SiliconGraphics INDY emulator

Fórumok

Egy SiliconGraphics Indy gépet kellene Irix rendszerrel cad programmal, tokkal vonóval mindenestül egy emulált virtuális gépre költözteni, ami egy mai PCn futna.
a legígéretesebbnek a SIMos tűnik. Mivel kész rendszert kell emulált, azaz pontosabban simulált környezetbe rakni, nem kell Irix installa bajlódni. Svideo ki/bemenetekkel szerencsére nem kell foglalkozni. csak a cad programnak kell mennnnie, az ethernet hálózatnak, és el kell tudni érni a host gép alól a guest Irix filejait.
Tapasztalata van vkinek Indy emulálással kapcsolatban?
Qemu is használható lenne, teljes indy emulációra?

Hozzászólások

nem lesz az lassu?

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

abban az Indyben egy 180Mhzes MIPS R5000 van, 32Mb rammal. a host gép pedig egy Athlon X2 4800+ lesz, 1Gb rammal. ez már feltehetően az ilyenkor várható emulációs lassulás mellet is elég lesz.
de ha valakinek lenne személyes tapasztalata, és azt megosztaná, jól jönne.

Hat igen.. az SGI-k anno azert terjedtek ugy el a CAD vilagban, mert hiaba volt a proci lassu (a 180mhz-s r4000 kb egy 100mhz-s pentiumnak felelt meg), de hardverbol teljes opengl (TC&L stb, ami kb a geforce 2 utan kezdett pc-n megjelenni, jo 10 evvel kesobb) tamogatas volt.

Szal hasznalhatoan max ugy tudom elkepzelni az emut, ha van valami speco driver ami a host OS opengl driveret wrappeli bele a guest os-ebe, tehat nem regiszter szinten emulalod a gfx kartyat hanem megkerulod. Mondjuk ez vszinu megoldhato ugy, hogy a host OS-en futattsz egy X-et opengl tamogatassal, es az emulalt gepbol atiranyitod az X-es ablakaidat. Mondjuk ehhez kene az SGI-s DGL extension is, ami tudtommal Xfree-ben a mai napig nincs benne...
(mi anno probaltunk sgi szerverrol futtatni cad progikat linuxos X11-es pc-kre de nem ment a DGL hianya miatt)

A'rpi

Hat, 180MHz-es R4x00 nincs, az R5000, amint azt a topikindito mar irta. Azt nem hinnem, hogy annyira lassu lenne, sot. A 180SC olyan 2x gyorsabb egyszeres pontossagu lebegopontos muveleteknel, mint a P200. A HW OpenGL-lel semmire nem megy, mert az R5k-s Indy-kbe talan a 150PC-hez (ebben nincs L2 cache) meg erdemes rakni XZ kartyat (ami HW 3D gyorsitast tud), ugyanis a proci maga gyorsabban elvegzi a szukseges szamolast, mint a grafkartya. A 180SC-t csak lassitja az XZ ... :(
Az a legokosabb, ha raksz meg a gepbe egy 128-as (4x32) memoriakitet es egy XL24 gfx kartyat egy normalis vinyoval megspekelve. Igy ki tudod sajtolni a gepbol a maximumot: 24 bit grafika, max. Irix 6.5.22 es meg hasznalni is tudod vmire ( na meg persze a geek factor ;))

Fel!

Nem elérhető: http://simos.stanford.edu/ (SimOS URL). Kinek van meg az emulátor?

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

lehet elsőre furán hangzik de próbáld meg ezt is: M.E.S.S http://www.mess.org/

irix telepítő anyagom nem volt hozzá de indy és egyebet úgy tűnik emulál.

Az oldal szerint a tamogatas kezdetleges, szoval nem varnek tole tul sokat. Szerintem SGI hardvert IRIX-szel emulalni olyan, mint sajtreszelovel csinalni ...
Egyszerubb, ha szerzel egy Indyt, manapsag elerheto arban vannak.
______________________________
Nä Ki'i No Ka 'oi Ma Ka Honua

szerintem is kár erőltetni az emulátoros témát, pl. ha ránézel ebay-re akkor látni fogod hogy potom pénzért kapsz sgi-ket.

szerk: meg hát a geek faktor ..... a téma amit felhoztál... szóval sok értelmét nem látom hogy irix emulációval old meg ....többet fogsz szivni vele mintha 1xer vennél potom pénzért indyt, és a végeredmény se lesz az igazi(ha egyáltalán lesz valamilyen eredmény emuval) akkor már inkább az igazi geek filozófia szerint szerez be 1 true hardwaret és toljad neki :)

Én igy jártam annó winuae-vel meg virtualRPC-vel és a többi emuval...... most inkáb a sok régi kacat miatt a térfogat a gáz :)

dittó a térfogattal (meg az áramfogyasztással) van baj.

Ez a ro6 sün mikroszisztemz! Képzeld el, qemu-system-sparc tök jól működik, erre nem kiadták a szolárict péécéére? Pföjj! :)

Kicsit komolyabban:
Tulajdonképpen engem legalább 32 bites kereskedelmi operációs rendszerek érdekelnek, melyek egzotikus ( = nem x86) architerktúrán futnak, ezek legális telepítőkészleteit gyújtom is, vagypedig azon régi nempécé masinák, melyeken netbsd vagy linux elfutkorászik, és az utóbbiak miatt kevés a helyem, míg emulátor alatt a legtöbb ker*nix/vms *szik megmozdulni...

winuae-val szintén megjártam főleg, hogy nem tud mmu-t... :/

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

pár érdekes os

http://www.openqnx.com --> azegyfloppysmegaállatos
http://aranym.org --> more fun
http://www.virtualacorn.co.uk (öszintén szolva nem volt rosz os! anno 90-es évek elején eléggé lehaltam mikor láttam, torrenten megtalálható még minden hozzá)
http://retropc.net/x68000/software/sharp/index.htm (na ezen beszartam, a mai napig a kedvencem :) nem az os miatt hanem a játékok miatt, ja a jappán nyelven tessék nem kiakadni :) csak itt találod meg hozzá a szükséges cuccokat)

amúgy irix és linux kapcsán a MaXXDesktop team kissé helyrepofozta az 5dwm-et, dr3-at probáltad már ? Egész jol müködik! Úgy tünik az irix-es munka környezet nagy részét meg akarják csinálni linyuxra. Jó gyors is.