Lakossági folyószámlát hol érdemes nyitni?

 ( dejo | 2008. november 12., szerda - 19:00 )

Ideje kicsit áttekinteni a pénzügyeimet.
Váltottam telefon tarifát, internet előfizetést, úgy hogy nem kevesebbet kapok hanem még egy kicsivel többet is és mégis olcsóbb.
Arra gondoltam, hogy a lakossági folyószámlán is lehetne megtakarítani.
Ajánljatok nekem bankokat, hol érdemes folyószámlát nyitni?
Természetesen rámegy a fizetésem a számlára és közüzemi számlákat is arról fizetem.
Ha a banknak van Nyíregyházán is fiókja az előnyt jelent.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

+1
Nekem bejött.

+1

Ez lemaradt:
Van a kh-nal is, de az annyira "agyonbiztositot" hogy teljesen használhatatlan..

+1, vagy CIB. Ha diszkontbank kell, akkor AXA
Szóba jöhet a Mindennapok csomag is, abban is ingyenes a csoportos beszedés

--
Kum Gábor
www.kumgabor.hu

Nekem KH-s számlám van. Elárulnád mitől agyonbiztosított? Az internetbank? Az biztos, hogy linux alól, chip kártyával nem férsz hozzá -örülnék, ha valaki megcáfolna-, sms-sel azonban semmi gond. Épp olyan, mint a BB-s, vagy OTP-s (ezeket próbáltam még).
Vagy nem erre gondoltál?

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Raiffeisenhez soha, semmit. Ügyfélként is megtapasztaltam, hogy az egész bank egy nagy kupi, aztán voltam projekten backoffice környékén, ott sem volt sokkal jobb a helyzet.

Szóval Rafihoz csak akkor, ha ilyeneket akarsz megtapasztalni:
- felvennél a számládról a napi limitednél több pénzt, de nem adják ki, mert a pénztáros szerint nem olyan az aláírásod, amilyen. Személyi nem jó, bankkártya nem segít, ordítás nem segít. Új aláírásmintát csak a számlavezető bankfiókban adhatsz le. Bemész leadni, ahol a nő közli veled, hogy "de ez ugyanolyan, mint az eddigi". Megnézed, és tényleg.
- a feleséged vásárol, és egyszercsak nem fogadják el a kártyáját. A lejárati dátuma még másfél év. A számlán van pénz dögivel. Felhívod az ügyfélszolgálatot, ahol közlik veled, hogy igen, a kártyát deaktiválták. Kérdezet miért? Hát azt nem tudja. Mégis ki tudja? Ki törölte? A fiók. De miért? Azt nem tudja. Felhívod a fiókot, ott sem tudják. Meghagyod a telefonszámod, hogy azonnal derítsék ki, vagy rájuk küldöd a PSZÁF-től a Hamaszig terjedő skálán mozgó csapásokat. Fiókvezető visszahív, és közli, hogy igen, törölték. Hogy miért? Azt nem tudja. Hogy ki? Hát, az egyik kolléga? Beszélhetnék vele? Nem. Szándékoznak valahogy kárpótolni? Nem. Ok, köszönöm.

Volt még egy eset, de azt inkább már le sem írom:)

CIB nem rossz, ott is dolgoztam egy projekten, és azóta is megvan a számlám - ez azért mutat valamit:)

--
The reason that half of us are in computing at all is that we see computers as things that we can make beautiful things out of..

A Rafit márcsak azért sem ajánlanám, mert nagy botrány volt belőle amikor a közelmúltban feltörték a bank rendszerét. Én nem bíznék meg egy ilyen bankban. Keress rá a neten a TVben is volt.

Nekem AXA-s számlám van. De még ajánlani tudom a Unicreditet és a Volksbankot is. Ezek korrekt bankok. Dolgoztam sokáig pénzügyi szférában és ezekről a bankokról hallottam a legkevesebb rosszat és sok elégedettségett ügyfelet is hallottam.
Az AXA negatívuma, hogy az iBankot csak win alatt tudtam működtetni. De amúgy korrekt.

Az ingyen bankszámla sokszor kamu. Meg kell nézni hosszú távon, hogy milyen kiadásaid vannak.
Az AXA-nál pénzbe kerül a számlanyitás, de más komolyabb költség nincs. A pénzfelvétel is csak minimális költségekbe kerül. Igaz ez fix tehát alacsony összeg esetén nem éri meg. De ha nagyobb összeget veszel fel akkor is ugyanannyi.

Feltörték??
Nem csak megspammelték a fél magyar netet egy hamis weboldallal?

--
Kum Gábor
www.kumgabor.hu

De. Büntetném az ilyen hozzászólásokat. Lánclevéllel.

CIB-nél vagyok 2005 óta!
Nekem abszolút bejött

+1
Szerintem a magyar bankszámlapaletta leggazdaságosabb csomagja.
--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

Rámegy a fizetésed a bankszámlára? Akkor tényleg érdemes váltani! :)
Komolyan: ez sok mindentől függ. Például, hogy mennyi a fizetésed (van olyan, ahol havi x ezer forint fölött ingyenes a számlavezetés), akarsz-e folyószámlahitelt igénybevenni, vagy épp ellenkezőleg, inkább lekötnél. Mennyit használod a bankkártyád, netbankot, mennyit ér neked, hogy sok ATM-je, bankfiókja van az adott banknak, stb, stb...

A PSZÁF honlapján megtalálható egy csomó összehasonlító táblázat:
http://pszaf.hu/engine.aspx?page=pszafhu_valasszontermeket

--
geri / otperc.net

Nekem bejön a www.netbank.hu . Régi ügyfelük vagyok, és elégedett. Igaz, nincs sok helyen bankfiók, Budapestiek előnyben, de több bankot megjárva itt kötöttem ki.

Ha egy banknak még egy rendes webdesignerre se telik, akkor attól túl sokat nem várnék.

Nem olyan rendetlen az, csak hát "low cost". Tudod, az ügyfeleknél hagyják a pénzt inkább... :-)

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Magam részéről, ha választanom lehet a csillivilli dizájn és az olcsó üzemelés/magas kamatok között, inkább ez utóbbit választom. Nagyjából sima karakteres felület is lehet, nem érdekel, ha jól és biztonságosan működik.

nekem olyan, "szoljunk a rendszergazdanak, hogy csinalja meg, ugy is raer, meg logatja a labat" feelingem van ettol a designtol:)

Látod, hallgattak rád :)

http://haxel.hu/wodehouse-konyvek.html

Több éve CIB-es vagyok, internetes felületet és telefonos ügyfélszolgálatukat is használtam, és többször személyesen mentem be.
Kifejezetten jó volt - jól pörögnek a telefonon és a fiókokban is. Sajnos egy kicsit csökkent a színvonal, amikor megvettek egy másik bankot (netbankban több a kimaradás, gyengébb a teljesítménye egy kicsit).
De még mindig kifejezetten jónak nevezném mind a három területet (személyes, telefon, netbank).
A netbankjuknak az a hatalmas előnye, hogy nagyon egyszerű (egy jelszó és kész Java-s felületen). De emiatt veszélyesebb is lehet.

