Te milyen új filerendszert tervezel használni?

 ( trey | 2001. szeptember 1., szombat - 21:17 )

Az egyik nagy külföldi Linux -al foglalkozó portál tette fel ezt a kérdést olvasóinak. A jelenelegi új Linux disztribúciók mindegyike kínál valamilyen alternatívát az mai naplózó (journaling) fileredszerkből. A megkérdezettek 19.76% a ReiserFS, 7.25% az XFS -t, 20.95% a Ext3 -at, 1.23% a JFS -t, a többi egyéb filerendszereket választana. A számokat nézve a szavazók három csoportra oszlanak, a ReiserFS, Ext3 és XFS hívőkre. A kérdés az, hogy melyik lesz az igazán széles körben elterjedő, valóban életképes filerendszer. Egy biztosnak látszik, az Ext2 filerendszert szép lassan teljesen fel fogja váltani valamelyik ezek közül.

Te melyiket választanád, ha az elkövetkezendő 3 hónapban telepítenéd a géped?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Akit érdekel a dolog, annak írom le a tapasztalatokat. Egyik barátommal elhatároztuk, hogy utánnajárunk melyik lenne a favorit filerendszer. Mindketten Debian Woody -t használunk. Ő az egész filerendszerét Ext3 -ra tette (kivéve a /boot) , én két teszt felületet alakítottam ki. Az egyiken meghagytam a régi Ext2 filerendszert, a másikat pedig a /boot kivételével ReiserFS -re tettem (2.4.6 -os kernellel). Az Ext2 -ről való átállás minden bonyodalom nélkül történt, a rendszer szépen használja a ReiserFS partíciókat. A / partíció 1GB, a /home 2GB, és a /data 20GB. A változás szemmel látható, a boot -olás gyorsabb (reset utáni fsck), és maga a fileműveletek is gyorsabbak lettek. Pontos mérérseket még nem végeztem. A ReiserFS -ről megoszlanak a vélemények. Egykét ismerősöm szidja, de utánnaolvasva fórumokon nagyon kevés helyen láttam hibákról írni, inkább dicsérték. Szóval pár hónap múlva okosabbak leszünk, a tesztelés folyik, az eredményekről beszámolok.

Ha már úgyis szó esett a reiser illetve ext3 tesztröl, érdemes átnézni a két filerendszer faq-ját is, mielött valaki kipróbálja (esö után köpönyeg :)). Amiket én találtam, azok itt vannak: Reiserfs: http://www.namesys.com/faq.html

Ext3: http://people.spoiled.org/jha/ext3-faq.html

Hát, ha azt vesszük ext2 se volt egy olyan istentelenül rossz dolog. De ki tudja, holnap kiprobálom minegyiket - hátha tényleg jobbak.

Ja igen, és ha már itt tartunk, akkor próbáljátok ki ti is.

HI mindenkinek ki olvassa, én is kérdeznék valamit ki tud olyan file rendszert, ill kiegészitést Linuxhoz, amivel undeletézni lehet file-okat, mint pl: Novell-ben a "filer".

Állitolag az EXT2-höz van ilyen patch de nem találom sehol.

Help, Help Me !!!!!!!!!!!

agarboc@e77.hu