"Akkora informatikai áttörés jön, amilyet rég nem láttunk" - HVG cikk

Fórumok

A hvg.hu-n jelent meg az alábbi 3 (képernyő)oldalas cikk, ebből egy idézet (link):

D. L.: Ha játszunk egy kicsit a számokkal, akkor megnézhetjük például, hogy a Windows 7 bootolási folyamata körülbelül 3 perccel gyorsabb, mint az elődöké. Ez egy embernél 200 munkanapon 600 percet, azaz 10 órát jelent, így egy munkanapot pusztán csak ebből visszakap a cég, ha mindenki ilyen munkaállomáson dolgozik, más szóval az Windows 7 bevezetése önmagában fél százalékos termelékenység-növekedést eredményezne. Az is kimutatható, hogy a Windows 7 kevesebb energiát fogyaszt, ezzel évente és gépenként 10 ezer forintot lehet megtakarítani, ami száz gép esetében egymillió forint. Így elvileg az első év végén ezekből az apróságokból összeadódhat annyi, hogy a szoftver kitermeli a saját árát. [...]

Az SP1-t követően pedig fel is fog szállni a felhasználó asztaláról... :-)
...úgy, hogy termeli felszállás közben az üzemanyagot! :-)

S meg kell venni a szoftvert?
Alternatíva nincs (*x)?
Ahogy az elmúlt hetek-hónapok hírei jönnek-mennek (egyre több ország, cég stb. vált szabad szoftverre; részben a világgazdasági válság miatt is), S. Ballmerék egyre jobban próbálnak kapaszkodni.
Tényleg akkora durranás ez a Win 7?
Egy ismerősöm használja teszteli ~ fél éve, s néhányszor már újrapakolta...

Vélemények?

Hozzászólások

Én MSDNAA-s véglegest használok, egyelőre nincs bajom vele, igaz, vigyázok is rá, mint a hímes tojásaimra. De mi ez a 3 perccel gyorsabban bootol? Szerintem sose volt olyan desktop OS-em, ami 4 percig indult volna.

"a Windows 7 bootolási folyamata körülbelül 3 perccel gyorsabb, mint az elődöké."
szépen felépítette a marketing rizsáját erre az adatra. csak éppen az adat baromság :)

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Akkor ezek szerint nálad előbb bebootol, minthogy bekapcsoltad volna a géped. Végül is ez tényleg elég energiatakarékos... ;>

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

[off]
aham most már van ilyen is hogy boot huszár?

akkor szerintem nyerek egy power gomb nyomás után 15 másodperccel már működő windows me-vel pedig nem mai gép a maga 266mhz-s celeron meg 64 mb ramjával a 2gbos seagate sem ép mai csirke
[/off]

kit érdekli, hogy 1-2 perc-e a boot idő, akit nagyon az hibernáljon és gyors is meg nem is eszik semmit... munkaidő kezdetén az ember úgyis a gondolatait szedi össze, azt meg nem gyorsítja sem a csicsás asztal sem a fénysebességgel bootoló rendszer.

Implicit módon az is benne van, hogy egyébként a maradék 477 percet mindenki ádáz munkával tölti, s a Windows 7 segítségével nyerhető hármat is azzal töltötte volna, csak hát eddig nem volt Windows 7, ugye. De most aztán lesz termelékenység! :)

az aero felület miatt pedig mindenki jókedvre derül ha meglátja így gyorsabban megy a munka ami miatt áltagosan havi 5 percnyi munkát nyer a munkáltató ami egy évben 60 perc 100 év alatt 6000perc nyereség és végtelen év múlva pedig végtelen sok perc munkanyereség. Tehát ha windows7-et használnak a cégnél akkor ingyen fognak dolgozni. :D

A termelékenységet legjobban két új verzió bevezetése növelné.
A cégeknek Windows 7 Professional WOP (WithOut Passians), otthonra
Windows 7 Personal PE (Passians Edition), ennek kellene lennie a legdrágábbnak.
Mivel bebizonyított, hogy a legtöbb áramot a pasziánsz fogyasztja, így a cégek iszonyatos mennyiségű energiát spórolnának. Az áramszolgáltatók boldogulását a PE verzió biztosítaná.
Ez sem nagyobb marhaság, mint amit leírtak, ugyanakkor a bootolási folyamat a céges verzióban annyi perccel gyorsulna, ahány lapos pasziánszt kivettek az adott verzióból.