Most ismerkedem a K&H-val. A fiókokban jóval lassabb a kiszolgálás, több a sorbanállás. A netbankjuk SMS-es, ezért nehézkesebb hasnzálni.

CIB-el nekem elég durva tapasztalatom van. Ifjúsági számlát nyitottam náluk, értékpapírszámlával együtt.
- Rossz típusú bankkártyát küldtek ki. Az ifjúsági számlához járó ingyenes lett volna. A kiküldöttért levonták a díjat, majd amikor reklamáltam és küldték az újat, akkor kiírták az előző kártya díja mellé a letiltási díjat is:)
- Rossz típusú értékpapír számlát nyitottak nekem, nem a szerződésen szereplőt -> magasabb jutalékot vontak le a tőzsdei megbízások után.
- Rossz számra mentek ki az SMS-ek az internetbanki belépésemről, a szám tulajdonosa ezután szólt a CIB-nek. A poén az volt, hogy emiatt telefonon felhívtak, hogy nem ismerős-e ez a szám (30/xyz-abcde). Mondom, de, azon beszélünk, csak 70-essel kezdődik...:)
- Internetbankjukban van egy aláíró kód, ezt le kellett írni az ügyintézőnek. "oss" részt ő három darab nullának értelmezte, ennyire rondán azért nem írok:)
- Internetbankjuknál létezik olyan, hogy zárás(!). Hétköznaponként este 7 és 10 között egy 30-60 percig ilyenkor nem tudsz belépni. Természetesen csak azt írja ki, hogy hibás jelszó, nem azt, hogy sorry ilyen ócska a rendszerünk, hogy zárás idejére leállítjuk.

+ Plusz pont ugyanakkor, hogy telefonon keresztül mindegyik problémámat megoldották, és jórészt az idióta Ferenc körúti ügyintéző csajnak köszönhető ez a szívássorozat.
- Mínusz pont, hogy gyakorlatilag bármilyen jelszavadat lediktálják telefonon keresztül, és bármit megcsinálnak a számládon - ehhez pedig csak egy négy jegyű kódot kell tudni, vagy lehallgatni a DTMF kódot:)
Itt az az ultragáz, hogy látják az ügyintézők látják a jelszavaidat, tehát nincsen titkosítva:) Profi banki rendszer...

Hirtelen ennyi jut eszembe, de még volt pár vicces baki szerintem, pedig alig használtam a számlát:) Jah igen azt is tegyük hozzá, hogy haverom is ugyanekkor nyitott itt számlát. A számlatípusát és a kártya típusát nála is elrontották. Pedig úgy tűnt, hogy a nőci a fiókvezető, mert mindent hozzávittek aláíratni...

Ha 24 éves még nem vagy, akkor ajánlom az OTP-t, mivel 24 év alatt lehet junior számlát nyitni ami tök ingyenes gyakorlatilag, 0 kezelési lehúzás, netbankja gyors stb. Rendes számla esetén nem tudok mit mondani, sokan mondják hogy s*opás és leaglább annyian hogy jó. Sokan csak azért fikázzák le mert az ismerősük ismerősének az ismerőse sz*pott vele, és ő csak továbbterjeszti mert jo pletyka. :) (Tisztelet a kivételnek, azokat viszont sajnálom, bár ilyen emberrel még nem találkoztam.)

cibnél is van hasonló, 26 év alatt talán... afelett pedig hallgatói jogviszonnyal.

Személyes tapasztalat alapján a OTP-t nem nevezném banknak. Ennél bármelyik jobb.

Személy szerint nekem Budapest Bankos a számlám, nincs vele problémám. Több féle csomag közül lehet választani attól függően, hogy mik a pénzkezelési szokásaid (több a KP felvét, esetleg sokat szoktál utalni stb.). Netbankjuk szerintem kiváló. Kétszintű beléptetést használ, bármelyik böngésző alól simán megy.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

amióta lecserélték egy "modernebb, többet tudó" változatra, azóta vannak gondok a BB netbankjával. korábban ment konqueror alól, azóta nem. korábban megjegyezte a jelszómanager, azóta gondoskodnak róla, hogy kiüssék a jelszókezelőket. Korábban, ha kp felvét limitet állítottam, akkor már mehettem is le az ATM-hez, most sokszor visszajelzi, hogy átállítva és veszekedhetek velük, mert nincs átállítva. Nem a valós egyenleget mutatja, ha este átállítok valamit, akkor hajnalban visszatöltik az előző napi napközbeni beállításokat (pl. kártyalimitnél is), stb. szar az új rendszer és ezt tudják jól, már levelezgettem velük az egyik eset után, amikor eldurrant az agyam, személyesen mondták is, hogy a telebankos átállításokkal is gondok szoktak lenni, amikor leleveleztem velük, akkor egyszeri kimaradásról beszéltek. Sajnos a hitelek miatt nem szüntethetem meg a számlámat náluk, pedig szívesen megtenném.
Szóval BudapestBank: elvileg jól kezelhető netbank, de gyakorlatilag viszont a mögötte lévő rendszerrel gondok vannak. Számlavezetési díjaikat gyakorlatilag középmezőnybeliek.
Amúgy az elmúlt fél évben elszaporodott technikai gondokat leszámítva nem volt semmi baj velük.

Kamat nagyon kevés. Netbankért külön kell fizetni. Átutalásért netbankban is %-ot kell fizetni, min. több mint 100 Ft-ot (jobb helyen konstans néhány 10 Ft-ot).

eeeeeeeeeeeeeee ezt nem is vettem észre

Legfrissebb élmény: veszek repjegyet, aznap becsődől a légitársaság. Apám felhívja az otp-t, közlik, h NEM lehet törölni a tranzakciót, de valszeg nem fog teljesülni. ez amúgy 3-4 telefonás árán sikerül. 12-ig van zárolva a pénz, tegnap nyílván levonják. Telefonálgatások, besétálás otp-be. Telefonon közlik, hogy bizony törölni kellett volna a tranzakciót és oda a pénz. Bankba közlik, h vegyük fel mi a kapcsolatot a külföldi bankkal (interneten keresztül jött a jó tanács). Vagyis hazudtak mikor azt mondták, hogy nem lehet törölni a tranzakciót, és mostmár ugye el van bukva a pénz fussunk mi utánna ahogy akarunk. Na ezután hívtam én őket fel külföldről, hogy nagyon örülök, hogy hülyének nézik apámat, de akkor mostmár illene visszaadni a pénzt. 7 napon belül ez meg is fog történni. Ám én ezek után törlöm minden létező számlámat. A pénzkezelés egy bizalmi kérdés. Hogy egy bizalmi válság kellős közepén egy bank ilyet megengedjen magának az komoly dolog...
----
"A hibás logikájú emberek több bűnt követtek el akaratukon kívül, mint a rossz emberek szándékosan."
Bárcsak...

