IBM interjú

 ( fidorics | 2009. június 16., kedd - 10:07 )

Sziasztok!

A héten mennék expert interjúra. Tudnátok nekem segíteni, hogy milyen kérdések várhatóak vagy hogy lehet felkészülni (windows)? Illetve szerinted mennyit lehet kérni és mennyi a béren kivüli juttatésok? illetve hogy lehet-e sokat tanulni?

válaszotokat elöre is megköszönve

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

IDC, Szfehérvár?

Win expert kezdő bére kb. 300-330k HUF bruttó (próbálj minél többet kialkudni, mert később nem igen emelik, esetleg jelzésértékű 3-4% -al). Béren kívül 12.000 Ft melegétkezési utalvány + ha más városból/községből utazol, akkor a tömegközlekedési bérleted 86% -át térítik. A térítés _nem_ vonatkozik Szfehérváron belüli közlekedésre vagy a lakóhelyeden belüli közlekedésre (pl. ha X városban élsz és ott csak busszal tudsz kijutni a vasútállomásra, majd vasúttal Szfehérvárra, ott pedig ismét busszal az IDC -hez, akkor csak a vasutazás 86% -át térítik)

Magángépkocsi költségtérítés csak indokolt esetben (ha nincs tömegközlekedés) van és akkor is csak 9 Ft / km (nem, nem jön mellé az Apeh norma!), ami elég sovány...

Béren kívül jár még magánnyugdíjpénztári hozzájárulás (önkénteshez is), a bruttó béred asszem 6% -a, meg esetleg egy heti 3 alkalmas kondibérlet... ha contractor státuszban vesznek fel (nem headcount, hanem manpower vagy adecco közvetítőn keresztül), akkor önkéntes magánnyugdíj hozzájárulás csak 1 év után van...

Tanfolyam: az interjú alapján beültetnek egy neked megfelelő csapatba. Feltehetően vágod a Win -t, ha expert interjúra mész, de "betanítanak" a munkád végzéséhez szükséges dolgokra. Betanulás után már más tészta a tanfolyam kérdésköre, a majdani people managereden és a pénzügyi igazgatón múlik (sok jóra ne számíts, mindenre rá lehet fogni, hogy "válság van")... kis részben rajtad is múlik ez a kérdés, erősen rágni kell a managered fülét, hogy te bizony mennél tanulni. Ingyen e-learninget persze minden mennyiségben végezhetsz, abban nem fognak megakadályozni :D

Kérdések: ha szakmai interjú és olyan fogja tartani, aki komolyan veszi a dolgot, akkor tetszőleges MCSA tananyagból készülj, főleg 70-290, 70-291, 70-294 -es vizsgák anyagából. Meg angolból.

Köszi a kimeritő választ. Sokat segített. lenne még egy kérdésem. Itt már biztos felvesznek valamilyen szintre vagy még mindig mondhatják azt köszönöm nem. mehetsz haza? (

HI. Hát a bér az nem biztos, hallottam én már kevesebbről is (nem windows részen vagyok hozzáteszem). Amugy nagyjából ez a helyzet, amit leírt a kolléga. Az hogyha nem jön össze az expert teszt, attól még ajánlhatnak nem expert munkakört is, igaz valószínűleg contractor státuszban (nem IBM employer ként), ami kevesebb pénz, és külsős cég lesz aki felvesz végül, nem az IBM. Kell az ember most sok területre, nemhiszem, hogy eldobálják a jelentkezőket, ha látnak benne affinitást a dolgokhoz.

Igen, "alacsonyabb" munkakörben kisebb a fizu, viszont a contractor vs. headcount státusz _elvileg_ mindegy kellene, hogy legyen (talán 2008 jan 1 -től van ilyen törvény, legalábbis a manágerem ezt mondta)... gyakorlatilag meg lehet játszani a fizuval (legalábbis manáger szempontból), méghozzá úgy, hogy más munkakör szerepel a szerződésedben, mint ami a kollégádnak, aki ugyanazt csinálja, mint te... más munkakör megnevezésével meg adhatnak más fizut, szóval... :)

Átnéztem ezeket ezek windows server 2003 és alapok. Az interjún ezt kérdezi, hogy irjam le hogy kell létrehozni egy új felhasználót vagy hogy kell beállítani a dns szervert vagy meséljek neki a netbiosról vagy mi az a wins? Ezeket csak azért kérdezem, mert volt olyan interjúm ahol nem is érdekelte öket hogy üzemeltetés hanem abszolút elméleti kérdések Pl soroljam fel az OSI 7 modelljét.

