Fájlrendszerek

OpenZFS Dev Summit 2016 live stream

 ( trey | 2016. szeptember 26., hétfő - 13:12 )

Az Apple File System részleteiben

 ( trey | 2016. június 20., hétfő - 8:54 )

Nagy meglepetésre az Apple nemrég bejelentette, hogy új, saját fájlrendszert fejleszt az összes operációs rendszere - macOS, tvOS, iOS, watchOS - számára. Adam Leventhal - egykori Sun és egykori Oracle alkalmazott, a DTrace egyik szerzője - blogjában most alaposan szemügyre veszi az APFS-t:

APFS in Detail

Új, saját fájlrendszert fejleszt az Apple

 ( trey | 2016. június 16., csütörtök - 13:50 )

Az Apple a napokban bejelentette, hogy egy következő generációs fájlrendszert tervezett és fejleszt 0-ról Apple File System (APFS) néven iOS, OS X (újabban: macOS), tvOS és watchOS rendszerei számára:

Idézet:
Apple File System is a new, modern file system for iOS, OS X, tvOS and watchOS. It is optimized for Flash/SSD storage and features strong encryption, copy-on-write metadata, space sharing, cloning for files and directories, snapshots, fast directory sizing, atomic safe-save primitives, and improved file system fundamentals.

és

Idézet:
The Apple File System (APFS) is the next-generation file system designed to scale from an Apple Watch to a Mac Pro. APFS is optimized for Flash/SSD storage, and engineered with encryption as a primary feature. Learn about APFS benefits versus HFS+ and how to make sure your file system code is compatible.

Adam Leventhal - egykori Sun és egykori Oracle alkalmazott, a DTrace egyik szerzője - blogjában csalódottságának ad hangot, amiért az Apple nem a ZFS mellett döntött. Régi HUP olvasók minden bizonnyal emlékeznek a Sun és Apple ZFS körül futott köreire. Aki elfelejtette, olvassa el Adam történeti összefoglalóját.

ZFS on Linux 0.6.5.6

 ( trey | 2016. március 24., csütörtök - 11:31 )

Megjelent az ZFS on Linux (röviden: ZoL) 0.6.5.6-os kiadása. A kiadás főbb jellemzője, hogy immár (0.6.5.5-től) kompatibilis a nemrég kiadott 4.5-ös Linux kernellel. További változások:

Részletek, letöltés stb. a projekt GitHub oldalán.

WinBtrfs v0.1

 ( trey | 2016. február 22., hétfő - 13:47 )

A WinBtrfs egy windowsos driver a következő generációs Linux fájlrendszer, a Btrfs olvasásához/írásához. A végső cél, hogy funkciójában valamikor teljes legyen. Jelenleg az alapfunkciók már működnek, noha a megoldás egyelőre kezdeti, alpha szinten van.

Funkciók:

  • Reading and writing of Btrfs filesystems
  • Caching
  • Discovery of Btrfs partitions, even if Windows would normally ignore them
  • Getting and setting of Access Control Lists (ACLs), using the xattr security.NTACL
  • Alternate Data Streams (e.g. :Zone.Identifier is stored as the xattr user.Zone.Identifier)
  • Supported incompat flags: mixed_backref, default_subvol, big_metadata, extended_iref, skinny_metadata.
  • Mappings from Linux users to Windows ones (see below)
  • Symlinks

A 16.04 LTS-től a ZFS bele lesz gyúrva az Ubuntuba és a Canonical támogatni fogja

 ( trey | 2016. február 19., péntek - 10:21 )

ZFS az Ubuntu 16.04 LTS-ben

Dustin Kirkland, a Canonical technikai stratégiájának vezetője bejelentette, hogy licencelés szempontból alaposan körüljárták a Linux vs. ZFS témát és nem látják akadályát annak, hogy a ZFS-t az Ubuntuban szállítsák.

Mi több, úgy döntöttek, hogy a hamarosan kiadásra kerülő Ubuntu 16.04 LTS-től kezdve a ZFS lesz az Ubuntu konténerekhez használt fájlrendszere. Ráadásul a Canonical támogatást nyújt a ZFS-hez.

Részletek itt.

Engedélyzeték a W^X funkciót a Firefox nightly-ben

 ( trey | 2016. január 1., péntek - 18:03 )

A W^X (vagy: "W xor X") egy biztonsági feature, ami az OpenBSD 3.3-ban mutatkozott be először még 2003-ban. A W^X egy memóriavédelmi irányelv, amely által az adott folyamat címterében levő minden lap vagy írható, vagy végrehajtható, de nem lehet mindkettő egy időben (erre utal a XOR logikai operátor a névben). Vagyis, biztosítja, hogy az alkalmazások által írható memória nem lehet ugyanakkor végrehajtható és fordítva. Ez megnehezíti a puffer túlcsordulások és más típusú támadások dolgát.

