Számlázóprogram - HUP tagoknak teljesen ingyen a prémium szolgáltatások is

Címkék

Elkészült a Számlázz.hu internetes számlázóprogram 1.1-s verziója. A szakmai segítségért köszönet FébertI-nek! :-)

Ez egy egyszerű számlázóprogram, telepítés nélkül, webes felülettel. Tipikusan alkalmas azoknak (az informatikusoknak), akik havi 1-2 számlát állítanak ki megrendelőik felé. A rendszert működtető technológia (továbbra is): Debian, Java, Tomcat, Velocity, PostgreSQL.

A rendszer használata időbeli és darabszám korlátozásoktól mentesen ingyenes, kivéve néhány premium jellegű feature-t. Ugyanakkor HUP-os accounttal rendelkezőknek ezek a prémium szolgáltatások is, tehát a rendszer teljeskörű használata ingyenes. Ha szeretnéd használni, akkor regisztráció után küldj nekem egy üzenetet a HUP-ról (nevezd meg a céget is). Innen tudsz elindulni: http://www.szamlazz.hu

Hozzászólások

Háááát. Érdekes kérdések fogalmazódnak meg bennem.
1; 5 év múlva is meglesznek az adataim?
2; Netán használok valamilyen könyvelőprogramot, fel tudom adni neki a számlát?
3; Tényleg. Mi lesz ha jön a hacker (cracker)?
4; Tök ismeretlen embereknek kiadjam a partnereimet?
5; Egyébként is, tök ismeretlen embereknek kiadjam az üzleti dolgaimat?
Hirtelen felindulásból ennyi jutott eszembe.
Meg még egy: Hosszú távon életképes ez a dolog?

> Háááát. Érdekes kérdések fogalmazódnak meg bennem.
> 1; 5 év múlva is meglesznek az adataim?
Az adataid a kinyomtatott számláidon vannak. A számla kinyomtatása után nincs szükséged többé a számlázóprogramra (kivéve ha újabb számlát szeretnél készíteni).

> 2; Netán használok valamilyen könyvelőprogramot, fel tudom adni neki a számlát?
Havi 1-2 számláig a könyvelők vállalni szokták a kézi adatrögzítést. Legalábbi a mi könyvelőink... :-)

> 3; Tényleg. Mi lesz ha jön a hacker (cracker)?
Ha jönnek a hekkerek, akkor előbb elolvassák, majd kitörlik az összes adatodat. Ha ettől félsz, akkor az összes adatodat tárold a saját személyi számítógépeden, mert oda nem tudnak behatolni a hekkerek. (remélem érzékelhető a finom irónia)

> 4; Tök ismeretlen embereknek kiadjam a partnereimet?
Az adattartalmat semmilyen szinten nem olvassuk, nem elemezzük. Ha ezt nem hiszed el, akkor nem szabad regisztrálni. Ez egy _ingyenes_ szolgáltatás, nem pedig egy _kötelező_ szolgáltatás...

> 5; Egyébként is, tök ismeretlen embereknek kiadjam az üzleti dolgaimat?
Lásd fent... :-)

>Hirtelen felindulásból ennyi jutott eszembe.
>Meg még egy: Hosszú távon életképes ez a dolog?
Ahogy írtam, ez egyáltalán nem szükséges. Bármilyen számlázóprogram használata _mellett_ vásárolhatsz egy kéziszámla-tömböt, végszükség esetére... :-)

> A számla kinyomtatása után nincs szükséged többé a számlázóprogramra (kivéve ha újabb számlát szeretnél készíteni).
> Ha jönnek a hekkerek, akkor előbb elolvassák, majd kitörlik az összes adatodat.

Kérdés: nem lehetne esetleg a paranoiások számára egy olyan verziót készíteni, amibe az ember beleírja az adatokat, a rendszer legenerálja a számlát, és aztán az adatokat nem menti el?

Akkor jöhetnek a crackerek, és nem tudják elolvasni.

Kvázi ugyanaz, mintha számlatömbbe vésné az ember bele, csak nem kell félni, hogy elrontja, nem kell vacakolni a kitépéssel.

Azt nem néztem, de elektronikus számla készíthető-e? (Digitálisan aláírt pdf számla, amiből nem lesz papír verzió)

G

Az általad vázolt paranoid verzió elkészítése nekünk is eszünkbe jutott, bár a legutolsó számla számát ebben az esetben is el kellene tárolni. De végül is annyi számlázóprogram van a piacon, hogy az ennyire paranoid személyek találnak lokálisan telepíthető stuffot.

Nézd, a Google-nak van olyan szolgáltatása, hogy a céges domain-edre szolgáltat neked mail-t a gmail motorral, persze calendar, documents, spreadsheet stb. szolgáltatással együtt. Sőt! Ha jó tudom Ausztráliában promotálja magát a Google azzal, hogy ne vegyél MsOffice-t sem, helyette ott van a webalapú Google Document and Spreadsheet. Ha ez működőképes, akkor ehhez képes egy webes számlázóprogram kismiska, szerintem. Bár mi ezt vállaljuk: https://www.szamlazz.hu/szamla/?page=adatvedelem .

