(Google) Képkereső - hogyan működik?

Fórumok

Arra volnék kiváncsi, milyen adatokat vesz figyelembe a Google képkereső vagy más keresőmotor képkeresője a relevancia mérlegeléséhez. Arról már elég sokat tudunk, hogy hogyan rangsorolja a weboldalakat és ez a funkció elég jól működik, de mikor képeket keresek sokkal több az irreveláns találat, az ismétlődés stb.

Nyilván figyelembe veszi a szövegkörnyezetet, az "alternate text"-eket, a fájlnevet. Ugyanakkor ritkán mutat különálló fájlra, általában a html oldalt linkeli be, ahol a kép található, általában kisebb méretben. Ki milyen metódust vélt még felfedezni a Google vagy más képkereső működése mögött?

Hozzászólások

:) Elkepzelheto, hogy kepek eseten az az egyetlen jarhato ut, ha katalogust epitunk beloluk reszletes metaadatokkal? Mondjuk engem azert is erdekelne, mert kivancsi vagyok, mit csinaltam rosszul, amiert pl. a fekete-feher kepeim csak elvetve szerepelnek a kepkereso talalatai kozot, mig a galeria amit tartalmazza oket eleg jo helyen van.

Ezert is probalnak olyan egyszeru szabvanyokkal eloallni, mint a Dublin Core, hogy a szerzo vagy kozreado maga is kitolthesse a megfelelo mezoket, kis idoraforditassal. De meg ha ra is lehetne venni az embereket, hogy csatoljanak a kephez reszletesebb metaadatokat (valamennyi mindig van), akkor is el kell donteni, hogy hogyan lehetne ezt megoldani (fajlba beagyazva, a kep melle csapni plain text-ben, kulon adatbazisban?). Meg ha lennenek ilyen adatok a kepekhez, akkor is el kell donteni valamilyen modszerrel a relevancia merteket a kepkeresoknek, ha ilyen sok keprol van szo.
Marad a megoldas, hogy valamilyen modon a rendelkezesre allo adathalmazbol probaljak kimosni ami hasznalhato. Utana a userek megprobaljak kideriteni a modszert es ugy teszik kozze a kepeket, hogy jo helyre keruljon a Google-ben. Magyarul a farok csovalja a kutyat, de az is lehet, hogy idovel majd korvonalazodik valamilyen hasznalhato megoldas.

Nem tudom hogy működik, de néha elég "érdekeseket" téved.
Saját felelősségre hajtsd végre az alábbi lépéseket:

1. Nyiss egy új böngésző ablakot
2. Nyitsd meg a google kereső oldalát
3. Válts át kép keresésre (bal oldalt fent)
4. Keress rá hogy: domb
5. Az első képet nézd meg teljes méretben
6. Keresd meg a hibát a képen
7. Semmisülj meg...

Bye Bye Nyuszifül

csak a szokásos világmegváltó anyag ami mindenkit aki megnézte arra ösztön hogy ettől kezdve egész életét olyan az emberiség javát szolgáló tevékenységbe ölje mint az időgép megépítése, azzal az mellékes szándékkal hogy elmondhassa magának visszautazva hogy ne kattintson ;)