DvdR élettartama, minősége

 ( prygme | 2008. december 28., vasárnap - 18:29 )

DVD R és RW lemezek anyagáról minőségéről milyen programmal lehet infót kapni?
korábban Schilling cdrtools programcsomagja képes volt erre CD R és RWk esetében. eléggé jól, amit short strategy type lemeznek tartott valóban olvashatatlanok lettek pár éven belül, még a long strategy type kategóriába soroltak még ma is jók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Aranyos vagy, csak ennek semmi koze a CD elettertamahoz... ;) Ez a megkivant irasi startegiat jelenti, vagyis azt, hogy rovidebb vagy hosszabb LASER impulzussal "jobb" irni a legrovidebb (3T) "lyukak"-at... :)

Zsiraf

Igaz. Ettől függetlenül a Plextor meghajtók például tudnak mindenféle metrikákat gyűjteni a lemez minőségéről (pit hosszúság hisztogram, kiolvasott jelszint, CI, CO paritás hibajvaítások száma), de tudomásom szerint ezt csak a Plextor által adott saját windows-os utility tudja kiolvasni.
---
Linux is bad juju.

A szó, amit keres, uram, a QPxTool :)

"CD/DVD quality checker
QPxTool gives you access to all available Quality Checks (Q-Checks) on written
and blank media, that are available for your drive. This will help you to find
the right media and the optimized writing speed for your hardware, which will
increase the change for a long data lifetime.

QPxTool depends on the used drive, not all drives are able to read the Q-Checks
and not all of them are supported by QPxTool. Currently, most newer drives of
LiteOn, NEC, Pioneer and Plextor are supported."
Karbantartó: Daniel Baumann daniel kukc debian pötty org

------------------------
Debian testing KDE amd64
MSI K8N-Neo-4, Athlon64 3800+, Leadtek 6600GT

kösz, pont ilyenre van szükségem.

És nagyjából teljesen megbízhatatlanok (nyilván kivételekkel) a drive-ok a hibák jelentésében. Egy egyszerű visszaolvasás, és növekvő sebességi görbe megbízhatóbb teszt.

Olvassatok utána a hwsw-en az ide vágó topic-okra, különösen PPeter hozzászólásaira. Többet tud a témáról mint az egész hup.

és mi lenne a topic címe?

Háttértárak kategóriában kiemelt téma pl. a DVD adatvesztés. Lejebb a Teszteljük az írható DVD lemezek minőségét.

Burn.hu-n főoldalon elmeséli PPéter, hogy mit gondol a DVD-k minőségi ellenőrzéséről.

hiányosak az ismereteid, és nem kicsit:)

$ cdrecord -atip dev=0,0,0

ATIP info from disk:
Indicated writing power: 5
Is not unrestricted
Is not erasable
Disk sub type: Medium Type B, low Beta category (B-) (4)
ATIP start of lead in: -11933 (97:22/67)
ATIP start of lead out: 359849 (79:59/74)
Disk type: Short strategy type (Phthalocyanine or similar)

a jobb CD.R lemezek, pl tdk Cyanine réteggel vannak ellátva, és ez az Orange Book szerint is cyaninet kellene használni. a bóvli CDr gyártók és sajnos olyanok is, mint a Philips ennek ellenére phthalocyaninet használnak. ezek a lemezek szoktak olvashatatlanná válni pár éven belül biztosan.

jo lenne utana nezni a dolognak... utanna pofadzodni...
az "orange book" azert beszel "cyanine"-rol, mivel amikor a szabvanyt kidolgoztak, csak az letezett es az volt a referencia...aki nem vette meg a "cyanine" szabadalmait az kenytelen volt mast csinalni... igy lettek a az altalad "gagyinak" nevezett kategoriak... Amugy az hogy mi a gagyi mi nem, az abbol nem derul ki, hogy az "orange book"-ban mi van...

Amugy nem akarlak elkeseriteni, de a "cyanine" lemezek "hivatalos" elettartama iras utan 75 ev, a "phtalocyanine"-e 100 ev, mig a modositott/javitott "phtalocyanine" 200 ev. Persze ehze megfelelo modon kell tarolni oket.

Es meginkabb nem akarlak elkeseriteni, de amit a program kiolvas a CD nyersanyagrol, nem biztos hogy az ami a valosag... Ugyanis a gyarto kod illetve a "festekreteg" tipusa a "matricaba" (stamper) van beleirva, amirol a nyers CD-k keszulnek. Viszont ha valaki vesz egy ilyen matricat es gyart pl. TDK-ra szitazott CD-R-eket, nyugodtan lehet a "festekreteg" modositott "phtalo..", mikozben a lemezrol azt olvasod ki, hogy "Long strategy type..."

Harmadszor, akarmilyen CD-d akarhany ev-ho-nap alatt ment tonkre, a "Short startegy type" ill. "Long strategy type" akkor sem az elettartamra vonatkoznak, hanem ahogy mar fentebb jeleztem, a nyers CD megkivant irasi startegajat jelenti...