A http://www.bankkartya.hu/ oldalon is érdemes szétnézni, elsősorban kártyaügyileg, de számlavezetéssel kapcsolatban is.
Nekem a Citi jött be, illetve az Erste, mindkettőnek nagyon jó telebank és netbank szolgáltatása van, és igen kedvező áron szolgáltatnak. Érdemes pl. azt megtudni, hogy kiküldik-e a kártyát, vagy be kell menni érte a bankfiókba, ha igen, akkor milyen a fiók nyitvatartása. Ha gyakran jársz külfölre, és/vagy nem csak Forintban kapod a jövedelmedet/tartod a pénzedet, akkor pl. a Citi jó választás lehet: Egy számlavezetési szerződéshez több különböző pénznemben nyilvántartott számlát nyithatsz (egy telefon elég), amikhez szintén egy telefonhívással hozzá tudod kapcsolni a bankkártyádat.

"A netbankjuk SMS-es, ezért nehézkesebb hasnzálni."

Ez azért növeli a biztonságot.
Pl. a tudomásod nélkül nem tudják lenyúlni a számlád.

ELLA ( vagy ahogy mostanában mondják ) AXA bank.
Nincs semmi trükk, megkötés, megszorítás, apróbetű, stb...
Ami van: lekötés nélkül is (rendesen) kamatozik a pénzed, ingyenes átutalások,
csoportos beszedések, stb...
A netbank sajnos windows-os, amúgy korrekten működik.
Nagyon régi és nagyon elégedett ügyfelük vagyok.

De aza lekotes nelkuli dolog nem penzforgalmi szamla tudtommal. Szal arra rendszeres atutalast (pl. fizetest) nemigen utaltathatsz.

de igen

--
Kum Gábor
www.kumgabor.hu

...lekötés nélkül is (rendesen) kamatozik a pénzed

Igen, ha 500k HUF felett van az egyenleged.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

igen, alatta csak 8,5%
Ez máshol 0,2% körül szokott lenni

--
Kum Gábor
www.kumgabor.hu

500.000 alatt is 8.5% körüli.
Melyik bank ad lekötés nélkül 8.5%-ot ?

Amikor érdeklődtem náluk a netbankkal kapcsolatbn, akkor le se szartak... windows only.
Csak bizonyos keretek között ingyenes a lakossági számlavezetésük (csak egy egyszeri belépési díj van, ami pár ezer Ft). A háttérben máskép dolgozik, mint a többi bank. A bankok többsége főleg államkötvényre alapozott portfólióval gazdálkodik, ők viszont erősen fektetnek ingatlanpiacba.

"bankok többsége főleg államkötvényre alapozott portfólióval gazdálkodik"
Ezért is olyan szegények, mint a templom egere... :)
A bankok nyilván annyit tartanak állampapírban / a jegybanknál, amennyi a kötelező tartalékráta. A többit kihelyezik újra hitelként, magas kamatra. Legalábbis eddig így volt, most egyelőre kíváncsian várjuk, lesz-e új gazdasági világrend...

--
geri / otperc.net

Sajnos nincs még mindig lehetőség külföldre utalásra.
Illetve a bankfiókban nem foglalkoznak pénzzel (értsd: se be, se ki nem tudsz rakni, ill. venni pént ott.)
A netbank csak Winen megy.
Ha ezekkel együtt tudsz élni, akkor a már elmondottak miatt nemigen van vetélytársa most Magyarországon.
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Kicsit off, de én most fogok valószínűleg pénzt lekötni
és úgy láttam ez a bank adja a legtöbb kamatot:
http://www.netbank.hu/
14% (14.83% EBKM)

Valakinek van valamilyen tapasztalata vele? Főleg a netbank-kal..

Már utána néztem és az Országos Betétbiztosítási Alap tagintézete,
így 13 millió Ft-ig garantált a betett összeg. Ráadásul a
műegyetemhez is nagyon közel van az egyik fiókja.

Holnap bemegyek és megkérdezem hogy tényleg minden ingyen van-e
(itt most a netbankra és a GIRO átutalásra gondolok,
mert bankkártyám az már van a CIB-től).

ha _ez_ neked tapasztalat... ;)

milyen időtávra akarsz lekötni? 6-12 hónap?

"Holnap bemegyek és megkérdezem hogy tényleg minden ingyen van-e
(itt most a netbankra és a GIRO átutalásra gondolok,
mert bankkártyám az már van a CIB-től)."

Felejtsd el. Ez sehol sincs ingyen.

Nézd meg az aktuális díjaikat:

Forintátutalás forintszámla terhére (GIRO)
- nyomtatványon és TeleBank rendszerben 0,2%, és 350 forint/tétel
- HomeBanking és NetBank rendszerben 0,15% és 230 forint/tétel
Állandó megbízás 0,2%, és 50 forint/tétel
Csoportos átutalás, csoportos beszedés 0,2%, min. 50 forint/tétel

Egyébként már jó pár éve van náluk számlám. Tipikus fapados bank, minimál-design netbank felülettel. Bajom soha nem volt velük, havi 1-2 átutalásra, meg 1-2 kp. felvételre jók.

Felejtsd el. Ez sehol sincs ingyen.

Pont az emlegetett CIB-nel a netes szamlacsomagban ingyenes, mindez 150 penzert (ha odamegy a fizud). Viszont a latra szolo kamat 2 ezrelek.

Amugy CIB +1.

Na végül megnyitottam a HBW-nél a számlát, mert tényleg minden ingyen, ami nekem kell.

Nem tudom neked milyen számlád van náluk, nekem a Vénusz csomag és nincs se havidíjam,
se GIRO átutalási költségem 100e Ft/tételig a Netbankon keresztül. Mást úgysem használok.

A CIB-nél pedig egyébként sem volt soha, tök ingyenes GIRO-n keresztül az utalás (CIBEZZ csomag).

Üdv
Answ

Nekem csak jó tapasztalataim vannak velük. Készséges ügyintézés, alacsony díjak, átlátható, jól használható felület.

