Fájlrendszer, NAS, storage

A Fedora alapértelmezetté tenné a btrfs-t desktopon; tesztnapot hirdettek

Matthew Miller, a Fedora projekt vezetője a Twitteren jelezte, hogy segítség kellene a btrfs teszteléshez, mert azt alapértelmezetté kívánják tenni desktopon a Fedora 33-ban. Részletek itt. A tesztelés részleteiről a Test_Day:F33_btrfs_by_default_2020-07-08 wikioldal ad felvilágosítást.

ZFS-hez WD Red Plus (ami nem SMR)!

Egy ideje már ismert, hogy a WD Red SMR meghajtói problémásak a ZFS-sel. Ahogy híre ment a dolognak, a Western Digital bejelentette, hogy bemutatna egy WD Red Plus termékcsaládot és átpozicionálná a korábbi WD Red vonalat.

A ZFS társalapítója olyan patchet küldött be az OpenZFS-hez, ami eltávolítja "a rabszolgaságra való szükségtelen utalásokat"

Az egykori Sun berkeiben volt a ZFS egyik társalapítója Matt Ahrens, aki a héten egy olyan patchkészletet küldött be az OpenZFS projekthez, ami eltávolítja a kódbázisból "a rabszolgaságra való szükségtelen utalásokat". Pontosabban a commit eltávolítja a kódbázisból a "slave"-re való lehetséges összes  hivatkozást. Ahrens motivációja:

The horrible effects of human slavery continue to impact society. The casual use of the term "slave" in computer software is an unnecessary reference to a painful human experience.

"A TrueNAS immár Multi-OS"

A múltkor már érintőlegesen volt szó arról, hogy a TrueNAS FreeBSD-exkluzív projektből Multi-OS - FreeBSD és Linux - projektté vált. Hogy ez a váltás mit jelent konkrétan és hogyan érinti a felhasználókat, arról az iXsystems friss blogbejegyzésében lehet olvasni.

Új OpenZFS feature: zpool wait trim

Az OpenZFS projekt bejelentette, hogy új feature-t olvasztottak be a master ágba, a zpool wait trim-et.

Beolvasztották a perzisztens L2ARC támogatást az OpenZFS master ágába

Ahogy arról korábban szó volt, megérkezett a perzisztens L2ARC támogatás az OpenZFS master ágába. Mi az L2ARC?