Nezd a jo oldalat - teljesen ingyen kiadhatod az uzleti adataidat, es mindezert cserebe (nem kotelezo, ingyenes szolgaltatas) egy szerzodesed sem lesz, ami esetleg biztositana a befolyasod a _sajat_ uzleti adataidra.
(A szolgaltatas elerheto lesz, ki es hogyan biztositja az adatok titkossagat, mi tortenik, ha megis betores tortent, stb).

"meg nem olvasok gyíkot."

Annak, hogy a FAQ-t érdemes lett volna elolvasnod, mi köze van ahhoz, hogy jogosak-e a paranoiáid vagy sem? Az emberek 90%-a ezen az oldalon nem olvassa el a linkeket. Ez azután derül ki, miután 6-7 kérdést tesz fel arról, ami a linken olvasható. A linkek nem véletlenül készülnek, érdemes őket használni. Mint az a kérdéseidből kiderült, ez nálad sem lett volna haszontalan.

--
trey @ gépház

Hogyan oldjátok meg azt a törvényi előírást, hogy egy eredeti példányt csak egyszer engedjen kinyomtatni?
Pont hétvégén néztem valamelyik ilyen web-es számlázót, de azzal akár 15 első (eredeti) példányt is lehetett nyomtatni.
Ad a törvény szerinti működésről a cég valami nyilatkozatot? Az is előírás.

24/1995. (XI. 22.) PM

(6)
b) számítógéppel előállított számla, amelynek szigorú számadás alá vonása az (5) bekezdés szerint megvalósul oly módon, hogy a program - beleértve az alaki hibás, vagy tartalmilag rontott, illetve megsemmisült vagy elveszett számla esetét is - kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított. Ez utóbbi feltétel teljesüléséhez a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történő előállítása esetében a gépi programnak biztosítania kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt, hogy a számla hány példányban készült;

Az APEH számára a számla nem a számla adattartalma, hanem maga a kinyomtatott papír, amivel darabra el kell számolni! Ha nincs visszacsatolás a nyomtatott példányok számáról, akkor a program NEM felel meg a törvényi előírásoknak.

"Ha nincs visszacsatolás a nyomtatott példányok számáról, akkor a program NEM felel meg a törvényi előírásoknak."

Mi az hogy visszacsatolás? A példányszám azt jelenti, hogy a készítéskor hány példányban van kiállítva, van akinek elég a 2 példányos valakinek több kell (ügyfélnek, saját példány, könyvelő, ...) A kiállítást követően már csak másolatot lehet róla készíteni, amit fel is kell a papíron tüntetni.

A visszacsatolás azt jelenti, hogy a programnak számolnia kell, hányszor nyomod meg a Nyomtatás gombot. Az, hogy te csak 2 példányban kéred a számlát, nem hatja meg az APEH-et, ha közben korlátlan számú példányt nyomtathatsz ki az első és második példányodból anélkül, hogy erről a számlázóprogram értesülne.

Ismétlem: az APEH számára számla = nyomtatott papír, amivel darabra el kell számolni (és nyilvánvaló, hogy nem tudsz vele elszámolni, ha azt sem tudod, hány példányban nyomtatta ki a felhasználó). Csak Windows/Internet Explorer esetén tudod megoldani a szigorú számadást, mert azzal tudod figyelni, hogy a felhasználó mit és hányszor küld ki a nyomtatóra.

Logika nincs benne, de EZ VAN, a jogszabályok szerint így kell csinálni. A Számlázz.hu nem szabályosan működik, őket és az ügyfeleiket előbb-utóbb meg fogják bírságolni.

Kedves Edit, így szól a jogszabály - az Ön olvasatában. Ezen kívül az apeh vizsgálatok nem terjednek ki a számlázóprogramokra, hiszen az adott programnak a vizsgálat pillanatában nem is kell feltétlenül léteznie (ellopták a számítógépem, tönkrement a HDD, lejárt a licensz, stb). Ami a lényeg és amit az apeh vizsgál: a kinyomtatott, papíralapú számlák, melyek lefűzve megtalálhatók a könyvelésben.
Ugyanakkor hála istennek számlázóprogramok milliói állnak rendelkezésre, lehet választani... :-)

A jogszabály teljesen egyértelmű, (számvitelben jártas egyének számára) csak egyféle olvasata létezik. Tessék megkérdezni bármelyik könyvelőt, könyvvizsgálót. Az APEH vizsgálatok kiterjedhetnek a számlázóprogramokra is - ha az adózót meg akarják fogni, előszeretettel szállnak rá a szigorú számadású nyomtatványokkal kapcsolatos dolgokra. Például egy buzgó ügyfél szorgalmasan nyomogatja a nyomtatás gombot, aztán betesz 2 azonos példányt a könyvelési iratai közé. Ilyenkor elővehetik az egész láncot: akinek a nevére a számla szól, aki a számlát kiállította, és a szoftverfejlesztő céget, aki hamis jogszabály-megfelelési nyilatkozattal árulja a programját.

Nem akarom szándékosan a Számlázz.hu üzletét rontani, de súlyos felelőtlenség, amit csinálnak. A számvitel is egy szakma, ha egy programozó elkezd számlázóprogramot írni, az lenne a minimum, hogy leül egy felkészült könyvelővel konzultálni. Ezek a dolgok nem is képezik vita tárgyát a számviteli szakemberek között, mindenki tudja, hogy a számlázóprogramnak felügyelnie kell a nyomtatót, és ha egyszer kiment valami a nyomtatóra, akkor az 1 teljes értékű példánynak számít, amiről a programnak értesülnie kell. (Ezért van az, hogy ha nyomtatás közben kifogy a tinta, begyűrődik a papír, stb., akkor a rendes számlázóprogram nem engedi újra kinyomtatni a számlát, hanem ki kell sztornózni és teljesen újat készíteni helyette, aminek már más lesz a sorszáma.)

