Engedélyezzük a preempt opciót vagy sem?

 ( trey | 2004. március 22., hétfő - 7:45 )

Marinos J. Yannikos egy levelet postázott az LKML-re, amelyben néhány benchmarkban bemutatta, hogy bizonyos terhelések esetén a CONFIG_PREEMPT=y opció erősen degradálja a rendszer teljesítményét.

(A kernel preempt kód Robert M. Love kernelhacker nevéhez fűződik, fő célja a rendszer latency-ének csökkentése.)

Andrea Arcangeli levelében azt válaszolta, hogy kapcsolja ki a preempt opciót minden esetben, mert szerinte a legtöbb esetben a preempt opció csak pocsékolja a CPU időt.Andrew Morton szerint a preempt funkció kicsit túlértékelt, de hasznos dolog a kernel zárolási (locking) bugok felderítésében.

Számos kernelfejlesztő egyetértett Arcangelivel, hogy a kernel preemt opciót nem kellene default értéken hagyni. Takashi Iwai irónikusan megjegyezte, hogy egyetért azzal, hogy a preempt funkció fontos lehet az audio-feldolgozás szempontjából, de csökkent(het)i a rendszer teljesítményét egyéb esetekben.

Robert M. Love - a szerző - szerint a gyenge eredmények nem a preemp funkció overhead-jéből származnak, hanem valamilyen bug, hiba okozza azokat. Robert szerint Andrea Arcangeli alulbecsüli a kernel preempt funkció jelentőségét.

Arcangeli egyetértett, hogy a peempt engedélyezése nem okoz 60-70%-os lassulást.

Egyelőre úgy néz ki, hogy aki 2.6-os kernelt futtat jobban jár, ha a kernelt a CONFIG_PREEMPT=n opcióval fordítja.

A hosszú thread itt kezdődik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hmm, valaki probalta mar mondjuk 1-2 napig magarahagyni a preemt-es kernelt?
Nekem (bekapcsolva hagyott) hetvegek utan egy fel nap, amig az X, mozilla normalis valaszidoket produkal!!! ;-(

Zsiraf

U.i.: Ki is vettem ...

Vannak a 2.6-osban ennél idegesítőbb problémák is sajnos, pl. az usbfs egyáltalán nem veszi figyelembe a becsatoláskor megadott paramétereket. :( Az meg nem igazán nyerő, hogy az ember csak rootként tudja piszkálni a digitális fényképezőgépét. :(

Ja, és ez hónapok óta ismert hiba, ami a legelszomorítóbb. :(

nekem nincs ilyen gondom a digitális fényképezőgépekkel/kártyaolvasókkal, igaz általános opciókkal szoktam mountolni, de nem kell hozzá root.

Jimmy

Szerintem Mortonnak igaza van. A preemptiv kernel kisse tulertekelt, ertsd: valamiert kisse misztifikalt.

Viszont vitatkoznek azzal, hogy a fenti bugreport miatt ki kellene kapcsolni ezt a feature-t. Ha jobban megnezzuk, a problema Hyper-threading enabled dual Xeonokon jelentkezett. Morton az "atlagos" Pentium 4-HT procikon nem tudta reprodukalni, tehat a mezei felhasznalokat annyira nem erinti.

Andrei

Probaltad mar par napig magarahagyni preemt kerneles gepedet, s utana
valami eletet lehelni mondjuk egy mozillaba???

Zsiraf

U.i.: Nem csak a "fenti bugreport" targya idegesito...

Én körülbelül a 2.5.60-tol használom a 2.6 -os fát, végig preemt-el, és nem nagyon volt vele bajom, mivel munkahelyi gép ezért sosem kapcsolom ki, és használom rendesen, mozilla, JBuilder, ooffice, xmms stb, és semmi bajom vele, igaz hogy egy 1.7 P4 Celeron 512 RAM-al, ugyhogy HT nincs benne. Gond nélkül ment hetekig, hónapokig, egyébként Debian sid, mindig a legfrissebb.

Szipka

Volt olyan nálam a 2.6.x -es kernellel preempt támogatással, hogy majdnem 2 napig ment a gép magában, nem volt piszkálva, monitor kikapcs, stb...

Mégis, mikor utána leültem elé, rögtön reagált mindenre korrektül. Jah, és egy 500 -as cerka... szal HT tutira nincs benne... :)

Én nem is erre gondoltam. Az usbfs-t akkor használja, ha nem blokk-egységként látod a kamera memóriakártyájat, hanem PtP protokollal kommunikál vele a libusb.