Én ajánlom az Unicredit Bankot. Neked szerintem a Nonstop díjcsomag 449Ft/hó a megfelelő, de van ennél olcsóbb is pl.: Privát Plusz ami 249Ft /hó vagy 26 éven aluliaknak Diákszámla 49Ft / hó.

Rengeteg fiókjuk van egész európában, kiválló az spectranet (e-banking), és ingyenes a kézpénzfelvétel minden hazai és külföldi Unicredit ATM-ből. Nem utolsósorban egy igazán tőkeerős bank áll mögöttük. Nem hiteleztek nyakra főre, és még most is van devizahitelük...

Ha van sok devizád, és a pénzed mégnagyobb biztonságban akarod tudni, akkor irány Ausztria az első Oberbank AG Bank fiók. Azért Ők mert van néhány hazai fiókjuk pl. Budapesten a Westend City épületben is, ahol minimális költségért tudsz pénzt berakni vagy kivenni az Osztrák számlára is. Nem utolsó sorban az Osztrák banktitok olyan mint a Svájci, tehát APEH nem tud róla, és nem inkasszózza meg, és az sem mellékes hogy EURÓ alapú számla ami ezekben az időkben hasznos lehet...

+1
Eddig próbáltam: ERSTE, OTP, Raiffeisen, CIB, UniCredit (HVB).
UniCredit-ék kapnak tőlem is egy plusz pontont, valamiért eddig ők a nyerők. Eddig csak jó tapasztalatom volt/van velük, céges és privát ügyfélként is.

OTP

sohasenem

Nincs az a pénz, amiért én még egyszer...

Én sem! Megszabadulni is nehéz volt tőlük, annyit bénáztak!

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

ne bánts!

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

én origo klikkbankot ajánlom
normál csomag: 200 Ft/hó
kártyadíj nincs
netbank minden böngészőn (operán is; (ingyé)sms belépés- és tranzakciójóváhagyás)
hazai átutalások neten keresztül ingyé
banki szolgáltató az erste, így náluk lehet bankautómatikázni (40+0,03% / kpfelvét)
elégedett vagyok >2 éve

Én is klikkbankos vagyok, eddig nem volt semmi gondom velük.
Nem tudod hogy a betéti kamataik tényleg alacsonyabbak jelenleg az Ersténél, vagy csak nem frissítették a hirdetményt?

CIB Online számlacsomag. Nekem ez van évek óta, anno egyedülállóan jó kondíciói voltak szerintem és most is elég versenyképes.

-ingyen elektronikus utalás bankon kívülre is, ingyenes beszedési megbízások
-jár hozzá ingyen egy külön internetes számla és egy ehhez tartozó mastercard kártyaszám, amivel biztonságosan vásárolhatsz online, erre bármikor azonnal tehetsz át-vissza pénzt a rendes számláról/ra
-csak 150ft-ba kerül az egész havonta, ha erre jön a fizu és van 2 közüzemi megbízás vagy átutalás

Nekem a számla megnyitása óta a közelébe se kellett mennem a banknak, jó a netbankjuk.

Azonos tapasztalat, azonos elégedettség.

A telefonos ügyfélszolgálat is nagyon segítőkész.

KAMI
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ezt említettem pár hozzászólással lejjebb is.
Annyira azért ne legyen már segítőkész, hogy feltudja olvasni a jelszavaimat.
Még ISP-k se szokták visszadiktálni a jelszavadat, hanem csak lehetőséget tudnak adni a megváltoztatásra, ugyanis még ők is titkosítva tárolják a jelszavakat...

jojo, biztos sokat valtozott a cib, de nekem megiscsak azok az idok jutnak mindig eszembe, amikor meg "cib bank, a legg*cibb bank" - tudomtudom, eloitelet, maglyara velem

egy relativ fontos dolog.. ha lehet, tudd meg, a munkahelyet hol vezeti a számláját, ugyanis fizu utaláskor már az utalás napján a számládon lehet a lé, mintha más banknál lennél.

Én kb 5 éve jöttem el OTP-től Raiffeisenhez, de sajna azt kell mondanom,hogy a Rafi évről évre sz.rabb. :(

- Egyre több a marketinges telefon tőlük, havi 1-2 már biztosan, elég nehéz lerázni őket.

- Egy neten kötött biztosításomat elkefélték, a telefonos Ügyfélszolgálat 2 egymás utáni híváskor teljesen ellentmondó infokat adott róla. A story annyi volt,h péntek délután kötöttem náluk a neten online utasbiztosítást a hétvégére, következett egy 4 napos ünnep. A netes form szerint a biztosításom aktív, azért rá is csörögtek a telüszire, megerősítették.. Ettől független gyanus volt,hogy nem vonták le az összeget a számlámról. Az utazás utáni szerdai,vagy csütörtöki nap felhívtam őket, kiderült,hogy a biztosítás onnantól érvényes, amikor levonják a számládról az összegét.. Nekem csütörtökön vonták le, ergó tök feleslegesen kötöttem biztosítást 4 napra. A legjobb, másfél hónap után kiküldték a már lejárt, biztosítást igazoló lapot :)

- Volt már egy spontán kártyaletiltásom is a részükről, mármint ők tiltották le, egyoldalúan, állítólagos visszaélés miatt. Telefonon hívtak, negyed órás faggatás a szemem színéről, majd a telüszis közli,hogy van fél órám,h pénzt vegyek ki atm-ből (péntek volt persze), majd tiltja a kártyát. Később több telefonos, majd személyes érdeklődés során kiderült,hogy a kártyámat nem a Rafi,hanem a kártyakibocsájtó tiltotta le, nemzetközi visszaélés gyanuja miatt, több száz másik kártyával együtt. Ez mondjuk pozitív,de az,hogy 1 hétig semmilyen infót nem tudtak adni a miértről..hát..

- A külföldi ATM kivételt nagyon megsarcolták az utóbbi pár évben, az összes kártyacsomagban horribilis. A weboldaluk szerint (magyar, horvát) pl egy adott horvát városban nincs bankomatjuk, a valóságban van. :)

- A Netbankon kreált állandó átutalást csak telefonon lehet törölni,módosítani.

Az RF-nél volt egy bankszámlám, amit egy idő után drágának találtam és felmondtam. Utána másfél évvel jött egy levél tőlük hogy fizessem be a tartozásomat, mert felmondják a bankszámla szerződésemet. Bementem a bankba, reklomálni ahol persze a megmagyarázta a bankos nő, hogy pedig én nem mondtam fel a számlát és a számlavezetési díj meg a kártyadíj folyamatosan levonűsra került.
Ezután felmondási nyomtatvány eredeti példányát előkeresése után panaszt tettem. Az ügyfélszolgálat erősködött, hogy nekik pedig kell az én eredeti példányom is a panaszfekvételhez csatolni. Végül hajlandó volt lemásolni, és a másolatot becsatolni. Pár hét után jött egy telefon, hogy igazam volt mindenben és nagyvonalúan eltekintenek a tartozásomtól. Összeségében sok kelemetlen tapasztalatom volt velük, és nem kevés időmet rabolták el.