Hát, az a rossz hírem van, hogy nem kellene a mundér becsületét védeni annyira, hogy ostobának nézzenek.
Valószínúleg azért nem szólt senki semmit, mert kis halak használják a számlázó programot. A 15 év furcsa, ez alapján:

Rövidített név:
KBOSS. hu Kft.
Teljes név:
KBOSS. hu Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely:
2117 Isaszeg, Május 1. utca 60.
Telephelyek száma: 0
Alapítás éve:
2004

Valamint megnézve a weboldalt az derül ki, hogy más helyeken dolgoztatok és az ottani tapasztalatokat, kapcsolati tőkét hasznosítva dolgoztok. Korábbi renferenciaként - elöző munkahelyhez köthetően, - ott van a magyarorszag.hu. Az meg nem 15 éve volt.

A piacvezető számlázó programok és az olyan kis alkalmazások, mint az SAP vajh miért működnek "rosszul" a Ti olvasatotok szerint? Ott ugyanis egy nyomtatás után stornó vagy másolat van.

Ha egy rendszergazda üzemszerű feladata, hogy a számlázó nyomtató queue-ját úgy állítsa be, hogy a számla eredeti példányából 10 db-ot nyomtasson, akkor azt bátran le kell írni a policy-ba és azzal kell kezdeni az APEH vizsgálatot, hogy a revizorral át kell olvastatni.
Ajánlom a dokumentum címének: IDE LŐJJETEK!

*sigh*

Egy normális, hálózati környezetben egy rendszergazda dolga, hogy a nyomtatás folyamatosságát biztosítsa. Ennek része lehet, hogy queue-kat leállít, átirányít, adott esetbe akár file-ba is. Hogy eközben mit nyomtatnak, ahhoz abszolúte semmi köze. De hagyjuk, legyen neked a boldog tudatlanság: igen, a könyvelőprogram felügyeli a nyomtatót. :D

Ave, Saabi.

Jó, akkor szögezzünk le néhány dolgot, ebben talán egyet értünk és akkor le is zárhatjuk a vitát.
Edit "kontroláljuk a nyomtatót" gondolata szerintem arra irányult, hogy mindenféle informatikai "manipuláció" nélkül a program ha egy példányt nyomtat, akkor egy példány nyomtatódjon. A usernek ne legyen lehetősége megnyomni 5x a nyomtató gombot és ezzel 5 eredeti példányt nyomtatni. Az, hogy egy informatikus/script/sap/anyámkínja a queue-ban lévő nyomtatási feladatokat hova és mikor nyomja ki nem számít, ugyanis egy ilyen mechanizmus során is alapvetően elvárható dolog, hogy az _egyszer_ nyomtatásra küldött dokumentum _valóban egyszer_ és _egy nyomtatón_ essen ki. Gondolom ez triviális és nem kell nap-hold-vénusz együttállás ahhoz, hogy a _felhasználó_ ne tudja manipulálni a nyomtatást.
Az ötször nyomhatom meg az eredeti példányon a nyomtató gombot viszont problémás lehet, mert könnyen lehetővé teszi a többszörözést (akár véletlenül: kifogyott a papír a nyomtatóból, ezért nem jön ki a nyomatás, de nem veszi észre a könyvelő nénike és nyomkodja a gombot ezerrel, majd huha, nincs papír, töltök bele, jé kijött 20x szituáció))

Természetesen lehet - ahogy lentebb is írták - pdf-et generálni, azt utólag editálni, meg mindenféle ügyeskedéseket csinálni (egy nyomtatási feladatot kiküldeni 5 nyomtatóra), de szerintem ez már a törvény megszegése és büntetendő (ahogy késsel is lehet enni, meg embert ölni).

Régen kötelező volt. És meg is lehet tenni kevés számlát kibocsátó cégnél, de ahol naponta akár csak 300-400 számla megy ki melyik az a főnök, aki ezt mind aláírja?
Egyébként meg kimegy a számla, a partner honnan tudja, hogy az az aláírás tényleg a céget képviselni jogosult ember aláírása?
Ha csalni akar valaki úgyis tud, ezt megakadályozni nem lehet, arra kell törekedni, hogy triviálisan/programhiba kihasználásával ne lehessen megcsinálni, mert akkor védve van a segged, nem tudják ráfogni a programodra, nem tudnak azzal védekezni, hogy "de én jóhiszeműen jártam el, hiszen megengedte a program, hogy 10et nyomtassak belőle" (a törvény nem ismerete természetesen nem mentesit).

"Gépi számlázás esetén a számla kibocsátónak rendelkeznie kell a számlázási program részletes dokumentációjával, amely biztosítja a program működésének ellenőrizhetőségét. A dokumentációnak tartalmaznia kell a szoftver készítőjének nyilatkozatát is, amely szerint a program az adójogszabályokban előírt valamennyi kötelezettségnek megfelel."
Szerintem ez a lényeg. Ha kapsz ilyen nyilatkozatot akkor te védve vagy, mert a program alkotói nyilatkoznak, hogy jogszabály alapján jártak el. És ,ha tényleg komolyan foglalkoztak a program megírásával akkor adnak is nyilván ilyen nyilatkozatot. És ezzel akkor le is lehet zárni azt a vitát, hogy ki kit fog megbüntetni.

