Linus Torvalds: Linux 2.6.4-rc3

 ( trey | 2004. március 10., szerda - 10:23 )

Linus kiadta a 2.6.4-es stabil kernel harmadik kiadára jelölt verzióját. Ahogy írja föld megrengető újdonságok nincsenek benne, a változások közt kisebb kód tisztítások, memória leak elleni foltok és hiba kezelő patchek kaptak helyet. Letölthető patch-2.6.4-rc3.bz2

Változások listája Linux levelében itt.

A kernel patcheléshez segítséget itt találsz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A 2.6-os kernel jelenlegi fejlesztese ugymond ket fo szalon (kernelfa) halad.
Az egyik a Linus fele fa, a masik pedig a jelenlegi 2.6-os kernel karbantartojanak faja.

Andrew Morton [www.hup.hu] a 2.6-os kernel karbantartoja. Ez azt jelenti, hogy O tartja a kozvetlen kapcsolatot a fejlesztokkel, a disztributorokkal, a cegekkel. Neki lehet kulonbozo patcheket kuldeni a 2.6-os stabil kernelhez. Andrew ezeket a patcheket kiprobalasara beteszi a sajat kernelfajaba (ezt nevezzuk -mm fanak) es ott en, te vagy akarki tesztelheti azelott, mielott az eles faba (amelyet a kernel.org on mondjuk 2.6.3 stabil kernelnek latsz) (Linus fa) bekerulnenek.
Itt lehet tesztelni, bugreportolni, stb. Ha az -mm faban egy patch jol teljesit, es Linus latja ertelmet az a mainstream (mas neven vanilla, mas neven fo kernelfa, mas neven Linus fa) betenni, akkor onnan atemeli, es bekerul a stabil Linux kernelbe.

Tehat az -mm fa minden olyan dolgot tartalmaz, amelyet a Linus fa (mert Morton allandoan szinkronizal Linussal) es plusz meg tartalmazza a legfrissebb javitasokat, es fejleszteseket. Ebbol adodoan van ugy, hogy az -mm fa stabilabb (ha meg nem kerult at egy javitas Linushoz), de van ugy hogy az -mm fa instabilabb (az uj dolgok miatt) mint a Linus fa.

Tehat: az -mm fa nem mas, mint egy eloszuro Linus fele. Ami az -mm faban nem allja meg a helyet, az nagy valoszinuseggel soha nem fog bekerulni a Linus (vanilla) kernelbe.

Amikor megnyilik a kovetkezo fejlesztoi kernelfa (amely jelenleg nincs ez a 2.6.5 - 2.6.6 kornyeken varhato) akkor az -mm fa lesz a stabil 2.6-os Linux kernelfa, es a Linus fa lesz a kovetkezo fejlesztoi fa. Ez azert van, mert amikor a fejlesztoi fa atfordul stabilba, akkor Linus egy ideig (a stabilizacio idejere) sajat kezben tartja a vanilla kernelfat. Aztan at fogja azt adni Andrew Mortonnak.

Kielegito? :-)

huh ez olyan hosszu lett, hogy ne is teszem a HupWikibe ... :-)

Ez nagyon jó, köszi! :)