Fájlrendszerek

Jól halad a ZFS on Windows fejlesztése

 ( trey | 2018. november 22., csütörtök - 9:59 )

Már elég stabil, hogy teljesítménymérő alkalmazásokat futtassunk rajta.

Megalapult a The Ceph Foundation

 ( trey | 2018. november 12., hétfő - 12:33 )

Az alapítók közt az OpenSUSE, amely premier member minőségben is képviselteti magát. A felügyeletet a The Linux Foundation látja el. Részletek a bejelentésben.

Elérhetők az OpenZFS Summit 2018 videói

 ( trey | 2018. szeptember 21., péntek - 6:46 )

Az OpenZFS projekt elérhetővé tette a 2018-as Summit rendezvénye videóit. 14 előadás, plusz a hackathon prezentációk. Elérhetők itt.

OpenZFS 1.7.4 BETA macOS High Sierra-hoz és Mojave-hez

 ( trey | 2018. szeptember 14., péntek - 7:35 )

Mivel közeledik a macOS Mojave kiadása (szeptember 24.), az OpenZFS on OS X projekt próbaképpen kiadta tesztelésre az 1.7.4 BETA csomagot High Sierra-hoz és Mojave-hez. Bejelentés itt.

ZFS 0.8.0-rc1

 ( trey | 2018. szeptember 8., szombat - 7:52 )

Az OpenZFS on Linux projekt bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a ZFS 0.8.0 első kiadásra jelölt verziója, benne számos új funkcióval. Letölthető innen.

Szerinted kit illet a GVFS név?

 ( trey | 2018. június 4., hétfő - 8:53 )
A GNOME projektet.
69% (252 szavazat)
A Microsoftot.
1% (4 szavazat)
Mindkettőt, még akkor is, ha a dupla névhasználat keveredést is okoz.
16% (57 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
14% (50 szavazat)
Összes szavazat: 363

Portolják az OpenZFS-t Windowsra

 ( trey | 2018. május 10., csütörtök - 8:24 )

A GitHub repository itt.

A DragonFly BSD projekt immár a HAMMER2-t javasolja alapértelmezett root fájlrendszernek

 ( trey | 2018. április 15., vasárnap - 10:15 )

Részletek itt.

Adatvesztést okozó bug miatt visszavonta a ZFS on Linux projekt a v0.7.7-es kiadást

 ( trey | 2018. április 10., kedd - 7:47 )

További részletek itt.

ZFS on Linux 0.7.7

 ( trey | 2018. március 21., szerda - 7:45 )

ZFS on Linux 0.7.6

 ( trey | 2018. február 7., szerda - 12:31 )

Különbség a ZFS és az OpenZFS közt

 ( trey | 2018. január 31., szerda - 7:40 )

Elolvasható itt.

ZFS on Linux 0.7.5

 ( trey | 2017. december 20., szerda - 9:00 )

Megjelent a ZFS on Linux 0.7.5-ös verziószámú karbantartási kiadása. Kompatibilis a 2.6.32-es Linux kerneltől kezdve a 4.14-es kernelig bezárólag.

Kirúgta az Oracle a 2017-es OpenZFS Developer Summit rendezvényen őszintén beszélő fejlesztőjét?

 ( trey | 2017. november 28., kedd - 8:41 )

A ZFS jövője

Mark Maybee, az Oracle alkalmazásában álló storage fejlesztőmérnök egy előadást tartott a 2017-es OpenZFS Developer Summit rendezvényen, ahol őszintén beszélt a ZFS múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Egyebek mellett arról beszélt, hogy ugyan ZFS jelenleg mind a vállalati, mind a cloud területen sikeres termék, de félő, hogy a jelenlegi úton haladva mellékszereplővé válik. Maybee akkor azt állította, hogy a ZFS jövőjének, fejlődésének, gyarapodásának egyik feltétele az, hogy "elsőrendű Linux polgárrá" váljon:

Gyorsabb scrub/resilver algoritmus került a ZFS on Linux-ba

 ( trey | 2017. november 28., kedd - 7:47 )

A ZFS on Linux (ZoL) új, szekvenciális scrub/resilver algoritmusa 2-3-szor gyorsabb a réginél, így az adatintegritás-ellenőrzés, diszkcsere utáni adatmozgatás jóval gyorsabb lehet. Részletek itt.

Elérhetők a 2017-es OpenZFS Developer Summit előadásanyagai

 ( bra | 2017. október 31., kedd - 14:26 )

Október 24-25-én, San Franciscóban tartották az idei OpenZFS fejlesztői konferenciát, amelynek elérhtővé váltak az előadásanyagai az OpenZFS weblapján, itt.

WinBtrfs 1.0

 ( trey | 2017. szeptember 5., kedd - 13:26 )

Megjelent a btrfs fájlrendszerek Windows alól való olvasását/írását lehetővé tevő, WinBtrfs nevű Windows driver 1.0-s kiadása. Az implementációt nulláról írták, nem tartalmaz Linux kernel kódot. Windows 7 és újabb operációs rendszerekhez használható. Licence LGPL. Az 1.0-s verziószám ellenére "production" felhasználásra még nem ajánlott (mentés legyen stb.). Mentés mellett tesztelni, napi szinten használgatni már lehet.

Funkciói:

Megszólalt a SUSE btrfs ügyben

 ( trey | 2017. augusztus 24., csütörtök - 7:44 )

Btrfs hozzájárulók
Btrfs hozzájárulók

Matthias G. Eckerman írta:
Ha Brazília, a világ egyik legnagyobb marhahús-termelője bejelentené, hogy abbahagyja a haltermelést: vajon Peru, a világ egyik legnagyobb haltermelője befejezné a haltermelést?