A "beállástól" függetlenül érdemes lekövetni hogy a user mire kattintgat és hogy milyen időközönként, pl. melyik oldalon nyom hosszas gondolkodás után a 'help' gombra, aztán onnan meg visszamegy az előző oldalra, stb. szóval így rá lehet jönni hogy melyik rész nem világos a felhasználónak. Web-serverből ki lehet nyerni az infot, egyszerűbb esetekben akár google analytics is jó lehet, itt nyilván nem mert érzékenyek az adatok. SZVSZ.

Egy normális, hálózati környezetben egy rendszergazda dolga, hogy a nyomtatás folyamatosságát biztosítsa. Ennek része lehet, hogy queue-kat leállít, átirányít, adott esetbe akár file-ba is. Hogy eközben mit nyomtatnak, ahhoz abszolúte semmi köze.

Hát nem tudom. Nyilván előfordulhat ilyen, de gondolom egy olyan méretű cégnél, ahiol már SAP meg ilyen hülyeségek vannak, nem lehet akadály annak megoldása, hogy a pénzügyi osztály dedikált nyomtatót kapjon, méghozzá olyan ACl-ekkel, melyek mián csak ő nyomtathat rá.
Ha ez nincs megoldva, akkor ott ennél súlyosabb bajok is vannak, ez már csak tünet. Szvsz.

Izé, közben rájöttem, hogy itt nem ly van, hanem j. De tudom, hogy valami balliszikai tévedés van a dologban, azért mondtam azt, amit. :-)
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

De: "ly".
Golyó az az, ami a zacseszban van. :)
Lövedék az meg az amire te gondoltál. ;)
Lőszer meg a cucc, amit betárazol.
Jah és ha már: a ravasz az a róka, a másik meg az elsütőbillentyű. :)
Ki-ki saját érdeklődési köre szerintit húzza. ;)
Bocs, nem bírtam ki. :)

ettol fuggetlenul elegge gyermek meg ez a program. (igaz gyermeknek meg fasza)
- szamlazni szoktatok?
- neztetek mar a usert felhasznalas soran/kozben?
- megkerdeztetek mar a power usert, hogy mit szeretne?

nem geci akarok lenne, csak szeretnem, hogy ezen elgondolkozzatok. en spec 15 ev utan mar hanynek a melotol, ha meg mindig ugyanazt a produktumot allitanam elo csak maskepp.

> ettol fuggetlenul elegge gyermek meg ez a program. (igaz gyermeknek meg fasza)
Köszi. Igaziból nem ez a fő profilunk.

> - szamlazni szoktatok?
Ha arra gondolsz, hogy mi is használjuk-e, akkor igen.

> - neztetek mar a usert felhasznalas soran/kozben?
Nem. De érdekelnének az ötleteid, akár magánban is.

> - megkerdeztetek mar a power usert, hogy mit szeretne?
Folyamatosan nyitottak vagyunk a felhasználók igényeire, igaziból ez a mostani verzió is rengeteg ilyen aprósággal bővült. Az egyik ilyen a számlagenerálás Excel fájl alapján, ami azért sokat lendít egy olyan cégen, aki havi rendszerességgel bocsát ki 100-150 számlát az ügyfeleinek.

> nem geci akarok lenne, csak szeretnem, hogy ezen elgondolkozzatok.
> en spec 15 ev utan mar hanynek a melotol, ha meg mindig ugyanazt a produktumot allitanam elo csak maskepp.
Van akinél ez már afféle hobbi, de komolyan. És a Számlázz.hu azért "kicsit" más, mint amit 15 éve DOS 3.3 alatt 4GL-ben hoztunk tető alá... :-)

igen arrra gondolok es nem arra, hogy az a szemely hasznalja aki irta, mert az nem mervado az ergonomiaban.

en szerencses helyizetben vagyok, mert irtam szamlazot mar webre es alkalmamom volt egy tucat felhasznalot megfigyelni, hogy mit hogyan csinal. tanusagosabb mint megkerdezi oket. siman beallsz a hata moge es nezed ot.

szamla generalas nem rossz, de a nyomtatast islegeneralja? azt a 150 szamlat mondjuk 1 db pdf-be? tud csekket is nyomni ra (de geci vagyok) :)

ami feltunt a feluletes megtekintes alapjan, hogy tobb ezer ugyfelet gaz lesz vele kezelni. es tobb tizezer termeket is.

Uzleti modellrol:
en szemelyszerint a fullos szamlazot ingyen adnam az embereknek, a fizetos szolg egy a szamalzora epulo webshop vagy/es workgroup lenne, raktarkeszletestul, crm-estul srm-estul., olap-ostul. etc/etc/etc

Igaziból most hogy mondod, eszembe jutott, hogy pont holnap megyek ki az egyik felhasználónkhoz, na majd titokban a háta mögé lopódzom...:-)

Excelből történő számla generálás esetén persze hogy egyetlen pdf-et kapsz, ezt Latex-szel nem nehéz megcsinálni (apropó, ki is hagytam a topicnyitó technológiák közül). Csekket meg nem tud nyomtatni... :-)

Több ezer ügyfelet és terméket nem ezzel kell kezelni, a Számlázz.hu nem erre való (nem erre lett tervezve).

