Fájlrendszer, NAS, storage

A Linux 6.9-cel "deprecated" jelzőt kap az EXT2 fájlrendszer driver

Nagyjából a kezdetek óta a Linux kernellel együtt élő EXT2 fájlrendszer "deprecated" státuszba kerül a 6.9-es kernel kiadásával. Ennek oka leginkább, hogy meggyűlik a baja a Y2038 problémakör.

Részletek itt.

Aggályokat vet fel az OpenZFS Native Encryption használata

A múlt év végén megjelent az OpenZFS 2.2.2 egy ritka, de csúnya adatsérülési probléma kijavítására, de kiderült, hogy az OpenZFS fájlrendszer kódbázisában még más adatsérülési hibák is lapulnak.

Részletek itt.

Hans Reiser a börtönből szólt hozzá a ReiserFS elavulttá tételéhez

Hans Reiser, a ReiserFS megalkotója 2006 óta börtönben ül egykori felesége megölése miatt, így nem igazán tud elektronikusan részt venni az LKML levelezésében és a Linux kernel aktuális fejlesztésében. Annak híre azonban, hogy a Linux kernel fejlesztői hivatalosan is elavulttá (deprecated) tették a ReiserFS-t, eljuthatott hozzá a börtönbe. Mi több, állítólag postai úton hozzá is szólt a fájlrendszere körüli történésekhez, illetve a Reiser4 fájlrendszerrel kapcsolatos reményeit is kifejezte. Levelét bepostolták az LKML-re, így az elolvasható itt. Sőt, akinek kedve támadt levelezni vele, az megteheti, mert a börtönbeli postacímét is mellékelte:

Hans Reiser
CHCF G31008
PO 213040
Stockton, California, 95213, USA

Részletek itt.

Adatsérülési hibát javít az OpenZFS 2.2.2 és OpenZFS 2.1.14 kiadás

Note: This release contains an important fix for a data corruption bug. Full details are in the issue (#15526) and bug fix (#15571). There's also a developer's bug summary that gives a good overview. We recommend everyone either upgrade to 2.2.2 or 2.1.14 to get the fix. The bug can cause data corruption due to an incorrect dirty dnode check. This bug is very hard to hit, and really only came to light due to changes in cp in coreutils 9.x. It's extremely unlikely that the bug was ever hit on EL7, EL8, or EL9 when running cp since they all use coreutils 8.x which performs file copies differently.

Minden ZFS-t használónak érdemes mielőbb frissítenie! Részletek itt.

A Bcachefs fájlrendszer beolvasztásra került a linux-next kernelfába

Bcachefs - "A COW fájlrendszer Linuxhoz, ami nem eszi meg az adataidat". Jól hangzó szlogen. A nagyra törő Linux fájlrendszer jó ideje keresi útját a mainline Linux kernelbe, eddig kevés sikerrel. Most viszont egy lépést tett előre: beolvasztásra került a mainline kernelfa előszobájának tekinthető linux-next kernelfába.

Emlékeztetőül a Bcachefs főbb tulajdonságai: