DVD rippelés

Fórumok

Sziasztok,

Hozzáfogtam a DVD-im "tömörítéséhez". Elég kezdő vagyok ezen a téren, ezért a guglival kezdtem,
de elakadtam egy fontos kérdésnél. A legtöbb leírás azt mondja, hogy a képet át kell méretezni,
mivel a PAL DVD 720*576-os felbontású, és 16/9 képaránynál lejátszáskor történik az átméretezés
1024*576-ra. A leírások szerint kódolás előtt ezt az átméretezést meg kellene tenni, de szerintem
ez nem helyes, mivel így a képméret 42%-kal megnő, ami a minőség, vagy a fájlméret rovására megy.

Miért nem bízzuk MPEG-4-re kódoláskor a lejátszóra az átméretezést?

Hozzászólások

nem biztos, hogy minden dvd pal méretű.

Még nem használtam, bizonyára nagyon jó.
Én az avidemux-ot használom. De nem az az érdekes, hogy mivel, hanem a hogyan.

Az alapvető problémám:
Adott: PAL DVD 720*576 16/9 képaránnyal. 720/526 még csak a közelében sincs 16/9-nek, ezért a lejátszó átméretezi a képet 1024*576-ra.
MPEG-4 kódolásnál: először átméretezés pl. 1024*576-ra azután kódolás. De minek az átméretezés, amikor a lejátszó is képes rá?

Szerintem mégsem vagyunk egy hullámhosszon:

Az átméretezést meg tudom csinálni, nem azzal van a bajom.

A problémám az, hogy a DVD anamorf képet tárol, amit tapasztalatom szerint mindenki átméretez a helyes képarányra, és így kódol MPEG-4-re. Így azonban 42%-kal nagyobb nagyobb videó bitrátára van szükség 16:9 képarányú videó esetén azonos minőség eléréséhez, mintha az MPEG-4 videóban is anamorf képet tárolnánk. (így a videó fájlméretben is jelentkezik ez a 42%-os különbség) Az MPEG-4 esetén is van lehetőség anamorf képtárolásra, ekkor az enkóder beállításoknál a "pixel aspect ratio" értéket kell helyesen megadni. Ez eltárolódik a az adatfolyamban, és majd a lejátszó "nyújtja" meg a képet. Elméletileg... De Dwarf hozzászólása vezetett rá, hogy ezt nem minden lejátszó hajlandó megtenni.

Ha valóban a lejátszók gáncsolnak el minket ennek a 42%-nak a megtakarításában, szerintem érdemes erőltetni ezt a dolgot, és olyan lejátszót alkalmazni, ami támogatja ezt.

Jó kérdés. Gyanítom, hogy inkább a "hardveres" lejátszók lehettek problémásak régebben. A linkelt doksi ugyanis nem egy mai darab, emlékezetem szerint kb. 6 éve volt rá szükségem egy darab DVD rippeléséhez. A mai állapotokról nem tudok nyilatkozni, de némi fejlődést azért megelőlegeznék ezen a téren... ;)
Közben látom, csináltál próbarippelést, úgyhogy csak azt tudom javasolni, hogy told be egy asztali lejátszóba is a fájlokat, aztán nézd meg az eredményt.

Avidemux jó és egyszeru. Eloszor is beállítod a crop-ot, levagod a fekete sávokat, ha van. Beállítod a kívánt képarányt, ha nem lenne jó, aztán meg johet az átméretezés. Ott az preview, megnézed, hogy milyen is lesz ha kész lesz.

Időközben csináltam egy-két próbát:

Levágtam egy 16/9 es filmnek az alját és tetejét, de nem kicsit, a képnek kb. csak a negyede maradt meg.
Ezt azért, hogy lássam, a lejátszók mit kezdenek vele.
Azután enkódolás: Mpeg-4 AVC (x264) pixel aspect ratio:64/45

Beraktam MKV és AVI konténerbe is.

MKV konténerből lejátszáskor az mplayer és a vlc megbukott, nem játszották le megfelelő képaránnyal a videót, a totem azonban igen.

AVI konténerből mindhárom lejátszó jó képarányt adott.

Megoldódott az MKV probléma.

Az MKV-ban letárolható a Display Aspect Ratio (DAR), ezt azonban az Avidemux-ból nem lehet kezelni.
(vagy nem tudom, hogy hogyan)
Azonban az mkvmerge GUI segítségével ezt beállítva már az mplayer és a VLC is jól jelenítette meg a videót.
A DAR-ban természetesen nem 16/9 -et kellett megadnom, mivel vágtam a kép aljából és tetejéből, hanem 1024/160-at, mivel azt szeretném, hogy 720-ról 1024-re nyújtson vízszintesen (anamorf képtárolás), függőlegesen pedig 160 képpont maradt az 576-ból a vagdosás miatt.

[off]Szerintem ehhez a képarányhoz bazi nagy kijelző kellhet, de ez a felbontás nem tud kiszolgálni egy nagy kijelzőt. Egy 16:9 képarányú kijelző ~28 százalékát tudja függőlegesen kitölteni ez a videó, ami nem tűnik soknak. Ugyanakkora bitrátával számolva jobb minőségű lenne a végeredmény, ha a szélességből is vágnál. Főleg, ha a kijelzőn a videó képarányát megtartva nagyítást is szeretnél alkalmazni ("belezoomolás":).[/off]

:)