Felkértek, hogy írjak cikket...

Volt munkatársam október óta zaklat, hogy kéthetente 20k példányban megjelenő hirdetőújságuknak írjak számtech. témájú cikket, cikksorozatot.
Most úgy néz ki van erre is egy kis időm, gondoltam népszerűsítemkicsit a linux-ot, meg a nyilt forrású szoftvereket, mint egyéb, jobban elterjedt hasonló eszközök alternatíváját.
Mivel még nem csináltam ilyen jellegű dolgot, gondoltam kérek egy kis segítséget a közösségtől.
Az első cik mindenképp a nyilt forrású termékekről szólna, mint a klasszikus értelemben vett kereskedelmi szofverek alternatívájáról, arról miért jó ez nekünk, illetve mi a különbség a két lehetőség közt.
Később írnék a szabad szoftverek felhasználási lehetőségeiről, beszerzésükről, mi az ami gond nélkül megvalósítható a segítségükkel, valamint i azok a dolgok, amelyeket nehéz megoldani. Aztán, ha van érdeklődés, és a lendület sem fogy el :) akkor egyes programok, programcsoportok ismertetése is jöhet egy-egy cikk terjedelemben.
Természetesen ezek a cikkek egyszerű felhasználóknak készülnek.
Segítséget, javaslatot most legfőképp az első cikhez kérnék, a tematikájával kapcsolatban. Mi az ami véleményetek szerint mindenképp benne legyen?

Hozzászólások

A nyílt forrás szót a laikus nem érti, mindenképpen meg kell magyarázni.

Én hangsúlyoznám a biztonságot, a gyors hibajavítást, a szabványok jobb és pontosabb betartását, valamint a nagy cégektől való függetlenség elvi lehetőségét + a relatív értelemben vett ingyenességet.

Ezt így gondolom én is. Nagyon sokan - már aki egyáltalán sejti miről van szó - egyenlővé teszi az ingyenessel.
Ebben az első cikkben mindenképp egy frappáns, korrekt magyarázatot szeretnék adni a nyilt forrás, ill. a szabad szoftver fogalmakról. Egyenlőre ott tartok, hogy még egy jó vázlatot is problémás átgondolnom a témával kapcsolatban, anélkül, hogy túlságosan elkalandoznék a tárgytól, ugyanakkor laikusoknak is könnyen emszthető legyen.

Hali.
Mindenképpen kicsit szájbarágósan, jól strukturáltan kezd felépíteni.
pl: A nyílt forrás története
területei,
árakról, felhasznlási feltétlek
előnyei/hátrányai (mert az is van ám neki)

Próbálj meg mnnél kevesebb szakszót használni, ha mégis kénytelen vagy, akkor v. magyarázd meg, vagy rövid magyar kifejezést tégy utánna záróljelben.
Jó lenne tudni, hány leütés egy cikk, ugyanis ez nagyon determinlja egy cikk felépítését. (lehet csak az első két pontot tudod érinteni, a következő cikkben megint kettőt, és így tovább)

Ha help kell, akkor szerintem mindenkéépen olvass el pár linuxvilág cikket, az nagyon jól tagolt, és láthatod is az esetleges terjedelmi korlátokat.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Kb. hasonló struktúrát képzeekén is, illetve a BSA féle kampányok visszásságait meglovagolva bevezetni a témát.
A terjedelmi kérdés volt részemről is az első, mivel valamikor dolgoztam nyomdában. Azonban meglepetésemre nincs különösebb megkötés. Az újságban - ahhoz képest, hogy hirdetőújság - elég nagy a nem hirdetés jellegű tartalom aránya (a legutóbbi számban kb. 40%). A megjelent cikkek olyan 2000-8000 leütés közt mozognak.
Cikkeket nem csak linuxvilágból olvasgatok. Sajnos mindanyian tudjuk, hogy ezekkel az a probléma, amelyik korrekt, az inkább szakmai közönségnek szól, ami pedig laikusoknak íródott legtöbbször félrevezető csúsztatásokkal van tele. Ezt mindenképp szeretném elkerülni.

Hali!

Szerintem ha cikk, legyen szó az OS-kről.
Előnyök-hátrányok.
Szerintem így jobban elér a köztudatba a különbség.
Pontosabban érthetőbb, ha "w"an mihez hasonlítani a felhasználóknak.
Ez csak egy ötlet. :)

Én pont fordítva kezdeném, mert:
Tökre nem érdekli őket a nyílt forráskód, meg linux.
Van nekik varez vindozuk meg rajta varez ofisz és varez fotobót stb.
Azt kéne nekik megmagyarázni, hogy ilyesmi van ingyé tök legálisan és még seriál meg reg sem kell hozzá.
Amikor már ezeket elfogadták és használják, akkor meg lehet próbálni kirántani alóluk a wint, szerintem.

Nem téríteni akarok, egyszerűen tájékoztatni, alternatív lehetőségeket bemutatni. Részemről mindenki használjon amit akar, de most lehetőségem van arra, hogy szűkebb régiónkban korrekt tájékoztatást adjak az általunk preferált eszközökről. Ehhez előszőr bizonyos fogalmak jelentését tisztázni kell.