Raktárkészlet, crm, stb, azaz full integrált rendszer (mini SAP vagy navision) azért az rengeteg munka lenne...

Kösz az eszmefuttatást...

Persze az sem árt, ha egy könyvelő meg konzultál valakivel, aki ért is valamihez, jelen esetben a számítástechnikához. Mert akkor elmagyaráznák neki, hogy pár éve, évtizede, egy felhasználói program SEM felügyeli a nyomtatókat egy modern, tehát alig több mint tízéves operációs rendszer alatt. Ha a képzeletbeli könyvelőnknek sikerült komolyabb károsodás nélkül megemésztenie a fentieket, akkor már magától is kitalálhatja, hogy az "első" számla, "második" számla, sokadik számla kérdéskörnek az ég-egy-világon semmi, de semmi értelme. És akkor könyvelőnket nem terheltük meg a sokszorosításra képes nyomtatók megismerésével, melyek képesek egy-egy job-ot (számítástechnikusul ez egy kinyomtatandó adathalmazt jelent) tárolni és kérésre akármennyi példányban kinyomtatni. A nyomtató server-eket és a többi kacifántos dolgot pedig jobb elhallgatni, mert csak bonyolítja a könyvelők és egyéb aktanyálazók életét.

Ave, Saabi.

Az, hogy valamit (technikailag) meg lehet csinálni még nem biztos, hogy törvényes. Egy-egy eszköz (nyomtató) törvényes használatáért az eszköz használója felel. Mivel színes nyomtatóval lehet jó minőségű hamisítványokat készíteni, ezért:
1. tiltsunk be minden papír alapú dokumentumot, mert hamisítani lehet őket
2. büntessük azt, aki visszaél az eszközökkel és hamisít.

Melyik a járható út?

Huha, a SAP egy misztikum. Szerintem Rajtad kívül senki nem látott még ebben az országban, vagy ha látott, akkor max. powerpoint prezentációban, hogy valahol a nagyok olyat is használhatnak...
Remélem ez lesz a következő szavazás, hogy kiderüljön van-e legalább még egy ember Rajtad kívül :)

"..., előnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt, hogy a számla hány példányban készült"

Az első példányon hogyan tünteted fel, hogy a jövőben összesen hány példányban lesz kinyomtatva a számla?
Számlát csak egyszer lehet kinyomtatni!!! Az összes többi csak másolat. Az első nyomtatás alkalmával lehet belőle több példányt készíteni, de akkor fel is kell rajta tüntetni, hogy ez a számla X példányban készült, és ez így teljesen logikus is.

A törvényalkotó logikája úgy működött, hogy szeretné tudni, az adott számlából hány példány került kinyomtatásra. Ezért egypéldányos nyomtatás esetén szépen növelni kell egyesével a sorszámokat, nem törődve azzal, hogy eddig hány példányban került az a számla kinyomtatásra, illetve hogy a jövőben hány példányban fog "kinyomtatódni".
Aztán szóltak neki (a törvényalkotónak), hogy izé, vannak ezek a többpéldányos papírok (leporelló), ezeknél egyszer egy oldalt nyomtat ki a program (a nyomtató), aztán hárompéldányos a papír, és akkor kész a baj! Na ekkor kell a programnak tudni (beégetni?) hogy hány példányos leporellóra történik a számla nyomtatása, és akkor kell ráírni a számlára azt, hogy "Készült 1-3 példányban". És ebben az esetben ugye ez a felirat látszik az első, a második és a harmadik példányán is a leporellónak, ami maga az első, második és harmadik példánya a számlának.
Aztán amikor nem három, hanem több (vagy kevesebb) példányos leporellót fűznek a nyomtatóba, akkor az zavart okoz. Ha sima A4-es oldalr anyomtatnak ilyen programmal, az is zavart okoz.
És mint máshol írtam már, a törvényalkotó a fénymásolóig és a szövegszerkesztő+nyomtató kombóig már nem jutott el (agyilag)...
De nem is baj, a törvény az törvény, tehát betartjuk!

Nem árt, ha tudod, mit jelent az "összeszerelt" szó számlák esetén.
Mátrix-nyomtatóhoz, indigós, több példányos leporellókat szokták így hívni.
A törvényszöveg itt spec. teljesen logikus, hiszen "összeszerelt" lapokra nem tudod rányomtatni egyenként, hogy hanyadik példány.

Teljesen egyetértünk, én "styg" felvetésére reagáltam, ha jól értem ő úgy gondolja, hogy kinyomtatok egy példányt az XYZ sorszámú számlából ma, holnap egy másikat aztán egy harmadikat, ... és ezt le kell tudnia követni a programnak. Szerintem viszont egy XYZ sorszámú számlából csak egy alkalommal lehet eredeti példányt nyomtatni, utánna már csak másolatot. Az meg hogy az eredeti nyomtatásakor mitől lesz több példányos(laporellő, több A4-es,...) az már más kérdés.

Bocsi ha félreértettem valakit

Hi!

Nekem megvan erről a magán véleményem, mivel webes számlázót is fejlesztek.

