég tevékenységéhez és üzleti modelljéhez ez a HR politika illeszkedik a legjobban. Vannak ilyen helyek, ezt pedig akár 2 hónap alatt fel lehet ismerni, és tovább lehet állni 1 év után - némi szakmai és egyéb tapasztalattal felvértezve. Legközelelebb meg nem kell ilyen helyet választani.

"Mondjuk ha neked sehol nem adnak eleget, akkor lehet, hogy a te készülékedben lesz a hiba."

Pont ezt próbáltam ecsetelni, hogy elsősorban az dönt aki ad, mennyit akar adni, és nem az, hogy kinek.

"Tehát ez az a skill, ami hiányzik belőled: a jó munkahely választási képesség."

Honnét tudod előre, hogy ahová bekerülsz az jó munkahely vagy rossz?
Mert a körbetartozásokat, veszteséges működést, felsővezetői pénzeltüntetéseket stb... nem szokták ám reklámozni a felvételi interjúk során.
Az, hogy egy munkahely jó-e vagy sem, az már munka közben derül ki, és nem előtte.

"Vannak ilyen helyek, ezt pedig akár 2 hónap alatt fel lehet ismerni, és tovább lehet állni 1 év után - némi szakmai és egyéb tapasztalattal felvértezve."

Egyetértek. Ezért tartok már a 9-diknél :)

"Legközelelebb meg nem kell ilyen helyet választani."

Ezt sosem tudhatod... az egyik munkahelyemen - ami egy álomszerű hely volt amúgy - egyik napról a másikra egymásnak estek a tulajdonosok. Ha az ilyet látod előre vazze, akkor neked biztosan megvan a "munkahely választási skill-ed".

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

"És szerinted a "másik hely" miben különbözik az "előző helytől" ?"

Ott van a CV-ben az "előző hely" mint munkatapasztalat.

Pedig diploma nélkül is sikerült ugyanerre a következtetésre jutnom.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nagyon sok egyetemistanak lesz egyetem kozben munkatapasztalata, en is igy csinaltam. Hallottam olyat is, hogy valaki otodevest keresett reszmunkaidoben, es mondtak neki, hogy otodeven mar minden ertelmes embernek van allasa.

+1 a beajanlosdinak

ez multiknal ugy megy, hogy ha van pozicio, akkor meghirdetik eloszor befele (illetve publikus, hogy milyen helyek vannak) - ha tudsz valakit, akkor ajanlod - interju, miegymas - tfh felveszik - mikor lejar a probaideje/x ideje, te kapsz y fejpenzt erte, ha nem jar le, akkor meg nem.
a munkaado meg orul, mert nem kellett y+sok osszeget kifizetnie a fejvadaszcegnek egy hasonlo lottoszelvenyert es jo esellyel a beajanlott bevaltja a hozza fuzott remenyeket

Bocsi, hogy kicsit offolom az eredeti témát. Erre szerintetek mennyit kapnék, ha elmennék most dolgozni?
http://www.kovesdan.org/doc/hu_HU.ISO8859-2/cv/cv.html

[off]
erdekes. ha jol emlekszem, SCJPt csinaltal. miert?
baromira nem illik a profilodba igy a CV alapjan :-)

ez olyan uzemeltetos CV, szerintem.
[/off]

Pedig Java prog. felé szeretnék menni, ezért is csináltam. Most MSc-s önlabom témája a Java EE 6 újdonságainak megismerése. Meg van ott C is a CV-ben azért. Az üzemeltetős dolog inkább régen érdekelt, persze hasznosnak most is hasznos.

a neve alapján meg gépész szak meg autóversenyzés illene a profiljába:))

Igen, ő rokon, de én nem ismerem személyesen. :)

Csupán érdeklődni szeretnék, hogy miért érzed fontosnak ezt az agykontrollos dolgot megemlíteni egy önéletrajzban?

"Silva-féle agykontroll"

Egesz jot, de csak ha ezt nagyongyorsan kiszeded.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Miért, ezzel mi baj? Szerintem van akinek ez pozitívum, mondjuk aki ismeri ezt a módszert és használja.

Biztos, van akinel az eves ufomagazin elofizetes is az. En mindenesetre nem kockaztatnam meg, hogy ezert legalabbis furan nezzenek ram, a ritka es bizonytalan pozitivumert cserebe.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Ok, megfogadtam a tanácsokat, kiszedtem. :)

Ennek a módszernek a segítségével sikerült elsajátítani ennyi nyelvet?

így ránézésre, a konkrét tények ismerete nélkül, "rosszul" választott barátnőt:PP

Csak tipp, de szerintem őt választotta. Feltűnően sok képen szerepel. :)

B+! Jó választás :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

ebben a konkrét szövegkörnyezetben ezt a felkiálltást hogy is kell értelmezni?:PPP

Ööö... Izé... :D Na, kiszaladt. Muszáj mindent észrevenni? :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ő már ex. :) Most épp nincs senki. Viszont megyek őt meglátogatni Nepálba. Szóval most nepáliul tanulok. :D

Oda menekült előled? :) Ha nem vagyok nagyon pofátlan megkérdezhetem mit csinál ott?

Ott dolgozik, spanyolt tanít a nepáliaknak. :) Ja, amúgy ő spanyol.

Gondoltam, h az látszik az arcán.

Hozhatnal temple balls-t ;)

Lol, nem tudtam mi az, de most rákerestem. :)

Többek között igen. Hasznosak az ilyen mentális technikák, ezt tapasztalatból mondom, de sajnos sokan elzárkóznak az ilyenektől, és azt hiszik, hogy csak szerencsétlen hiszékeny emberek használnak ilyeneket, akik kívülről várják mindenre a megoldást. Pedig nem így van.

Mi gátol meg abban, hogy elmenj most dolgozni?

a weblapjáról letölthető cv-k szerint most is dolgozik... vagy a weblapján régebbi cv van.

Ez amolyan kis hosting biznisz, tulajdonképpen nem jelent munkaviszonyt, és nem is anyagi juttatást kapok cserébe, de ami ott le van írva, azt mind én csinálom rajta, ezért érdemesnek tartottam beleírni. Mivel tulajdonképpen valós helyzetekről van szó, még ha kevés is az ügyfél.

Inkább főként a tanulással foglalkozom, illetve projekt jellegű munkákat vállalok, ösztöndíjakra pályázom. Amíg lehet, addig tanulok, utána annál könnyebb lesz...

17 évesen hosting-cégnél dolgoztál? Ejha.

Az a sok nyelvtudás azért jól jöhet külföldi munkánál, vagy internacionális melóhelyen. A programozói tudás pedig elég menő dolog mostanság is. Nem mondanám, hogy esélytelen vagy jó melót találni.

Abból az A1-ből el kéne távolítani az egyest.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

vi cv.tex :)

Na igen, jó lenne egy korlátlan motorjogsi, na de ahhoz moci is kéne. :) Most meg egy ideig biztos nem lesz

két észrevételem lenne:
- EuroPass formátum erősen javasolt
- konkrét állásra olyant adj be, amin az ahhoz kapcsolódó kompetenciáid vannak, ne akarj túlképzettnek tűnni, mert az hátrány lehet. Pl. A1/2 nyelvek és ECDL szinte minden esetben kuka...

