Gitárt puskákért

 ( trey | 2004. március 8., hétfő - 1:05 )

[...]

"Előzmények
Az UHU-Linux 1.0 kiadása meghozta azt az áttörést, melynek hatására a disztribúció felhasználóinak folyamatos növekedése, megteremtette az általunk oly kívánatosnak tartott tesztelők megjelenését is. Közben kialakult egy másik segítő réteg, akik több CD-re való alkalmazást fordítottak le az UHU-Linuxhoz. Közbejött még a Sulinet Expressz, így egyre szorosabb kapcsolatokat építettünk ki a számítógépek gyártóival is. Megérett tehát az idő az UHU-Linux 1.1 munkáinak elkezdéséhez. Több mint 4000 változtatást hajtottunk végre a rendszeren, mire elértük azt a változatot, melyet 2004. február 29-én éjfél előtt néhány perccel letölthetővé tettünk.

Licenc
Az UHU-Linux 1.0 licencének módosításával az volt a cél, hogy a magán- és iskolai felhasználók kivételével, minden üzleti és non-profit "vállalkozás" -akinek így vagy úgy, de hasznot hoz az UHU-Linux-, egy jelképesen alacsony összeg (4900Ft) egyszeri kifizetésével járuljon hozzá a fejlesztések folytatásához. A licenc kommunikációjának és 8. pontjának szerkezeti hibái azonban -utalva az előzőekben már említett fórumok rekord mennyiségű beírására- arra késztettek bennünket, hogy továbbgondoljuk az UHU-Linux Kft. és az UHU-Linux 1.1 disztribúció licencének viszonyát!

Megoldás* Az UHU-Linux Kft. a Magyar Linux Alapítványnak adományozza az UHU-Linux 1.1 Office disztribúció felhasználói jogait. A Magyar Linux Alapítványnak lehetővé kell tennie minden természetes és jogi személy számára az ISO fájlok interneten történő térítésmentes elérhetőségét és azok használatát.
* Az UHU-Linux Kft. kijelenti, hogy az UHU-Linux 1.1 Office disztribúciót továbbfejleszti, és -jövőbeni- publikussá tett verziók felhasználói jogát a Magyar Linux Alapítványnak adományozza.
* Az UHU-Linux Kft. a Magyar Linux Alapítványra bízza jelenlegi weboldalának összes közösségi felhasználásra alkalmas dokumentációját azzal a céllal, hogy biztosítsa és segítse a felhasználók megismerkedését az UHU-Linux 1.1 Office disztribúcióval.
* Az UHU-Linux Kft. kijelenti, hogy a továbbiakban is segíti az UHU-Linux disztribúció körül kialakult közösség munkáját.
* Amíg a Magyar Linux Alapítvány nem rendelkezik saját hardver eszközökkel, addig az UHU-Linux Kft. biztosítja az ISO fájlok internetről történő letölthetőségét és a leendő alapítványi weboldal üzemeltetését.
* Az UHU-Linux Kft. megtartja magának az UHU-Linux 1.1 Office disztribúció továbbfejlesztésének és kereskedelmi forgalomba hozásának jogát.

Úgy gondoljuk, a fenti bejelentéssel sikerült egyértelművé tenni, hogy az UHU-Linux disztribúció mindenki számára térítésmentes elérése és ezzel párhuzamosan az UHU-Linux közösség támogatása is biztosított. Felhasználóinkat, szimpatizánsainkat arra kérjük, hogy lehetőségeik szerint munkájukkal és -aki teheti- pénzadománnyal támogassa a Magyar Linux Alapítvány tevékenységét!

Magunk részéről a "licenc-ügyet" ezennel lezártnak tekintjük, továbbiakban az üzleti megoldásaink fejlesztésére koncentrálunk.

UHU-Linux Csapat"

Bővebben itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> Jóvanna, nem mindig ugyanarról nézem a hup-ot :) ez is baj?

Nem. Be lehet jelentkezni mindegyiken :)))

Egyebkent egyszeru, en pl. a kinezetet nem a defaultra allitottam, igy
egybol eszreveszem mar a fooldalon, ha nem vagyok bejelentkezve :D

--
--- Friczy ---
'Death is not a bug, it's a feature'

Szerintem ez egy nagyon korrekt hozzáállás, ügyes dolgot hoztak ki a fiúk... de azért remélem valami pénzbeli támogatást is kapnak azoktól, akik ezt megtehetik... pl. cégek, vállalkozások...

Büszke vagyok Rátok...! :)

Az UHU-Linux legújabb ISO -k és csomagok elérhetőek a hivatalos
letöltőhelyről, illetve a http://uhulinux.topcat.hu/1.1/ tüköroldalról.
A legújabb ISO -k (csomagok nélkül) elérhetőek továbbá a
http://arenaportal.hix.com/~iron/uhu/1.1/ oldalról.

Aki szeretné letölteni őket és esetleg nem elérhető a fő szerver, akkor
használhatja ezeket is...

IroNiQ
--
Web: http://ironiq.hu
Email: iron@ironiq.hu
LinuxCounter: #331532

Minek egy n+1. civil szervezet? Van mar Linux egyesulet, 2 db szabad szoftver alapitvany, sot jon a Suse egye...ize a LIPSZ is. Raadasul az MLA nev duplan szerencsetlen, mert a www.mla.hu mar foglalt...

A tovabbi torteneseket erdeklodessel figyelem, de egyelore meg korai eldonteni, hogy mi lesz a lepes eredmenye.

Udv,
kisg

Inka'bb mondj ko:szo:netet annak a pa'r embernek, akik felszo'laltak a kora'bbi licenc ellen, e's akiknek ezt az 'eredme'nyt' ko:szo:nheted.
Ugyanis ha O"k nem szo'lnak, akkor maradt volna az...
+++
Ugy nem gondolod komolyan, hogy a hangoskodok miatt lett ilyen a megoldas!

az alapitvany es az UHU-Linux Kft. fejlesztoi ugyanazok lesznek?
+++
Az MLA-nak nincsenek fejlesztoi.

Kerdes: az UHU-Linux Kft. a kesobbi osszes fejlesztest vissza fogja forgatni az 'ingyenes' verzioba? Vagy lesz olyan kereskedelmi kiadas, amelyik tobbet fog tudni?
+++
Az 1.1 Office ugyanazt fogja tartalmazni, mint a letoltheto valtozat.

Az alapitvany at fogja adni barkinek a jogokat a disztribucio felett?
+++
Az MLA a felhasznaloi jogokat kapta meg, ezenkivul nincs mit atadnia.

Teszemazt valaki forkolni akarja a fejlesztest, az megteheti?
+++
Aki forkolni akar, annak az UHU-Linux Kft-vel kell egyeztetnie. Van mar egy ilyen Linux, tehat ez az ut jarhato.

Minek egy n+1. civil szervezet?
+++
Tobben javasoltak (akik nem ertettek egyet a 8. ponttal), hogy az alapitvanyi formaban anyagilag is tamogatnak a fejleszteseket.
Az MLA barkit tamogathatna (ha celzott penzt kap), de ilyen esetekben (ne legyen harc a szervezetek kozott) a megfelelo szervezethez fogjuk iranyitani az adomanyozot(LME/FSF).

a Suse egye...ize a LIPSZ is
+++
A LIPSZ (bar sokat nem tudunk rola) inkabb vallalkozasok gyujto-szervezetenak tunik. Nem sorolnam az LME/FSF/MLA kategoriaba. Sok kozuk nincs azokhoz az elvekhez, amit a masik harom civil-szervezet vall.

. Raadasul az MLA nev duplan szerencsetlen, mert a www.mla.hu mar foglalt...
+++
MLA - www.linuxalapitvany.hu

A tovabbi torteneseket erdeklodessel figyelem, de egyelore meg korai eldonteni, hogy mi lesz a lepes eredmenye.
+++
Ez jo kerdes! En is kivancsi leszek, hogy a szimpatizansok hogy allnak majd a kerdeshez (A nem szimpatizansok velemenye most nem szamit! :o)

Mi az amit nem lehet a disztroval csinalni, amit mondjuk megtehetek egy GPL-es programmal? Komolyan erdekel a dolog.
+++
Ha ujsagban, konyvmellekletben, mas sw-ek melle csomagoltan szeretned ertekesiteni (penzt kapsz erte), irasban kell jelezni. 2003-ban tobb ilyen megkeresesunk volt -egyetlen kivetellel- azonnal engedelyeztuk a keroknek (ellenszolgaltatas nelkul).

Én úgy látom, hogy a levlistán történt *értelmes* visszajelzések és gondolatok alapján lépett így az Alapítvány. Ami itt zajlott egyes emberek részéről, az nem igazán volt komolyan vehető.

Hát nem tudom. A licenszdíjas megoldás nem volt túl szimpatikus, de ez aztán pláne nem az. Ha mindenképpen pénz kellett volna, szerintem szerencsésebb lett volna a licenszdíj mellett maradni.
"továbbiakban az üzleti megoldásaink fejlesztésére koncentrálunk"
Ez tényleg egy kicsit Fedora szagú, csak mondjuk a Fedora mögött rengeteg fejlesztő van.
Nem vagyok híve a licenszdíjnak, de inkább a cégek fizessenek (ennyi pénzt tényleg kibírtak volna), mint a felhasználók ne kapják meg a lehető legnagyobb támogatást. Biztos lesz különbség a "fizetős" és az "ingyenes" verzió között.

Megmondom, én mit csinálnék, egyeseknek itt úgyis járt a szája nagyon... mert igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy furcsa, ha valaki többtízezer forintot elkaszál egy Linux rendszerbeállításáért (vagy egyéb módon pénzt keres vele), és b@szik valamilyen támogatást adni nekik...

Érdekes, hogy sok esetben itt olyanok ugattak a GPL miatt, akik (a hozzászólásokból sokszor ez derült ki), azt semt tudják pontosan, mi az a GPL, mit enged, mit tilt, stb...

A magam részéről jót nevetnék (de valahol igazat adnék), ha a letölthető változatban jóval kevesebb dolog lenne, na meg a kft nem is foglalkozna vele...

Még ha ez most off is...

Igen, ez így már sokkal jobban néz ki szerintem is...

Úgy gondoljuk, a fenti bejelentéssel sikerült egyértelművé tenni, hogy az UHU-Linux disztribúció mindenki számára térítésmentes elérése és ezzel párhuzamosan az UHU-Linux közösség támogatása is biztosított.

Én is úgy gondolom és köszi szépen a hozzám hasonlóan gondolkodók nevében is, hogy adtatok a véleményeinkre!

Felhasználóinkat, szimpatizánsainkat arra kérjük, hogy lehetőségeik szerint munkájukkal és -aki teheti- pénzadománnyal támogassa a Magyar Linux Alapítvány tevékenységét!

Ez részemről így lesz és köszi a lehetőséget.
Sok sikert és jó munkát nektek!

:)

- Jo lenne ha elolvasnad a hirt, nem csak writeonly modban commenteznel: pont arrol szol, hogy nem-fizetos modon is elerheto az uhu.

- Az 1.1.1 licence pont ugyanaz mint ami az 1.0-nak volt.

- Sajnalom, hogy nem latod at, hogy mekkora munka fekszik egy disztrib osszeallitasaban. Nem is kell latnod, de ne is mondd azt, hogy semmit nem adtunk.

- Rengeteg (penzes) disztrib letezik, megis igen ritka a (kozvetlen) penzes tamogatas az altalad emlegetett fejlesztoknek. Te magad is irod hogy vettel mar dobozos disztrokat. Nem velsz ellentmondast felfedezni irasodban?

Szep lassan haladunk affele, hogy ismert csak regisztralt hozzaszolas legyen... :-)

Hello,

Szerintem ez nagyon cool az UHUsoktol, ugylatszik flame-allo ruhajuk van :)

Az uj licensz frankon jobb, mint amire szamitottam. Ez az alapitvanyosdi jo huzas, gondolom igy kedvezobb a kapott $$ kezelese, es a hosting terhei is lekerulnek az UHU vallarol. Ahoz pedig miert ne legyen joguk, hogy a cuccot bedobozoljak, es penzert _is_ aruljak az igyenesen letoltheto mellett?

Talan szerencses lett volna (lenne) valami kisero hozzaszolas a fejlesztoktol. Eleg nagy kozonseget kavart meg, aki nem feltetlenul van kepben mindenrol.

Az "UHU-Linux 1.1 Office" megnevezes ambivalens. Egyaltalan mi van meg? Van-e meg? Igy elso hallasra tenyleg valami free verzionak tunik, ami tartalmilag elegge elterhet valami fizetostol. A honlapot nezve meg minden dobozolt UHU-t Office-nak hivnak.

Meg hogy a tovabbfejlesztesi es kereskedelmi forgalomba hozasi jog cimen mit kepzeltek el...

Greg

u.i: ezekutan csakazertis ki fogom probalni :)

> sok munka volt az scp-vel, az openssh-val, az mc-vel és a vi-jal? rengeteget dolgoztatok rajta? mert akkor esetleg igazad lenne

Megnézted, hogy mennyi munkánk volt egyik vagy másik csomaggal? Körülnéztél mondjuk az openssh illetve az mc fejlesztései körül, hogy tettünk-e hozzá valamit, jeleztünk-e illetve javítottunk-e bennük hibát? Elárulom: IGEN, mind az openssh, mind az mc programban (a mainstream, UHU-független változatban) is benne van a mi munkánk is. Talán a vim-ben is, nem tudom. És még nagyon de nagyon sok programban, melyeket te is mindennap használsz. Miközben feltételezéseket gyártasz, de sajnos már nem nézel körül nyitott szemmel.

Gratula az Uhu teamnek!
Nem sokan merték volna megváltoztatni az egyszer már kiadott licenset és beismerni az elhibázott döntést!

Remélem, hogy ez alapítványi támogatási forma is fog annyi pénzt hozzni, hogy kényelmesen megéljenek belőle!

ezt a plusszozást nem tudnád abbahagyni? tiszta olvashatatlan a szöveg.
válaszra, idézetre megvan a megfelelő jelzés. köszi.

>Trey, ha lenne egy username és egy password mező az "OK!" gomb előtt (és nem kellene újraírni vagy kimásolni a hozzászólást) akkor többen, nem anonimként írnának. :) legalábbis én biztos.

n e m l e s z.

ami lesz: nem lesz anonymous hozzaszolas.

mérnem kukizol?
üdv
gaboro

na, az ilyesmire gondolok. mit higyjek én nektek, hogy egy hónap múlva nem kavartok megint a liszenszel?

Azt mondd meg nekem, hogy pl a slackware eseten hol kapsz hasonlo garanciat?

Mindenbe bele lehet kotni, es kotozkodos-beszolos hangulatuak ki is hasznalnak mindent...

Nem tudom miert olyan nagy faradtsag ez, eleg egyszer megtenni es utana megjegyzi magatol :)