BSA

Tájékoztatás a Business Software Alliance legújabb kampányával kapcsolatban

Több pénzügyi szervezet megkereste a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a Business Software Alliance - röviden: BSA - legújabb kampányával kapcsolatban a helyes fellépés iránt érdeklődve (figyelembe véve, hogy a BSA tavaly is hasonló akciót folytatott).

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a PSZÁF felügyelete alá tartozó pénzügyi szervezeteket, hogy a BSA nem felügyeleti hatáskörű szervezet, hanem egy vállalkozások által alapított társaság, amelynek Magyarországon semmilyen felügyeleti, vizsgálati joga nincs. A BSA megkeresésére történő válaszadás kizárólag önkéntes. A PSZÁF az általa felügyelt intézményeknél - egyetértve a BSA céljával - tiltja az illegális szoftverhasználatot.

Mivel a pénzügyi szervezetek minősített adatokat is kezelnek (személyes adatok, banktitok, pénztártitok, biztosítási titok, stb.) és ezen adatok védelme törvényben előírt kötelességük, ezért az adatokhoz történő hozzáférést minden felhatalmazás nélküli harmadik személy esetében meg kell előzniük, illetve meg kell akadályozniuk. Mivel a minősített adatok a pénzügyi szervezeteknél jellemzően a számítógépeken is megtalálhatók, így ezen eszközök vizsgálatát minden esetben meg kell tagadni. Az informatikai eszközökön vizsgálatot csak a magyar jogszabályok által felhatalmazással rendelkező hatóságok (Rendőrség, Ügyészség, PSZÁF, APEH stb.) folytathatnak. Javasoljuk, hogy a pénzügyi szervezet minden esetben ellenőrizze a vizsgálatra kiérkező jogosultságát, kétely esetén segítséget kérhet a PSZÁF Engedélyezési és Jogérvényesítési Igazgatóságától.

http://external.pszaf.hu/infohu/uj/kozlemeny/bsa.htm

Hozzászólások

"Az MDF informatikai kabinetje arra kéri az APEH-et felügyelő Veres János pénzügyminisztert, hogy az adóhatóság bontsa fel a Business Software Alliance-szal (BSA) év elején kötött megállapodását; Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak azt javasolja a kabinet, hogy indítson vizsgálatot az Egyesült Államokban bejegyzett civil szervezet elmúlt hónapokban folytatott, a párt megítélése szerint törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban - közölte Pettkó András szombaton Budapesten."

http://www.hirado.hu/cikk.php?id=243629