Holnap veszek a boltban tíz dobozos Windows 7-et. Egy év múlva már nekem termelik a nyereséget, és én leszek a leggazdagabb Windows huszár.

És a fagyások, rendszerösszeomlások és a registryszemetelődésből adódó lassulások okozta termeléskieséssel mi van? Nem beszélve arról, hogy mondjuk önkényesen újraindul egy automata frissítés után, és akkor lehet kezdeni elölről az addigi el nem mentett munkát.
A végén az fog kijönni, hogy 120 év alatt hozza be az árát :D

A cikk több 100 gépes rendszerről beszélt, nem otthoni felhasználásról. Kit érdekel hogy otthon green winchestered van, vagy esetleg SSD, mikor a 2000W-os vasalót úgy felejted egy egész hétvégére, a hűtőből a sör kivétele után nyitva marad az ajtó... :D:D:D

Life is a game, play hard! | 10 féle ember létezik: aki ismeri a bináris számokat és aki nem...

Ha a D. L. ki lett volna fejtve, akkor mindenki számára egyértelmű lenne a cikk értéke:
"... ahol rövidesen régóta nem látott nagy áttörés várható – állítja Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, akinek a Windows 7-es operációs rendszer premierje után tettük fel kérdéseinket."

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

GUI helyett NUI-t akarunk!

"A világ most már a természetes felhasználói felületek (natural user interface) felé tart. Ezek például a hang- vagy gesztusvezérelt interfészek. (Lásd a videót.)"
És mindezt egy XBox 360-nal. :-) Bár szerintem az XBox 360 nem úgy néz ki, mint a végén látható XBox 360 feliratú doboz.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

Vannak, akik még hisznek a csodákban...

Tipikus M$ sponsored bullshit
--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

És ekkora kretén szar szövegekkel el fogják ezt adni..?
Jó, hogy azt nem gyártották bele a marketingbe, hogy aki vesz win7-et, szinte biztosan egyből nyer a lotton, sőt, az eddigi csúnya felesége is varázsütésre Claudia Schifferré változik...

Mondjuk aki elhiszi, és ez alapján képes beruházni nagy tételben erre, talán meg is érdemli.

----------------
..túl feledékeny vagyok ahhoz, hogy igazán jó legyek linuxból...

Hát nem is tudom. Amíg a gépeim bootolnak én kávézni szoktam. A kávémat nem fogom gyorsabban inni, mindegy milyen oprendszerem van...

Jah. Baromira lényegtelen, hogy egy op.rendszer mennyi idő alatt boot-ol be. Pl. ha suspend-ből indul, akkor 1 mp. Viszont a sok suspend-elt gép is fogyaszt, nagyvállalatnál nem is elhanyagolható áramot.

Az egész Green-mizéria is egy nagy bullshit.
Én kapcsolós elosztót használok, így megspórolok egy rakás pénzt magamnak :)) Egyébként meg törekszem arra, hogy ne én tartsam el az áramszolgáltatót. Ezért használok pl. 1 GHz-es Via C7-es CPU-s masinát is :)) Arra, amire kell elég, és ki is van használva.

