Magyar OOo3 Linux RC2

 ( timar | 2008. november 15., szombat - 20:57 )

A múlt héten kiadott RC-ben volt pár hiba.

A legsúlyosabb az volt, hogy a csomagok a /opt alá települtek a /opt/openoffice.org és /opt/openoffice.org3 helyett, és emiatt nem működtek az alkalmazásokat indító menük. Mint KAMI rámutatott, nem kellett volna a scp2-3layer-nicer-paths.diff-et feltenni. Leszedve ezt a patchet, a probléma menten megoldódott.

Nem sikerült a KDE-integráció sem. Ez is megoldódott oly módon, hogy az egész OOo3-at újrabuildeltem openSUSE 11-en, amire fel tudtam tenni a QT3 és a KDE3 devel csomagjait.

Nem integrálódtak a kiterjesztések, pl. PDF-importáló. Észrevettem a hibát a saját config fájlomban, és javítva azt a kiterjesztések beépültek, ahogy eredetileg szerettem volna.

Érdekes, hogy most az RPM-es csomag 20 MB-tal kisebb lett, mint előzőleg, pedig több minden van benne. Igaz, ezt most másik rendszeren készítettem, talán az jobban tömörít. Remélem, semmi fontos nem maradt ki, első ránézésre jónak tűnik...

Ez tehát az RC2. Ha nem találtok benne hibát, véglegessé válik hétfőn.

DEB és RPM

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

az opensuse 11 lzma tömörítést használ a csomagjaira. lehet ennek van köze ahhoz hogy kisebb lett a csomag.
Köszönöm, cserélem is az új csomagra.

Németh Ákos [sokahtemen] http://fedoralinux.hu/ --A magyar Fedora klub

höhh. mégsem. 404-et dob. az rpm-re

szerk.:
Elgépelted a címet.
http://ftp.fsf.hu/OpenOffice.org_hu/devel/OOO300_m9/OOo_3.0.0_081114_LinuxIntel_install_hu_rpm.tar.gz

ez már jó

Németh Ákos [sokahtemen] http://fedoralinux.hu/ --A magyar Fedora klub

Uhu alá raktam fel a deb csomagos verziót, telepítés oké.
Olyan gyorsan indult, hogy megijedtem, komolyan:) Nem ehhez vagyunk szokva. Huh, is it a jet?

Ami nem tetszik, hogy a felhasználói felület betűi igen aprók (KDE3 alatt fut). Más gtk-s appoknak normális a betűmérete, de nem jöttem rá ez elmúlt 5 percben, hogy az OOo3-ban hogy lehetne nagyobbra állítani.

Ami botrányos, hogy a kertitörpe szót hibásnak jelzi a helyesírás-ellenőrző. Aszongya, írjam külön. Bezzeg az aszongya szót nem jelzi hibásnak:))

Szóval mindent egybevéve az első benyomások több mint jók, ezer köszönet.

user@machine:/usr/share/myspell/dicts$ grep -n aszongya <hu-HU.dic
41663:aszongya

Basszus, tényleg. De valóban, az Értelmező kéziszótárban népies vagy bizalmas megjelöléssel, de benne van. A kertitörpe viszont nincs. Pedig a google szerint 264e:10e arányban egybeírják. De sztem a különírás-egybeírás mondjon le.

Eszközök->Beállítások->OpenOffice.org->Nézet->Méretezés

Ez a %-os beállítási mód igazi unikum, de a lámáknak egyszer meg kell mutatni, ugye, köszi.

Azért van egy kifogásom ezzel a megoldással kapcsolatban: Ugye az alapértelmezett A4-es oldallal indul a Writer, ha a fenti módon a méretezést 125%-ra állítom, akkor a 100%-os méretűnek jelzett oldal a képernyőn jóval nagyobb lesz, mint a valós A4-es lapméret. Hogy megegyezzen a kettő, a méretet kb 72%-ra kell állítanom (pl a jobb alsó sarokban levő csúszkán). Remélem érthető, amit írtam.

Igen, nem lehet minden tökéletes. Biztos meg lehet magyarázni azt is, hogy miért úgy jó, ahogy van.

Frissítés: Minden igyekezet ellenére 2 svéd string benne maradt. :( Ma jelentették be. Basszus, mikor lesz ennek vége?! Azért zavar ez a probléma, mert ezeket a svéd stringeket direkt kijavítottam, de a javítófájlt generáló script nem tette bele a javítófájlba. Most már a saját scriptjeimben is csalódnom kell, tényleg nem tudom már, mivel lehet az OOo-t hatékonyan lokalizálni. A többi csapat a Pootle-t használja, ami szerintem akkor is béna lenne, ha működne, de k. lassú, és hetente jönnek az "is pootle down?" subjectű levelek az l10n-tools listára...