Az elmúlt időszakban többen is elkezdtek dolgozni azon, hogy a Firefox JIT kódját W^X védelemmel lássák el. A munka eredménye bekerült a Firefoxba és elsőként az OpenBSD projekt engedélyezte október végén a -current felhasználók számára.

Most pedig arról ír blogján Jan de Mooij (jandem), hogy az összes JIT kódra engedélyezte a W^X védelmet a Firefox nightly-ben. Ha semmi komoly probléma vagy teljesítményromlás sem lesz, akkor a Firefox 46-ban már a végfelhasználókhoz is meg fog érkezni.

A részletek itt olvashatók.

Folytatódik a ZFS integrálása az Ubuntu-ba

 ( trey | 2015. december 29., kedd - 12:50 )

Ősszel már volt szó arról, hogy Mark Shuttleworth pedzegette, hogy alapfelszereltség lehet a ZFS az Ubuntu-ban. Most Chad Miller, a Canonical egyik senior szoftverfejlesztője tett közzé új infókat az integrációval kapcsolatban.

A friss Google+ bejegyzés szerint 90%-ban kész annak a ZFS verziónak az integrálása, ami majdan az Ubuntu 16.04 LTS-ben benne lesz. Részletek itt.

Használod a Btrfs fájlrendszert éles adatokon napi szinten?

 ( log69 | 2015. október 9., péntek - 8:58 )
Igen, szerveren
4% (12 szavazat)
Igen, munkaállomáson
9% (31 szavazat)
Nem
82% (275 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
5% (17 szavazat)
Összes szavazat: 335

Alapfelszereltség lehet a ZFS az Ubuntu-ban

 ( trey | 2015. október 7., szerda - 20:09 )

Egy, a snappy-app-devel listán feltett kérdésre reagálva Mark Shuttleworth a minap megjegyezte, hogy a ZFS (on Linux) "alapfelszereltség" lehet Ubuntu-ban hamarosan.

Idézet:
If it's ZFS you're after, it will be included in Ubuntu as standard in due course.

Hogy mikor, arról egyelőre nincs infó.

Az ext3 fájlrendszer driver kódjának eltávolítását fontolgatják a Linux kernelfejlesztők

 ( trey | 2015. szeptember 2., szerda - 13:37 )

A SUSE alkalmazásában álló Jan Kara a napokban arra kérte Linus-t, hogy pull-olja a legfrissebb változásokat az Ext2/3, UDF, quota fájából. A kérés mellé megjegyezte, hogy e pull legnagyobb változtatása az ext3 fájlrendszer driver eltávolítása (körülbelül 28 ezer kódsort érint). Linus óvatosan közelítette meg a kérést. Tudni szerette volna, hogy valóban biztonsággal (regresszió nélkül) eltávolítható-e az ext3 driver a kernelfából. Többen, köztük Theodore Ts'o biztosították Linust, hogy probléma nélkül eltávolítható a driver, hiszen annak funkcionalitását rég átvette az ext4 driver.

A teljes szál itt kezdődik.

Formálisan ellenőrzött, crash esetén adatot sosem vesztő fájlrendszert jelent be MIT

 ( trey | 2015. augusztus 25., kedd - 15:40 )

Érdekes bejelentésre készül az MIT ősszel. A neves intézmény kutatói az ACM Operációs rendszerek alapelvei szimpóziumán (Symposium on Operating Systems Principles) októberben bemutatják az első olyan működő fájlrendszert, amely matematikailag igazoltan sosem veszt adatot rendszerösszeomlás (crash) esetén. Noha a fájlrendszer napjaink teljesítményeivel összevetve lassúnak tekinthető, a kutatás alapja lehet megbízhatóbb, hatékonyabb fájlrendszerek kifejlesztésének.

Részletek a bejelentésben.

bcachefs - egy új, általános célú COW fájlrendszer Linuxhoz

 ( trey | 2015. augusztus 23., vasárnap - 13:04 )

Kent Overstreet pár évvel ezelőtt, amikor még a Google alkalmazásában állt, társaival létrehozta a bcache-t. Miközben a bcache-en dolgoztak, rájöttek, hogy ugyan nem volt céljuk, de szándékukon kívül megalkották egy teljesértékű fájlrendszer funkcionalitásának jókora részét. Ráadásul a dizájn megfelelően tiszta és elegáns volt, hogy jó alapja legyen az esetleges további munkáknak. Éppen ezért a bcache átalakult bcachefs-é.