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

A Green mizéria nem bullshit...
Vegyünk egy egyszerű példát:
Adminisztratív munkatárs, adatot visz be egy webes felülen keresztül (talán ez a leggyakoribb eset manapság)
Ennek szerintem az elfogadható fogyasztás igénye e-mailezéssel, kutyafülével együtt sem több 100 wattnál.
(Gép,Monitor). És igenis eközben a merevlemez igenis pörögjön le... (kell egyáltalán?) Videókártya se gyorsjtsa a nemlétező 3D-t. Még Memória sem kell több 512 megánál. Egy modulban. Proci menjen alacsony frekvencián, és egyen kevés wattot. DVD megajtó? minek?
20" os monitor? minek? és ha nem dogozik éppen user akkor ne pattogó szöveg legyen, hanem szépen menjen aludni a monitor. Boot idő? nem hiszem, hogy 2 perc alatt egy XP vagy akár egy Linux ugye ne állna fel. És ennyi idő mindenkinek kell miután leült a gépéhez, hogy rááljon a munkára.

### ()__))____________)~~~ ###
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"
#ASUS eee 900 //UKK_M//fb

A green mizéria általában igenis bullshit. Ugyanis az általad említett tevékenységeket általában túlméretezett vason végzik, ami többet fogyaszt a feladathoz szükséges vasnál. Ez az egyik. Persze igaz amit írsz, hogy a proci menjen alacsony frekvencián, stb... Akkor sem takarékos Ferrarival menni 50-el városban akárki akármit mond. A másik meg, hogy amikor kikapcsolják a gépet, akkor is fogyaszt, mert "energiatakarékos" állapotba kerül. Több ezer, millió gépnél ez nagyon szép ingyen bevétel az áramszolgáltatónak. Igaz ez pl. a TV-re is. Én pl. mindig kikapcsolom TELJESEN a TV-met, és nem suspend-be küldöm. Egyszerűen csak ne fogyasszon, ha nem használom. Éjszakánként lekapcsolom a DSL modemet és a routert is, mert nem kell, hogy menjen a semmiért. Hány helyen fogyasztanak olyankor is eszközök, amikor semmi értelme?

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

+1
Megnéztük az áramszámlát és havi 1000 Ft-ot spórolunk így. Hiszen gondoljatok bele. Nem csak az éjszakát kell nézni amikor nem megy a tv, szgép, hiszen amikor melózol akkor nincs otthon senki sem, tehát végül is üzemidőt tekintve többet van kikapcsolva a cucc mint bekapcsolva.

Már meg ne haragudjál, de te most teljesen informatikai áttörésellenes vagy, a modern oprendszer (VPS) ismérve pont ellentétes azzal amit írsz. Szerintem te egy kommunista linuxos, egy MSW7 antipropagandista vagy! Fujj!!! Igenis kell a RAM, meg a 3D, erős proci, stb., mert a w7 termelékenység-növekedést hoz, és a bootidő miatt amúgy is keveset fogyaszt. Jó gép, erős gép kell ahhoz, hogy a w7 megtakaríthasson, meg mi lenne a sok ember sok munkahelyével ami megszűnne miattad? Helló, ébresztő, ideje szemléletet váltanod!

Ja, ha te mondod...

Akkor használd a 4 magos procidat 8 GB RAM-mal meg GT9600 PCIE-vel webböngészésre, meg email-ezésre, stb... ( átlag irodai környezet ).

Persze, aki gamer, az oké. Ott amúgy is a jól kereső apuka a szponzor ( powered by apuka ).

Miattam nem szűnne meg egy munkahely sem, csak kevesebb lenne az áramfelhasználásuk ( a munkahelyeknek ). Ennyi. Hát már ez is baj? ( persze, a szolgáltatónak az természetesen ).

Szerinted miért építi fel a Google az infrastruktúráját úgy ahogy?
Segítek: mert minimális áramfelhasználásra törekednek. Mert nem azért keresnek a sok Google hirdetésen, hogy odaadják a bevételüket az áramszolgáltatónak ( azért még így is tejelnek rendesen, annyi szent ).

Én persze még emlékszem azokra az időkre, amikor nem volt kapcsolási díj a vonalas telefonokon, meg a bankszámlám lekérdezése nem jelentette az egyenlegem lenullázását is egyben ( kis, de nem nagy túlzással ). De ettől még kommunista sem vagyok, csak egy tudatos ember, aki gondosan ügyel arra, hogy ki nyúlja le a pénzét, és miért ( ha tudja ).

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

Mondjuk ha a grafikát grafikus csip csinálja, nem a processzor, akkor épphogy kevesebbet fogyaszt a gép. Az más kérdés, hogy a 3d HW órajelét is vissza kell venni mikor épp nem játszunk, de én úgy tudom ez megoldott.

Télen egyébként nem kidobott pénz a gépet járatni, mert besegít a fűtésnek. Kicsit drágább csak, mint a "rendes" fűtés, így vehetjük úgy, hogy csak az árkülönbözetet kell kifizetnünk.

No ez az. Ha kibírja 8 órán keresztül hogy nem szívja, akkor a nappali időszakban miért nem bírja ki azt a 8 órát bagó nélkül?
Otthon meg ott a gyerek, annak az egészségére kell vigyázni, úgyhogy máris megspórolt magának havi 16000-et.
Tök jó üzlet ebben a gazdasági válságban.

Ez a háromperces baromság annyira fájt, hogy szerintem ezt kőbe is kellene vésni, hogy megmaradjon az utókornak. S a mű elkészülte után azért az illető fejére/lábára egyszer illene ráejteni :)

De evett a fene... :)
Laptomon az XP SP3 boot ideje kereken 1 perc a power gomb megnyomásától mértem a teljes bejelentkezésig (azaz minden tálcaikon megjelent és "lehiggadt" a winyó). Ebben benne volt a grub 5 másodperces késleltetése, meg a bejelentkezéskori jó pár másodperces bénázásom, mert a barátnőm legutóbb egérrel használta és letiltotta a touchpadot :)
De lemérem a win98-s gépemet is :), az asszem még a laptopnál is gyorsabban bootol (pedig ott is van grup meg a BIOS elég sokat tököl az elején a vinyófelismerésnél (Albatron alaplap), viszont nincs bejelentkezés.

(De most komolyan, hogy jutott éppen ez a baromság az eszükbe? Miért pont 3 perc? Mihez mérték?)

Update: a win98 1 perc 13 másodperc alatt "érik meg", de ebből 28 másodperc a BIOS küzdelme az üres mobilrack-el :)

Te csak 1 tesztet végeztél. Más már korábban irta a bootverseny topikban: egy mérés nem mérés.
Nyilván a Microsoft erőforrásai lehetővé tesznek egy reprezentativ tesztet, és sok gépen elvégezték az XP (vagy Vista?) boot idejének mérését. Ha 3 perccel gyorsabban töltődik a Windows 7, akkor -- a Microsoft bejelentése alapján -- nyilvánvaló, hogy a korábbi rendszereik legalább 3 perc 50 mp alatt töltödtek be. Ezek szerint új szelek fújnak az MS háza táján: most már beismerik, hogy a régi rendszereik nagyon lassúak voltak. :-)

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

Nem, ez igazából úgy van, hogy neki az xpsp3 1 perc alatt bebootol, ezért a w7 alapjában véve egy időgéppel kombinált oprendszer és egy perc bootidő után visszaugrik az illetővel 3 percet az időben, és a 3 perc alatt megnézheti, ahogy a gép elé ül, és bekapcsolja, és bebútol a w7 újra. Ezt hívja az MS felhasználói élménynek. Ez akkor jó, ha előtte az illető pont 3 percig szekszelt(Emma), mert akkor újra megtörténik vele. A w7 meg még áramfejlesztő is, mert sok áramot visszatáplál a hálózatba, amit természetesen más oprendszer nem tesz meg, mert Redmondban tudják egyedül a titkos receptet erre. HVG rulez.

Ez tömény marketingbullshit.

A Windows 7 tényleg az eddigi legjobb Windows, de annyival nem jobb, hogy megváltsa a világot. Nagy áttörést hamarosan az Android fog inkább hozni szvsz.

OFF

ez biztos ilyen national geographicos hozzáállás, a számok bűvölete...
...a világ 20. legszegényebb országában, 46 év kutatómunka után 1250 m mélységből a felszínre hozták a világ legnagyobb megkövesedett lófaszát, mely több mint 500 elefánt súlyának megfelelő, 6800 éves kőzetbe ágyazódva került a felszínre, ami azt jelenti, hogy 5x nagyobb az eddig ismert legnagyobbnál. a munkálatokat 282 napi előkészítés után 10 000 ember bevonásával kezdték meg, és 18 milliárd dollárba került, míg a gigászi erőfeszítéseket siker koronázta.
a 10 000 munkás a munkálatok alatt 40 000 000 pár virslit és 150 000 000 liter sört fogyasztott, és majdnem ugyanennyi vizeletet ürített....

/OFF

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

"emellett Magyarországon [...] az iskolai- és campus-program is megkapja a Windows 7-et. Igazából elég keveseknek kell fizetniük a migrációért."

tényleg elég keveseknek, sajnos ezek a kevesek fizetik az adókat, a tb-t, a mindent is...

amit az allam elkolt ms termekre, abbol letrehoznanak egy IT kockazati toketarsasagot ami magyar szovftver fejlesztesekbe fektett be. ugy szoktak volt mondani az okosok, hogy 1 milliard az ugy 4-et mozgaz meg.
lehet szamolni milyen szilikon falu epulne itt gyorsan.

OpenBSD 4.6/i386 theo for the prezident:D

Hát, nekem nem mindig barátom a gugli (rendszeresen félrevezet, lehet, hogy most is! - ha igen, akkor kerítek hamut, és szórok a fejemre! - az egyik paraszt lakó úgyis azzal szórakozik, hogy égő csikket b@x ki a nyolcadikról rendszeresen...), a barátnőm meg Ági, de most a "guglibarát" legelső találatát végignyálazva... akkor most mi is van?? :)

http://leiterjakab.blog.hu/2008/08/29/hol_van_a_szilikon_volgy

Ha jól értem a sok rizsából a lényeget:

Silicon Valley = Szilícium völgy - ez a computer paradicsom
Silicone Valley = Szilikon völgy - ez a pornóparadicsom - mondjuk ez utóbbi is biztos hozna bőven a konyhára és népszerű lenne - bár nem hiszem, hogy erre gondoltál... :)
Aztán, hogy a hazai újságírás mit fordított félre anno, az megint más tészta...(lásd legutolsó post)

Annyira viszont nem érdekel, hogy másik 2,5,10 oldalt is végignyálazzak, hogy kinek van igaza!

Mellesleg nekem sokkal szimpibb egy link, mint a "gugli a barátod" stílusú beírás. Manapság elég sok baromság is kering a neten, jobb egyből odaírányítani a tudatlant, mint rábízni, hogy rátaláljon a jó oldalra.

De nézzük mint mond Wiki:
"Magyarul gyakran – és hibásan – Szilikon-völgyként emlegetik a térséget. Ennek oka, hogy a szilícium angol neve silicon, míg a magyarul szilikonnak nevezett anyagot angolul silicone-nak nevezik."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szil%C3%ADcium-v%C3%B6lgy

A fenti linket a guglibarát dobta ki a szilikon völgy wiki - re keresve.

Nem tudom máshol mi a szokás nálunk háromféle ember van:

a) nem kapcsolja ki a gépét
b) csak a monitorát kapcsolja ki
c) kikapcsolja a gépét, de boot közben kávézik/teázik

Pozitívan értékelt részletkérdések, összesítve, életszerűtlen statisztikába gyártva, megtámogatva egy kis pénzzel. Megszoktuk.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Odabasz.

Viszont a mac meg gyorsabban bootol, egy imac desktop meg kevesebb energiat fogyaszt, a felhasznalonak kevesebb idobe telik gondolkozni, hogy mit hogyan kell csinalni, igy ezt is plusz munkara fordithatja.
Minden ilyen kis aprosagot osszevetve, nemhogy a gepek es a software arat termelne ki, hanem ihajj-csuhajj, egybol megduplazna a GDP-t, ha legalabb a gepek felet lecserelnenk imac-re.

