Az Open Sound System jövője

 ( trey | 2004. március 25., csütörtök - 8:57 )

A 2.5-ös kernel fejlesztésének idején bekerült rendszermagba az ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) hangrendszer támogatás. Ezzel a lépéssel egy időben az OSS (Open Sound System) ``elavult'' jelzőt kapott a kernelfában.
Egy thread indult az LKML-en ezzel kapcsolatban. A szál lényege, hogy érdemes-e még javítani az elavultnak tekintett OSS drivereket.A vita egyik oldalán állók szerint nem kellene elvetni egy olyan működő alrendszert, amelynek lennének karbantartói, főleg azért mert vannak egyes hangkártyák amelyekhez kizárólag OSS driverek vannak. A másik oldal szerint teljesen felesleges két alrendszert karbantartani, jobb lenne ha azok a fejlesztők akik az OSS-t rendbe akarnák tenni, inkább az ALSA fejlesztésére fókuszálnának és ahoz írnának új drivereket, javításokat.

Azok akik jelenleg az OSS-t használják megnyugodhatnak, mert a 2.6 idején még biztos, hogy nem kerül ki az alrendszer a kernelből. A várható eltávolítás időpontja valamikor a 2.7-es fejlesztői kernel idejére tehető.

A thread itt kezdődik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én az OSS drivereit átportolnám / átportoltatnám ALSA -ra, az OSS -t pedig kidobnám a fenébe. Szerintem is felesleges két alrendszer a kernelbe, pláne, hogy szerintem az OSS eléggé elmaradott már.

Voltakepp mi a baj az OSS-szel? En 95 ota azt hasznaltam kulonbozo kartyakhoz.

Egyszeruen az ALSA jobban atgondolt, modernebb architektura, vagy van valami komolyabb dolog is, pl. az OSS-nek vannak valami hibai?

Nekem egyebkent szinte mindegy mit kell beklikkelni kernel forditas elott, amig a dolog mukodik. Mivel az OSS mindig tokeletesen mukodott eddig, nem ereztem vagyat arra, hogy massal probalkozzam.

Az OSS tudtommal sokmindent nem kepes kezelni. Modern hangkartyak bizonyos tulajdonsagait, vezerleset. (pl. tobb dsp chip...) azon tul, mintha lett volna eloszor egy butabb, de free OSS es egy teljes, de fizetos OSS. ezert is nem szerettek sokaig sokan, bar nem vagyok szakerto, de en igy emlekszem.

Amikor mondjak, hogy vannak driverek, amik csak OSS alatt vannak, akkor en olyan SB 1.0-ra meg GUS -ra tudok gondolni, ami szep, meg nagy, meg akkora, hogy tapetanak is jo, de par ezer forintert mar vehet helyette az ember egy igen-igen jo hangkartyat. Akinek meg regi gepe van, regi (ISA) bussza, az meg hasznljon 2.4-es kernelt.

Lehet, hogy igazad van, de az általad felhozott példa iszonyatosan mellélőtt :) Az ALSA egyik roppant nagy előnye volt a régi (még OSS előtti) kernelmeghajtóval szemben, hogy a GUS kártyákat ez tudta igazából rendesen kihasználni.

Szerintem az Alsa mellett mindenkepp meg kene tartani azz oss t...
Ervek:
-Az OSS ( Open Sound System [www.opensound.com]) egy altalabban unixok unix like rendszerek alltal hasznalt meghajto. Mig az alsa ( Advanced Linux Sound Architecture [www.alsa-project.org]) egy fokent linux ala fejlesztett meghajto... A programok 90% leka OSS -t tamogatja... Mig 30 % lek tamogat esd-t, SDL-t vagy Alsa -t... Ez altal legtobb esetben OSS emulacioval hasznaljuk az alsa drivert... Na de ha futt az OSS emulacio akkor mit er hogy tobbet tud az alsa ???? Max annyi hogy tobb procit eszik meg... Mert en speciel OSS emuval nyomnam...

Ez persze csak magan velemeny...
Szerintem az OSS t benne kenne hagyni a kernelbe max ezentul csak hibajavitasokat vegezni fokent rajta....