Ubuntu - Kubuntu 9.10 tapasztalatok

Kipróbáltam mindkettőt ismét.

Wubi windowsba telepítést választottam, mindkét esetben.

Mivel nagy KDE rajongó voltam, így először ezt telepítettem (kubuntu).
A bejelentkező ablak egy kicsit meglepett. A kiválasztott magyar telepítés ellenére a billentyűzet angol volt. Így néhány spec. karaktert nehezen tudtam bevinni a jelszóba, mivel nyelvválasztó/bill. váltó nem volt.
A felület nagyon elnagyoltnak néz ki, valahogy nem állt kézre mint a régi KDE. Igazgattam rajta, de valahogy nem jött be :-(
Pl. A menü is elég lassan használható csak egérrel kattingatva.
Pl. ami még idegesítő az a leállítás. Ha rákattinok bejön egy visszaszámláló ablak. Ha erre kattintok eltűnik a háttérben, majd használhatom a felületet, és egyszeriben, gondolom az idő lejártakor leáll.
A csomagkezelő is elég kezelhetetlen elsőre.

Na erre ubuntu (Gnome) telepítés. Elég kellemes volt a telepítő ellentétben a KDE-jével.
Itt a bejelentkező képernyőn olaszra állt a billentyűzet, de át lehetett állítani magyarra.
A bejelentkező képernyőn végre figyelembe vették a használhatósági szempontokat (ellentétben a KDE-vel), volt bejelentkezés gomb.
Bejelentkezés, után az idegesítő gnome felület fogadott. Számomra túl sok helyet foglal el a 2 panel. De ezt sikerül hamar a megszokott KDE / Win-es alsó panelre átalakítanom.
Ami hiányzik a gnome alól, az a krusader szintű fájlkezelő. Bár nem próbáltam ki mennyi függőséget rántana magával, ha telepíteném.
És ami még nem működött, pedig a KDE alatt ment, a wireless.

A KDE boot ideje kb. 50 sec.
A Gnome boot ideje kb. 40 sec.

Mindegy egyelőre maradok az XP-nél, most nincs időm bajlódni a beállításokkal.

Hozzászólások

Érdekes, amiket írsz. ;) Én tegnap tettem fel a tesóm gépére a Kubuntu 9.10-et. A telepítéssel a világon semmi gond nem volt. A billentyűzettel sem. Csak a KDE4-et éreztük kevésnek a KDE 3.5 + Compiz + Screenlets + AWN után. A KDE4 dock-szerű plasmoidjai elég kezdetlegesek még az AWN-hez képest is, pedig az sem valami szenzációs sajnos. A plasmoidok között nagy a választék, de olyat pl. nem találtunk, mint a Ring Sensor Screenlet. A Microblog plasmoidot nem tudtuk beállítani úgy, hogy a partnerek twitteléseit is mutassa, stb. Az effektusokat pedig szintén nem olyan bővek, a beállításuk is szegényesebb, stb. A szemantikus desktop és az új Amarok viszont király. :)
Virtuális gépre pedig Xubuntut tettem, azzal sem volt gond. Ahogy az új Ubuntus GNOME screenshotjait néztem, nem tudom, hogy hova tűnt az a törekvés, hogy "na, most majd valami szépet is csinálunk", mert az alap téma az eddigi legrondább szerintem, ez már nekem is a f*sbarna kategória, szóval az első lenne, hogy azt átállítsam, ha használnék GNOME-ot, de nem használok, mert a GNOME olyan... gnóm. :)

"Pl. A menü is elég lassan használható csak egérrel kattingatva."
vissza lehet állítani a klasszikus menüt
"Pl. ami még idegesítő az a leállítás. Ha rákattinok bejön egy "
ezt is lehet állítani. Rendszerbeállítások ->Munkafolyamatok menüpont alatt

Nálam elindult egy számláló visszafelé.
Volt egy gomb, amire, ha rákattintottam, akkor is kb. annyi ideig volt még használható a grafikus felület, mint a számláló jelezte. Alkalmazások nem voltak, csak amiket magától is indít elindítva.
kb. még 30 sec-ig a kikapcsolás gomb megnyomása után a felület még használható volt.
A gnome-os felületnél a leállítás jóval gyorsabb volt.

Mindegy egyébként mit csinál a háttérben, szerintem illik visszajelezni, hogy most "leállok". Bennem pl. azt a reakciót váltotta ki, hogy ismét bementem a menübe, ismét rákattintottam a leállításra, majd megint kezdte a számlálást.
Most virtuális gépben nézve, időnként jó működik, időnként nem.