Most akkor backportoljunk vagy ne backportoljunk?

 ( trey | 2004. április 21., szerda - 11:00 )

Linus, a Debian vezető Martin Michlmayr, a Mandrake alapítója Gael Duval, Bruce Perens a backportolásról...Tegnap írtam arról, hogy a SuSE vezető technológusa azt állította, hogy a 2.6-os Linux kernelből való backportolás nem jó dolog, mert akadályozza a Linux operációs rendszer egységesítését.

Linus Torvalds nem így gondolja. Szerinte a backportolás jó dolog.Nem csak Linus gondolja így. Miguel de Icaza a Novell (akinek tulajdonában van a SuSE) alelnöke, és a Ximian Inc. alapítója is úgy gondolja, hogy nem rossz dolog a backportolás, és kicsit védelmébe is veszi a Red Hat-ot.

``Nagyon kevés ember szállít vanilla Linus Torvalds kernelt...''

Ahogy a hacker elmondta, gyakori, hogy a fejlesztők olyan funkciókat adnak hozzá a hivatalos kernelhez, amelyekre a felhasználóiknak szükségük van. Példaként a Red Hat által backportolt Native Posix Threading Library-t (NPTL) állította, amelyből - mint azt az alelnök mondta - az általa (és a közreműködők által) fejlesztett Mono is profitál.

Érdekes, hogy egy házban dolgozó szakemberek különbözően nyilatkoznak...

Az InternetNews cikke itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A RedHAt 9 kerneljebe backportolt cuccnak koszonhetem hogy semmi nem stabil amit nem redhatre forditottak (nagy szopas ha a db2-re gondolok). Vegulis nekem nem er annyit :(

de azert hajra backport, csak ne keverjenek ossze mindent!

nemtudom, miért sz*pás, vagy a db2 az esetleg nem az IBM DB2-je?
...mert igazán jó performance mind DB2 mind DOMINO esetében csakis heggesztett libcvel és kernellel érhető el...
és amíg nincs support 2.6-hoz, addig bizony a hasznos dolgokat vissza kell tolni a 2.4-be, hogy mézesmadzag módjára ráharaphasson mindenki és a későbbiekben epekedve várja a 2.6-os áttérési lehetőséget!

KJ.

"Érdekes, hogy egy házban dolgozó szakemberek különbözően nyilatkoznak..."

Pont ez az amitől fejlődik a világ...

Attol, hogy a SuSE-n belul ket ember ketfelekeppen nyilatkozik egy dologrol? Nem hinnem. Es ha holnap el kene donteni, hogy merre tovabb? Akkor merre indulnanak el?

Gondolom Novell-en belulre gondoltal:)

Multiknal ez nem egeszen igy mukodik. A SuSE reszlegnel nyilvan mindenki szeretne, ha az emberek minel gyorsabban sok-sok 9-es media kit-et es support licenszet vennenek, mert ugy megiscsak konnyebb fizetni a fejlesztoket...

Enterprise kornyezetben - ellentetben a talan legszebben "technologist"-nak nevezheto hacker-geek combo kornyezettel - nem sietnek az emberek az upgrade-ekkel. Amig a gyarto tamogatja az adott operacios rendszert, az adott hardvert, addig nincs ertelme valtani. "Why fix if ain't broken", ahogy a mondas is olyan szepen megfogalmazza. Sun-os tapasztalatokat tudok csak megosztani: az ugyfelek tobbsege akkor kezdett el Solaris 8-ra valtani, amikor kijott a Solaris 9. Addigra elhittek, hogy kellokeppen stabil:) De szerintem ez elegge altalanos az iparban...

Nem errol beszelek :-)

Hanem arrol, hogy kulso szemlelonek (mondjuk egy atlagos internetnews olvasonak) furcsa lehet, hogy kedden a ceg egyik embere azt mondja, hogy rossz dolog backportolni, mire szerdan ugyanannak a cegnek egy masik embere ezt nem irja ala, sot, azt mondja, milyen jo dolog a backportolas. Ez azt a benyomast keltheti az emberekben, hogy nem egyseges a vezetes, es tulajdonkepen azt sem tudjak mit akarnak.

BTW, ettol meg lehet a cegen belul velemenykulonbseg (sot egeszseges vitak jo is ha vannak), de azt nem biztos, hogy kifele publikalni kell. Plane, hogy a Novell es a SuSE egy cegnek tekintheto.

Na eppen erre megy ki a dolog, hogy nehogyma ossze mossak oket :(

Jo, lehet, hogy elsosorban marketing celbol nyilatkozta a suse, de...

Az, hogy eroforrasokat mar meglevo funckionalitas regebbi renszerekbe valo visszaultetesere 'fecserlik', azt jelenti, hogy kevesebb marad az erdemi fejlesztesre.

Tovabbi hatrany, hogy a backport uj bugokat hoz(hat), ill. megosztja a tesztelobazist a 2 kulon verziora.

Az is igaz, hogy nem lehet csak ugy (pl.) 2.6.0-ra atterni, kell egy kis ullepedes a biztosabb mukodeshez.

A problema tehat nem a backportolas, hanem a tulzott merteku backportolas - imho...

Greg

IMHO több jó fejlesztő van, mint ahányan összehangoltan, konstruktívan, teljes erőbedobással tudnának dolgozni egy szoftver egy ágán. Szóval nem hiszem, hogy ha vki backportol 2.4-be, mert ehhez ért, akkor érdemlegesen a 2.6-ot lassítja ezáltal.