Amugy itt kezd ertelmet nyerni az uj linux orulet, a 0.00002 sec -es bootido. :)

:D

A HVG-nél hirdetőfelület helyett cikket lehet vásárolni.

Erről jutott az eszembe, hogy mai nap folyamán volt szerencsém egy lassú gépre windows 2000-et telepíteni, tokkal-vonóval, ahogy illik, felhasználó user privilégiumokkal, stb...
Abszolút nem érzem szükségét az újabb rendszereknek adott gépen. Szépen működik, és kiszolgálja adott felhasználó igényeit.
Máshogy fogalmazva: adott user abszolút nem vágyik sem xp-re, sem vista-ra, sem 7-re. Tehát, adott usernél abszolút nem indokolt egyik új rendszer megléte sem.
Ez persze csak egy példa, gondolom nem egyedi, és hűen tükrözi, hogy nem minden esetben valós felhasználói igényeket elégít ki a Microsoft az újabbnál újabb rendszereivel. Mesterséges igény, mesterségesen kitalált "szükségszerűségekkel" megtámogatva.

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

:D
Legalább még egy baromság, belefér...
üdv: pomm

Szerintem teljesen mindegy a boot-ido.
Aki nagy multi cegnel dolgozik az ugyis fel eletet azzal tolti amire a rendszer felall, es a ceg altal kotelezove tett dolgok betoltodnek. Bejelentkezes utan johet a masodik kave, majd a bejelentkezes a vallalatiranyitasi rendszerbe... Ezutan megint kave...
Informatikai donteshozoknak elore gratulalok, bar ugysem olvassak.

P.

Na, most már én is kipróbálom. :-)
VMware-el vagy Virtual Box-al próbálkozzam (sebesség a fő prioritás, Aero-t támogatja valamelyik)?

100 körüli felhasználó szám mellett érdemes átállni vékony kliensekre, és akkor nincs boot idő, fogyasztás kb 4-8W + monitor :-)
és csak a bevezetés évében drágább, mint a desktop, utána nincs mire költeni HW szinten :-) (minimális a hiba%, és nem kell évente ész nélkül lecserélni mögötte a szoftvereket)...

--
by Mikul@s

En meg egy olyan cikket olvastam hogy a win7 10/7 virust lazan benyel. :)
ITcafe link itt
A masik, ha mar az unix portalon winezunk, akkor megosztok egy kis sztorit.
Win7 sda
WinVista sdb

sda es sdb boot megegyezo teljesen updatelt formaban
sda nem tamogatja 9500 series ATI drivert sdb igen.
sdb grafikai driver feltelepit, gyorsabb lett joval mint sda.

igy ha mar a felso es uj win os kozul kell valogatni maradjunk a vistanal. :)

# 4ee07848d68ff6b26ac9d518c96a7dda169954d5 #
http://err0rs.info /*IT & Much more */

Így ha már a winek között is kell válogatni, akkor maradjunk NVIDIAnál. :)

ATI egy folyamatos ígéret egy szebb látványra, drájverre, életre, igazság szerint már régóta olyan, mint anno a párt meséi kommunizmusról népeknek. ATI/AMD open source, jah, a munkáspart még "népi" volt...
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

Szerintem ezek már annyira erőltetik a marketinget, hogy már kezd viccesé válni.

Még ha hiper-szuper hibátlan is lenne a rendszer:

Itt van ez a boot idő, szerintem tökmind1, hogy a munkatárs úgy megy ki kávázni/cigizni hogy már fut a gépe, vagy még csak bootol a gépe.
Még azt sem lehet mondani hogy így is gyorsabb, egy kávé/cigig minimum 5 perc, kollégákkal több mert sok a beszéd:) HAHAHAHAHAHAHAHA