Inkább elméleti kérdések várhatóak vagy itt a gép gyerünk mutasd meg. Angolul lesz az egész vagy vegyesen?

köszönöm, hogy az idötöket rám szánjátok ha felvesznek elmegyünk sörözni :)

A másik topicban írta a kolléga, hogy papíros-karikázós teszt lesz várhatóan :)

Egyébként egy másik IBM leánynál dolgozom, messze Szfehérvártól, de amit tudtam róla, azt leírtam neked ;)

Angolul lesz az IT teszt, gép nem lesz (leglalábbis nálam nem volt), inkább gyakorlati kérdések.

Windowst nem tudom, pl AIX: Egy root hdd cseréje LVM tükör létezése mellett, hogyan csinálnád.

A sört nem szeretem, inkább valami rövidet :).

Jaaa, IBM szfv nél dolgozom, ha kell vmi infó még szivesen segítek.

Nekem már volt tesztem. Azt mondták, hogy elbeszélgetnek magyarul.
Hát átnéztem minden windowos kérdést és lássuk, Köszönöm a segitségedet esetleg abban segithetnél, hogy támogatsz a bekerüléshez egy telefonhívással :) a managernek. Vagy miket tudsz ajánlani tippeket holnapra csak aszakmai kérdések lesznek vagy egyébb más is pl: mondjál 5 jó és rossz tulajdonságot mndjak gy példát amit én oldottam meg.

elöre is köszia segítségedet

:) Nem tudom melyik manager fog interjúztatni....

3 jó és rosz tulajdonság az lesz, de főként szakmai kérdések, meg kérdések a volt munkahelyedről.

De emberfüggő, hogy ki fog interjúztatni.

A contractor azért kap kevesebbet, mert abba a kategóriába az IT Junior kategóriába sorolt emberkéket veszik fel. Tehát egyértelműen alacsonyabb a kezdő fizu. IBM employee kategóriába alapból akkor vesznek fel, ha managernek vagy expertnek vesznek fel. Akkor pedig az annak a kategóriának megfelelő kezdőfizut kapják.
Az tény, hogy létezik egy IBM-es átlag, amit meg kell kapnia az embernek, ha átveszik, de ha jól teljesítettél, akkor akár contractorként is kereshetsz e fölött a szint felett, mire szóba kerül, hogy akkor most átvesznek IBM-es állományba.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Nem feltétlen. Mondom, én egy másik IBM leánynál dolgozom, nálunk kicsit másképp megy :)

Utcáról is be lehet kerülni IBMer státuszba (teljesen kezdőként, 0 tapasztalattal), meg az is megesik, hogy kontátor maradsz X év tapasztalattal és tehetséggel...

Hát ja, lehetnek kis különbségek. Az is igaz, hogy 0 tapasztalattal utcáról is bekerülhetnek IBM-esnek emberkék. Az meg ,hogy kiből lesz IBM-es tényleg nem az évek számától függ, hanem az osztályon és cégnél levő IBM-es versus contractorosok arányától.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

És az a bizonyos "informatikai munkatárs" mit takarhat vajon, nem tudod?

http://www.profession.hu/hu/allas/291004 <- erre gondolok
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu ---> "koczka" gyűjtemény

Csak tipp, de talán helpdesk munkatárs...

A fene ott egye, csak vennének fel:)
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu ---> "koczka" gyűjtemény

2nd level vagy 1st level munka.

1st level, monitorozás, ticket nyitás.
2nd level, jól dokumentált, adminisztrációs feladatok.

Kizárólag CONTRACTOR státusz, nem regular IBM esként leszel foglalkoztatva, a pannon jobtól kapod a fizud, az IBM bérelni fog. Ennyi.

Szerintem ez 1st level, amit anno junior it specialist-ként hirdettek.

2nd levelre is vesznek fel így embereket, éppen hogy hol van hiány, meg milyen lesz a teszted.

Hát engem sajnos csak 1st levelre vettek anno fel, hiába lett elég jó a tesztem... Biztos nem volt éppen nagy a hiány. :)

Sztem ez nagyon függ az éppen aktuális transzfer projektek és a futó projektek számától. Ha jó lett a teszted és az agolod is elfogadható volt, akkor nem hiszem, hogy 1st levelre vettek volna fel, vagy ha oda is, mindenesetre pár hónapig hagytak volna barátkozni a céggel ott, aztán dobtak volna a mély vízbe.

ha viszont nagy a 1st leveles workload, akkor oda vesznek fel embereket, bármilyen a teszted. Mikortól dolgozol a nagy kéknek?

Tavaly év vége felé kezdtem, ültem pár hónapot transferen, majd áttettek az erp-ra. Most már ott is ücsörgök pár hónapja. :)
A tesztemről megmondták, hogy jó lett, az angolommal sem hiszem, hogy gond lett volna. Szerintem ide kellett ember, ennyi lehet az ok. De innen szép feltörni... :)

ERP az 2nd level, ha jól tudom / Ha nem a monitorozás részen vagy.

Van 1st level, és az bizony monitorozás erősen... :)

Azért ott sem mindegy, hogy melyik csoportban vagy. Vannak azon az osztályon 1st levelnek titulált keményen 2nd leveles csoportok is.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Kis kiegészítés, ha már a juttatásokról írsz pontosnak tűnő információkat.

A városon belüli közlekedéshez kapunk havi helyi járatos busz bérletet.
Magángépkocsi költségtérítésnél kell lennie egy minimum X km távolságnak, ahonnan bejársz, akkor fizetik. Ezt most nem tudom, hogy pontosan mennyi az X.

Nem esetleges a kondi bérlet, hanem havi 8 alkalmas bérlet jár.

A fizu emelés szabálya az, hogy az első 2 évben, ami a trainee időszak, évi 4 alkalommal vetheti fel a managered a fizuemelés témáját ebből 2 alkalommal emelhetnek is. Tehát max. fél évente emelhetnek. Ebben a két évben magasabb emelések járnak.
Miután letelt a két év azután alapból egyszer emelhetnek és az is szintentartó emelés. Kb. infláció követő. Persze ez még függ attól, hogy milyen PBC-d van az előző évre. Meg amitől nagymértékben függ, hogy mennyire tökös a Managered. Van itt olyan is, aki ki tudja harcolni, hogy az emberei akár az osztálya engedélyezett átlaga felett kapjanak fizut és van olyan is, aki "beleszarok" típus és max. csak vetít a lehetséges emeléssel kapcsolatban.

A "válság van" egy jó duma most a cégnél. Tényleg bármire ráfoghatják. De szerintem csak egy nagy vetítés ez is. Nagyon érdekes az olyanokat látni, amikor a Site Manager arról ír, hogy nincs pénze a cégnek a nehéz gazdasági helyzet miatt, aztán két héttel később meg Sam Palmisano azt írja, hogy az eddigi legnagyobb bevételt értük el, ami még IBM-es mércével is egy álom megvalósulása.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

No, a fizuemelés szintén másképp van nálunk. PBC függő, de pl. másképp okoskodják ki a PBC -t itt, mint a több IBM cégnél...

További addon az autós költségtérítéshez: 9 Ft/km adómentes + 5 Ft/km adóköteles.

milyen állás ez?

_________________________
Hogyan?

Nem kell ráparázni, egyszerű az interjú. A szakmai meg főleg, szinte vicces!
Ha ennél több információ kell, szerintem az még árthat is,mert ha eltérnek attól,amiket írtak itt neked, akkor lehet összekavarodsz!

dasync:

AIX Expert munkakörben mikre lehet számítani (bér, műszakozás...3rd level) ?
Van egy durván 4 éves szakmai tapasztalatom AIX 2nd/3rd levelen és még náluk kezdtem
a pályafutást anno.

Mennyi idő alatt lehet kb. munkába állni az AC után (illetve, a jelentkezés megérkezése után
kb. mennyi idő telik el az AC-ig) ?

Esélyes, hogy belsős IBM-esnek alkalmazzák az új AIX Expertet ?
Ezt csak azért kérdem, mert a Pannonjob oldalán láttam a hirdetésüket rá.

Üdv és előre köszi !

Minden volt IBM-es belsős lesz, tehát nem contractoros állományba fogsz kerülni.
AC után, sztem. max 2 hét. Az igazat megvalva én személy szerint a helyedben kihagynám!Sokat tudnék mesélni, de csak privben...

Kolléga, maradj a kaptafánál :)))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Mit csináljak, ha szabin vagyok, mi? :D

corvin spec pont kollégám volt a team-en belül, amíg ott dolgozott :)) Szóval nem véletlenül neki címeztem ezt a mondatot :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Én meg most vagyok a kollégád.

Mondom én, hogy hígul a szakma.. Egyre több furcsa embert felvesznek a céghez :DD

szerk: további személyes megjegyzéseket kéretik PM-ben, vagy személyesen :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

és tényleg, a végén még barátnőm is lesz....

Tudom, nem nekem szólt... de ha Pannonjob -on keresztül jelentkezel, akkor ők vesznek fel.

Egyébként nincs semmi gond azzal, ha kölcsönzött munkaerőként kell dolgoznod. Pl. az IBM HR nem mindig olyan naprakész mindenből, mint egy HR -rel foglalkozó cég. De ez is erősen személyfüggő, attól függ, a PJ -nál ki a HR -esed, meg az IBM -nél ki. :)

Ismerek ITS (hardware -es csapat) expertet, aki Adecco -s konkraktor és szeret az lenni. Ha jól tudom, már az USA -ban is járt céges oktatáson, ugyanúgy, mint az IBMer kollégái...

Az első mondatod nem mindenesetben áll...

1 hátulütője van a dolognak Ha leépítés lesz, PJ alkalmazottakat küldenek el első körben, kb ennyi, meg vannak munkakörök, amiket IBM es tölthet csak be.

Az első mondatod nem áll, ahogy már a kolléga is megjegyezte.

Nah kezdjük ez elején:

AIX expert munkakör, office, 2 műszak, 12 órás műszak. Ezek vannak, 3 műszak nincs. Munkabér: ez olyan kérdés, amit kialkudsz magadnak, nagy a szórás, 250-400 br. (expertként), de tudok olyat, aki olyan összeget mondott expertként, hogy egyből ment a darálóba a CV je... szóval kell nekik az ember, de NEM minden áron.

Munkáa állni, ahogy megbeszéled velük, általában hónap eleje, vagy közepe (szval 2 hetente). A jelentkezés megérkezése a HR eseken múlik, ajánlom, hogy az IBM es oldalon jelentkezz, én kihagynám a PJ-t, ha expertként akarsz dologzni (vag beadni)

Ha IBM es oldalon jelentkezel (amit ajánlok!!!), és felvesznek expert munkakörbe, akkor IBM alkalmazott leszel, ha esetleg a tudásod oda kevés (4 év, és ha itt kezdtél akkor nem lehet gond), akkor contractor státuszan leszel, az meg már PannonJobos játék.

Ha érdekel a jelentkezés pontos menete, szivesen segítek, hogy mit hol találsz meg, írj rám egy privát üzit.

Csak nem hajtunk a fejpénzre? :)

Segítőkész vagyok, természetesen ha honorálja az IBM, akkor...

Ugyan! Honorálja? Válság van! :)

Én jövő csütörtökön megyek interjúra "Junior IT Specialist Windows/Unix" témában.
A jelentkezésemet beadtam mind az IBM oldalán, mind a PJ-on keresztül.
Igazából eléggé újonc vagyok munka terén. Mire számíthatok? Milyen a munka jellege? Azt hallottam, hogy folyamatos műszakos.
Az is hallottam, hogy elég nagy a fluktuáció arrafelé, vagyis jönnek-mennek az emberek folyamatosan. Ez mennyire van így?
_________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Valszeg akkor contractor státuszba fogsz kerülni, PJ fog alkalmazni. Hogy mire számíthatsz, multi környezet, sokat lehet tanulni, igaz ez függ attól is, hogy hova kerülsz, melyik teambe.

Ha újonc vagy a munka területen, akkor jó helyed lesz, feltéve, ha megtanulod a multi értékrendjét és be tudsz illeszkedni a csapatba, amivel együtt kell majd dolgoznod.

Az igaz, hogy jönnek mennek, van akinek nem tetszik a nagy kék (nem szeret csapatban dolgozni, vagy éppen azt hiszi, hogy a többi ugrál majd a kedvére) azért megy, van aki uj kihívásokat keres, azért megy el. Mostanában inkább jönnek az emberek, folyamatos a felvétel. A műszak pedig teljesen team függő, attól függ, hogy hova kerülsz be, dolgozhatsz akárhogyan (office, 2 műszak, 3 műszak, 12 órás műszak)

Én július 6-án kezdek, mint junior IT specialist. Akad esetleg valakinek egy-két jótanácsa az első napokra? Transzferen kérhetem-e, hogy melyik csoportba kerülök, stb?

Kérni kérheted. Nagyjából figyelmebe is fogják venni, ajánlatos minél többször hangoztatni, hogy én ide meg ide szeretnék menni. A transzfer managerek jó fejek, jó szándékúak, lehet velük beszélni.

Jótanács az első napokra? Gyere be időben. :)
Amúgy a transzfer laza lesz. Bár én néhány hét után kezdtem unni.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Sziasztok!

IT policy szempontjából milyen az IBM? Gondolom ott nem dolgozhatok a saját Debian-os laptomomon. Viszont a cégest azt lehet-e Linux-szal kérni? Vagy nem érdemes, mert a kliens oldali ketyerék úgyis windowson futnak (mondjuk)?
A másik, hogy így messziről nézve a Level 1-2-3 support, kvázi szellemi szalagmunkának tűnik nekem.

------------------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_Informatikai_Kar

Saját laptop nem játszik, ha technikai munkát végzel, akkor nem is használhatsz mást csak Linuxot, Windowst virtualizálva (KVM). Red Hat a default, de van lehetőség Ubuntut és Fedorát is használni (több kevesebb szívással).

Level 3 annyira nem szalagmunka, a többi szinte csak az.

Köszönöm válaszod!

Mit értesz technikai munka alatt? Illetve, root jogom lenne azon a Linuxon? :D

------------------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_Informatikai_Kar

Technikai munka alatt azt, hogy az ügyfél dolgaival foglalkozol, monitoringos, rendszergazda, compliance-es, stb. Nem technikai munka a service management, people management, project management, dispatcher, stb.

Igen, tiéd a root a laptopon, ha például bootkor fsck-t kellene futtatnod rootként, de elfelejtetted a jelszavát, akkor az IT support nem fog tudni segíteni. Másoknak nincs hozzáférése a gépedhez, időnként kell compliance ellenőrzést futtatni, ami megnézi a böngésző előzményeket, 3rd party repókat. De ezen kívül úgy alakítod ki, ahogy neked jól esik, van aki Fedorán használ Cinnamont vagy Ubuntun KDE-t.

> Saját laptop nem játszik, ha technikai munkát végzel, akkor nem is használhatsz mást csak Linuxot, Windowst virtualizálva (KVM).
Wow, ilyen létezik? O.o

Ez bár research, de itt van BYOD is, illetve azt teszek a gépemre amit akarok.

GTS egy más világ, szerintem elég sok kolléga irigykedik, amikor NagyZ blogol hogy nálatok hogyan mennek a dolgok. :)

Azt tudtam, hogy nem mindenhol ilyen nagy a szabadság (egy kollegám épp ArchLinuxozik, és konténerben akarja futtatni a kötelező compliance toolokat :-) ).

Viszont az meglepő, hogy valahol _csak_ linuxot engednek futtatni.

Kevesebb a Win-re költött license díj, a UNIXos Sysadminok amúgy is azt szeretik, meg a Win-es vírusok se tudnak olyan könnyen terjedni
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Amikor eljottem addigra csak RHED volt "legalis". Tudomasom szerint azota sem valtozott.

--
http://blog.htmm.hu/

Én még mindig itt dolgozok, és úgy van ahogy leírtam. Ubuntu és Fedora is engedélyezett, de helpdesk support nincs hozzá.

Ez csak az OpenClient logó, ami évek óta változatlan. Ha W3-on rákeresel, hogy „CIO-approved operating system version and patch configuration”, akkor látni fogod, hogy mi engédelyezett jelenleg.

:-O Ez most meglepett, igazad van. Bár ismerek olyat aki debiánol idebent.
Rég jártam a w3 ezen részén... Kösz infót.

En privileged userre gondoltam (root jogod van az ugyfelnel). Engem akkor ez erintett, azt tudtam, hogy a tobbieknek maradhat. Bocs, ha felreertheto voltam.

--
http://blog.htmm.hu/

Én is privileged userre gondoltam. Mikor hagytad itt az IBM-et? Találtam chat historyban infót, hogy 2014. április 31-től csak Red Hat volt engedélyezve, de ez az infó elavult. Fentebb is írtam, hogy a 2015. októberi „CIO-approved operating system version and patch configuration” lista alapján az a helyzet, amit eddig írtam.

Ket eve. Es amugy egy departmenten voltunk ;]
Ezek szerint jobb lett a helyzet...

--
http://blog.htmm.hu/