Fájlrendszerek

A DragonFly BSD projekt immár a HAMMER2-t javasolja alapértelmezett root fájlrendszernek

 ( trey | 2018. április 15., vasárnap - 11:15 )

Részletek itt.

Adatvesztést okozó bug miatt visszavonta a ZFS on Linux projekt a v0.7.7-es kiadást

 ( trey | 2018. április 10., kedd - 8:47 )

További részletek itt.

ZFS on Linux 0.7.7

 ( trey | 2018. március 21., szerda - 8:45 )

ZFS on Linux 0.7.6

 ( trey | 2018. február 7., szerda - 13:31 )

Különbség a ZFS és az OpenZFS közt

 ( trey | 2018. január 31., szerda - 8:40 )

Elolvasható itt.

ZFS on Linux 0.7.5

 ( trey | 2017. december 20., szerda - 10:00 )

Megjelent a ZFS on Linux 0.7.5-ös verziószámú karbantartási kiadása. Kompatibilis a 2.6.32-es Linux kerneltől kezdve a 4.14-es kernelig bezárólag.

Kirúgta az Oracle a 2017-es OpenZFS Developer Summit rendezvényen őszintén beszélő fejlesztőjét?

 ( trey | 2017. november 28., kedd - 9:41 )

A ZFS jövője

Mark Maybee, az Oracle alkalmazásában álló storage fejlesztőmérnök egy előadást tartott a 2017-es OpenZFS Developer Summit rendezvényen, ahol őszintén beszélt a ZFS múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Egyebek mellett arról beszélt, hogy ugyan ZFS jelenleg mind a vállalati, mind a cloud területen sikeres termék, de félő, hogy a jelenlegi úton haladva mellékszereplővé válik. Maybee akkor azt állította, hogy a ZFS jövőjének, fejlődésének, gyarapodásának egyik feltétele az, hogy "elsőrendű Linux polgárrá" váljon:

Gyorsabb scrub/resilver algoritmus került a ZFS on Linux-ba

 ( trey | 2017. november 28., kedd - 8:47 )

A ZFS on Linux (ZoL) új, szekvenciális scrub/resilver algoritmusa 2-3-szor gyorsabb a réginél, így az adatintegritás-ellenőrzés, diszkcsere utáni adatmozgatás jóval gyorsabb lehet. Részletek itt.

Elérhetők a 2017-es OpenZFS Developer Summit előadásanyagai

 ( bra | 2017. október 31., kedd - 15:26 )

Október 24-25-én, San Franciscóban tartották az idei OpenZFS fejlesztői konferenciát, amelynek elérhtővé váltak az előadásanyagai az OpenZFS weblapján, itt.

WinBtrfs 1.0

 ( trey | 2017. szeptember 5., kedd - 14:26 )

Megjelent a btrfs fájlrendszerek Windows alól való olvasását/írását lehetővé tevő, WinBtrfs nevű Windows driver 1.0-s kiadása. Az implementációt nulláról írták, nem tartalmaz Linux kernel kódot. Windows 7 és újabb operációs rendszerekhez használható. Licence LGPL. Az 1.0-s verziószám ellenére "production" felhasználásra még nem ajánlott (mentés legyen stb.). Mentés mellett tesztelni, napi szinten használgatni már lehet.

Funkciói:

Megszólalt a SUSE btrfs ügyben

 ( trey | 2017. augusztus 24., csütörtök - 8:44 )

Btrfs hozzájárulók
Btrfs hozzájárulók

Matthias G. Eckerman írta:
Ha Brazília, a világ egyik legnagyobb marhahús-termelője bejelentené, hogy abbahagyja a haltermelést: vajon Peru, a világ egyik legnagyobb haltermelője befejezné a haltermelést?

Valószínűleg nem.

Ezzel kezdte "Butter bei die Fische!" (magyarul, beszéljünk egyenesen) írását Matthias G. Eckerman, a SUSE Linux Enterprise termékigazgatója a céges blogukon.

Lefordítva a fentieket, a SUSE szerint azért, mert a btrfs fájlrendszer egyik elég kicsi hozzájárulója (Red Hat) bejelenti, hogy nem támogatja a btrfs-t éles rendszereken, nekik nem kell ilyen bejelentést tenniük. Ők elkötelezettek a btrfs, mint a SUSE Linux Enterprise alapértelmezett fájlrendszere mellett.

Részletek itt.