Zsiraf

p.s.: ajanlom kezdo olvasmanynak "cd-info"-t
p.s2: megegyszer ajanlom, mielott pofadzodol, legyszi probalj meg nemi ismeretet is beszerezni... eleg egy kicsit...

barátom itt te vagy az, aki nincs képben. azt sem tudtad az előbb még, hogy a CDr adathordozóréteg anyagáról van szó. össze lehet googlezni ma már komoly mennyiségű rendszerezetlen tudást, amivel biztosan lehet villogni, csak ennek itt semmi értelme.
egy korábbi cdrtools atip jelentése,
Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.)
ha nem lenne angol szótárad, az e.g. a exempli gratia rövidítése, magyarul annyit tesz például. eredetileg latin kifejezésből származik az angolban használatos e.g. :) az amatőr Jörg Schilling biztosan nem olvasta még el a cdinfo kezdőknek howtot:) vagy nem tud angolul, végülis német:D rossz infot googliztál barátom, olvass el valamilyen kezdőknek való könyvet, mielőtt hülyeségeket írsz.

:)

Gyártója válogatja. Szeretjük a Taiyo Yuden lemezeit. Mások is, hamisítani.

Ha nem akarsz sokat foglalkozni a dologgal, akkor veszel szépen Verbatim-et és el van intézve.

RW lemezekre ne tárolj hosszú távra semmit.

nálam a TDK eddig bevált. a hordozóréteg anyagát viszont nem tudom ellenőrizni, mert a cdrtools nem támogatja a DVDr lemezeket, legalábbis linuxon. Schilling egy ideje nagy OpenSolaris advocate lett, azóta a linuxos változat sorsa eléggé hányattatott.

Sajnos nekem is van egy pár csomag TDK-m, a bulk fajtából. Messsze van a Verbatim-től, csak gyors ránézésre is.

TDK már sajnos nem a régi. CD-im 70%-a TDK volt, s mai napig van még egy pár (<10), incl. Cyanine Dye-os kék lemez is. Ezek voltak a legjobban, tényleg.

DVD-RAM tényleg king a specifikációk szerint. Nekem sosem volt, s valószínüleg sosem lesz.

Vannak orvosi felhasználásra szánt DVD típusok, sokszoros áron. Amúgy meg a Verbatim szerintem is jó.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

az orvosi DVD típusok gondolom eléggé drágák is. ha az ár nem számít, akkor a DVDram kiváló megoldás, hosszútávú adattárolásra.

Egy merevlemez mennyire alkalmas hosszú idejű adattárolásra?

--
Debian lenny

pont errol beszelgettem egy ismerossel par napja, hogy melyiket erdemes inkabb hasznalni hiszen a merevlemezek ar/byte hanyadosa eleg jo mar (reg ota), igy gyakorlatilag jobban megeri e kiirni dvdre anyagot, vagy egy ritkan hasznalt (igy nem tulhajtott, kisebb valoszinuseggel gyorsan megdoglo) vinyon hagyni. Igazi adu asz ervet egyik mellett se nagyon talaltunk, ha dvd doglik meg akkor csak 1 dvdnyi anyagot vesztesz el, ha vinyo akkor nagy valoszinuseggel az egeszet, ugyanakkor vinyo lehet joval tartosabb (foleg keves hasznalattal) es kevesebb helyet is foglal mint 100 dvd.

Nem elsősorban az árra gondoltam (bár az is fontos), hanem, hogy időben DVD-ről vagy merevlemezről lehet jobb eséllyel visszanyerni adatot. Szóval fizikailag a merevlemezen tárolt adat "jobb minőségű" vagy tökmindegy? Bután van megfogalmazva, de közel éjfélhez most csak ennyire telik.

Boldog újévet

D.

--
Debian lenny

Mindenképpen jobb minőségű a merevlemez tányérja (fém lemez, stabilabb) mint a dvd , ami néha elkezdhet rohadni, szétválhat a két lemez, és több helyet is igényel mint a lemez.

Ennek ellenére még DVD lemezre arhiválok olyan dolgokat, amik nem kellenek minden nap vagy héten.

Köszi, erre voltam kíváncsi. Kineveztem egy merevlemezt, amire a home partíciót néha le szoktam menteni. Mivel a szalagos egységek elég drágák, ez tűnt a legésszerűbbnek.

--
Debian lenny

pont ezaz, azert merult fel ez egyaltalan mert mar eleg olcsok ahhoz, nem az arra akartam ense most kiterni, csak megjegyeztem hogy most hogy mar olcso ez is az is, erdemes elgondolkozni rajta. Foleg azert mert az emlitett ismerosomnek gyakorlatilag 1-2 eves dvdk valnak olvashatatlanna

Attól függ mennyire fontos és milyen hosszú időre akarod elrakni. A 4-5 éve írt DVD-im (akkor már emberi áron voltak írók) ma is jól olvashatók és nem látszik, hogy gond lenne velük. A jóval régebben írt CD-im szintén olvashatók gond nélkül és mindenféle gyártó van közte. Abban bízom, hogy a kiírt DVD-k 10 év körüli időre nyugodtan eltehetők.

Esetemben ez szervernapló archivumot és mindenféle adatmentést/archiválást jelent. Igazából ha csak 2-3 évet kibírnak az már teljesen jó nekem, nem akarom a világ végéig eltenni ezeket. Az viszont kérdés, hogy a DVD-RW-k mennyire megbízhatóak, mert sokkal környezetbarátabb lenne azokkal dolgozni, 18 havonta törölni és újrafelhasználni.