1.) A törvényt a DOS-os időkben irták, ez egyértelmű, amikor "még csak lpt1" létezett.
2.) Mivel a programból nem látom a nyomtatót, nem tudok semmit garantálni, mint ahogy mindenki más is irta, hogy a printer spool manipulálható, vagy fénymásolóval is tudom másolni.
A programnak biztosítani kell, hogy az eredeti példány egyszer legyen nyomtatható, azaz ne legyen benne kiskapu, hogy újra tudjak programból nyomtatni, és pláne nem szerkeszteni előtte. Minden "hivatalosan" nyomtatott másolatot sorszámozni kell. Általában elég 2. példány, ami a könyvelő kapja a 2. példányt. Nagy cégnél lefűzhetik 100 helyre, ezért saját maguknak lehet kell több példány. Ha elveszik postán, tudni kell másolatot nyomtatni a vevőnek, akkor jönne a 3., 4. stb. példány.
3.) Miért jó az, ha valaki kétszer teszi be a könyvelésébe, ugyanazon számlakibocsátó, ugyanazon számlakelte/számla sorszámú és összegű számláját? Béna az a könyvelő, aki ezt megteszi, egyértelmű a csalás! Másrészt számlakibocsátónál borulna a sorszámozás, ő eleve nem adhatja le a könyvelőnek kétszer (duplán fizessen a számlakibocsátó áfát, nem hiszem érdeke). Tehát nincs értelme vitatkozni, hogy lehet-e több példányban bármilyen technikával az egyszer legenerált számlák kinyomtatni.
4.) Aláírás. Nem kötelező, de ajánlott. Ezzel tudom igazolni, hogy az az eredeti példány, nem is feltétlen cégszerű aláírás kell. De így nem tudnak visszaélni a cégem nevében, mivel bárki tudna kis scannelés egy meglévő számla alapján újat hamisítani.

ezzel az egyszer lehet kinyomtatnival az a hülyeség, hogy mivan ha a nyomtatás közben kifogy a festék, áramszünet, begyűri a nyomtató a papírt, stb...? egy összegyűrt vagy félig kinyomtatott számlát csak nem tekintheti számlának...

I hate myself, because I'm not open-source.

No, ez egy egesz jo project, remelem nem sikkad el, szoval csak igy tovabb.
Leragott csont, de jarjatok korbe a biztonsagi reszt. A debian szot szerintem vegyetek ki a hirbol vagy hasonlo, mert ez a szo ezen a helyen a fanboy flamereknek pupilla tagulast es verboseget okoz, nem beszelve a flame begepelese kozben fellepo tulzott nyaltermelesrol. Csunya debian. Jujj.

ods (Openoffice Calc) formátumot miért nem lehet feltölteni?
Ha netalán Perlben írtátok a programot, akkor létezik egy nagyon frankó modul, a OpenOffice::OODoc.

Azt felteszem, hogy az xls fájlokat csv-ben dolgozzátok fel, mert ez a leglogikusabb.
Az OpenOffice::OODoc modullal pl. így lehet átalakítani egy táblázatot csv-vé:

(A kód következő url-en érhető el - a szerk.)

http://pastebin.ca/600999

Én használom. Nagyon frankón dolgozik.

Nos, és miért kotnyeleskedek bele? Azért mert van egy olyan érzésem, hogy a HUP-on az Ooo preferáltabb termék, mint az MS Office. :) Tényleg jóindulatból írtam.
Megnéztem a progitokat. Nekem tetszik, gratulálok hozzá!

Szerk: Most látom, hogy Java-ban írtátok. Ettől függetlenül biztosra veszem, hogy lenne rá megoldás.

Én nem mennék bele jogi kérdésekbe, mert akárcsak a legtöbb hozzászóló, én sem értek hozzá. :)

Életemben nem használtam számlázó programot, azt hiszem ebben is megfelelek a célközönségnek.

A felület érthető, letisztult, mindent megtaláltam amit kerestem, a pdf generálás sem lassú (amint betöltődött a reader plugin :) ).
Egyszóval szerintem a célnak megfelel.

Amit még bele lehetne írni, az mindenféle input/output formátum (OOo, MS) , összesítők, stb.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Nekem tetszik.

Pár ötlet:

  • A dátum mezők lehetnének szerkeszthetőek.
  • Lehetőség, hogy a teljesítés és a számlázás dátumát gyorsan azonosra állíthassam.
  • Jó lenne egy egyszerű módszer, hogy a fizetési határidőt könnyen tudjam +8, +15 napra állítani a kelthez képest.

Nagyon jó kis program, nekem tetszik.
Csak egy apró kérdés: a vevő irányítószámát nem kéne ráíratni?

Izé... köszönjük szépen!
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

AJAXositani kellene (micsoda divatszo ez is), egy kis helyi tarolassal megspekelve (flash-t felhasznalva, vagy a dojo.storage[1]-t). Igy lehetne offline is szamlazgatni, es csak a pdf generalashoz kellene online felmenni, plusz az adatok mentesehez (a szerverre).

En valami ilyesmi programot hegesztek (lehet ez is publikus lesz egyszer), szoval kulon orulnek, hogyha a fejlesztoi tapasztalatokat meg tudnank osztani valamilyen forumon.

[1]: http://manual.dojotoolkit.org/WikiHome/DojoDotBook/Book50

ps: persze lehet, hogy hulyesegnek gondoljatok az 5letet ...

