Holtakat látok mindenütt

Akik rendszeresen olvassák amiket ide a blognak látszó tárgyba szoktam óbégatni, azoknak talán nem lesz újdonság, hogy van egy már-már a betegség határát súroló vonzódásom a halott, haldokló, sosevolt, elfeledett a maguk módján mégis zseniális rendszerekhez.

Persze a jelenlegi MorphOS mániát (aminek összvissz párszáz felhasználója van világszerte) nehéz űberelni, de azért jó pár hasonlóval megpróbálkoztam... A közeli ismerőseim közül is kevesen emlékeznek már, mert lassan egy évtizede volt, de az amigás rendszerek előtt egy másik méltatlanul elfeledett és jobb sorsra érdemes operációs rendszerbe voltam "szerelmes", ez pedig az IBM OS/2 Warp. Használtam gőzerővel mindenféle otthoni célra amire teljesen alkalmatlan volt, fejlesztettem alá multimédia szoftvert (amire megintcsak alkalmatlan volt), és OS/2 alatt követtem el az első belepiszkitásokat a másik rögeszmém, a Free Pascal kódjába is.

Ezen kivül az OS/2-nek, illetve annak, hogy sejtettem róla ezt-azt köszönhettem egyik első rendszergazdai munkám, mert a rendszerhez már akkor is nagyitóval kellett keresni a szakembereket, főleg abban az árkategóriában amiben akkor én hajlandó voltam dolgozni. (Azért vannak dolgok, amik azóta megváltoztak, ehehe...)

Itt most átugrunk egy hosszú és unalmas, anyázással teli történetet (talán majd egyszer megirom), de a lényeg az, hogy most ismét egykori munkahelyemen, az első saját beüzemelésű OS/2 szerverem előtt ücsörgök. Lassan 6 éve zörög zűr nélkül, sosincs vele semmi gáz, és tökéletesen ellátja a feladatát. Rajta irom ezt a blogbejegyzést és iszonyatos mennyiségű emlék rohan meg, ahogy jönnek elő a régi dolgok, elfeledettnek hitt infók a rendszerről. Még szerencse, hogy nincs időm rá, mert erős a kisértés, hogy ismét beüzemeljek egy ilyet otthon, a három Amiga, két Pegasos, az Efika meg az iBook/G3 mellé. Nemnormális-e vagyok? :)

Végezetül két screenshot, amiket az előbb csináltam a gépen (klikkre nagy lesz):

IRC. Must have. Erről a Virtual IRC/2 nevű IRC kliensről azt kell tudni, hogy Virtual Pascalban irták, és sose fejezték be, emiatt össze vissza bugzott, de én nem birtam sose átszokni másra OS/2 alatt.

És egy másik, amihez szerintem nem kell különösebb kommentár... :)

Sokáig éljenek a holtak. Végezetül pedig csak ennyit szeretnék mondani:
- Kirk, if you do this, you'll never sit in the captain's chair again.
- Warp speed.

(Ps: a hosszú i betűk hiányáért elnézést, US keyboard van, és lusta voltam Alt-161-t irni minden alkalommal. :) )

Hozzászólások

van valahol eredeti OS/2 warp4 telepito cd-m :> igaz angol verzio.
Tényleg jó kis rendszer. Viszont nem tudtam hogy firefox is van rá :> szóval akár még ma is használható így :D

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.24

Teljesen normális vagy... :) én is imádom a régi rendszereket, az OS/2 meg kimondottan jól összerakott.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."
Debian Lenny 2.6.26-rc2-mm1

[OFF]én a cím alapján tényleg azt hittem hogy a hupnak valamiféle médium látogatói is vannak :D [/OFF]

Németh Ákos [sokahtemen] http://fedoralinux.hu/ --A magyar Fedora klub

És ilyenkor komolyan, de komolyan sajnálom, hogy nem egy 10 évvel előbb születtem, és nem is erre a pályára léptem :(
Olyan jó lett volna ezeket látni akkor, amikor "éltek". Jó lett volna velük játszadozni...