Valószínűleg nem.

Ezzel kezdte "Butter bei die Fische!" (magyarul, beszéljünk egyenesen) írását Matthias G. Eckerman, a SUSE Linux Enterprise termékigazgatója a céges blogukon.

Lefordítva a fentieket, a SUSE szerint azért, mert a btrfs fájlrendszer egyik elég kicsi hozzájárulója (Red Hat) bejelenti, hogy nem támogatja a btrfs-t éles rendszereken, nekik nem kell ilyen bejelentést tenniük. Ők elkötelezettek a btrfs, mint a SUSE Linux Enterprise alapértelmezett fájlrendszere mellett.

Részletek itt.

A Google vizsgálja a btrfs Androidban való felhasználhatóságának lehetőségét

 ( trey | 2017. augusztus 16., szerda - 15:28 )

A Google alkalmazásában álló Filip Bystricky egyik linux-btrfs levlistára küldött levele szerint a Google vizsgálja a btrfs Android-ban való potenciális felhasználhatóságának lehetőségét, de egyelőre a natív fájlszintű titkosítás hiánya miatt nem tudnak elindulni. A Google szakembere útbaigazítást kért a btrfs fejlesztőitől:

Idézet:
Dear btrfs maintainers,
Google is evaluating btrfs for its potential use in android, but currently the lack of native file-based encryption unfortunately makes it a nonstarter. According to the FAQ (specifically the answer to "Does btrfs support encryption"), nobody is currently working on this. How up-to-date is that answer, and are there any new plans to add native FBE in the future?

A szál itt kezdődik.

Az APFS jelenleg használhatatlan a legtöbb nem angol nyelvvel

 ( trey | 2017. június 9., péntek - 19:17 )

Az Apple File System (APFS) egy, az Apple által a macOS-hez, iOS-hez, tvOS-hez stb. fejlesztett fájlrendszer. A hírek szerint az APFS-nek jelenleg gondja van az Unicode-dal és csak limitált ASCII karakterkészlettel lehet biztonságosan használni. Ennek biztonsági következményei is lehetnek. Részletek itt.

OpenZFS Dev Summit 2016 live stream

 ( trey | 2016. szeptember 26., hétfő - 12:12 )

Az Apple File System részleteiben

 ( trey | 2016. június 20., hétfő - 7:54 )

Nagy meglepetésre az Apple nemrég bejelentette, hogy új, saját fájlrendszert fejleszt az összes operációs rendszere - macOS, tvOS, iOS, watchOS - számára. Adam Leventhal - egykori Sun és egykori Oracle alkalmazott, a DTrace egyik szerzője - blogjában most alaposan szemügyre veszi az APFS-t:

APFS in Detail

Új, saját fájlrendszert fejleszt az Apple

 ( trey | 2016. június 16., csütörtök - 12:50 )

Az Apple a napokban bejelentette, hogy egy következő generációs fájlrendszert tervezett és fejleszt 0-ról Apple File System (APFS) néven iOS, OS X (újabban: macOS), tvOS és watchOS rendszerei számára:

Idézet:
Apple File System is a new, modern file system for iOS, OS X, tvOS and watchOS. It is optimized for Flash/SSD storage and features strong encryption, copy-on-write metadata, space sharing, cloning for files and directories, snapshots, fast directory sizing, atomic safe-save primitives, and improved file system fundamentals.

és

Idézet:
The Apple File System (APFS) is the next-generation file system designed to scale from an Apple Watch to a Mac Pro. APFS is optimized for Flash/SSD storage, and engineered with encryption as a primary feature. Learn about APFS benefits versus HFS+ and how to make sure your file system code is compatible.

Adam Leventhal - egykori Sun és egykori Oracle alkalmazott, a DTrace egyik szerzője - blogjában csalódottságának ad hangot, amiért az Apple nem a ZFS mellett döntött. Régi HUP olvasók minden bizonnyal emlékeznek a Sun és Apple ZFS körül futott köreire. Aki elfelejtette, olvassa el Adam történeti összefoglalóját.

ZFS on Linux 0.6.5.6

 ( trey | 2016. március 24., csütörtök - 10:31 )

Megjelent az ZFS on Linux (röviden: ZoL) 0.6.5.6-os kiadása. A kiadás főbb jellemzője, hogy immár (0.6.5.5-től) kompatibilis a nemrég kiadott 4.5-ös Linux kernellel. További változások:

Részletek, letöltés stb. a projekt GitHub oldalán.

WinBtrfs v0.1

 ( trey | 2016. február 22., hétfő - 12:47 )

A WinBtrfs egy windowsos driver a következő generációs Linux fájlrendszer, a Btrfs olvasásához/írásához. A végső cél, hogy funkciójában valamikor teljes legyen. Jelenleg az alapfunkciók már működnek, noha a megoldás egyelőre kezdeti, alpha szinten van.

Funkciók:

  • Reading and writing of Btrfs filesystems
  • Caching
  • Discovery of Btrfs partitions, even if Windows would normally ignore them
  • Getting and setting of Access Control Lists (ACLs), using the xattr security.NTACL
  • Alternate Data Streams (e.g. :Zone.Identifier is stored as the xattr user.Zone.Identifier)
  • Supported incompat flags: mixed_backref, default_subvol, big_metadata, extended_iref, skinny_metadata.
  • Mappings from Linux users to Windows ones (see below)
  • Symlinks