Másik nehézkes bank még az életemben a KH volt. Rómában egy hajhnali reggelen szaladgáltam automatát karesni, ami elfogadta volna a KH-s Visa kártyámat. Végül a Unicredites kártyám működött a KH-s nem, pedig volt rajta fedezet, és a napi limit is jól be volt állítva. Azért volt szívás, mert a repülőtérre siettünk volna viszont sem pénzt felvenni sem fizetni nem tudtam az KH-s kártyával. A KH szerint az Olasz bank nem engedte a tranzakciót... Kicsit furcsa volt, mert több banknál próbáltam és a másik kártyám meg ment rendben.

"Egyre több a marketinges telefon tőlük"
az elsőnél mennék a pébe onnan.

Tehát ne kérdezzenek, csak feleljenek meg az igényeidnek...

így van
elég sok embret alkalmaznak ott (ld. piackutató, asszem), aki csak azért tartok el én, hogy találja ki az igényeimet.

És hogyan találja ki? Hasraütéssel, izzadással, ujjszop...sal? Volt néhány bank már, amit otthagytam, mint eb a szaharát, eddig egynél kérdeztek rá, hogy mi áll a döntésem hátterében.

Elég egyszerű megoldása van a dolognak: ha marketingcélból felhívnak, akkor megmondod, hogy többet ne keressenek, rakjanak Robinson-listára.

Anno otp-nél kezdtem, hááát, netbankjuk szívás volt, drágák voltak, úgy öt éve eljöttem. Ersténél van most fő számlám, online csomag 499 havonta, cserében minden, amit neten csinálsz + csoportos beszedés + havi 2 saját ATM-es pénzfelvét ingyenes.

Netbankjuk jó, valamint használom a Netbrokert is, nem a legolcsóbb (Equitas az etalon ebben), viszont saját számlás átvezetések miatt sokkal gyorsabban ott van a pénz, és rengeteg jó kis befalapjuk van. Hallani több negatív dolgot is róluk, amit én még nem tapasztaltam, de ez van, ők a második legnagyobbak OTP mögött.

Emellett van egy Cibezz számlám, elsősorban a megtakarítási számla miatt, unembossed Mastercard, forint-dollár-euró folyószámla és a már említett megtakarítási 0 forintért, továbbá minden utalás és csop beszed ingyenes, meg havi kettő pénzfelvét (talán idegen ATM-ből is, nem tuti). Megtakarítási lekötés nélkül havi 2 ropi ráutalással ad 10% kamatot. Netes rendszerük hagy némi kívánni valót, finoman szólva.

Hitelkártyám CitiBanknál van, netes rendszer kicsit puritán, de jó. Ahogy néztem számlavezetés kicsit drága, kivéve 0 forintos számlát. Igazán értelmes lekötésekre ált. milliós alsó limit van, de ha van annyi pénzed, akkor különböző fincsi kedvezményeket adnak a számlavezetési és egyéb díjakból. Nem a szegény emberek/diákok bankja. Egyebet nem tudok elmondani, fiókukban egyszer sem jártam.

Rövid ideig voltam K&H-nál is, netbankjuk SZOPÁS volt, lakótársamat ha hangosan hallom szitkozódi, akkor tudom, hogy náluk akar netbankolni. ELTE-s számlát nyitottam anno, úgy néztek rám vidéki fiókban, mint aki szuahéliül beszél, nagyon vállalkozókra voltak beállva.

Unicredit

Annyi a hátránya hogy flash kell az online bankhoz. A CIB nekem nem jött be, mert Java-s és sok nyilvános helyen, ahol buta terminál van ott nem tudsz hozzáférni a netbankodhoz (pl. McDonalds).

--
qmi - Linux/FreeBSD SysAdm
www.miklos.info

nyilvános helyen én nem is akarnék hozzáférni...
nem az ssl-ben nem bízom, hanem a keyloggerben

nekem a CITI bank jött be nagyon. idén év elején váltottam. 0 Ft-os számlacsomag. az a feltétel hogy havi 150000 Ft jöjjön a számládra a bankon kivülről. (de nem muszáj hogy egyetlen forrásból). pl, saját fizu+ családi pótlék + stb.
Ha ez megvan, akkor ingyenes bankkártya, ingyenes korlátlan átutalás netbankon, korlátlan számú ingyenes készpénzfelvétel BÁRMELYIK bank ATM-jéből (nem csak a saját CITI-sből)!, havonta 2 db ingyenes készpénzfelvétel külföldön, korlátlan számú szintén ingyenes devizaszámla a forint számlád mellé, meg még egyebek is.
netbankjuk müködik linux alól, telefonos is elég szó szinvolnalú, segitőkészek.

Azt hiszem, hogy max. 5 (al)számla fér bele a számlavezetési díjba. Én tán kétszer voltam bankfiókban az évek hosszú sora alatt: először számlát nyitni (döbbenet: amíg csináltuk a papírmunkát, a kártyám is elkészült, ott helyben), másodszor meg akkor, amikor banki papír kellett egy átutalásról (az az átutalás került eddig a legtöbbe...). A több alszámlának van egy másik előnye: egy telefonnal bármelyik alszámlához hozzá lehet rendelni a sima bankkártyát.

A hitelkártyájuk mögötti szolgáltatás nagyon jó: többször előfordult, hogy szokatlan helyen/időben történt tranzakciók után felhívtak, hogy én voltam-e?

A kártyákat levélben küldik, telefonon kell aktiválni.

Érdekesség gyanánt még annyit hallottam róluk, hogy az automatáik a világon mindenütt a saját kártyáik esetén az adott kártya kibocsátási országának nyelvén kommunikálnak az ügyféllel. Hogy ebből mi igaz, mi nem, ezt nem tudom, de jópofának tűnik...

Ezt el is felejtettem, engem is hívtak Cititől, hogy én utaltam-e Skyepra :)

A netbankjukhoz kell Java vagy Flash?

--
qmi - Linux/FreeBSD SysAdm
www.miklos.info

Csak JavaScript. Nekem eddig valamennyi JS-képes browserrel korrekten működött.

