Samba (pontosabban az nmbd) szívat... [megoldva]

Sziasztok!

Eléggé fejvakarós állapotba keveredtem:
Frissítettem az egyik szervert, vettünk bele új hdd-ket, gondoltam S10u2-ről nem csak frissítek, hanem újrarakok mindent S10u4-re, újraparticionáltam, majd zfs send |receive párossal átrámoltam az adatokat.
Újraforgattam dovecot-ot, apacsot, php-t, meg még amit kell, - ha már nekiesek, "miért ne legyen minden új" alapon. :)
Eddig mindig forgattam sambát is, most úgy gondoltam nem, mert úgyis van az /usr/sfw-ben. (lustaság) (Apró nyűg: nmbd-re nem találtam smf-et az meg kell, ugye, úgyhogy kreáltam egyet a samba xml-jéből :)
Minden conf átpakol, megy, rendesen, KIVÉVE:
Ha MEGY az nmbd, akkor a szerveren levő megosztások közül a home-ot, meg egy - elvileg mindenki által használható! =ld. lentebb: public) - megosztást nem tudok böngészni. xp-ről. Kér felh. nevet, jelszót, aztán elküld a fenébe. DE A MÁSIK 3-at tudom kattogtatni.
Ha _NEM_ megy az nmbd, akkor ugye név alapján nem megy a böngészés (pedig ez kéne!), viszont hibátlanul megy minden, úgy, mint eddig, csak ugye \\szervernév helyett \\ip.cim.et.beirva .
Tegnap előttig ugyanezzel az smb.conf-fal nem volt gond, egy 3.0.26rc3-as sambával ment, de a 3.0.0 óta ugyanezt az smb.conf-ot cipelgetem, meg farigcsálom máshova is. (Ez a kályha :))
Ez most 3.0.25.a, tehát nem hinném, hogy a verziószám-változás a ludas.
Path-ok rendben, dir. permissionok rendben.
Az nmbd-nek meg nemtom mi baja velem. Lassan 48 órája guglizok ebben az ügyben, nem találok semmi támpontot, és a cuccnak hétfőre mennie kellene...
Ötlet?

Megoldva: újra kellett indítani a kliens gépet, a Windowsot... :) Ki-bejelentkezés, hálózati kapcsolatok újra megnyitogatása volt. Elszoktam az állandó rebootolgatástól ;)
Azért itt hagyom, hátha valaki hasonlóba belefut...