Frissítés 2: Megvan a hiba, a javítófájlt generáló script tökéletes, én használtam rossz bemenettel. :( Jó sok (181 db) javítás kimaradt emiatt, a svéd szöveg különösen feltűnő volt. A frissített javítófájlt commitoltam az ooo-build-be. Megnéztem, hogy a Pootle-be importálták-e már az október 31-én beküldött 2500 db javítást, de persze nem. Az lesz a vége, hogy nekem kell azt is. Csináljam meg holnap, ha már úgyis ezzel foglalkozom? Csak közben a Mozilla is írt, hogy fordítsak le valami jogi szöveget a Firefox 3.0.0.5-höz...

Szia András! Kb. egy hete már jeleztem ide: http://code.google.com/p/openscope/issues/detail?id=139

Sajnos nem kaptam róla levelet, mert az "Egyéb" kategóriába került az "OOo" helyett, és ezért nem vettem észre.

Üdvözletem mindenkinek!

A mai napon letöltöttem és telepítettem Intrepid Ibex 8.10-re a Magyar OOo3 Linux RC2-t.
A telepítést követően, miután a desktop-integration-t is telepítettem, ha bármelyik részalkalmazást elindítom, az indítás megkezdődik, majd az alábbi hibaüzenettel leáll:
"Az alkalmazást nem sikerült elindítani. A felhasználói felület nyelve nem állapítható meg"
Ez a hibaüzenet eleinte nem jelent meg, csak miután a desktop-integration-t is telepítettem.
A desktop-integration-t viszont addig nem sikerült telepíteni csak miután az eredetileg a CD-ről telepített OpenOffice-t legyalultam Synaptic-al. Ezután viszont a fent említett hibaüzenet mellett egyik alkalmazás sem indul el.
Mit szedtem le, amit nem lett volna szabad? Tulajdonképpen önhatalmulag semmit nem szedtem le, csak ami a Synaptic-ban automatikusan eltávolításra ki lett jelölve!

Most mi a teendő? Mi az, ami hiányzik?

Előre is köszönet a segítségért!
Fazakas Albert

Az előző levelemhez kiegészítés:
A korábbiakban említett hibaüzenet: "Az alkalmazást nem sikerült elindítani. A felhasználói felület nyelve nem állapítható meg" csak akkor jelenik meg, ha felhasználói jogosultságokkal indítom bármelyik alkalmazást, és akkor meg is szakad az indítási folyamat. Ha sudo-val indítok, akkor nincs hibaüzenet, és elindulnak a programok.

Most még kevébé értem, mint eddig. Miért nem tudom felhasználóként indítani az alkalmazásokat?

Fazakas Albert

Második kiegészítés:
Ha terminálbhól indítom el bármelyik alkalmazást, akkor a fent jelzett hibaüzeneten túl a terminálban az alábbi hibaüzenet jelenik meg:
"[Java framework] Error in function createSettingsDocument (elements.cxx).javaldx failed!"

Eddig sem voltam okos, de most még kevésbé vagyok az!!:)

Fazakas Albert

Szia! Szerintem jobban jársz, ha felveszed a Synaptic-ban "Harmadik fél" szoftverforrásként ezt:
http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu intrepid main
és frissíted az OpenOffice.org-ot. Tudom, ez a rossz fordítású verzió még, de legalább használható, hibaüzenet nélkül.

Kösz!

Fel volt véve ez a repository, eddig is a rossz fordítású volt fenn, sőt, most mindkettő fent van, a rossz fordítású indul rendesen, a magyar változat azonban egyrészt nincs integrálva a gnome menübe, merthogy ahhoz ki kellene szedni az előzőt, másrészt az alkalmazások csak sudo-val indíthatók. Remélem, hogy a végleges verzióban már javítva lesz az általam jelzett hiba.

Fazakas Albert

Bad news. :( Feltettem (Hardy Herongy), most már a megfelelő helyen van, jól működik is, de még mindég nem integrálódik a dög. Nem tudom, hogy mi lehet a bibi, és sajnos most nincs időm kinyomozni, hogy mi a baja. Kérem még ne add ki. Esetleg utána lehetne nézni a neten, hátha az segítene.