Baromira örülök ennek a topiknak.
Valahogy bennem is felmerült az idén hogy váltok OTP-röl CITI-re.
Mondjuk már régen meg tettem volna, de baromira nagy vissza tartó erő számomra, hogy postai kifizetéseket nem lehet a nettbankjukon keresztül elintézni.
Nekem úgymond 0 perc szabad időm van Postára járni, meg hát ...... hagyjuk.
A csoportos beszedés-el meg az a bajom, hogy "Had döntsem már el, hogy kifizetem ezt, vagy azt a számlát, vagy majd inkább csak jövő hónapban".
A lekötés nélküli kamat nálam nem számít, idejét sem tudom mikor voltam pluszban a számlámon.
Többször is felhívtam a CITI tudakozót, hogy van-e Posta-i kifizetés a nettbankon, mert ha van akkor váltok.
Gondoltam hátha javítom így a statisztikát és megcsinálják ;-)
Szóval kedves CITI-s ügyfelek ha meglesz a nettbankon a postai kifizetés, kérlek dobjatok egy privi-t.
Ha meg valamit nem jól tudnék pls. FIXME

Blogom

Postai kifizetésen a sárga csekkek kiegyenlítését érted? Mert ha igen, akkor az egyszerű átutalással működik mindenhol: a sárga csekkről leolvasod a kedvezményezett bankszámlaszámát és arra utalsz. A lényeg, hogy a megjegyzés rovatba a csekk "befizetőazonosító" mezőjében lévő számot kell írni.

Hmmm..
És a megbízó azonosító ??
Az OTP nettbankján azt is be lehet írni. Az nem kell ??

Blogom

A befizetőazonosítót (megbízóazonosító - a sárga csekk nagyobbik részén, középtájt található számsor) kell a netbankban az átutalás megjegyzés (narratíva) mezőjébe írni. Ez csekkfüggő mit tartalmaz, általában a befizetendő csekk (a kibocsátott számla) egyedi azonosítója, de lehet akár szerződésazonosító is. Mindenesetre ezen egyetlen ID alapján a pénz betalál oda ahová érkeznie kell.

Elméletileg betalál. A gyakorlat (meg az élet) azért produkált már fura dolgokat...

Nyilván ez igaz a csekkes befizetésre is.

Az átutalás elindítását/megtörténtét banktól kért igazolással tudod bizonyítani, bankfiók, besétál, papírt kér, estébé. Ha te bactad el valami miatt a befazon-t, akkor meg kell várnod, hogy a túloldalon kitúrják kézzel -jó esetben a hibalistáról, rossz esetben valami automatice rossz helyre könyvelt tételből, addig rendezetlen/függő lesz az adott fizetni valód.

A csekk esetén abban a pillanatban, hogy a postán rákerül a stempli, és eztán kezedbe kapod, ott van a bizonylat, amivel tudod igazolni a dolgot -- onnantól kezdve ugyanis a posta, Giro, meg a szolgáltató dolga, hogy lebokszolja egymással a dolgot.

Csak mert van, hogy van külön befizető azonosító is a csekken ami nem ugyanaz azzal a befizető azonosítóval ami a csekk közepén található.

Blogom

Kapcsoloódó történet: A voda előfizetésemet is netes átutalással fizetem. Az első ilyen alkalomnál szépen megadtam nekik a befizetőazonosítómat, meg biztos ami biztos a nevemet, telefonszámomat (közleményként). Erre pár hét múlva jött egy sms, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében legközelebb legyek szíves a számlaazonosítót megadni a befizetőazonosító helyett :)
Szóval igen, betalálhat, de érdemes utánanézni, hogy az adott szolgáltató milyen azonosítót szeretne kapni.

A CITI-nél a beugrató: a deviza vétel és eladási árfolyam kb. 6%-ra van egymástól. Ha valaki kizárólag forint tranzakciókat csinál, akkor nem baj. Viszont ha nyaralni is megy az ember... Amazonos rendelések, stb.

Nem csak ott van marzs, ez általános dolog. Meg kell venni a sarki pénzváltónál, behajítani a megfelelő (EUR/USD/GBP vagy akármilyen) alszámlára (Jó, be kell mászni emiatt a bankfiókba...), aztán a határátlépés előtt egy telefon, hogy kéred a kártyádat a forintos számla helyett az x pénznemben vezetett számládhoz kapcsolni, és kb. 15-20 perc múlva ez az átirányítás élni is fog.

Az Amazon-os rendelésre, netes vásárlásra megfelelő hitelkártyát kell tartani, olyat, ami lehetőleg kevés konverzióval jár (EUR övezet esetén EC/MC, Dolláros területhez meg Visa, de a bankkartya.hu oldalon ezt pontosabban leírják).

Háát, a CITI ~6%-hoz képest az OTP és az MKB 1% alatt dolgozik...

Náluk ennyi a különbség, szabad a piac, ott veszel, illetve adsz el, ahol akarsz tudsz. Mondom, nem forintos boltolásra kell a forintszámla mellett egy eur/usd/akármi számla, és azt terhelni/tölteni ilyen esetben. Egy felületen látod valamennyit, egyhelyütt tudod kezelni őket, egy ügyfélkapcsolati díj fejében (ha nem a nullás csomagban vagy).

Direkt utánanéztem (https://www.otpbank.hu/OTP_Portal/online/BH05020100000000.jsp), részlet az OTP 2008.11.13 12:56 időpontra kiadott árfolyamtáblázatából:

  Egy- Közép   Valuta     Csekk     Deviza
  ség     vétel  eladás vétel  eladás vétel  eladás
CHF 1  181,48 176,04 	186,92 	177,85 	185,11 	179,67 	183,29
EUR 1 	 270,20 263,45 	276,96 	265,69 	274,71 	267,50 	272,90
GBP 1 	 321,92 313,87 	329,97 	316,54 	327,30 	318,70 	325,14
USD 1 	 215,94 210,54 	221,34 	212,33 	219,55 	213,78 	218,1

No, ez nagyon nem 1% körüli marzs... (Köszönjük Emese! (ja, az egy másik bank...))

Hát nem szoktam naponta nézegetni (nem OTP-s vagyok), úgy látszik mostanában megemelték a marzsot.

Nem mostanában emelték... Ez az egyik, amiből a bankok élnek...

Utolsó hozzászólásom a témában, erre emlékezve írtam: http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=225344
"Míg az OTP Banknál mindössze 0,8 százakos különbség van az euró devizavételi és devizaeladási árfolyama között, addig a Citibank 6,2 százalékos, az Erste Bank pedig 4,1 százalékos devizamarzsot alkalmaz, ami már a jobb pénzváltók 3-4 százalékos valutamarzsát is felülmúlja." - 2008-06-04
De nyilván ez a számlahasználati szokásoktól is függ, hogy mennyire érinti érzékenyen az usert.