Grat a cv-hez.
Nem fikázásnak szánom: a német változatot szerintem nézd át. Csak egy pl: Sex: Mann (helyesen: Geschlecht: männlich)

--
[citation needed]

Lehet, hogy szexualis iranyultsagra gondolt..? :^)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Ha feljebb olvasol, kiderül, hogy a szexuális irányultságom rendben van. :P

subskribe

hat en is kivancsi lennek hova arazzatok a tudasom, amugy objektiv hup hozzaertessel:
- nemet/angol eros haldo - lasd nemetul tanultam bme-n, epp nemet felevem toltom, angollal mondjuk elboldogulok: chuck-ot/big bang theoryt/stb. siman nezek felirat nelkul
- bme-s diploma in progress (szerintem ezen semmi nem mulik)
- 1,5 ev szakmi gyakorlat "nagyobb ceges kornyezetben": lasd tudom mi az a csapatmunka, source control, es egyebek, amik felmerultek
- diploma majd 1 ev mulva... jo eselyjel :)

A nyelv tudás az jó. BME az jó.

Ez lehet 150 nettótól 250 nettóig akármi, attól függően, mennyire vagy ügyes.

50-500 nettó közé áraználak be ezek alapján :-D

Innen Győrből beszélek; előre bocsátom: nem Budapest (de van tapasztalat)

Nem informatikus vagyok végzettségem alapján, de több diplomás, papír van dögivel.
Mindig az volt a felvételi kérdés: Mihez ért valójában?
Mekkor a szakmai tapasztalata?
Milyem az adott területen a kreatív és a csoportmunka alapú problémamegoldó képessége/hajlandósága?
Milyen eredményeket tud felmutatni?

Szinte minden kérdés arra irányult, hogy milyen a szakmai előélete... ez tapasztalat.
Minden évben felmérem magam, hogy hogy állok a saját területemen.. ez nem titok itt sem, pedig 11 éve itt dolgozom.
Tudni kell, hogy milyen szamai respektem vagyon más területeken - nagyobb megbecsülést eredményez(het) - természetesen
visszafelé is elsülhet a mutatvány ;) A pénz jó indíttatás, de nem lehet kizárólagos motiváció.

Sommázva: A tapasztalat azt mutatja, hogy a puding próbája az evés... hiába a sok papír, szinte csak
a tapasztalat számít és a valós tudás. Összességében a 160K nem rossz... ha megadják, de javasoltam
volna én is a magasabb fizetési igényt.

sok embernek baj van a gondolkodásával.
nagyon sokan nem gondolnak bele a másik helyzetébe. sokan leírták már, hogy munkáltatót nem érdekli a friss alkalmazott előélete, szimplán csak az, hogy mennyi plusz profitot fog termelni az illető.

az hogy suliba jártál, meg fizettél, csak ezért kéne alapból emelt fizut kapnia valakinek? :) álom világ... ezt hívják imho máshol befektetésnek.

a másik, amin mindig elmosolyodok: "nekem plusz fizu jár, mert van felsőfokú nyelvvizsgám" :D:D:D, miért fordító vagy? vagy tolmács? vagy mi a szösz? informatikában értsd, amit mondanak, és értesd meg magad. ennyi... teljesen mindegy, milyen választékosan tudod a mondandod mondani

anno én is kis naív ember voltam, hogy majd fősuli/egyetem, és akkor majd jó állásom lesz. Aztán megláttam milyen a felsőoktatás :D, diák státuszom miatt könnyen kaptam infos állásokat, dolgoztam dolgoztam, és rájöttem, hogy a diploma kb semmit nem ér, csak a szakmai tapasztalat!! (volt már topic a diploma vs szakmai tudásról itt)

másik szerintem alapigazság, hogyha olyat tudsz, amire valakinek szüksége van, és kevés olyan ember van, aki azt tudja, amit Te, akkor sok lesz a fizud :) fordítva nem.
talán ezzel lehet a legjobban megértetni az ifjú titánokkal, miért nem 300 nettó kezdőfizuval veszik őket fel :)

valaki írt ilyet, hogy bkv buszsofőr 214 nettó :D max bruttó..., de ha igaz is, akkor sem lehet, hogy minden buszsofőr ennyit keres.

+1 szép összefoglalás

még annyit adnék hozzá, hogy ha valaki rendesen dolgozik, megbízható, akkor az is nagyon sokat számít

uh.. tényleg, ez még rohadtul fontos!!

Hehe, a diploma, igen. Ha a CERN-be mész dolgozni, ott lehet hogy hasznos az egyetemen megszerzett tudás, de az informatika állások 99.9%-nál szart sem ér. Sajnos.

rövidtávon.
de hosszútávon igenis sokat jelent, ami rendszert épít az is tovább fog működni és az új dolgok tanulásának képessége is sokat jelent egy ilyen szakmában

ha csak gyorsan egy "weblapot" össze kell dobni nemegyetemistát vesznek fel akinek nemhogy gyakorlati hanem aktuális technológiai ismerete igencsak kétséges, hanem akár csak egy érdeklődő "gimnazistát" (szélsőséges esetben)

Elég sok helyen készítenek statisztikákat, és ott nem árt, ha a súlyozott átlagnál többet tud valaki az elméleti részről. Vagy éppen most fut a fórumban az IIR szűrő megvalósítása C++-ban téma. Nem árt ha van valami lövése a programozónak a súlyfüggvényről és társairól. Esetleg beágyazott rendszer programozásakor is előnyös lehetnek a szabályozástechnikai ismeretek. Lehetne még sorolni a példákat, de most szándékosan olyat emeltem ki, amelyekről most folyik aktív eszmecsere, vagy gyakran kerül szóba a terület.
Természetesen ezeket mind meg lehet tanulni felsőfokú képzés nélkül is, csak úgy nehezebb. Az is igaz, hogy rengeteg olyan terület is van, amit nem tanítanak és esetleg szükség lesz majd rá. Viszont könnyebb a gyakorlatiasabb dolgok megtanulása, ha az elméleti alap már megvan.

-----
Nem vagyok gondolatolvasó, így nem tudom mit akartál írni. Ha nem szeretnéd, hogy félreértsenek, akkor fogalmazz pontosan.

de, a bkv-nál nettó ennyit keresnek. Kollektívan.

+1

nektek nem tunik fel hogy azok akarnak lebeszelni a diplomarol akiknek nincs :DDD masreszt nem kell atomfizikusnak lenned a megszerzesehez. leginkabb kitartas kell hozza, ami szerintem a munkahoz sem art, ha mast nem ennyit azert elmond a leendo munkaltatodnak rolad ha nincs....

Feledjük már el ezt lécciléccilécci. Diploma / nemdiploma kérdés unalmas.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ez a "beárazósdi" a threadben érdekes. Én pl. példákkal illusztrálva tudom mondani, hogy csináltam már sikeresen:

- java rendszer tervezését (kicsi meg nagy SMS kiszolgáló rendszerek, cache implementációk)
- proxyrendszer tervezését (Bluecoat, Websense, squid, miegymás)
- low-level FTP protokoll debugot (wiresharkkal a legkülönbözőbb hülyeségek miatt)
- memdisk-kel gányolást, hogy újra tudjam tölteni a raid controller kernelmodulját
- ISO minősítésekhez doksik megírását
- bizonyítást ahhoz, hogy egy random forrás megfelel mindenféle randomsági kritériumoknak
- apache teljesítménytuningolást egygépes környezetben
- apache teljesítménytuningolást 100 gépes környezetben
- üzemeltetőcsapat szervezését, vezetését
- stateless linux desktop építését
- windowsos WMI service debuggolást (van benne egy deadlock, majd jön patch valamikor)
- hajóergonómiáról szóló szöveg angolról magyarra fordítását
- meg még ki tudja mi mindent.