A Google vizsgálja a btrfs Androidban való felhasználhatóságának lehetőségét

 ( trey | 2017. augusztus 16., szerda - 16:28 )

A Google alkalmazásában álló Filip Bystricky egyik linux-btrfs levlistára küldött levele szerint a Google vizsgálja a btrfs Android-ban való potenciális felhasználhatóságának lehetőségét, de egyelőre a natív fájlszintű titkosítás hiánya miatt nem tudnak elindulni. A Google szakembere útbaigazítást kért a btrfs fejlesztőitől:

Idézet:
Dear btrfs maintainers,
Google is evaluating btrfs for its potential use in android, but currently the lack of native file-based encryption unfortunately makes it a nonstarter. According to the FAQ (specifically the answer to "Does btrfs support encryption"), nobody is currently working on this. How up-to-date is that answer, and are there any new plans to add native FBE in the future?

A szál itt kezdődik.

Az APFS jelenleg használhatatlan a legtöbb nem angol nyelvvel

 ( trey | 2017. június 9., péntek - 20:17 )

Az Apple File System (APFS) egy, az Apple által a macOS-hez, iOS-hez, tvOS-hez stb. fejlesztett fájlrendszer. A hírek szerint az APFS-nek jelenleg gondja van az Unicode-dal és csak limitált ASCII karakterkészlettel lehet biztonságosan használni. Ennek biztonsági következményei is lehetnek. Részletek itt.

OpenZFS Dev Summit 2016 live stream

 ( trey | 2016. szeptember 26., hétfő - 13:12 )

Az Apple File System részleteiben

 ( trey | 2016. június 20., hétfő - 8:54 )

Nagy meglepetésre az Apple nemrég bejelentette, hogy új, saját fájlrendszert fejleszt az összes operációs rendszere - macOS, tvOS, iOS, watchOS - számára. Adam Leventhal - egykori Sun és egykori Oracle alkalmazott, a DTrace egyik szerzője - blogjában most alaposan szemügyre veszi az APFS-t:

APFS in Detail

Új, saját fájlrendszert fejleszt az Apple

 ( trey | 2016. június 16., csütörtök - 13:50 )

Az Apple a napokban bejelentette, hogy egy következő generációs fájlrendszert tervezett és fejleszt 0-ról Apple File System (APFS) néven iOS, OS X (újabban: macOS), tvOS és watchOS rendszerei számára:

Idézet:
Apple File System is a new, modern file system for iOS, OS X, tvOS and watchOS. It is optimized for Flash/SSD storage and features strong encryption, copy-on-write metadata, space sharing, cloning for files and directories, snapshots, fast directory sizing, atomic safe-save primitives, and improved file system fundamentals.

és

Idézet:
The Apple File System (APFS) is the next-generation file system designed to scale from an Apple Watch to a Mac Pro. APFS is optimized for Flash/SSD storage, and engineered with encryption as a primary feature. Learn about APFS benefits versus HFS+ and how to make sure your file system code is compatible.

Adam Leventhal - egykori Sun és egykori Oracle alkalmazott, a DTrace egyik szerzője - blogjában csalódottságának ad hangot, amiért az Apple nem a ZFS mellett döntött. Régi HUP olvasók minden bizonnyal emlékeznek a Sun és Apple ZFS körül futott köreire. Aki elfelejtette, olvassa el Adam történeti összefoglalóját.

ZFS on Linux 0.6.5.6

 ( trey | 2016. március 24., csütörtök - 11:31 )

Megjelent az ZFS on Linux (röviden: ZoL) 0.6.5.6-os kiadása. A kiadás főbb jellemzője, hogy immár (0.6.5.5-től) kompatibilis a nemrég kiadott 4.5-ös Linux kernellel. További változások:

Részletek, letöltés stb. a projekt GitHub oldalán.

WinBtrfs v0.1

 ( trey | 2016. február 22., hétfő - 13:47 )

A WinBtrfs egy windowsos driver a következő generációs Linux fájlrendszer, a Btrfs olvasásához/írásához. A végső cél, hogy funkciójában valamikor teljes legyen. Jelenleg az alapfunkciók már működnek, noha a megoldás egyelőre kezdeti, alpha szinten van.

Funkciók:

  • Reading and writing of Btrfs filesystems
  • Caching
  • Discovery of Btrfs partitions, even if Windows would normally ignore them
  • Getting and setting of Access Control Lists (ACLs), using the xattr security.NTACL
  • Alternate Data Streams (e.g. :Zone.Identifier is stored as the xattr user.Zone.Identifier)
  • Supported incompat flags: mixed_backref, default_subvol, big_metadata, extended_iref, skinny_metadata.
  • Mappings from Linux users to Windows ones (see below)
  • Symlinks

A 16.04 LTS-től a ZFS bele lesz gyúrva az Ubuntuba és a Canonical támogatni fogja

 ( trey | 2016. február 19., péntek - 10:21 )

ZFS az Ubuntu 16.04 LTS-ben

Dustin Kirkland, a Canonical technikai stratégiájának vezetője bejelentette, hogy licencelés szempontból alaposan körüljárták a Linux vs. ZFS témát és nem látják akadályát annak, hogy a ZFS-t az Ubuntuban szállítsák.