(ennek az offline dolognak az lenne az ertelme, hogy nagoyn sok munkahelyen nem lehet internetezni (azon a gepen ahol a munka folyik), az ajax meg egyertelmuen a sebessegben hasznos)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Imagine if web applications could store megabytes of data on the client-side, in the browser, both persistently and securely. No server needed."

Én ennek pont az ellenkezőjében hiszek... :-) adattárolás csak szervereken, megjelenítési feladatok csak a kliensen.

Viszont flash - csak a holttestemen át... :-) Az ajax viszont remek dolog.

Nézd, ez akkor lenne jogos, ha nem lenne verseny. De van. Meglátásom szerint ez esetben a fejlesztőnek bizonyos tekintetben úgy kell számolni, mintha ő lenne az egyetlen szereplője a piacnak - a lehető legtöbb igénynek meg kell felelni (adott korlátok között persze).
Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy szegénmy styg megbolondult, hogy egy teljesen elcsépelt dolgot fejleszt és eltűri egyes emberek stílusát; ahelyett, hog a Kanári-szigetek valamelyikém két pálma közt inná az ananászlét.

Persze én ilyent nem mondok. Csak sok szerencsét kívánok...

> Viszont flash - csak a holttestemen át... :-) Az ajax viszont remek dolog.
Van nativ tamogatas is nehany webbongeszoben, es ott nincs szukseg flash-re. Egyebkent a flash ,,hidden'' lesz az oldalon, szoval nem latszik.

Es tenyleg rengeteg olyan munkahely van, ahol nem lehet netezni (vagy csak kulon erre kijelolt gepen) munkaidoben. Annal az egyszeru oknal fogva, miszerint az emberek dolgozzanak munkaidoben, es ne olvasgassanak, jatszanak, vagy eppen a www.clickclickclick.com -ot nyomogassak agyatlanul;-P

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

felvetésed több szempontból is erőltetett, élettől elrugaszkodott, és önellentmondó...

kiindulsz ugye egy olyan szituból, hogy munkaidőben a munkahelyi gépen, az internethasználat korlátozva van.
noss, akkor azt valakinek korlátoznia kellett...
aki meg korlátozza, az ha az illető munkakörébe tartozik, akkor engedélyezni is tudja a számlázó oldal elérését...

ha pedig nem a cég könyvelését csinálja valaki, hanem sutyiban a saját könyvelését akarja a cég gépén, a cég internetelőfizetését használva elintézni, a cégnél való munkaidejében...
innen folytasd kedved szerint a gondolatmenet! ;-)

4 ilyen ceget ismerek. Nehany multit leszamitva nem is tudok olyan ceget mondani (ahol jartam), akinel ne igy lenne (tehat ahol a munkatarsak dolgoznak azon nincs internet, es van internetezesre egy erre kijelolt gep(ek)).

Plusz ahol dolgozni fogok par honap mulva ott is igy van megoldva.

Persze lehet, hogy ez az elettol elrugaszkodott, sot haluztam az egeszet;)

Tehat fizikailag nincs a gepen internet. (van ahol van lokalis halo, de van ahol nincs es usb cerkaval hurcolasszak a cuccokat)

Sot az internetezesre kijelolt gep egy masik szobaban is van.
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát styg!

Remélem elnézed nekem, hogy a próbaszámlázás kipróbálása és az oldal áttanulmányozása után nem élek olyan jelzők használatával mint a "súlyosan felelőtlen programozó" vagy "nem is dolgozol 15 éve ugyanannál a cégnél" meg, hogy "nem felkészült a könyvelőd" hanem csak egyszerűen virtuálisan megveregetem a vállad gratulációm jeléül! ;-)

Nagy munka lehetett, sok sikert és kitartást hozzá a továbbiakban!

_______________________
Macintosh for Productivity - Linux for Development - Palm for Mobility - Windows for Solitaire

Küllemét tekintve nekem is nagyon tetszik a rendszer, sőt jó is, mert egyszerű a használata. Én is fejlesztek(tettem már) számlázó rendszert.
Amire felhívnám a fejlesztők figyelmét, hogy a számlákon szereplő dátumok között és a már mentett számlák sorszáma ás kiállítási dátuma között szigorú összefüggések vannak:
- előre nem lehezt számlázni és teljesíteni
- a számlaszámoknak növekedni kell, de úgy, hogy a kiállítás dutuma nem lehet kisebb, mint a már kiállított számláké...
- stb....

Perger Attila

ui.: Egy kicsit irigykedtem is a hírt látva....

Megnéztem az oldalt, csináltam próbaszámlát.
A következő aggályaim vannak, tekinthetők jobbító szándékú kritikának is:

A generált pdf számla nyomtatás helyett simán lementhető helyi gépre. A lementett pdf a legegyszerűbb linuxos pdf editorral is szerkeszthető. Azaz igen könnyű eltérő 1. és 2. példányokat készíteni vele. Vagy azonos szla sorszámmal több fiktív számlát több cégnek. Vagy nem létező cégtől származó számlát a megrendelőnek, stb. Magyarán szólva a végtermék nem sokkal biztonságosabb, "szerkeszthetetlenebb" mint egy akármilyen szöveges dokumentum. (Igen, persze, nyilván kézzel írt többpéldányos szlatömb másodpéldányát is lehet hamisítani, de azért némileg nehezebb, mint ezt.)