Mégis, ha elmegyek valahova dolgozni, akkor ezeknek legalább egy része teljesen irreleváns lesz. A hajóergonómia például.

Egyébként BME infós diplomám van.

Ez alapján önmagában csak egy elég tág kategóriában lehet szerintem beárazni, de próbálkozzatok csak :-D

Kéményseprőként csak a minimálbérre számíthatsz :-)

Ebből a listából le lehet vonni azt a következtetést, hogy képes vagy új dolgokat megtanulni, dolgoztál már nagyobb projektben is, van szervezői és vezetői tapasztalatod, és vélhetőleg tudsz írásban kommunikálni angol nyelven. De ha a munkáltatónak egy monoton munkát végző droidra van szüksége, akkor ezek még hátrányt is jelentenek.

-----
Nem vagyok gondolatolvasó, így nem tudom mit akartál írni. Ha nem szeretnéd, hogy félreértsenek, akkor fogalmazz pontosan.

Erre akartam kilyukadni...

A fizetés biztosan nem függ közvetlenül a következőtől:
- az illető mennyire jól, keményen, pontosan dolgozik (mindenki azt hiszi hogy kicsivel jobban dolgozik, mint az átlag, és senkinek nincs olyan főnöke aki fel tudja jól mérni, hogy mennyit is dolgozik - sarkítás, de a cégek 90%-ra igaz)
- az illető mennyire sokat tanult előtte, hány diplomája és milyen papírjai vannak
- az illető mennyi hasznot termel a cégnek (főleg ha nem is tud róla)

Sokkal inkább meghatározóak:
- miket csinált korábban (ami releváns az adott munkakörben)
- hányan vannak még, akik hasonlót tudtak csinálni, mivel tűnik ki közülük (mennyire nagy a verseny)
- az adott szervezeti struktúrában a főnöke ne érezze magát kényelmetlenül (hogy esetleg túl sokat kap a beosztottja), az alatta lévő emberek pedig motiváltak legyenek a keményebb munkára (hogy egyszer ők is kapjanak annyit)
- mennyire jól és mennyire türelmesen tud alkudni (mennyire nem kell elfogadnia az első szembejövő ajánlatot)

Annak ellenére, hogy az elején írom, hogy a diplomának nincs közvetlen kihatása a fizetésre, nem értek egyet azokkal, akik a diplomát lenézik: sok esetben az adja meg a szemléletmódot, hogy olyan munkákat és olyan munkaköröket végez, amik után a "sokkal inkább meghatározó" kategóriába kerül az ember, emiatt növekedni tud az értéke, fizetése.

A konkrét kérdéshez: ennyi alapján lehetetlen megmondani, hogy a srác mennyit ér. Van olyan kezdő informatikus, akinek a 160 is sok, van olyan hely, ahol a 250 is kevésnek számít. De ha számára a 160 az igény, és ezt megadják neki, akkor ne stresszeld magad tovább, a munkaadónak is jó, és a srácnak is. Mindenki boldog.

"A fizetés biztosan nem függ közvetlenül a következőtől:
- az illető mennyire jól, keményen, pontosan dolgozik (mindenki azt hiszi hogy kicsivel jobban dolgozik, mint az átlag, és senkinek nincs olyan főnöke aki fel tudja jól mérni, hogy mennyit is dolgozik - sarkítás, de a cégek 90%-ra igaz)
- az illető mennyi hasznot termel a cégnek (főleg ha nem is tud róla)"

Ez a kettő nálunk biztosan nem igaz, mert pontosan tudom, ki mennyi hasznot termel a cégnek (forintra, havonta)
A mennyiségtől közvetlenül függ a fizetés (teljesítménybér), a minőségtől bizonyos latenciával: teljesítménybér óradíj emelés.

--
Gábriel Ákos

Kis cégeknél könnyű hasonló rendszert csinálni (és belőletek ezt még ki is néztem), de távolról sem ez az elterjedt helyzet. Amúgy az alkalmazott is tudja, hogy mennyi hasznot termel a cégnek? :)

Akit érdekel, az tudhatja. Kicsi cég vagyunk, igazán nincsenek titkok, nem is lehetnek.
És sajnos annyira nem is rózsás a helyzet, hogy az irigyektől félve titkolnom kelljen bármit is.

--
Gábriel Ákos

Pár tapasztalat:

1, 2.-odéves egyetemistaként vállaltam nyárra webfejlesztést ( PHP, Ajax, JS, SQL ). Ekkor havi 80 nettót kaptam napi 8 óráért. 500 Ft/óra.
2, Demonstrátor voltam 2.5 évig, először 2000 nettóért/óra, aztán persze ezt is meg kellett adóztatni, így 1600 / óra.
3, 2 éve van magántanítványom 3000 Ft/óra.
4, Második diplomámat írom egy munka kapcsán, heti 2.5 nap munkaidő, havi 80e nettó, azaz 1000 Ft/óra.

Én ezek alapján a következőt mondom:
a, Ha egy olyan állásra jelentkeznék, amelyhez kezdő a tudásom ( értsd ez alatt: láttam már hasonlót, tudom mi az, de aktívan, hosszú ideig sosem használtam, ergó 2-3 hónap alatt fel tudok zárkózni a többiekhez ) 160-180 nettó alá nem mennék.

b, Ha egy olyan állásra jelentkeznék, amelyhez igen mély a tudásom ( azaz több éve aktívan használom / tanítottam / kutattam / cikkem van / stb. ) 300-350 nettó a MINIMUM.

c, Ha nem fizetnek egyik helyen sem ennyit nekem ? Elmegyek külföldre, elmegyek másik céghez, legrosszabb esetben tanítok.

Az érem másik oldala is persze érdekes: én úgy gondolom, minden cégnek JÓ alkalmazottra van szüksége. Az én cégemben inkább legyen baráti/jó a hangulat, mintsem robotok termeljék "A" profitot. Ahhoz, hogy ez egyensúlyban legyen, megfelelően kell kiválasztani az alkalmazottat, és megfelelően megfizetni, hogy lojális legyen, szeresse amit csinál, jókedvvel menjen be dolgozni, legyen sikerélménye, és örüljön annak, ha a cég sikeres.

Mindezeket nem lehet havi 160 nettó alatt egy tudással rendelkező egyednél elérni, mert ha a főnök "leszarja", hogy az alkalmazott hogy él, akkor az alkalmazott is le fogja szarni a főnököt.

korrekt.
legalábbis az mindenképpen, hogy az alternatív pénzkereseti lehetőség bevételével méred a bérigényt, ez matematikailag teljesen korrekt.