Ez így van, 241,23, illetve 243,17 volt akkor a vételi/eladási árfolyam, de mint írtam, a Citinél egyszerűen lehet ötféle pénznemben számlád, és mindenféle konverzió nélkül arról utalsz, illetve azt használod, amelyiknél nem kell konvertálni. A feltöltést meg simán elintézheted egy látogatással a bankfiókban. (A számlára történő befizetés bankfiókban is díjmentes.)

Ha már valuta/deviza árfolyamokról értekeztek, akkor az Oberbank a nyerő minden szempontból:

A mai valutaárfolyamok:

EURO (vétel eladás)
Citi: 262.7051 278.9549
Oberbank: 269.2200 270.7800

USD (vétel eladás)
Citi: 211.5764 224.6636
Oberbank: 214.9600 216.1600

Tehát az Oberbanknál ma ~7ft-al többet adtak 1 euroért, és ~8ft-al kevesebbet kértek érte mint a CITI-nél. Persze a deviza árfolyam még markánsabb, ami ugye bankkártya műveleteknél érvényes. Nyilván ennek az az oka hogy az Oberbanknál az Osztrák anyabank üzletpolitikája érvényesül, hiszen nálunk csak fióktelepük van nem pedig önálló bankjuk.

Szerk:
Mostani akciójukban a lakossági bankszámla 1 évig ingyenes, amihez adnak ingyen bankkártyát is. Minden magán devizaszámla a bankszámla mellé ingyenes.

Devizara elegge 1%, nem?

Nyaron csinaltam kis felmerest, hol mennyi a marzs devizara, ott EUR eseten legjobb az OTP volt, akkor meg 0,4%-al, Raif. 1,1% volt, CIB 1,7%, Citi meg 3%.

Szerény meglátásom laikusként, hogy minden banknál a banknak hasznot hajt az ügyfél, megfizeted az árát a szolgáltatásoknak. Több lakossági bankkal volt/van dolgom (OTP, Raiffeisen, MKB, KCB Equitas-K&H) és arra kellett rájönnöm, hogy hiába bújom a kondíciós listákat, így is. úgyis fizetek, mint a katonatiszt, legfeljebb más címszó alatt, ha máshová megyek. Erre jó példa pl. a Raiffeisen "ingyenes" devizaszámlája, amin ha bármit akarsz csinálni a rajta levő pénzzel, irgalmatlan drága. Ez nem az adott bank ellen szól, mindenütt szépen ki vannak sakkozva a kondíciós listák. Adott esetben egy váltással járó macera és idő többe kerül (merem remélni, mégis informatikában utazik legtöbbünk itt), mint a váltással megspórolható összeg.
Oda kell menni, ahol gyors a webbank és kedvesek az ügyintézők :)

Szerintem ezt az igényeidnek megfelelően kell kiválasztanod, mert nekem lehet, hogy jó az MKB, de a Te igényeidhez, pénzügyi manővereidhez már mondjuk nem kifizetődő.

+1 (hozzászólásra és fenntartásokkal bár, de az MKB-ra is)

Nem tudják megmondani a jelszavad, csak újat küldenek, de netbank itt nem biztonságos (Semmi dinamikus kód vagy ilyesmi, hanem az ügyfélazonosítón kívül csak két jelszó védi bármitől. Keyloggerek előnyben.)
De legalább támogatják a veszprémi kézilabdát:)

Hm. Amennyiben az MKB netbankjáról írtad, hogy nem biztonságos, akkor ellent kell, hogy mondjak. Ha belépsz SMS a belépés tényéről. Ha átutalást indítasz, akkor SMS-ben jön az aláíró jelszó. És teljesen jól működik linux/firefox alól is.

"Egyre több informatikusnak van nemi élete. Hígul a szakma..."

Én nemtudom...OTP-nél vagyok, netszámlacsomag meg minden, de semmi gondom velük.Bármikor elérhető webes felület, korrekt üfszolg. Nekem ez a tapasztalatom.

Sziaszok!

axabank régi elsolakashitel.hu csak pénzfelvételi díj van minden más ingyenes :) és a lekötetlen pénzed is 8% kamat!
egy probléma azért van a netbank csak win-es felületről működik :(

Már többen említették hátrányként ezt a ibanq wines programot. Az tényleg nem túl jó, hogy win only, de nekem nagyon szimpatikus, hogy nem böngészőn keresztül megy a dolog.
Én nagyon nem szeretnék semmit beírni egy böngészőbe, aminek bármi köze van egy bankszámlán lévő pénzhez...

Használhatsz másik böngészőt/profilt a netbankhoz (az a lényeg, hogy amikor a normál webböngészési profilt használod, akkor a netbankos cookie-k ne legyenek elérhetőek), így nem látom kevésbé biztonságosnak, mint a kliensprogramot. Amúgy ahol le is tudnának venni pénzt a számláról, ott mindig van más ellenőrzés is (pl. SMS), enélkül mindenképp nagyon veszélyes lenne.

Az ingatlan, illetve biztosítási piac felől érkező, banki tevékenységet is folytató cégekkel én vigyáznék...

Ezt hogy kell érteni?
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Én is hasonló racionalizálási céllal áttekintettem a teljes palettát, és szerintem a
Raiffeisen Mindennapok Számlacsomag a legbarátságosabb (havi 2 ingyen KP felvét, olcsó számlavezetés stb.)

Az axabank is csábító szerintem... no de igen, az iBanq csak windózon megy. Próbálta valaki, megy wine-nal?
--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

"Az axabank is csábító szerintem... no de igen, az iBanq csak windózon megy. Próbálta valaki, megy wine-nal?"
Sajnos nem megy...

Írtam az axának levelet, hogy mikor tervezik linux alá is kiadni a programjukat. Ezt a választ kaptam:

"Az internetes bankolás platformfüggetlenségének kérdése már továbbításra került az illetékesek felé, melynek elbírálása folyamatban van, ill. ezt követően fejlesztésre kerül.

A szoftver megkerülése nélkül nincs lehetősége a számla hozzáféréshez, tehát ez mindenképp szükséges az internetes bankoláshoz. Amit esetleg tudok javasolni, hogy egy windows emulátorral működhet a bankolás akár egy mac. vagy linux gépen is. Erre támogatást nem tudunk nyújtani, de a kommunikációs beállítások korrigálásában igen, amennyiben szükséges.

Nem szeretnék ígérgetésekbe bocsátkozni, így csak azt tudom javasolni, hogy kb. havi rendszerességgel nézzen rá a honlapunk megfelelő részére, ott tájékoztatást adunk a legfrissebb fejlesztésekről, ill. újításokról."