Ha egy külső lemezt sokszor fog használni Linux, OS X és Windows is, és 8GB-nál nagyobb fájlokat tárol, a ... fs-t választom

 ( carlcolt | 2014. november 5., szerda - 16:25 )
Ext3 / Ext4
21% (90 szavazat)
NTFS
58% (244 szavazat)
ExFAT
10% (41 szavazat)
HFS+
2% (8 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
10% (41 szavazat)
Összes szavazat: 424

A fájlrendszerek, az adatvesztés és a ZFS

 ( trey | 2014. szeptember 24., szerda - 16:29 )

Richard Yao a ZFS on Linux (ZoL) projekt második legtermékenyebb hozzájárulója. Munkája során főként a runtime stabilitásra, a POSIX-megfelelőségre és a kernel/userland kompatibilitásra fókuszál. Richard korábbi cikkében arról írt, hogy szerinte a ZoL kész az éles környezetben való felhasználásra. Most pedig arról, hogy mitől, hogyan következhet be adatvesztés, és hogy a ZFS hogyan védheti meg a felhasználót az adatvesztéstől.

A soron következő cikk elolvasható itt.

Helyzetjelentés a ZFS on Linuxról

 ( trey | 2014. szeptember 14., vasárnap - 16:44 )

A ZFS on Linux (röviden "ZoL") itt van már körülöttünk egy ideje. A HUP-on számtalanszor volt róla szó. Brian Behlendorf 2010-ben jelentette be, hogy Linuxra ZFS támogatáson dolgozik. 2013 tavaszán pedig azt, hogy kész a széleskörű használatra.

De mi a helyzet vele most, 2014. őszén? Richard Yao a ZoL projekt második legtermékenyebb hozzájárulója. Munkája során főként a runtime stabilitásra, a POSIX-megfelelőségre és a kernel/userland kompatibilitásra fókuszál.

Richard szerint a ZoL kész az éles környezetben való felhasználásra. Írása elolvasható itt.

71 TiB DIY NAS ZFS on Linux-szal

 ( trey | 2014. szeptember 2., kedd - 13:01 )

A ZFS on Linux itt van már körülöttünk egy ideje. A HUP-on számtalanszor volt róla szó. Brian Behlendorf 2010-ben jelentette be, hogy Linuxra ZFS támogatáson dolgozik. 2013 tavaszán pedig azt, hogy kész a széleskörű használatra.

Az érdeklődőkben felmerülhet a kérdés, hogy a technikai érdekességen túl érdemes lehet-e a ZFS on Linux-szal foglalkozni. Talán erre adhat választ a "71 TiB DIY NAS Based on ZFS on Linux" blogbejegyzés.

A blogbejegyzés készítője Supermicro X9SCM-F alaplapra épített, 24 darab 4TB-os merevlemezt + 2 120 GB-os SSD-t tartalmazó, DIY NAS eszközéhez Debian "Wheezy"-t és ZFS on Linux-ot választott. A rendszert backup és videótárolás céllal hozta létre. A cucc körülbelül 6 ezer eurójába került. Az írás elolvasható itt.

Ext2Fsd 0.52

 ( trey | 2014. május 11., vasárnap - 17:11 )

Megjelent a nyílt forrású, Windowshoz használható ext3/4 fájlrendszer driver, az Ext2Fsd 0.52-es kiadása. A változások közt talán a legfontosabb a Windows 8 támogatás bemutatkozása.

Részletek a bejelentésben.

Dru Lavigne - ZFS alapok

 ( trey | 2014. március 10., hétfő - 13:59 )

Számos BSD témájú cikk, dokumentáció (FreeNAS, PC-BSD) stb. szerzője Dru Lavigne, aki nemrég előadást tartott a SCALE 2014 rendezvényen ZFS témakörben. Az előadás fent, a hozzá tartozó diák itt találhatók.

Eltávolították a "highly experimental" jelzőt a btrfs-ről

 ( trey | 2013. december 5., csütörtök - 14:27 )

A btrfs fejlesztése jó ideje folyik. Hosszú időn keresztül, egészen pár nappal ezelőttig figyelmeztető üzenet volt olvasható a kernel konfigurálásakor a Kconfig HELP szövegében: "Btrfs is highly experimental, and THE DISK FORMAT IS NOT YET - FINALIZED." Sokakat ez visszatartott a fájlrendszer tesztelésétől, felhasználásától, pedig egyes Linux disztribútorok már jó ideje azt kommunikálták, hogy szerintük a btrfs éles felhasználásra kész.