Fontos dolog elérni, hogy a dolgozó lojális legyen a céghez. Jó eszköz erre a megfelelő hangulat és az anyagi elégedettség. De nem sok olyan cég van, ahol a főnök is tudja ezt.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

En angliaban ket eltero semat latok a gyakorlatban:

1. Szarunk a munkavallalora, keveset fizetunk => baromi nagy az employee turnover (ami nem erdekli a ceget, mivel kimerithetetlen a fiatal lelkes utanpotlas) es alapvetoen rossz a legkor. Viszont pozitivum, hogy a kezdok nagy reszenek az ilyen cegek jelentik a belepo lehetoseget.

2. Megbecsuljuk a munkavallalot, sokat fizetunk => kicsi az employee turnover, jo a legkor. Ilyen helyre akar minden kezdo elobb-utobb bejutni.

Ceg azaz munkaltato szempontbol mindketto mukodik, es valoszinuleg kozel azonos hatasfokkal, mivel eddigi tapasztalataim alapjan kb 50-50% az arany.

Szerk.: A ceg mukodesehez elengedhetetlen kulcsemberek (sacc/kb 5-10%) termeszetesen mindket semaban jol vannak fizetve.

Csakhogy az 1-es sema ott nem tud mukodni, ahol komoly elozetes tapasztalatra van szukseg, peldaul komolyabb szoftverfejlesztes, vagy eppen rendszeradminisztracio, stb. Ott csak a kettes sema jatszik.

O dehogynem, ha tudnad hany peldat lattam mar az 1-esre... Ha egy fejlesztesi folyamat csak nagy vonalakban meg van tervezve (marpedig azert tobbnyire ez a helyzet), es a kulcsemberek a helyukon vannak, akkor a maradek ~90% fejlesztorobot siman csereszabatos.

Nem véletlen az indiai fejlesztők nagy sikere. (Tapasztalat.)

Hajjaj nekem nem kell mondani :)

Meg nem nevezett nagy nemzetközi IT cégnél Székesfehérváron az 1. sémát követik.
Ott bizony még a 100k nettót sem mindenki kapja meg.

Ezért kapni fox :P
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nettó 100k-t?:)

Miért is?

Mert én is kaptam érte anno :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem egészen értelek.
Talán moderáltak vagy bannoltak itt az oldalon? - Ettől nem félek.
Vagy a meg nem nevezett cégnél ért retorzió? - Ettől meg főleg nem.
Tudniillik én nem ott dolgozom. Több barátom viszont igen, úgyhogy tudom mi folyik ott.

Szerintem vicces megjegyzesnek szanta.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Az oktatással kapcsolatban:

Nehéz a mai helyzet, mert mit kezdjen magával a 18 éves gimitvégzett? Tanuljon valami szakmát?
Minek? A szakmunkát már mindenhol megpróbálják olcsó betanított munkaerőre váltani ahol csak lehet.

Csak egy példa:
Bemegyek a 'scoba, a csemege pulton kérek egy fél rúd akármit, ami elé ki is van biggyesztve a neve, az utcáról berángatott eladó, eleve azt sem tudta, melyik az a termék, pedig elvileg ő tette ki reggel, arról már nem is beszélve, hogy a kettévágott akármi vágási felületét a kezével összetaperolja, miközben she noticed that she cannot rakni bele abba a zsebkendőnyi csomagolópapírba, és inkább belebassarinto a nylonzacsko.....
Az ilyen minek megy eladónak, vagy ki veszi fel ezeket? Arról már nem is beszélve, hogy ha valami nincs, akkor nem is ajánl helyette semmit, csak vállat von, hogy nincs... Komolyan mondom nekem ez az eredeti szakmám, de sokszor nem merem mondani, mert már nincsenek kereskedők, csak árumozgató zombik.. Jó persze, ebben az is szerepet játszik, hogy a legtöbb kereskedelmi végzettségű már rég otthagyta a kereskedelmet, mert nagyon xar a fizu.(bár ez is relatív, mert ezelőtt 7 évvel dunaújvárosi boltvezető helyettes nettó bér 80 000 Huf, ugyanez ugyanazon bolthálózaton belül budapesti üzletben kb 210 000 Huf)

A fizetéseknek meg elég erős regionális függősége is van itthon, ami szerintem elég felháborító, de ez van.

Supportos állással kapcsolatban:

Azt látom, hogy ma kis hazánkban magának az emberi méltóságnak nincs semmi értéke, tehát nem az embernek, mert annak már rég nincs, hanem magának a méltóságnak....
Egy példa: Valamivalaholhirtelenelromlikagyárban....

-Magyar supportPisti: az életed árán is meg kell csinálnod (normális szerszámok, alkatrészellátás, és dokumentáció hiányában is), különben holnap jön másik supportPisti, temegmészazuccára, meg egyébként is hogy képzeled, hogy ha felhívnak hajnal háromkor, akkor nem vagy bent azonnalötpercmúlva húsz kilóméterre, és bokádat lefosva azon igyekezve, hogy menjen a gép 3,5 percen belül??.
Na azonnalhúzdkiafullánkodazasszonybóléstakarodjbefele.............

-Nyugati gyakorlat: (ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el) supportGünther kiérkezik komótosan, még kávéillatú böffentéssel, majd szemrevételezi a gépet, közli, hogy(ha)nem ért hozzá(mert nem kapott oktatást róla), nem idegeskedik, nyugodtan felhívja a hivatalos szakszervizt, akik kb 1 óra múlva ki is jönnek, és szendvicsek és kávék közbeiktatásával órák múlva már megy is a gép. Vagy, hoznak cseregépet amíg a másikat javítják. Jah, és nem nagyon ordítanak ám egymással mint az állatok, és ott érdekes módon a supportGünther is legalább akkora egoval rendelkezik, mint a scriptLothar, és legalább annyira megbecsülik a munkáját, mert azért csak állandó ügyeletben van és szarni sem mehet telefon nélkül.

Fejlesztővel, kreatív munkát végzővel kapcsolatban:

-Magyar webfejlesztő: ércséammindenhez! assebaj, ha PHP CSS Fless Pearl RubyOnRails Java Fotosopp Air Mysql szakértő vagy, és vért hugyozva megcsinálod az egész webáruházasfórumosblogot egyedül óccsón, de leginkább ingyen, csak azért, hogy ott legyen a neved a jobb alsó sarokban 6-os ariallal #111111 színnel a fekete háttéren...

-Nyugati: van külön Layout tervező, ő csak a fotosopphoz, meg a drímvíverhez ért, de csak annyira, hogy tudja, hogy majd a kódolós ide a tédé pertédé közé teszi majd be valahogyan a péhápét, aztán jön a flesses, és megcsinálja a bannereket, aztán meg ott van a szerveroldali munkatárs aki intézi a májskuelt meg a péhápémájadmint meg a mailszervert, mert ő meg annak a mestere......

Egy kis rózsaszín felhő a végére:

Ugyanakkor érdekes, hogy azért van ma hazánkban nem egy olyan cég, vagy vállalkozó, aki igen is odafigyel ezekre a dolgokra. Van egy barátom akinek van egy boltja, és már több mint egy évtizede ugyan azok az alkalmazottai, mert megfizeti őket, elengedi őket szabira, és mégis jól ,megy a bolt, mert egyrészt jó helyen van, másrészt a munkások szinte maguknak is csinálják az egészet...


http://taklertamas.blogspot.com http://taklertamas.deviantart.com/


Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Na, ez az iromány most felvidított! Írjál mééééég! ;)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

pedig nem vidámságomban írtam....


http://taklertamas.blogspot.com http://taklertamas.deviantart.com/


Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

"Igaz, igaz, mintha csak magam mondtam volna!"
Ne csodálkozzunk, ha nem marad senki az országban.

Baromarcú megnyilatkozás az éjszakai és hétvégi supporttal kapcsolatban: dehát nem fordul elő olyan sűrűn (mármint a leállás, gebasz, stb).
Az nem zavaró, hogy semmiféleképpen nem szabályos, ha valaki a letöltött munkaidőn túl még állandóan ügyeletben is van. Majd felveszünk mást, aki hajlandó.
Amíg akad ilyesmire is hajlandó ember, nem is fog változni semmi.

az én privát magánvéleményem szerint a készenléti díj nem arról szól, hogy kifizetik, amikor baj van, hanem arról, hogy kompenzálják, hogy közben mást nem csinálhatsz.

Bocs, nem írtam, semmi plusz, csak alapfizetés.
Nincs ügyeleti, készenléti rendszer, sem megfelelő létszám, csak elvárás.
Évente 52 hét, 24 órás készenlét, leírva sehol, csak dádá, ha nem vagy elérhető.
Sok ilyen hely van. Érdekes dolgok lehetnek az ilyen emberek agyában.

Egyébként szerintem a készenlét, ügyelet remek dolog, ha tudja az ember, mettől-meddig tart és normálisan megfizetik.

ezt a "dádá" részt nem értem. mit tudnak csinálni, ha leszarod a dolgot? a szerződésedben nyilván nem lehet benne, ha ezért kirúgnak, akkor egyrészt még jól is jártál, másrészt utána szépen munkaügyi bíróság, és biztos nyerés. minél tovább húzzák a pert, annál többet fizet a munkáltató.

Ez az egyik megfelelő megoldás.
Viszont amíg a helyedre kerül ember így is, addig nem szűnnek meg az ilyen munkáltatók, erre akartam utalni.
Érdekes módon ezt a válságot is csak nálunk sztárolják ennyire (így is rontva az egyébként is siralmas munkáltató<->munkavállaló helyzetet), kicsit balra nézve (nem politikailag :) ) egészen más a felállás. Az a hozzászólás, amire eredetileg reagáltam
(taklertamas) kiválóan vázolja az egész problémakört.

- kirugnak,
- a papiron bejelentett fizetesed es fekete kozti kulonbozetet nem fizeti ki a munkaltato
- visszatartja a papirjaidat, emiatt nem tudsz elhelyezkedni az uj helyeden

erre te bepereled.
- o evekig nem jelenik meg a birosagon
- mindent megfellebbez
- te elkoltesz egy csomo penzt
- ha szerencsed van, megnyered, de addigra mar a jogutod nelkul megszunt IT 2000 Kft. helyett az IT 2001 Kft-ben uldogel a volt fonokod, es mossa kezeit.

szerintem Magyarorszagon hacsak nincs sok penzed, nem nagyon tudsz ugralni, plane ezekkel az epitoiparbol erkezo fonokokkel szemben.

Tyrael

"Jogállam" rulez :-/

_______________________
echo crash > /dev/kmem

egy felkészültebb hr-es bárkit bármikor kirúg úgy, hogy ne tudjon senki belekötni.
Nem vállalod az ügyeletet, kirúgnak, az sovány vigasz lesz, hogy a felmondásodban valami támadhatatlan, ámde mérsékelten igaz indok fog szerepelni.

ezzel inkább azt lehet kezdeni, hogy amikor ügyeletben vagy és dolgozni kell, akkor "véletlenül" erről értesül egy munkaügyi felügyelő is...

Üdv. Szerintetek mennyit kérhet egy CCNA és internetes alkalmazásfejlesztő képesítéssel rendelkező fiatal pályakezdő, és mire számíthat a későbbiekben, ha egy olyan cégnek szeretne dolgozni ami nagy kiterjedésű hálózatkiépítéssel foglalkozik? Várok külföldi tapasztalatokat is!

Csak azt nem irtad le, ami a kerdes megvalaszolasahoz szukseges: mihez *ertesz*! :^D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

egy CCNA nem egy nagy etwas. az egyetlen vizsga, ami "jelent valamit" ebben a sportágban, az a CCIE. azt nem rakod le gyakorlati tapasztalat nélkül.

Tök mindegy mennyit kérsz, nem azt fogod keresni egész életedben. Ha jól csinálod akkor csap pár hónapig, esetleg a próbaidőig. Legyél szerény, vegyenek fel, dolgozz, tanulj és keresd hülyére magad.

Leginkabb megiscsak pek ...
En ~8 ev utan 160 netto kozeleben nem jarok. Pedig szakmailag szerintem nem vagyok tok hulye. Igaz ez "videk"...

--
TH

A pekes poent koszi, reg jutott eszembe a Kreten. De jol esett visszagondolni ra:D

Én ezért jöttem el otthonról, esély nem volt az anyagilag normális életre :( Itt van.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

detto.

Tyrael

Most merre vagy(tok)?

A Nagy Gyűjtőben :)

_______________________
echo crash > /dev/kmem

+1 kérdés:
bank, belépő szint, Alkalmazás támogatás szervezés/koordinálás stb.
tapasztalatok:
IT üzemeltetés
-2 év kkv a-tól z-ig
-1,5 év alkalmazás üzemeltetés banki ügyfeleknél (Saját fejlesztés)

Végzetség: ha a közzel jövőben végzek, lesz WC-pappírom is MI(bsc)

OK: 3 év alatt találkoztam cig@nymunkától kezdve zsldo cégig, továbbiakban együttműködés részemről volt felmondva, adócsalás, be nem jelentés, okirat hamisítás, ki nem fizetés, ígérgetéssel teli adattárházzal.

jaja, de pl némettel elmehetsz a T-hez

sajnos csak angol van
nincs időm még most hirtelen németet újra megtanulni, váltani kell!! :)

Remélem nem bántok meg senkit, de aki ma magyarországon vérrel verejtékkel terelget egy bármilyen informatikai rendszert nettó 200.000 HUF alatt azzal valami baj van...nem beszélve arról, hogy a többiekkel is kiba**ik mivel nyomja lefele az értékét a szakmának, ha senki sem lenne hajlandó X ezer forint alatt dolgozni akkor mindjárt versenyképesebbek lennének a szférában a fizuk, mondom én ezt munkáltatói oldalról...

Papirtéma:
Nálunk pl. a kutyát nem érdekli hogy milyen papirja van valakinek, ha megbizhatóan tisztességesen minőségi munkát végez akkor nyert, ha nem, akkor mehet isten hirével akkor is ha 8 raklap diplomája van.

Olvasom itt hogy van aki 80Ezer forintért dolgozik, háát nem tudom amennyi probléma van egy ilyen munkakörben, ennyiért én inkább elmennék portásnak, ja és senkit sem akartam megbántani vagy ledegradálni ( főleg nem személyeskedni )...

Üdv és béke

Remélem nem bántok meg senkit, de aki ma magyarországon vérrel verejtékkel terelget egy bármilyen informatikai rendszert nettó 200.000 HUF alatt azzal valami baj van...

Gyakorlat nélkül fel nem veszek embert, nem 200-ért, de még 80-ért se. Hozzon referenciát, hogy tud dolgozni.

Emlékszem, amikor még boldog buszgyártó voltam, akkor a sztakiba jelentkező, diplomás emberke a "mi a különbség a tcp és az udp között" kérdésen bukott meg, és azóta csak romlott a helyzet, pedig ez már volt vagy 10 éve.

Papirtéma:
Nálunk pl. a kutyát nem érdekli hogy milyen papirja van valakinek, ha megbizhatóan tisztességesen minőségi munkát végez akkor nyert, ha nem, akkor mehet isten hirével akkor is ha 8 raklap diplomája van.

Nincs vita köztünk.

csak azt tenném hozzá, hogy a mai állásinterjúkon a felvételi kérdések még véletlenül sem a fenti példához hasonlítanak, hanem ilyenek, mint pl. "....mennyire érzi magát terhelhetőnek?..", vagy "...milyen csapatjátékos ön, maga szerint?" és ehhez hasonlóak. biztos ezek is rettentő fontos kérdések, de csak ha feltettük a "tcp és udp közti különbséget is....utána. nos, ez (is) megváltozott 10 év alatt..

Van igazsag abban amit mondasz, de ha veszunk egy az ehhalal kuszoben levo munkanelkulit, akkor o nem fog moralis kerdest csinalni abbol, hogy kivel baszik ki, ha elfogadja az elso szembejovo alulfizetett allast.

Tökéletesen értem amit mondasz ill. írsz, de én erre értettem azt hogy inkabb portásnak 80E-ért, nulla stressz, nulla felelőség, fix munkaidő, meló után nem hivogatnak otthon, stb, stb....oké nyilván referenciának nem tökéletes a következő IT munkahelynek egy portás CV, ezt is értem, de legalabb van idő napközben tanulni.

Viszont ismeretségi körömben van festő mázoló barkácsoló mindent megcsináló szaki vállalkozó, aki könyörög az embereknek hogy dolgozzanak már egy kicsit napi NEM VICC 8000 HUF-ért. Az is havi 160E tisztán zsebbe, és nala is be vannak jelentve minimálon. Most komolyan ha egy infós emberként csak mondjuk 100E-et kapnék valamilyen okból, akkor inkább napi 8 ezerér kényelmesen stresszmentesen elkenegetem a falakat meg kihordom a sittet talicskával...

Aztánt van napi 10E-ért szigetelős burkolós meló is....szóval ne izélje már meg a múlt hét a jövö hetet hogy 80-100E-ér Admin legyen az ember valahol, na. Max félálásban vagy távmunkában tartom reálisnak.

Azert megy megis infosnak, mert ezt szeretne csinalni. Abban a remenykedik, hogy egyszer majd jobb lesz. Aztan vagy tenyleg jobb lesz vagy nem. Apam szokta mondani, hogy az elethez szerencse kell...

Azert megy megis infosnak, mert ezt szeretne csinalni.

..mert a fizikai munka ugye budos az ifju titannak! :^)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Megkérdezném, hogy van a derekad pár év "kényelmes festegetés meg talicskázás" után, vagy a derekad+térdeid párszáz négyzetméter padlóburkolás után.
Csak arra akartam utalni, hogy nem mindig a tudást kell megfizetni. (A festésben igazán a glettelés a szar meló)

--
"If God exists...why is there no porn of Him?"

gyakorlatilag sosem a tudást fizetet meg, mindig a kereslet/kínálat arányát fizeted meg.

Eléggé szarul, de pont a napi 10-14 óra gép elött üléstől, amin még a napi rendszeres kocogás és séta sem segít sajnos...

update: simca-nak valasz

Ne feledd el, hogy ezt akkor keresik, amikor van meló _és_ lehet melózni.
Télen pl. technikai okokból bizonyos dolgokat nem szerencsés csinálni.
Vagy ha esik. Az a nap bukó, arra a napra 0 bér jár.

Szal az irodai munkának a kényelmességen túl a kiszámíthatóság is nagy előnye ám.

--
Gábriel Ákos

Erre azt mondanam, hogy voltam 3 allasinterjun, es 150k nettotol kikerekedett a szemuk.

Es nem azert mert keveseltek....

haat errol irtam fentebb, 160E-ér napi fix 7 ora munka 1 ora kajaszunettel, utana go home es lets relax...hetvegen meg mindenki bekenhagy...akkor minek eroltetni egy IT allast, foleg ha ehhalal veszelyeztet...
Nem beszelve arrol hogy igy el lehet kerulni az informatikai dolgozokra jellemzo mozgasszegeny eletmodot is :)

Ezt nem konkretan neked irom hanem ugy nagy altalanossagban.

sehova nem vesznek fel nettó 80-ért portásnak...
és amíg ebben az országban mindenki ért az informatikához, közgazdász, orvos, stb. addig az ár ennyi marad. vidéken még egy polgármester sem biztos, hogy többet keres, sőt. És a többiek bérét ehhez szabják. közben meg kétkezi szakmunkást lehetetlen találni...

elnezesedet kerem de a telephelyunkon 4 portas van aki gyakorlatilag nem csinal semmit az eg vilagon, netto 100K-ert vannak ott...persze minimalon bejelentve.

08:00-tol 17:00-ig van portaszolg. utána ejszakara bizt.or van azok is 100K felett kapnak, szoval ezer nem ertem miert kell ilyen alacsony berert eroltetni ezt a szakmat, ha tenyleg a megelhetes a cel.

és úgy érzed, a ti telephelyetek alapján már minden más munkahelyről is kellő információval rendelkezel?

nezd, abszolut nem szeretnek veled vitatkozni mert nem ez volt a celom, viszont a valaszom igen.
Rengeteg telephelyre jarok/jarunk es van ralatasom ezekre a dolgokra, de ne ragadd ki csak a "portas" szakmat a mondanivalombol. Amit szerettem volna itt megertetni veletek, az az hogy rengeteg szakmunka van amit "be lehet tanulni", es tobbet keresel vele mint ha elmesz valahova informatikus rabszolganak. Amennyiben a csaladfentartas, csekkek kifizetese alapveto celerv akkor azt kell eroltetni ami tobb penzt hoz egysegnyi ido alatt a zsebedbe.

atlag rendszergazda / infos = 80-100K/hó ( itt a nagytobbseg szerint... ) + heavy stress load

vagy

egyéb szakmunka = over 150K/hó ( tapasztalataim szerint ) + minimal stress load

Abban a minimal stress loadban ne legyél biztos.

--
"If God exists...why is there no porn of Him?"

a ti telephelyeteken mennyi az annyi?
vagy mi alapjan gondolod, hogy kirivoan eltero a fent elhangzott osszeg az atlagtol?

Tyrael

Küldhetem az önéletrajzomat? :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

330 bruttó + caféteria, nekem ennyit ajánlottak kezdő rendszermérnöki fizetésként. Picit többet kapok, cserébe önállóan programozok, saját munkám könnyítésére és egyelőre kölcsönzött munkaerő vagyok -> ha véglegesítenek egyszer, a bér emelkedik + caféteria köre bővül.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

-

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Igen. Saccperkábé egyetértek. Bruttó 350.000HUF / hó alatt informatikus rendszermérnöknek nem illik kevesebbet keresni, még kezdőként sem. Ez Bp. és környéke.

--
qmi - Linux/FreeBSD SysAdm

Kezdőként illene megérteni egy 5 soros angol feladatot és tudni megírni egy 10 soros Java programot ez alapján. Amelyik kezdő ezt tudja, az megkapja a 350et. De ilyen 100-ból 1 van.

--
Gábriel Ákos

egy nulla lemaradt

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Kafétéria szerintem elég parasztvakítás dolog. Nekem nem kéne. Korábban is csak kényszerből mondtam rá igent. Kár volt. Csak a baj van vele.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Végülis csak kevesebb adót fizet a cég utánad, tehát több kerül a kezedbe ugyanannyi kifizetésből. Semmi haszna.
----
Hülye pelikán

biztos nem fizet otthon netet, nem szokott enni, udulni, utazni, sosem kolt az egeszsegere es ezert nem veszi hasznat a cafeterianak.
mondjuk nekem van tobb olyan ismerosom, aki az udulesi csekkert sziget jegyet vesz elovetelben, azt meg eladja kp-ert cimboranak, de persze ezzel nem akarok otleteket adni senkinek... :P

Tyrael

biztos nem fizet otthon netet, nem szokott enni, udulni, utazni, sosem kolt az egeszsegere es ezert nem veszi hasznat a cafeterianak.

Egészen biztosan. Ezt miből sikerült leszűrni?

eladja kp-ert

Gratulálok! Kva nagy bizniszmen!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Te tényleg ennyire buta vagy, vagy képtáblán érzed magad?
----
Hülye pelikán

Tényleg álljak le veled személyeskedni? Számít nekem annyit a te véleményed? Érsz te annyi ráfordítást? Tudod mit? Buta vagyok. Te meg okos vagy. Így jó? Széles látókörű kispajtás. Nyilván minden aspektusából megvizsgáltad a kérdést és az jött ki végeredménynek, hogy én vagyok a hülye. Akkor sajnos még mindig vannak olyan részletek a kafétériával kapcsolatban, ami sajnos neked eszedbe se jutott. Sebaj. Attól, hogy nem tudsz bizonyos dolgokat, egyenesen következik, hogy más a hülye.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha egyszerűen túl ostoba vagy az alapján amit írsz, akkor erre nehéz mást írni. Olvass vissza, minden le van írva. Az, hogy VELED kicseszett a munkaadód az nem mentség. Ha ugyanannyit költött volna rád, de te azt mind kp-ban kapod (tehát bércsökkentést hajtott volna végre), akkor kevesebb lett volna a kezedben, mint így, hogy kafetériában kaptad. Ezt nehéz felfogni?

De tényleg nem értem, miért nehéz felfogni... a cégnek halál mindegy, miben fizeti ki az X költségedet, neked nem mindegy, hogy abból az X-ből te végül mennyit tudsz elkölteni.
----
Hülye pelikán

a felsorolas ironiat tukrozott, olyan elemeket tartalmazott, amire a cafeteriabol kolthetsz (internet tamogatas, etkezesi jegy, udulesi csekk, utazasi tamogatas, egeszsegpenztar).
bar 2010-tol szigorodott a cafeteria adoztatasa, de meg mindig megeri igy kiegesziteni a bert, lasd:

http://www.vg.hu/adomentes-cafeteria-2010-ben-is-ime-a-kiskapu-288561
http://www.vg.hu/gazdasag/megis-van-jovoje-a-cafeterianak-284492

az eladja kp-ert resz azert volt benne, hogyha tenyleg nem tudod semmilyen modon kihasznalni a cafeteriaban levo lehetosegeket, meg igy is van ra eleg sok "kiskapu" hogy kp-ra valtsd oket.

de ugylatom hogy az erveiddel nem tudok vitaba szallni, legyen neked igazad.

ps: sikerult mar munkat talalni?

Tyrael

Ha választhatsz, hogy cafeteria, vagy kp, melyiket választod? Ha azonos összegért kell választanod, nem hiszem, hogy kajajegyre szavaznál. Abból indulsz ki a másikkal, amelyik itt veri a nyálát, hogy tuti, hogy ha a cafeteriát választod, akkor értékben többet kapsz. Ez sajnos nem minden esetben van így. Mert bár igaz, hogy a cég kevesebbet adózik / adózott cafeteria esetén, de ennek nagyon sok esetben a cég örült. Ugyanis korábbi munkaadómat példának állítva, nem azért volt kafémizéria, mert az nekem jó, nem kaptam többet kajajegyben, csupán annyit, amennyit egyébként kp-ban megkaptam volna. Nem az én ötletem volt, hogy ez így legyen. a munkaadó rítta ki. Az egészségkártyán rögtön buktam, amint kész lett, éves tagsági díj fedősztorival. Egyébként is hetekkel később jelent meg az egészségkártyán a jóváírt összeg. Korlátozottan lehetett használni. Ebédjegy szintúgy nem olyan jó dolog, a kp-el szemben.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

nalam szemely szerint ugy nezett ki, hogy a ceg minden dolgozonak ad X osszegu cafeteriat, fuggetlenul attol, hogy mekkora bert alkudsz ki magadnak.
hogy ezen a cafeteria kereten belul miben kered ezt az osszeget (kajajegy, berlet, etc), az teljesen rad van bizva.

ha azonos osszeg es a cafeteria kozott kell valasztani, akkor fontos, hogy netto vagy brutto osszegrol beszelunk.
ha en mondom meg, hogy a bruttomat hogyan osztom be (mennyi a fizetes belole, mennyi a beren feluli juttatas), akkor egyertelmuen nyer a cafeteria, mert ha okosan valogatsz, akkor tobbet hasznalhatsz fel belole, mint ha az egeszet a brutto beredre kered.

ha viszont feketeben, vagy szurkeben szamolsz (ergo a netto beredbol lehet csak atrakni a cafeteria-ba), akkor legjobb esetben is csak ugyanannyit hozhatsz ki a cafeteriabol, mintha megkapnad nettoban.

ilyen valasztasra nekem nem volt szuksegem, mivel a cafeteria keret nem vonodik ki a nettombol (ha 500 bruttoban egyezek meg, akkor annyit kapok, plusz a cafeteriat).

ps: meleg etkezesi utalvannyal sosem volt problemam, minden honapban tobbet koltok kajarendelesre, kajaldaban, mint amennyit kapok, de pl. volt olyan ismerosom, ahol ez nem jellemzo, ok egyreszt olyan csinaltak, hogy havonta egyszer elment a csalad egy etterembe, ezzel el is fogyott a kajajegy.

Tyrael

Nálunk egyszer azt csinálták, hogy mondták akkor lesz melegétel utalvány. Mondom jó, és eljött a fizetés nap. Kérdezik kell akkor utalvány? Igen persze! Jó akor itt az utalvány, és ennyivel kevesebb fizut utalunk... 2 hónap múlva már nem is ott dolgoztam...

Ezt próbáltam árnyalni az engem leostobázó alaknak. Csak nem érti szegény.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Dehát ha egyszer ostoba vagy. Még mindig nem érted, hogy ez nem a kafetériát minősíti, hanem a(z adott) munkaadókat?
----
Hülye pelikán

+1

Valószínű ha elveszik a pénzét, ő akkor is a pénzt fogja hülyeségnek nevezni, nem azt, hogy elvették tőle.

Igen, ostoba vagyok. Te meg okos. Így jó?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem, mert él bennem a tanítónénik ösztöne, de velük ellentétben belátom amikor a tanuló kamaszodik és épp reménytelen észt verni a fejébe. Úgyhogy nem jó, de megfelelő. És igaz is, de azt most hagyjuk.
----
Hülye pelikán

akkor téged konkrétan megloptak! magyarul hülye vagy :)

több kerül a kezedbe
Ha-ha-ha!!! Kis naív.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Én szívesen dolgoznék pl. olyan cégnek aki ad lakást, autót. Cserébe nem kell magas fizu, mondjuk 1K kézbe bele... Szerintem baró lenne, lehetne a cég végébe a panel amibe lakom, és akkor lehetne családot alapítani, meg közel lenne a meló, nem lenne gond ha túlórázok, mert vacsira akkor is otthon vagyok.... Szerintetek ? Szerintem tök sokan ráugranának, és aztán ezek az emberek tuti nem hagynák xarba a céget... A cégnek meg olcsóbb lenne mint hosszútávon a magassabb fizu...

Es 1000 (kozepes ceg) emberre fenntartani egy lakoparkot es autoszervizt az mennyi penz? :)

nem vagyok benne biztos, hogy több, a rezsit fizetné mindenki, csak nem kéne bérelni a kecót :)

a lakás vásárlására, a fenntartási költségekre kifizetett tb és más járulékokat lehetne megspórolni ezzel a konstrukcióval.

elég jó ötletnek tűnik közgazdasági szempontból, csak kár, hogy fejnehéz a beruházás. meg ha tömegesen elterjedne, előbb-utóbb rátenne valamit az állam, hogy ne érje veszteség.

Csendben megsúgom: ez a konstrukció már most sem alkalmas az adózás elkerülésére, ugyanis a természetbeni juttatás is adó-/járulékköteles.

akkor az "előbb-utóbb" kifejezésből az előbb tag vált valóra:)

Jogilag a természetbeni juttatás már a rendszerváltáskor is adóköteles volt. Az más tészta, hogy akkoriban mennyire nem mentek ezekre a dolgokra rá...

Ez túl értelmes ötlet ahhoz, hogy valaha is megvalósulhasson.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Kinaban egesz varosok epulnek erre a mintara (persze auto nelkul minimalis fizuval, hogy azert a cegnek is megerje), de szvsz nem eppen kovetendo pelda...

En inkabb az "adjanak a sok zset es a tobbit mar megoldom egyedul koszonom szepen" hive vagyok.

szocializmus vs. kapitalizmus kicsiben.

Tyrael

Igy van. Es raadasul en nem hiszem, hogy a kapitalizmus annyira jo lenne, de abban szinte biztos vagyok, hogy jobb, mint a szocializmus.

igazabol szerintem jobb lenne, csak az emberek inkompatibilisek a rendszerrel (pl: miert dolgozzak, ha akkor is megvan mindenem, vagy miert dolgozzak, ha az is megkap mindent aki nem csinal semmit), emiatt gyakorlatilag rovid uton az atlag teljesitmeny a leggyengebb lancszem szintjere sullyedne, ami miatt becsodolne a rendszer.

Tyrael

Na igen, a jobbágyság újra feltalálva.

--
"If God exists...why is there no porn of Him?"

Tök jó, mert folyton lebeghet a fejed felett, hogy ha kirúgnak, akkor nem csak állást, de lakást is kereshetsz.

--
"If God exists...why is there no porn of Him?"

tök jó, mert a lakás eladás nyűgje nem akadályoz másik munka elvállalásában.

Én pálya kezdőnek számítok a 3 évemmel a szakmába, így még nincs lakás, és miután az albiba gyűröm a fél fizut így aligha lesz egyhamar... viszont ebbe az lenne a szép, hogy többet lehetne spórolni... De mondjuk totál igazad van, csak a jelen helyzetembe ez nem akadályozna... esetleg ha kihúzol 10 évet a cégnél megkapnád vagy valami...

Én pálya kezdőnek számítok a 3 évemmel a szakmába, így még nincs lakás, és miután az albiba gyűröm a fél fizut így aligha lesz egyhamar... viszont ebbe az lenne a szép, hogy többet lehetne spórolni... De mondjuk totál igazad van, csak a jelen helyzetembe ez nem akadályozna... esetleg ha kihúzol 10 évet a cégnél megkapnád vagy valami...

OMG, számolj utána kérlek...
Mondjuk ha most aláírod, hogy ugyanannyi fizetésért maradsz 10 évet, ha akár 1 hónappal előbb felmondasz akkor ugrik a lakás, akkor még lehet h lenne munkaadó aki bevállalja.
Ez meg a munkavállalóval szemben nem volna fair.

Azt hiszem annyi minden változik az ember életében, hogy fontos dolog a rugalmasság, márpedig ez a konstrukció nagyon nem az.

--
Gábriel Ákos

szerintem egy jó munkával jó fizuval egy lakással amit a popsim alá tesznek, ne adj Isten 1 autót is... akkor ez nem változik csak minden más :) De mint az elején mondtam, ez nekem tök jó lenne, másnak nem biztos...

És mi van, ha a cég a 8. évben tönkremegy? Szopó...

--
Gábriel Ákos

Ha tönkre megy a cég, kirúgnak, elviszi a víz a fél lábam ...stb. Akkor a lakáshitellel ugyan ez van... szóval ez annyira nem nagy veszély szerintem.

Nincs az a munkavállaló akit aláírna 10 évet. Annyi droid ácsingozik egy egy megüresedő pozicióra, hogy nem is lenne értelme megtartani bárkit is. Főleg az IT divatszakma, úgy mint pl a marketinges vagy a közgazdász. Rengeteg végzős kerül ki évente az iskolapadokból "nulla tudással" ...

Ez valami teszt volt, hogy kik sírják vissza az szocializmust?

Magyarázd meg főnöknek, hogy miért nem tudtál időben beérni. :)

.

Sziasztok! Egy kis real life adatot tudok mondani. Nemrég kezdtem gyakornokként fooBar Bt.-nél (java fejlesztő). Csak annyit mondok mondani hogy nem projekt feladat, hanem saját használatú cucc fejlesztése folyamatosan a csapat feladata. Első hónapra 80-at, utána 100-at kapok (egyszerű számlaadás, tehát ebből még leadózom).

--
fantázisdús aláírás v1.09

Most nézem pontosabban az ember speckóját. Egyszerűen túlképzett a feladathoz. Az ember lehet, hogy többet ér vagy érhetne mint 160, de a melója nem. Tehát nem is kap többet.
Egyébként miért akarja ezt a melót csinálni? Nem akar fejlődni? Nem akar karriert?

--
Gábriel Ákos

Konkrét esettől elvonatkoztatva, vannak olyan infósok, akik lediplomáznak ugyan, de semmi érzékük vagy kedvük vagy egyik sem a programozáshoz.