Nem tudom, a kezdeményezéssel nincs semmi gondom, de ha én lennék az apeh, nagyon hümmögve fogadnám ezt a megoldást.

Az APEH-hel nem lehet bevizsgaltatni, hoyg a programot jonak talalja (es utolag ne talalja ki a masikat) es errol egy papirt ad?
Ez nyugodtan lehet premium szolgaltatas is (ezert fizetnek is), hogy az APEH altal tanusitva van a program, es akkor a cegnel nyugodt szivvel hasznalnank. De igy egy kicsit rizikos (mi van ha az apeh ellenorzesen megbukik?)

Nem tudom, hogy ez kivitelezheto-e. A tobbi szamlazo program ezt hogy csinalja?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez pontosan így van, hozzátéve, hogy az apehtől kérhetsz állásfoglalást (bármire), adnak is, de később azzal nem védekezhetsz. Egyik könyvelő ismerősömet (az általa könyvelt céget) büntették meg úgy, hogy ő a korábbi apeh állásfoglalás szerint járt el a könyvelés során, melyet később a revizor "felülbírált", helytelennek ítélt. A legérdekesebb azonban az a történetben, hogy a büntető revizor és az apeh állásfoglalást korábban kiadó személy egy és ugyanaz volt... Tehát: az apeh állásfoglalás nem jogosít fel semmire. :-)

Szerintem nem kell ezen aggódni. Onnantól kezdve, hogy a fejlesztő adott neked egy nyilatkozatot, miszerint terméke a vonatkozó törvényeknek megfelelően működik, övé a felelősség. Akkor is, ha hazudik a nyilatkozatban.
Csak akkor vétesz a törvény ellen, ha a programot nem rendeltetésszerűen használod és ezt bizonyítani is lehet.

Az viszont ciki, ha a fejlesztőt leállítja az APEH a törvénytelenség miatt és onnantól nem tudsz számlázni...

Egyébként meg létezik több ingyenes számlázó program is, ami a gépedre telepítve fut és nem kell aggódni.

Konkrétan ez a számlázó program kiadható lenne Linuxra, de nem tudom, mekkora igény lenne rá? Mindenesetre gond nélkül fordul Linux-on (C++), mert a platform-függetlenséget szem előtt tartottuk a fejlesztéskor.
Pillanatnyilag a következő verziót fejlesztjük. Lényegesen többet fog tudni és még PostgreSQL támogatás is került már bele.
Linux változat azért rizikós kicsit, mert ugye illik egy ilyen progit követni is, ami nem tudom, mekkora feladat a millió különböző disztróra.
Lehet, hogy érdemes lenne felvetnem a fórumon, hogy van-e igény Linux verzióra...

Több mint egy évig a HUP tagok az ingyenes regisztrációt követően díjmentesen igényelhették a Számlázz.hu rendszer prémium szolgáltatásainak használatát. Ehhez mindössze egy ezt kérő üzenetet kellett küldeniük a HUP rendszerén keresztül. Akik ezt megtették, azok számára a prémium szolgáltatások eddig is és a jövőben is térítésmentesen elérhetők.

Mai nappal azonban ez a lehetőség lezárul. Bár a regisztráció és a rendszer alapszolgáltatásai továbbra is ingyenesen és korlátozás nélkül elérhetők bárki részére, az extra funkcionalitásért a későbbiekben regisztrálóknak fizetni kell majd (amennyiben igénylik azokat).

Köszönet azoknak, akik megtiszteltek minket regisztrációjukkal, remélem az eddigiekhez hasonlóan elégedettek lesznek szolgáltatásainkkal a jövőben is.

Wow, hogyhogy?
Ha van ilyennel tapasztalatod, mit ajanlasz?

A symbion.eu-t nezeget, tetszik is, de messze tul van azon, amire nekem szuksegem lenne (kata/EVA, EV/Kft, e-szamlat akarok kiallitani, mentsen el par dolgot, mint pl. partner es sablonok), arra tul sok, ill. ha jol latom, akkor inkabb egy adok-veszek cegnek valo, akinek raktarkeszlete van, kulfoldi kapcsolata..stb.

1, feltételeztem, hogy aki korábban azt ígérte, hogy hup tagok a prémium funkciókat használhatják majd, az egy fejlesztő volt és nem a site tulajdonosa, ergo az ígérete szép de nem igazán olyan dolog, ami valós.

2, nem volt szükségem a prémium funkciókra a továbbiakban

Ujabb gyongyszem:

"Használatból kivonásnak minősül, ha az adózó azzal a céllal fejezi be a számlázó program vagy online számlázó rendszer használatát, hogy azzal a továbbiakban nem kíván számlát kiállítani. A használatból történő kivonás az adózó saját üzleti döntése, annak bejelentésére azért van szükség, hogy az adóhatóság által vezetett nyilvántartás teljes körű és zárt legyen. Fentiek értelmében a használatból történő kivonás nem a számlázó program leselejtezését jelenti. Ugyanakkor az adóalanynak az NGM rendeletből fakadó egyéb kötelezettségeknek is eleget kell tennie, így például az NGM rendelet 12. §-a szerinti, ellenőrzés során való próbajelleggel történő számlakibocsátáshoz szükséges feltételeket is biztosítania kell."

Ha valaki egyszer licenselt egy szamlazoprogramot (aka. "megvasarolta", akkor azt orokke licenselnie kell, fizetni a dijakat (!).