Mi több, úgy döntöttek, hogy a hamarosan kiadásra kerülő Ubuntu 16.04 LTS-től kezdve a ZFS lesz az Ubuntu konténerekhez használt fájlrendszere. Ráadásul a Canonical támogatást nyújt a ZFS-hez.

Részletek itt.

Engedélyzeték a W^X funkciót a Firefox nightly-ben

 ( trey | 2016. január 1., péntek - 18:03 )

A W^X (vagy: "W xor X") egy biztonsági feature, ami az OpenBSD 3.3-ban mutatkozott be először még 2003-ban. A W^X egy memóriavédelmi irányelv, amely által az adott folyamat címterében levő minden lap vagy írható, vagy végrehajtható, de nem lehet mindkettő egy időben (erre utal a XOR logikai operátor a névben). Vagyis, biztosítja, hogy az alkalmazások által írható memória nem lehet ugyanakkor végrehajtható és fordítva. Ez megnehezíti a puffer túlcsordulások és más típusú támadások dolgát.

Az elmúlt időszakban többen is elkezdtek dolgozni azon, hogy a Firefox JIT kódját W^X védelemmel lássák el. A munka eredménye bekerült a Firefoxba és elsőként az OpenBSD projekt engedélyezte október végén a -current felhasználók számára.

Most pedig arról ír blogján Jan de Mooij (jandem), hogy az összes JIT kódra engedélyezte a W^X védelmet a Firefox nightly-ben. Ha semmi komoly probléma vagy teljesítményromlás sem lesz, akkor a Firefox 46-ban már a végfelhasználókhoz is meg fog érkezni.

A részletek itt olvashatók.

Folytatódik a ZFS integrálása az Ubuntu-ba

 ( trey | 2015. december 29., kedd - 12:50 )

Ősszel már volt szó arról, hogy Mark Shuttleworth pedzegette, hogy alapfelszereltség lehet a ZFS az Ubuntu-ban. Most Chad Miller, a Canonical egyik senior szoftverfejlesztője tett közzé új infókat az integrációval kapcsolatban.

A friss Google+ bejegyzés szerint 90%-ban kész annak a ZFS verziónak az integrálása, ami majdan az Ubuntu 16.04 LTS-ben benne lesz. Részletek itt.

Használod a Btrfs fájlrendszert éles adatokon napi szinten?

 ( log69 | 2015. október 9., péntek - 8:58 )
Igen, szerveren
4% (12 szavazat)
Igen, munkaállomáson
9% (31 szavazat)
Nem
82% (275 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
5% (17 szavazat)
Összes szavazat: 335

Alapfelszereltség lehet a ZFS az Ubuntu-ban

 ( trey | 2015. október 7., szerda - 20:09 )

Egy, a snappy-app-devel listán feltett kérdésre reagálva Mark Shuttleworth a minap megjegyezte, hogy a ZFS (on Linux) "alapfelszereltség" lehet Ubuntu-ban hamarosan.

Idézet:
If it's ZFS you're after, it will be included in Ubuntu as standard in due course.

Hogy mikor, arról egyelőre nincs infó.

Az ext3 fájlrendszer driver kódjának eltávolítását fontolgatják a Linux kernelfejlesztők

 ( trey | 2015. szeptember 2., szerda - 13:37 )

A SUSE alkalmazásában álló Jan Kara a napokban arra kérte Linus-t, hogy pull-olja a legfrissebb változásokat az Ext2/3, UDF, quota fájából. A kérés mellé megjegyezte, hogy e pull legnagyobb változtatása az ext3 fájlrendszer driver eltávolítása (körülbelül 28 ezer kódsort érint). Linus óvatosan közelítette meg a kérést. Tudni szerette volna, hogy valóban biztonsággal (regresszió nélkül) eltávolítható-e az ext3 driver a kernelfából. Többen, köztük Theodore Ts'o biztosították Linust, hogy probléma nélkül eltávolítható a driver, hiszen annak funkcionalitását rég átvette az ext4 driver.

A teljes szál itt kezdődik.

Formálisan ellenőrzött, crash esetén adatot sosem vesztő fájlrendszert jelent be MIT

 ( trey | 2015. augusztus 25., kedd - 15:40 )

Érdekes bejelentésre készül az MIT ősszel. A neves intézmény kutatói az ACM Operációs rendszerek alapelvei szimpóziumán (Symposium on Operating Systems Principles) októberben bemutatják az első olyan működő fájlrendszert, amely matematikailag igazoltan sosem veszt adatot rendszerösszeomlás (crash) esetén. Noha a fájlrendszer napjaink teljesítményeivel összevetve lassúnak tekinthető, a kutatás alapja lehet megbízhatóbb, hatékonyabb fájlrendszerek kifejlesztésének.

Részletek a bejelentésben.