Örülök, hogy nem küldtek el, örülök, hogy nem kérdezték, hogy marslakó vagyok-e. :) Szimpatikus a hozzáállás, figyelemmel kísérem a fejleményeket.
--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

No én ebben a pillanatban küldtemvolna el őket langyosabb vidékre...

Ezek szerint akkor te sűrűn utalgatsz külföldre ?
Vagy külföldről vársz pénzt ?

Másképp nem értenem hogy miért jobb a havi 2 ingyen mikor pl. a CITI-nél mind ingyen van ?

Upsz bocsi rossz helyre nyomtam.

Blogom

Én most origo klikkbankot használok, az én igényeimnek pont megfelel

origo klikkbank

csak 199 FT a szla vezetés
Minden el lehet intézni telefonon vagy emailbe, és nincsen éves kártyadíj sem.

"Az [origo] klikkbank 2005. decemberében indult és az [origo] Zrt. és az ERSTE BANK HUNGARY NYRT. üzemelteti. A banki szolgáltatások pénzügyi hátterét az ERSTE BANK HUNGARY NYRT., a befektetési szolgáltatásokat az Erste Befektetési Zrt. biztosítja."

Nálam az Erste roppantmód leszerepelt már.

Mert? Nálam azok szerepelnek le, akik kategórikus kijelentéseket tesznek, mindenféle magyarázat nélkül.

A lényeg az hogy számlamegszüntetéssel kapcsolatos ügyekben érdekeset alakítottak. Adott megszüntetett számla után 1,5 évvel küldtek felszólítást hogy 5xxx forintot mostazonnal fizessunk be, mert irgumburgum. Mivel a szamla megszuntetesrol mar nem volt meg a papir (vagy nem is kaptunk) ezert ugye befizettuk es hogy akkor szunjon meg tenyleg. Azt viszont az ugyfelszolgaljuk sem ertette, hogy ha inaktiv a szamla akkor miert van mellette szamlavezetesi dij. Ugyanez a szamla miatt 2 honappal kesobb ismet kuldtek levelet hogy 4xxx forintot akkor azonnal mindenkepp, na itt betelt a pohar es felvazoltam nekik hogy vagy osszeszedik magukat vagy PSZAF-ozunk. Azota csond van.

A szamlamegszuntetes orokles miatt volt es ezzel is alakitottak egy szepet, mikozben az OTP csont nelkul vette az akadalyt. Az Erste-nel sem azzal volt gond hogy alapvetoen "ellenorzi a kozpont" c. musort jatszanak, hanem hogy a beigert 1-2 heten belul utan is mela csond volt. T+3hettel felhivtam oket, hogy baromi gyorsan szedjek ossze magukat, mert ez igy nem jo. Ujabb 1 hetig csend volt majd felhivtam oket, hogy vagy azonnal megoldjak/kideritik mi van, vagy PSZAF. Kiderult hogy a kozponti engedely nem erkezett meg a fiokba mertize, de most soronkivul es ize kuldik es delutan 2 utan mehetek.

A masik kituno dolog, hogy adott fiokban (nem a szamlavezetomben) kertem toluk folyoszamlahitelt. Miutan a varsoi szerzodesen kivul mindent alairtam mondtak hogy KET HET mulva mar meg is lesz. Hat mondom jolvan, raerek. Telnek a hetek, talan 3-nal jartunk, amikoris hivott a szamlavezeto fiokom, hogy akkor menjek mar be mondjuk azonnal (?wtf? -> azert van folyoszamlahitelre lehetoseg mert fizetest kapok egy foallasban, ahonnan csak igy piffpuff nem lehet eljonni, az szerencse hogy a melohely rugalmas volt) es irjam ala a papirokat. Mivel hetfo volt es 6-ig voltak 17:30-ra sikerult is odaerjek es szinten alairtam mindent az atomsorompo egyezmenyen kivul. Most mar csak egy het es atfut a rendszerukon. Telnek a hetek es semmi.

Addigra lett online bank hozzaferesem es mivel abban is van folyoszamla hitel igenyles hat leszamilesz raklikkeltem. 1-2 het mulva szep nagy levelet kaptam egy folyoszamla hitel szerzodessel. Persze kacagva osszeteptem es bankot valtottam.

A fentiekhez kepest az hogy olcso/draga, nemmegy a chipkartya linuxon es tsai az elhanyagolhato szerintem.

Sajnos én is öröklés miatt kerültem kapcsolatba velük. A felvett hitel maradékát kellett visszafizetni. Természetesen a bankfiókban nem tudnak semmit. Egy biztos majd a hagyatéki tárgyalás után lehet befizetni. Februárban ez megtörtént. Fizetnénk, de nem lehet azt csak úgy egyszerűen. Várjunk, majd megkapjuk a "papírt". Várunk, kaptunk is egy felszólítást, hogy irgum-burgum, miért nem fizetünk. Testvérem berobog Budapesten a közeli bankfiókba, hogy most befizetné. ÁÁÁ azt nem lehet csak úgy. Semmi gond, felhívtam a központot, az ügyintézőt aki a felszólítást küldte. Az tényleg valami fejes és hozzáértő lehet, mert azt mondta, hogy "amennyiben nem tudják a fiókban mit hogy kell, akkor hívják fel őt". Ezek után simán ment minden, pénz befizet, számla megszüntet. Tegnap előtt érkezett egy levél, hogy október akárhanyadikai dátummal 3800 Ft tartozás van édesapám számláján. Most vajon sírjak, vagy nevessek?

Na hát igen... én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy pluszban volt a számla. Minden esetre szomorú, hogy nem elég a tragédia, még csavarnak is egyet rajta.

-

"Lakossági folyószámlát hol érdemes nyitni?"

Svájcban, vagy Liechtensteinben.

:)

Nézőpont kérdése... Lehet hogy Svájcban erős a banktitok, de a költségek is horribilisek tudnak lenni. Svájcban külföldiek általában befektet5ési számlát tudnak nyitni, amit lehet használni pl. átutalásra is. Az UBS-nél 25.000 CHF-nél kevesebb pénzt nem lehet tartani a bankszámlán. Egy átutalás minimálisan 100 CHF -be kerűl, ha anonim átutalást indítasz, akkor az 300 CHF. Van ezen kívűl éves díja is a számlának. Szóval csak nagy pénzt érdemes rajta tárolni. Lehet hogy azadtok nem pontosak, de nagyságrendileg irányadóak.

Svájcban az UBS kb akkora, mint itthon az OTP :)
Olcsóbb költségek vannak szerintem a Migros bank-ban (Kb mintha itthon Tesco Bank lenne) :)

Kisebb költség, alacsonyabb ár, olcsóbb szolgáltatás. (Nem a költség olcsóbb...)

+1 :)