Tavaly tavasszal az Oracle jelentette be, hogy a btrfs "production ready", a SUSE ugyanakkor pedig közölte, hogy kereskedelmi támogatást nyújt a következő generációs Linux fájlrendszerhez.

Chris Mason a Facebook-nál folytatja

 ( trey | 2013. december 4., szerda - 23:40 )

A btrfs megalkotója, az egykori Oracle alkalmazott Chris Mason nemrég bejelentette, hogy elhagyja a Fusion-IO-t és a Facebook-hoz csatlakozik. Chris 2012 közepén távozott az Oracle-től és csatlakozott a Fusion-IO-hoz. Mint azt levelében írta, a Fusion-IO nagyszerű munkahely volt, de úgy döntött, hogy ideje továbbállni. A Facebook-nál továbbra is a Linux kernel fejlesztésével fog foglalkozni. Az is kiderült, hogy a Facebook érdekelt a btrfs további fejlesztésében, így a btrfs fejlesztésének szempontjából semmi komolyabb változást sem jelent Chris munkahelyváltása.

Részletek a bejelentésben.

Seafile, a nyílt forráskódú tárhely megoldás a padláson

 ( szimszon | 2013. november 24., vasárnap - 15:09 )

Néhány hete volt szerencsém belebotlani a SeaFile weboldalába. A Web UPD8 cikkezett róla. Még aznap este telepítettem is a padlásra, mivel régóta kerestem olyan megoldást amivel a család gépei között egyszerűen tudom megoldani a fájlok küldését és nem kell hozzá valamelyik nagy „cloud storage” szolgáltató. Semmi közük a fájljaimhoz :-o . Ígéretes a Bittorent Sync amihez egyáltalán nem kell köztes tároló, az egyik gépről a másikra közvetlenül p2p protokoll segítségével közlekednek az adatok. Csont nélkül működött, asztali gépek és mobil között is. Sajnos, hogy belül hogy működik az rejtély, nem nyílt forráskódú. Aztán volt még a git-annex ami a gitet terjeszti ki fájlok tárolására. Sok backenddel működik az usb-sticktől az amazon S3-ig. De nem teljesen az mint egy cloud storage és androidon a kliens sajnos nekem a telefonon nem ment.

Így adtam egy esélyt a SeaFile-nak. Meglepetésemre a leírás alapján semmi perc alatt működőképessé varázsoltam a padláson lévő gépen, aminek a változó IP címét az itt található instrukciók alapján egy saját IperWebnél hostolt virtuális szerveren lévő Bind9-nek adom át.

Boot támogatás a HAMMER2 fájlrendszerhez

 ( trey | 2013. szeptember 30., hétfő - 17:49 )

Matthew Dillon folyamatosan dolgozik a DragonFly 64 bites HAMMER fájlrendszerét leváltani készülő HAMMER2-n. Egy szeptember 24-i commit nyomán megérkezett a HAMMER2-höz a boot támogatás. A HAMMER2 egy fejlesztés alatt álló fájlrendszer, éles felhasználásra nem ajánlott.

Részletek itt.

Bejelentette létezését az OpenZFS projekt

 ( trey | 2013. szeptember 18., szerda - 10:16 )

2013. szeptember 17-én bejelentette létezését az OpenZFS, a "ZFS projekt teljesen nyílt forrású utódja". A ZFS-t immár egy évtizede fejlesztik. Az újabb fejlesztések már nyíltan folynak. OpenZFS lett a hivatalos neve ennek a nyitott közösségnek, amely összefogja azokat a ZFS fejlesztőket, felhasználókat, vállalatokat, amelyek a ZFS-t fejlesztik, használják és építenek rá.

A ZFS on Linux kész a széleskörű használatra

 ( trey | 2013. március 29., péntek - 13:47 )

Brian Behlendorf 2010-ben jelentette be, hogy Linuxra ZFS támogatáson dolgozik. Az elmúlt években folyt a fejlesztés és több mint két éve már annak, hogy valódi userek használják az eredményeit. A fejlesztők ezért úgy döntöttek, hogy az 0.6.1 verzió kiadásával széleskörű felhasználásra érettnek nyilvánítják a ZFS on Linux-ot.

Jelentősebb változások: