tök krémleves

1 kg édes sütőtök (az édességet a zöldséges bemondására kell elhinni)
1 alma
1 akkora krumpli, mint az alma
1 normális fej vöröshagyma
főzőtejszín
2 ek olaj
2 kocka levesfűszer

A tököt fel kell kockázni könnyen átsülő méretű darabokra majd egy tepsin betenni a jó forró sütőbe és addig sütni, amíg a villa könnyen bele nem szalad a kockába. Ha megsült, ki lehet venni és "meg kell hámozni", mert a héja nem kell.

A hámozott és kockára vágott krumplit és almát 2x annyi vízzel fel kell tenni főni, mint amennyi ellepi + mehet bele a leveskocka és addig kell az egészet főzni, amíg a krumpli puha nem lesz.

Amikor kész, jó mély serpenyőben (vagy akár wokban) az olajon hagymát kell üvegesíteni, majd rá kell borítani a hámozott sütőtököt meg a levest és hagyni kell összerottyanni, kicsit később mehet bele főzőtejszín, de csak óvatosan, mert nagyon besűríti.

Aki szereti, tehet bele óvatosan curry-t (szerintem inkább mild típusút) és még rotyogtatni kell egy kicsit, majd levenni a tűzről.

Pár perc hűlés után turmix géppel v. botmixerrel egy magas edényben össze lehet pürésíteni és kész. A sűrűbb változata mártásnak is király.

Hozzászólások

Hm, ez jól hangzik, kipróbálom. Mi megy hozzá főételnek, főtt, pörkölt, rántott vagy sült hús? Esetleg hal?
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A tököt muszáj sütni, nem lesz úgy túl nagy a veszteség súlyban? Nem próbáltad még esetleg cukros vízben megfőzni, mint a tökös-mákos réteshez szokták?

--
"Only an expert can deal with the problem"

anya megcsinálta. úgy magában kicsit érdekes, de elfogyott :)