Én kicsit átlapoznám Marcel Gagné -t és az ő nyomdokaiban indulnék meg. A hangsúlyt a Linux megbízhatóságára és virus/féreg mentességére helyezném. Utalva arra, hogy ugyan nehezebb egy a gépet minden részében tökéletesen üzemeltető rendszert összerakni, viszont ami egyszer megy azt le em lehet verni.
A régi,szívednek kedves kis játékok, szövegszerkesztő/táblázatkezelő és kép piszkáló programjaid mindíg meglesznek, abban a verzióban amit te szeretsz és megszoktál, nem kell váltanod mert a multiknak kell a pénzed (vegyél új, nagyobb gépet ha kell, ha nem) ...
Mondhatni kiléphetsz a mások által, művileg gerjesztett igények világából, egy konszolidált otthonos környezetbe, ahol csak akkor kell új dolgokkal foglalkoznod ha valóban akarod.

szerintem nem számítástechnikai újságban felesleges jogi, meg ilyen-olyan dolgokkal foglalkozni, ahol eddig laikusnak linuxot telelpítettem, három dolog volt fontos: jogtiszta, stabil, nem kell vírusirtó

talán érdemes úgy kezdeni, hogy programokat ismertetsz: firefox, thunderbird, openoffice, gimp. ezek windows alatt is vannak, adott esetben egyszerűen ki tudja próbálni, aki akarja. aztán amikor ez megvolt, akkor jöhet a linux :)

különböző linoxositások kapcsán én már összeszedtem néhány dolgot, ha kell elküldöm a címet, kinn van az oldalamon

Köszönettel veszem a segítséget!
Az első körben mindenképp tisztázni akarom a szoftverek két nagy csoportja közötti különbségeket, előnyöket, hátrányokat. Az első kör után még nem tudom merre tovább. Belevágok oprendszer ismertetésbe vagy olyan felhasznáói szoftverek bemutatásába, ami elérhető mindkét rendszerre.
Egyébként nem kívánom beleásni magam túlságosan. Egyrészt nem látom értelmét (az újság jellege miatt) másrészt nincs meg hozzá a megfelelő felkészültségem. Pl.: Linux disztrókról nem igazán tudnék osszehasonlítást csinálni, max. az UHU-t, ill. az Ubuntut felhasználói szinten bemutatni.

"Az első körben mindenképp tisztázni akarom a szoftverek két nagy csoportja közötti különbségeket, előnyöket, hátrányokat. Az első kör után még nem tudom merre tovább."

Erre szokták azt mondani, hogy nincs jó szél annak, aki nem tudja, merre megy. :-)

Első körben csinálj egy tervet. Olyan nincs, hogy egy cikksorozatnak úgy ugrasz neki, hogy nem tudod, mi lesz a második részében. Az ilyesmiből jó soha nem sül ki.

Aztán ha ez megvan, akkor egyáltalán ne tisztázz semmiféle különbséget meg előnyt/hátrányt a két nagy csoport között, mivel egy laikusokból álló környezetben ez rajtad kívül senkit nem érdekel.

Egyszerűen kezdj el érdekes dolgokat mutatni, sok képpel, és lehetőleg a Windows szolgáltatásaival összehasonlítva, mivel az mindenkinek ismerős lesz.

---
Science for fun...

az, hogy nem tudom merre tovább, nem azt jelenti, hogy gőzöm sincs róla, egyszerüen nem döntöttem még el az irányt. Az általad idézett részlet után vázoltam is két lehetőséget.
Különbségeket, meg összehasonlítást csak az első cikkben szeretnék, a többi terveim szerint free szoftverekről szólna, illetve arról, hogy egy átlag felhasználó hogyan tudja megoldani mindennapi feladatait a segítségükkel, és valljuk be, vannak területek, ahol sajnos nemigazán van windowsos szoftvereknek alternatívái, bár sztem vannak, csak nem igazán szokás warezolni. :)
Egyébként azon is töprengtem egy fél napot, hogy megnyissam-e ezt a topicot, vagy majd csak a cikk elkészültekor dobjam fel véleményezésre. Így sokkal könnyebb figyelembe venni építő jellegű véleményeket, természetesen nem csak a végleges verziókat fogjátok látni. Tehát semmi sincs eldöntve, a topic a terv elkészítésének egyik eszköze.

Jaja, én is a nyílt forrású és ingyenes cuccokkal kezdenék. Annó én is így kezdtem az átállást. Programok ügyében itt nézz szét: http://theopencd.fsf.hu

Az alábbi programokat még mindenképp bemutatnám az ismertebbek mellett:
Gaim/Pidgin, Ekiga, Inkscape, Scribus, Blender

Az egyik szakközepes koleszba - ahol gazdulok - a leendő mérnökök néztek nagyot az ingyenes Blender kapcsán (mutattam nekik az Elephants Dream-et is). Az AutoCAD/ArchiCAD mellé hasznos tudás. :-)

Szerintem nem érdemes belemélyedni nagyon.

Inkább figyelem felkeltően tereld a leendő olvasó közönséget!
Az érdeklődő ember utánna jár az írásod alapján a dolgoknak,
a közömbösnek meg minek kivesézni!?

Valami ilyesmire gondolok, de valamilyen módon közölni kell bizonyos alapvető dolgokat. Az első cikkfeladatának szánom ezt, természetesen mindenki számára emészthető módon. A másfajta szemléletmódot, gondolkodást be kell mutatni. E nélkül nem fogják megérteni, hogy miről, miért van a folytatás.