------------------------------------
Nincs több sör. A drupal nem szereti a sört. De a söröskamionokat biztosan nem. :(

Én 486ossal próbálkoztam és szépen ment. Nem szeretek régi szoftvert nem korhű környezetbe futtatni (pölö sose próbáltam virtualboxba DOS+WIN3.11) inkább szereztem egy régi gépet (meg volt is mondjuk) és arra raktam fel. Sokkal nagyobb élvezet.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."
Debian Lenny 2.6.26-rc2-mm1

Hatooo... En meg 1.1-es Athlonon is hasznaltam OS/2-t... Az eComStation 1.2 (ami gyak. egy OS/2 spin-off) 2004 korul jott ki, boven benn a Ghz-s gepek korszakaban... Egy '95-s Warp Connectet en is 486-ra, maximum korai Pentiumra raknek. De egy Warp4-nek igazan nem sok a K6-2/500.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A gyari Warp 4 telepito nem kezel 4GB-nel nagyobb merevlemezt. Gyanus, hogy az volt a baj, nem a VIA IDE controller. (Egyebkent van hozza driver, csak bele kell patchelni a telepitobe. Nem kezdoknek valo moka, de regebben volt egy updater utility, amit a magyar Kadar Zsolt irt. Mar nem emlexem a nevere, de az klikk-klikk modszerrel meg tudott csinalni ilyesmit.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Volt egy olyan K6-2/500 gépem (jócskán a P3 korszakban), amire szinte nem tudtam stabil operációs rendszert varázsolni - minden csak körülbelül működött vagy omlott. OS/2 Warp4 viszont ment egész normálisan, csak nem volt türelmem azon nyúzni.
Kicsit rigolyás és hardverválogató rendszernek tartották, cserébe nagyon stabil tudott lenni ha ment.

Hat nemtom, en hajtottam TXPro chipsetes alaplapborzalommal, 200Mhz-ra huzott Cyrix 6x86PR200-on, 40MB RAM-mal (2x16 + 2x4, SD-EDO vegyesen), vegyes idozitesu memorias (marmint fele chip ilyen, fele olyan) S3 Trioval, es egy olyan GUS-sal, amibe beleontottek a so:rt... Es nem fagyott, meg ment mint a diszno. Szoval szerintem nagyon szar hardver volt az, amin mar nem ment. Vagy nagyon benak voltak hozza... :D

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem lehet, hogy a sör miatt ment csak? Bár ha épp a hangkártya volt sörös, akkor érdekes zajokat produkálhatott :]
MMX200+32MB rammal én is próbáltam ha jól emlékszem (maga a gép félelmetesen stabil és jó volt), és nem volt vele gond. Viszont később egy Cel.677 már nem szerette (ez pedig egy instabil jószág volt mással is). De nem saját tapasztalatból mondtam a válogatóst, nekem is okosabbak mondták :)

Sokan meg alulertekelik. Ok kepesek ujrafeltalalt melegvizeket korbeorulni, hogy hol tart mar a technika, mar egykor jol megoldott problemakra uj (esetleg rossz, husszor akkora hardverigenyu) megoldasokat talalni, stb.

Az a baj, hogy igazad van, el KENE felejteni a regi rendszereket, de meg nem lehet. A mai csodaknak es a keszitoiknek meg mindig boven lenne mit tanulni ezekbol a platformokbol.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A screenshotok milyen verziójú OS/2-n készültek?

A virtuális kérdésre: qemu-ban gond nélkül és gyorsan fut OS/2 warp4, vmware-ben nálam elég nyögve nyelősen, de települ és fut (gyanítom, hogy az I/O lassú nagyon), és virtualboxban a telepítő és a telepített rendszer sem futott. Igaz, nekem egy AMD AthlonXP-m van, így nincs virtualizációs támogatás.

Az elso screenshoton ott a verzio, hogy 4.50. Ami esetunkben egy Fixpack 15+-al megfejelt angol Warp4 installt jelent. Fixpack 15-ben lecsereltek a kernelt a WSoD ujabb kerneljere, hozza valo I/O, cimterulet-kiterjesztesekkel, stb. Es meg egyeb, a rendszert erinto valtoztatasok is voltak. Emiatt ezek a telepitesek mar 4.5-nek mondjak maguk.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Regebben fentvoltak valahol az IBM-nel, de ha jol remlik, akkor a 15+-os Fixpackek mar a fizetos support korszakban jottek ki... Es mintha 17-es lett volna az utolso, de lehet, hogy rosszul emlekszem. Valami regi oS/2 felhasznalotol talan meg beszerezhetok.

De inkabb warezelj le egy eComStation 1.2-t, abban minden ilyesmi benne van + rengeteg enduser tupir... (Igyis-ugyis warez lesz, akkor meg tokmindegy.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-